Giht - prirodno lečenje (ishrana)


Prirodna terapija Biljke kao lek

Giht predstavlja vrstu artritisa, uzrokuje jake bolove u zglobovima, posebno u predelu stopala. Osobe koje boluju od gihta osećaju bolove prilikom hodanja i teško obavljaju poslove koji zahtevaju stajanje.

Osim što paralizuje stopala, prste i članak, giht tokom noći može izazvati nadutost, crvenilo i bol, naročito u velikom prstu na nozi. Mnoge osobe boluju od gihta u kolenu, članku i drugim zglobovima. Bolovi i tegobe, koji se javljaju usled gihta, mogu se manifestovati tokom jednog dana, jedne nedelje, pa čak i mesec dana, u zavisnosti od toga kako se leči.

Glavni uzrok nastanka gihta je povećano prisustvo mokraćne kiseline u krvi. Kako biste smanjili prisustvo mokraćne kiseline u krvi, neophodno je da pijete veliku količinu tečnosti i da konzumirate određene namirnice koje idu u korist lečenju gihta.

U nastavku teksta pročitajte koje prirodne namirnice pomažu u lečenju i ublažavanju bolova uzrokovanih gihtom.

Namirnice za giht

Sledeće prirodne namirnice se od davnih vremena koriste za lečenje gihta, i daju pozitivne rezultate. Pročitajte o kojim namirnicama se radi i probajte.

1. Limunov sok

Ovo voće (tačnije njegov sok) sarži blagotvorne supstance koje mogu pomoći u lečenju guhta. Osim limuna, za giht je efikasno i ostalo citrusno voće, kao na primer pomorandža, grejpfrut i mandarina.

Citrusno voće smanjuje nivo mokraćne kiseline u krvi i ublažava nadutost jer sadrži limunsku kiselinu. Ukoliko vam je jak ukus soka od limuna i drugog citrusnog voća, razblažite ga u čaši vode. Pijte 3 puta u toku nedelje, ujutru na prazan želudac.

2. Jabukovo sirće

Zbog mnogobrojnih lekovitih karakteristika, jabukovo sirće je pravi saveznik za čovekovo zdravlje. Kod nekih oboljenja efikasnije je čak i od sveže jabuke.

Jabukovo sirće ima sposobnost da dovede u ravnotežu pH vrednost organizma, kako bi organizam bio alkalan a ne kiseo. Mnoge osobe koje boluju od gihta isprobale su lečenje jabukovim sirćetom, i bile su zadovoljne rezultatima. Koristite jabukovo sirće kao dodatak salatama, ili u čaši vode rastvorite 1 kašiku ovog sirćeta. Možete ga piti svakog dana, ujutru pre jela.

3. Soda bikarbona

Soda bikarbona ima široku primenu u domaćinstvu i prirodnom lečenju raznih zdravstvenih tegoba, pa i gihta. Utiče na alkalizaciju organizma, tj. krvi, i smanjuje kiselinu. 1 kašičicu sode bikarbone rastvorite u čaši vode i pijte svakodnevno. Ne preporučuje se osobama koje pate od povišenog krvnog pritiska (hipertenzije).

4. Ananas

Ova sočna voćka sadrži enzim bromelin, koji je jako bitan u lečenu gihta, zbog svog antiinflamatornog dejstva. Možete konzumirati samo ananas, ili ga kombinovati sa drugim voćem u salatama, voćnim napicima itd. S obzirom na to da nema nikakva štetna dejstva, ananas možete konzumirati svakodnevno.

5. Grožđe

Grožđe je bogato antioksidansima koji pomažu u sprečavanju formiranja gihta. Ova karakteristika grožđa duguje se supstanci zvanoj piknogenol. Može se koristiti i za ublažavanje bolova kod reumatoidnog artritisa. Grožđe možete konzumirati svakodnevno.  

6. Đumbir

Koren đumbira ima veliku primenu u pripremi lekovitih proizvoda za prirodno lečenje. Veoma često se koristi u lečenju gihta, za podizanje telesne temperature, za sagorevanje masti i za jačanje imunog sistema. Napravite napitak od 1 kašičice sveže rendanog đumbira ili 1 kašičice đumbira u prahu, koje ćete dodati u čašu vode. Ovaj napitak možete zasladiti medom, a po želji možete dodati i malo limunovog soka. Pijte jednu čašu dnevno.

7. Banana

Banane su bogate kalijumom i vitaminom C, zbog čega su idealne za sprečavanje raznih zdravstvenih problema. Kada govorimo o gihtu, banane su korisne jer pomažu u razgradnji kristala mokraćne kiseline, koji se talože u krvi i izazivaju jake bolove. Upravo zbog toga se preporučuje svakodnevno konzumiranje banana (pomažu kod gihta i daju energiju organizmu).

8. Višnje

Još jedan bogat izvor vitamina C su upravo višnje. Ukoliko svakog dana pojedete po 20 svežih višanja, uspećete da smanjite nivo mokraćne kiseline u krvi i da ublažite neprijatne simptome uzrokovane gihtom. Pored toga, možete piti i prirodni sok od višanja.

9. Hladna voda

Za ublažavanje nadutosti, otečenosti i crvenila na stopalu, preporučuje se da koristite obloge natopljene hladnom vodom. Oblogom uvijte bolno i natečeno mesto na stopalu.

10. Ulje od kleke

Eterično ulje kleke poseduje mnogobrojna blagotvorna dejstva, a možete ga nabaviti u biljnim apotekama. Ima antireumatsko, diuretsko i antiseptičko dejstvo. Nekoliko kapljica ovog lekovitog ulja nanesite na stopalo pogođeno gihtom, i kružnim pokretima nežno masirajte. Ubrzo ćete osetiti olakšanje.  

11. Gorka so

Toplom vodom napunite kadu i dodajte 2 šolje gorke soli. Kada se so rastopi, u vodu potopite noge tokom 20min (ili celo telo, za što bolji efekat opuštanja). Ovu metodu možete primenjivati 3 puta nedeljno, ili kada osećate veliku upalu u prstima.

12. Senf

Ovaj prilog pikantnog ukusa, koji koristite kao dodatak raznim jelima, može vam poslužiti za ublažavanje bolova kod gihta. Sastojci od kojih je sačinjen senf pozitivno deluju na nervne završetke i ublažavaju bol i upalu. Malu količinu senfa nanesite na bolno mesto i ostavite da ga koža upije. Ovu metodu primenjujte uveče pre spavanja. Kada nanesete senf, bolno mesto uvijte gazom, i ostavite da tako odstoji tokom cele noći.


Preporučeni proizvodi

Naturela namaz 250g Hajdukovo

Naturela se može koristiti i kao fil za ...

Dezodorans vanila 30ml Apium

Potpuno prirodan deo stik izrađen od bez...

Franck divka250g

Mešavina za belu kafu sa prirodno visoki...

Lotos koren mitoku 50g

Koren lotosa je od davnina popularna nam...

Proso BIO 200g

Proso je visokokvalitetna žitarica koja ...


Pogledaje još

Ulje etarsko karanfilić 10ml Vita

Ovo eterično ulje je veoma snažan antise...

Sirće jabukovo cirkuklacija 0.5

Ovaj proizvod dobijen tradicionalnom met...

Šampon sidha

Sidha šampon je još jedan proizvod vrhun...

REISHI COMPLEX SA ZELENIM ČAJEM 30ml

Gljiva Reishi (Ganoderma Lucidum), ili p...

Hidžiki alge 25gr

Končasta alga koja je izvrsna u kombinac...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Crna čokolada - prednosti za zdravlje

Čokolada je svuda u svetu poznata kao slatka poslastica i masovno se upotrebljava. Sastavni je deo m...

Detaljnije

Ovsena kaša - zdrava hrana za celu porodicu

Zdrav način života ne znači svakodnevno višečasovno treniranje i pridržavanje strogog plana i...

Detaljnije

Kućne metode za opekotine od sunca

Kako nam se približavaju topli dani, svi žele da dobiju preplanuli (bronzani) ten. Međutim, u mnogim...

Detaljnije

Vegetarijanski namazi

Vegetarijanstvo je način ishrane koji se prvenstveno bazira na namirnicama biljnog porekla. Danas lj...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS