Matcha čaj: Japanski zeleni čaj u prahu i njegovo superiorno dejstvo


Saveti

Zeleni matcha čaj dolazi nam iz Japana i predstavlja jako cenjenu vrstu zelenog čaja. U pitanju je vrsta čaja koji se proizvodi u japanskim pokrajinama Nishio i Uji, a zahvaljujući svojim delotvornim svojstvima danas je jedan od najtraženijih čajeva, popularan među mnogim drugim kulturama. Matcha čaj je ručno biran fino smrvljeni zeleni prah koji se dobija iz zelenih listova zelenog čaja i jedini je čaj koji se ne proizvodi u listu već u prahu.

Ovaj čaj nad čajevima kako ga još i nazivaju delotvorno utiče na naš organizam pre svega zbog svih antioksidanasa, vitamina i minerala koji sadrži. Matcha čaj je bogat vitaminima A, B, C i E, u sebi sadrži katefin, karotin jer pri ispijanju čaja pijemo i matcha prah što ga razlikuje od ostalih zelenih čajeva i čini jako lekovitim. Pored velike količine antioksidanasa koje sadrži matcha prah poboljšava metabolizam i pomaže u sagorevanju kalorija, poboljšava raspoloženje i koncetraciju i pomaže organizmu u borbi protiv virusa i bakterija. U matcha čaju pronalazimo magnezijum, cink, kalijum i mnoge druge vredne elemente. Jedna šolja matcha čaja je čak 10 puta zdravija od šolje običnog zelenog čaja, pa nam je jasno zbog čega je ovaj napitak tako dragocen.

Kako nastaje matcha čaj

Zeleni matcha čaj proizvodi se na poseban način. Razlika u obradi listića jeste ono što ga čini različitim od običnog zelenog čaja. Listići za praradu matcha čaja beru se četiri nedelje pre uobičajenog vremena berbe, dok je grmlje čaja i dalje prekriveno kako bi se sprečio dodir lišća sa svetlošću. Na ovaj način se obezbeđuje veći nivo hlorofila, a lišće je zbog toga malo i tamno zeleno boje. Lišće se bere ručno i zatim nastupa proces obrade. Listovi se pare, suše i nakon toga drobe u kamenom mlinu kako bi se dobio prah visokog kvaliteta. Podatak da se za izradu 30 grama ovog praha kameni mlin treba čuvati upaljenim i do sat vremena govori nam zapravo o kakvom izuzetno  finom prahu se radi.

Za razliku od zelenog čaja koji pijemo tako što se pre toga sastojci iz lišća potapaju u vrelu vodu i potom bacaju, kod matcha čaja u svoj organizam unosimo celokupan sadržaj lista biljke, celo lišće koje je prethodno samleveno u prah koji kada sipamo u činiju neće ostati na njenom dnu jer je puder izrazito fin i u potpunosti se rastvara.

Delotvorna dejstva matcha čaja

Svima je dobro poznato koliko zdravstvenih pogodnosti ima zeleni čaj po naš organizam. Međutim matcha čaj ih ima još više. Kao što smo već napomenuli ova vrsta čaja ima izuzetno lekovita svojstva, samo jedna šoljica ovog čaja imaće umirujuće i opuštajuće dejstvo na naš organizam i uticaće na bolje raspoloženje i koncetraciju. Matcha čaj pomaže i u snižavanju holesterola i visokog šećera u krvi. Osim toga odličan je i za:

Jačanje imuniteta – matcha čaj sadrži brojne antioksidanse, polifenole i L – teanin koji svojim zajedničkim delovanjem jačaju odbranu imunog sistema i štite naš organizam od raznih štetnih uticaja i infekcija.

Veoma moćan antioksidant – ovaj napitak izvor je prirodnih antioksidanasa i polifenola. Prema istraživanju moć antioksidanasa poprilično je veća kod matcha čaja nego kod drugih vrsta zelenih čajeva. Ovi antioksidanti se bore protiv slobodnih radikala i neutralizuju njihov štetan efekat i na taj način štite naš organizam.

Povećava energiju – matcha prah sadrži kofein, ali moramo napomenuti da se on razlikuje od onog kofeina koji nalazimo u kafi. On zajedno sa L – teaninom povećava našu energiju i dobro utiče na memoriju i efikasnost učenja.

Detoksikacija – ova vrsta čaja svakako je dobra za detoksikaciju organizma jer hlorofil koji sadrži ubrzava proces čišćenja tela i na taj način sprečava udruženo delovanje štetnih toksina.

Prevencija dijabetesa – konzumiranjem ovog čaja može se smanjiti nivo šećera u krvi, osim toga matcha čaj se pokazao i te kako koristan u održavanju zdravog metabolizma kod pojedinaca koji imaju dijabetes. 

Ubrzava metobolizam – prema sprovedenim istraživanjima matcha čaj utiče na sagorevanje kalorija pritom ne čineći nikakav stres vašem organizmu.

Umirujuće dejstvo – ovaj čaj posebno ima umirujući efekat na organizam čoveka. L – teanin pomaže u jačanju alfa talasa u mozgu čime se postiže stanje mira i bilansa. Istraživanja su otkrila i ukazala na antistres efekte teanina koji je prisutan u matcha čaju koji i te kako pomažu kod smanjenja fiziološkog i psihološkog stresa.

Podmlađuje kožu – konzumiranje zelenog čaja usporava starenje kože i isušivanje iste. Matcha zeleni čaj u prahu može se koristiti i biti izuzetno delotvorna maska za lice protiv starenja kože.

Ishrana – pored svojih zdravstvenih koristi, matcha zeleni čaj u prahu može se koristiti i kao dodatak jelima i kolačima.

Priprema matcha čaja

Kada je u pitanju priprema ovog čaja bitno je reći da za razliku od običnog zelenog čaja koji možemo ostaviti da odstoji matcha mora uvek biti sveže pripremljen. Takođe prilikom priprema se ne sme koristiti kipuća voda. Matcha čaj ćete pripremiti tako što ćete kuvati vodu do oko 60⁰C, dakle da bude vruća, a ne kipuća. Zatim stavite 1 – 2 grama matcha praha u drvenu činiju i potom mešate čaj. Najbolje je da tom prilkom koristite bambusovu metlicu za mešanje. Čaj mešate dok se ne napravi pena, što je pena čvršća čaj će biti bolji. Ukoliko vam se ne sviđa dobijeni ukus čaja koji inače podseća na ukus trave, možete ga kombinovati sa prirodnim medom ili drugim vrstama koje vam prijaju.

Kao što smo napomenuli mnogi matcha čaj koriste i kao dodatak jelima, saladoled desertima, a odličan je dodatak i čokoladama i kolačima. Za sam kraj predstavićemo vam recept za pripremu matcha sladoleda. Ono što vam je potrebno jeste 1,5 šolja mleka, 1,5 šolja tečnog šlaga, pola šolje šećera, 2-3 kašičice matcha praha, 1 kašika vruće vode i 1 kašičica vanile. U jednu činiju stavite mleko i šećer i izmutite mikserom sve dok se šećer ne istopi. S druge strane pomešajte matcha prah i jednu kašiku vruće vode, pa to dodate u prethodnu smesu od mleka i šećera. Tome dodajte i vanilu i tečni šlag pa sve dobro umutite. Sada pripremljen sladoled ostavite u zamrzivač i sačekate da prenoći do sutra. Prijatno!


Preporučeni proizvodi

Magnezijum hlorid sprej 100ml

Rafinisana gorka morska so za pravljenje...

Kombuha 0.5l

Kombuha napitak je prastari domaći lek p...

Melasa Bio 400g

Melasa sirup je sporedni proizvod u proi...

Kalijumova so 100g

Preporučuje se kod povišenog krvnog prit...

Epsom Soli

Očistite organizam od toksina izazvanih ...


Pogledaje još

Ulje origana sa moring.50ml Te

Ulje origana je delotvorno protiv većine...

Ulje protiv akni 10ml

Ulje protiv akni predstavlja intezivnu f...

Mak mleveni vakum 200g

Mleveni mak u vakumskom pakovanju. Mleve...

Brašno pirinčano 0,5kg Hemija

Proizvodi se od celog zrna pirinča, mlev...

Super kaša konoplja šumsko voće

Ovas sadrži vlakna koja pospešuju varenj...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Đumbir i med protiv raka

Koren đumbira je postao veoma popularan tokom poslednjih godina kao moćna antikancerogena ...

Detaljnije

Komorač prednosti za zdravlje

Biljka komorač kao lekKomorač (lat. Foeniculum vulgare) je veoma važna lekovita, aromatična, začinsk...

Detaljnije

Kinoa u ishrani bez glutena

Kinoa je takozvana pseudo žitarica jer pripada istoj vrsti biljaka kao spanać i cvekla ali se konzum...

Detaljnije

Bosiljak - kraljevska biljka za telo i dušu

Bosiljak je jedna od najkorišćenijih biljaka na svetu. Može se koristiti za kuvanje, kao zači...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS