Blitva - lekovita svojstva, kalorije, jela...


Prirodna terapija Biljke kao lek

Blitva je jedna od najpoznatijih biljaka sa zelenim listovima u Evropi. Najviše se gaji na mediteranskom podneblju. Ima veliku primenu u kulinarstvu. Mladi listovi blitve se dodaju u razne salate u kombinaciji sa mnogim povrćem, a zreli listovi blitve se dodaju u razna kuvana jela od povrća.

Blitva – nutritivna vrednost:

Ova zelena lisnata biljka ima izuzetno visoku nutritivnu vrednost i pruža brojne nutrijente:

Vitamini: Blitva je izuzetno bogata vitaminima, posebno vitaminom K, vitaminom A i vitaminom C. Vitamin K je važan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju. Vitamin A je dobar za vid, rast i razvoj ćelija, dok vitamin C jača imunološki sistem i pomaže u apsorpciji gvožđa.

Minerali: Izvor je važnih minerala kao što su gvožđe, magnezijum, kalijum i kalcijum. Gvožđe je ključni mineral za transport kiseonika u telu i prevenciju anemije. Magnezijum je važan za zdravlje srca, mišića i nervnog sistema. Kalijum reguliše krvni pritisak i održava ravnotežu elektrolita, dok kalcijum jača kosti i zube.

Antioksidanti: Bogata je antioksidantima poput beta-karotena, luteina i zeaksantina. Ovi antioksidanti pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja slobodnih radikala, smanjujući rizik od hroničnih bolesti poput srčanih oboljenja i određenih vrsta kancera.

Vlakna: Dobar je zvor dijetalnih vlakana koja su važna za zdravlje probavnog sistema. Vlakna pomažu u regulisanju probave, održavanju zdrave telesne težine i smanjenju rizika od bolesti srca.

Porcijom od 100 grama listova blitve obezbeđuje se otprilike 34% neophodnog dnevnog unosa vitamina C. Što se tiče vitamina E, on se u blitvi nalazi u malim količinama. U blitvi se nalazi velika količina vitamina K, čak oko 700% preporučenog unosa, te se slobodno može reći da je blitva jedna od biljaka sa najvećom koncentracijom vitamina K.

Važno je napomenuti da je nutritivna vrednost blitve najveća kada se konzumira sveža ili kuvana na pari. Dugotrajno kuvanje može smanjiti neka hranljiva svojstva. Takođe, preporučuje se da se blitva pere pre upotrebe kako bi se uklonile eventualne nečistoće.

Možda vas zanima i brazilski orah

Koliko ima kalorija?


Blitva je niskokalorično povrće, što je čini pogodnom za one koji žele održavati zdravu telesnu težinu ili gube težinu. Sadrži samo oko 20-30 kalorija po šolji, što je idealno za uključivanje u raznovrsne dijete.
Kalorije blitve mogu varirati u zavisnosti od načina pripreme i količine koju konzumirate. Evo približnih vrednosti kalorija za različite oblike blitve:

Sirova (1 šolja iseckane): Oko 7 kalorija.
Kuvana (1 šolja): Oko 35 kalorija.
Dinstana (1 šolja): Oko 78 kalorija.

Važno je napomenuti da kalorije mogu varirati u zavisnosti od dodataka i začina koje koristite prilikom pripreme blitve, kao i od veličine porcije. 

Koja su njena lekovita svojstva?

1. Ima visok sadržaj vitamina A. Kao i druge biljke zelenih listova, i blitva je bogata betakarotenom, koji se u unutrašnjosti organizma pretvara u vitamin A. Ovaj vitamin u narodu je poznat i kao ,,vitamin za vid”, jer njegovo prisustvo u organizmu garantuje dobro zdravlje očiju. Njeno konzumiranje može sprečiti ili pomoći u lečenju mnogih bolesti oka, kao što su gubitak vida, noćno slepilo, katarakta ili glaukom. Takođe, blitva pomaže oku da se izbori sa bakterijskim infekcijama, kao što je npr. konjuktivitis.

2. Vitamin A koji se nalazi u blitvi, jača imuni sistem, čineći nas otpornijim na razne infekcije i upale respiratornog sistema, kao što su angina, grip, prehlada, sinusitis, bronhitis itd.

3. Zbog prisustva vitamina A, blitva pozitivno utiče i na zdravlje kože i kose. Vitamin A čini kožu nežnom, a kosu jačom. Sprečava isušavanje i infekcije kože, ubrzava zarastanje rana. Idealan je za prevenciju i lečenje zdravstvenih problema kao što su ekcem, akne, psorijaza, suva koža, herpes, posekotine, opekotine itd.

4. Sadrži antioksidanse, koji mogu eliminisati slobodne radikale iz organizma. Slobodni radikali su odgovorni za nastanak mnogih degenerativnih bolesti. Naučno je dokazano da kulture koje konzumiraju namirnice bogate antioksidansima, ispoljavaju bolje zdravstveno stanje. Ne smemo zaboraviti da pored vitamina A, sadrži i vitamine C i E, dva antioksidansa koji nam omogućuju da bidemo jaki i zdravi što duže.

5. Vitamin K koji se nalazi u njoj, neophodan je za koagulaciju krvi i za očuvanje kostiju. Konzumiranje blitve jača otpornost kostiju, sprečava dugo krvarenje rana i pojavu hematoma prilikom udaraca.

6. Korisna je za formiranje kostiju i zuba, i neophodna za prevenciju osteoporoze, zbog prisustva kalcijuma. Posebno se preporučuje mladim osobama u razvoju, i starijim osobama, kako bi im koste bile manje krhke. Ova biljka nalazi se na meniju ishrane mnogih sportista, jer kalcijum sprečava neprijatne grčeve u mišićima. Trudnice i dojilje takođe treba da konzumiraju blitvu, kako bi u svoj organizam unele što veću količinu kalcijuma.

7. Uspostavlja ravnotežu hidriranosti organizma. Konzumiranjem blitve se eliminiše višak tečnosti iz organizma, što će olakšati ishranu osobama koje imaju problem sa gojaznošću i zadržavanjem tečnosti. Važno je da pomenemo da blitva sadrži čak 90% vode i malo kalorija, tako da predstavlja idealnu namirnicu za osobe koje su na dijeti za mršavljenje.

8. Zbog toga što sadrži veliku količinu gvožđa i folne kiseline, veoma je korisna za lečenje anemije (malokrvnosti).

9. Sa svojim lekovitim sastojcima poboljšava cirkulaciju, sprečava hipertenziju (visok krvni pritisak) i formiranje krvnih ugrušaka u arterijama, koji su odgovorni za većinu srčanih udara (infarkta).

10. Zbog prisustva magnezijuma, veruje se da blitva može ublažiti depresiju, glavobolju, migrenu itd.

11. Blitva je neophodna trudnicama, upravo zbog prisustva folne kiseline (vitamina B9). Ovaj vitamin je neophodan za normalan razvoj fetusa, jer sprečava promene u neuralnoj cevi.

Konzumiranje blitve je takođe dobro i za:

što bolje varenje hrane

sprečavanje hemoroida

regulisanje lošeg holesterola u krvi

bolje funkcionisanje jetre i žučne kese

ublažavanje simptoma kod gihta

Ukoliko blitvu konzumirate u svežem (sirovom) stanju, na najbolji način ćete iskoristiti njena lekovita svojstva.

Možda vas zanima i sremuš.

Brzi recepti sa blitvom

Evo nekoliko ukusnih recepata sa blitvom koje možete isprobati:

Blitva sa belim lukom i limunom


Sastojci:

- 1 veza blitve
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- Sok od 1 limuna
- Maslinovo ulje
- So i biber po ukusu


Priprema:

Operite blitvu i odvojite listove od stabljike. Listove blitve možete iseći na manje komade.
U velikoj tavi zagrejte malo maslinovog ulja i dodajte beli luk. Pržite ga nekoliko minuta dok ne postane blago zlatno.
Dodajte blitvu i kuvajte je dok ne povene i ne omekša.
Dodajte sok od limuna, so i biber po ukusu. Promešajte sve sastojke i kuvajte još nekoliko minuta.
Sklonite sa vatre i poslužite toplo kao prilog uz meso ili ribu.


Pita sa blitvom i sirom


Sastojci:

- 500 g lisnatog testa
- 1 veza blitve
- 200 g sira po izboru (feta, sir trapist, kozji sir itd.), izmrvljenog
- 3 jaja
- 1/2 šolje mleka
- So i biber po ukusu
- Maslac za premazivanje

Priprema:

Operite blitvu i odstranite stabljike. Isecite listove na manje komade.
U velikoj šerpi prokuvajte blitvu nekoliko minuta. Ocedite i ostavite da se ohladi.
U činiji umutite jaja i mleko. Dodajte izmrvljeni sir, so i biber i promešajte.
Razvucite lisnato testo i stavite ga u pleh za pečenje. Premažite maslacem.
Poređajte blitvu preko testa, a zatim prelijte smesom od jaja i sira.
Preklopite ivice testa preko fila i premažite maslacem.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta, dok testo ne postane zlatno smeđe.
Izvadite iz rerne, ostavite da se malo ohladi, a zatim isecite na porcije i poslužite.


Blitva i krompir na grčki način


Sastojci:

- 1 veza blitve
- 4 srednje velika krompira, oljuštena i iseckana na kolutove
- 1 glavica crnog luka, iseckana
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
 -1/2 šolje maslinovog ulja
 -Sok od 1 limuna
 -So, biber i suvi začin po ukusu

Priprema:

Uključite rernu na 200°C (400°F).
Operite listove blitve i odvojite ih od stabljika. Isecite listove na manje komade.
U velikoj tavi zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte luk i beli luk, i dinstajte ih dok ne postanu staklasti i aromatični.
Dodajte stabljike blitve i krompir u tavi, i kuvajte nekoliko minuta dok ne omekšaju.
Dodajte listove blitve i kuvajte dok ne povene.
U maloj posudi umutite sok od limuna, so, biber i suve začine. Prelijte smesu preko povrća u tavi i dobro promešajte.
Prebacite smesu u vatrostalnu posudu i pokapajte je sa još malo maslinovog ulja.
Pokrijte posudu aluminijumskom folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 25-30 minuta, ili dok krompir ne omekša.
Uklonite foliju i pecite još 10 minuta da se gornji deo blago zapeče.
Kada je gotovo, izvadite iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre posluživanja.

Ovo grčko jelo sa blitvom i krompirom može se uživati kao ukusan i zdrav prilog ili čak kao vegetarijansko glavno jelo. Kombinacija ukusa blitve, krompira i aromatičnih začina čini ga zadovoljavajućim i nutritivnim obrokom.

Možda vas zanima i žalfija.

Kako se pravi čorba od blitve?

Ističemo nekoliko recepata za pripremu čorbe od blitve:

Sastojci:

- 1 veza blitve
- 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 2 šargarepe, iseckane na kolutove
- 2 krompira, iseckana na kockice
- 1 litar povrtnog ili pilećeg temeljca
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- Sveži peršun ili korijander za posipanje


Priprema:

Operite blitvu i odvojite listove od stabljika. Listove blitve možete iseći na manje komade, a stabljike ostaviti za kasnije.
U velikom loncu zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte crni luk i beli luk i propržite ih nekoliko minuta dok ne postanu staklasti i aromatični.
Dodajte iseckane stabljike blitve, šargarepe i krompir u lonac. Dinstajte povrće nekoliko minuta uz povremeno mešanje.
Prelijte povrće povrtnim ili pilećim temeljcem i pustite da proključa. Smanjite temperaturu i kuvajte čorbu na blagoj vatri oko 15-20 minuta ili dok povrće ne omekša.
Dodajte iseckane listove blitve u lonac i kuvajte još 5 minuta dok listovi ne povene.
Sklonite lonac sa vatre. Začinite čorbu solju i biberom prema ukusu.
Poslužite čorbu toplu, posipanu svežim peršunom ili korijanderom za dodatnu aromu.
Ova ukusna čorba od blitve je bogata vitaminima i vlaknima, i predstavlja sjajan način da uživate u ovom zdravom zelenom povrću. Možete je poslužiti kao ukusan predjelo ili kao laganu obrok uz dodatak sveže salate ili tostiranog hleba.


Preporučeni proizvodi

Mahanarajana ulje

Ekstrakti više od četrdeset trava, drevn...

Ulje konoplje 0,25 Uvita

Hladno presovano nerafinisano jestivo bi...

Sos ARRABBIATA 190g

Sos Arabijata je idealna mešavina začina...

Kapi antiparazitne 50ml ZokiS

Kapi za antiparazitni program, biljnog p...

Srebrna kap-pantenol,propolis

Srebrna kap je sredstvo za higijenu nosn...


Pogledaje još

Čaga gljiva 90 kaps Zoki s

Deluje antioksidantno, antikancerogeno, ...

Keks biobela limun diabet

Čajni keks sa ukusom limuna. Proizvedeno...

Sok divlje borovnice 0.5Šljivk

Borovnica obiluje vitaminom C, biljnim p...

Sirup borovnica 0.75 Artfood

Voćni sirup od borovnice sa celim plodom...

Gold corn flakes bez šećera250

Kukuruzne pahuljice vrhunskog kvaliteta,...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Ricinusovo ulje i njegov značaj u prirodnoj medicini

Biljka ricinus je jednogodišnja (a ponegde i dvogodišnja, u zavisnosti od klime i uslova) biljka koj...

Detaljnije

Šta treba jesti pre treninga?

Obroci pre treninga treba da sadrže kvalitetne ugljene hidrate ili proteine, i malo masti, kako bi p...

Detaljnije

Heljdin čaj usporava razvoj proširenih vena

Upotreba heljde pomaže u lečenju proširenih vena i sprečava pucanje i krvarenje kapilara jača...

Detaljnije

Kumin topi masne naslage

Začini oplemenjuju jela, daju nesvakidasnji ukus i prijatelji su internacionalnih kuhinja. Dokazano ...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS