Beli slez za iskašljavanje, dijareju, upalu mokraćnih puteva


Prirodna terapija Biljke kao lek

Beli slez (lat. Althaea officinalis), takođe i pitomi slez, slezovina, šljez, sliz, belodun, đilj, linja, veoma mnogo se upotrebljava, kako kod nas, tako i u inostranstvu. Zbog velike količine izvrsne sluzi, koristi se protiv upala disajnih organa i ždrela, za unutrašnju upotrebu, ili za ispiranje grla i nosa.

Beli slez se koristi kao lek, a može biti i hrana. U osušenom korenu belog sleza ima veoma mnogo hranljivih materija, oko 75% ugljenih hidrata. Predstavlja izvor skroba i šećera, te može poslužiti i za pripremanje hrane.

Nije preporučljivo da se koren belog sleza kuva, jer se na taj način dobija gušća tečnost koja je mutnija, a takođe može lako i da se pokvari. Beli slez može se koristiti protiv dijareje, za mokraćne kanale, za obloge koje se stavljaju na upaljena mesta itd. Ulazi u sastav mnogih čajeva za grudobolju, koji se mogu nabaviti i u apotekama. Sirup od belog sleza koristi se protiv kašlja, naročito kod dece. Prašak, dobijen mlevenjem i prosejavanjem korena belog sleza, koristi se u izradi mnogih lekova.

Beli slez čajevi

Čajevi za lakše iskašljavanje i za ublažavanje nadraženog grla:

1. Pomešati po 50g korena belog sleza, komorača i lista podbela. Jednu kašiku mešavine preliti sa 200ml kipuće vode, poklopiti i nakon 2h piti toplo po jednu kašiku na svakih 10-15min. Po potrebi zasladiti medom.

2. Pomešati po 50g lista i korena belog sleza, lista bokvice, podbela, i komorača. Jednu kašiku mešavine preliti sa 200ml kipuće vode, poklopiti i nakon 2h piti toplo po jednu kašiku na svakih 10-15min. Po potrebi zasladiti medom.

3. Pomešati po 50g korena i cveta belog sleza, lista podbela, nane i cveta kamilice. Jednu kašiku mešavine preliti sa 200ml kipuće vode, poklopiti i nakon 2h piti toplo po jednu kašiku na svakih 10-15min. Ovaj čaj je veoma prijatnog mirisa, te se preporučuje osetljivijim osobama.

4. Pomešati po 50g korena, lista i cveta belog sleza. Ovaj čaj se ne kuva, već se pomenuti sastojci drže u vodi 2-3 sata na sobnoj temperaturi, pa se posle toga pije. U čaj možete dodati med ili limun da bi bio ukusniji, jer je beli slez bljutav i otužan, pa ga mnoge osobe ne podnose.

Čajevi za lečenje upale mokraćnih puteva:

1. Pomešati po 50g korena belog sleza, lista breze i kruške, lista medveđeg grožđa (medvetke), žalfije i rastavića (preslice). 4 kašike ove mešavine preliti sa 500ml kipuće vode i posle 2-3 sata procediti i piti 4-5 puta dnevno po jednu čašu.

2. Pomešati po 50g korena belog sleza, lanenog semena, lista breze, lista borovnice i lista medveđeg grožđa (medvetke). 4 kašike ove mešavine preliti sa 500ml kipuće vode i posle 2-3 sata procediti i piti 4-5 puta dnevno po jednu čašu.

Čaj protiv dijareje:

Pomešati po 50g korena, lista i cveta belog sleza, lista podbela, crnog sleza, kupine i nane. 5 kašika ove mešavine preliti sa 1l kipuće vode, poklopiti i nakon 3h procediti i piti nezaslađeno umesto vode.

Deci se daje ista mešavina, ali se doda još 50g kamilice.

Čaj za lečenje upale grkljana (laringitis):

Pomešati po 50g korena belog sleza, 30g sladića (slatkog korena), 10g matičnjaka i 40g lista podbela. 3 kašike ove mešavine preliti sa ½ l kipuće vode i posle 3h procediti i piti u toku dana, i ispirati grlo.

Deci se daje isti čaj, ali mu se valja dodati još 50g kamilice.

Sirup od belog sleza

Priprema: 50g korena belog sleza držati 12h u 300ml hladne vode na sobnoj temperaturi. Nakon toga procediti i dobijenu tečnost pomešati sa 1kg meda ili 1l voćnog surupa od maline, višnje ili ribizle. Mora se čuvati na hladnom mestu, jer se brzo može ukvariti. Uzima se po jedna kašika sirupa na svaka 2 sata.

Sluz od belog sleza

Koren belog sleza se ne sme kuvati. Jednu kašiku sitno zdrobljenog korena belog sleza preliti sa 200ml hladne vode i držati 2-3h na sobnoj temperaturi, uz često mešanje. Procediti i dobijenu sluz piti ili je koristiti za ispiranje grla.


Preporučeni proizvodi

Seitan 200gr

Sejtan je “pšenično meso” koje je pravlj...

Smesa za burger 200g Bege Vege

Bege vege burger je izuzetno hranjiv i j...

Kus kus BIO 200g

Kuskus je lomljena integralna pšenica. P...

Ulje grejpfruta 30ml TerraCo

Ulje grejpfruta najčešće se koristi za p...

Nim gard

Dodatak ishrani za održavanje zdravlja k...


Pogledaje još

Sočivo crveno BIO 200g

Sočivo je odličan izvor biljnih vlakana ...

Čaj za dijabetičare 100g SRCULENCE

Mešavina biljnog čaja za snižavanje povi...

Čaj za cirkulaciju 100g SRCULENCE

Glavni uzroci koji prouzrokuju slabu cir...

Suncokret ljušteni BIO 200g

Suncokretovo seme je izuzetno važan prir...

Agar agar 30g SPM Stamenković

Agarko je svetlo beli zgusnjivac. Neutra...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Malteks

Malteks je prirodni zaslađivač koji se pravi od proklijalog ječma. Odličan je izvor gvožđa, kompleks...

Detaljnije

Sočivo u ishrani

Sočivo je mahunarka koja sadrži biljna vlakna i ugljene hidrate koji daju dugotrajan osećaj sitosti....

Detaljnije

Tahini pasta - bogatstvo vitamina, minerala i esencijlanih masnih kiselina

Tahini sos, tahini pasta, tahini namaz je još jedan specijalitet koji je u Evropu stigao...

Detaljnije

Trening na plaži

Iskoristite godišnji odmor na moru, provedite ga aktivno i vežbajte. Svež morski vazduh, pesa...

Detaljnije
Copyright © 2018 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GlobalWebmasters, SEO by WBS