Namirnice koje suzbijaju apetit


Zdravstveni problemi Gojaznost

Prirodni saveznici u mršavljenju mogu biti namirnice visoke hranljive vrednosti, ali niskog kalorijskog sadržaja ili sposobnosti da vas učine sitim. Nagon za hranom umirite boljim opcijama poput ovsa, pinjola, lanenih semenki, kestena ili surutke koje uspešno suzbijaju apetit i utiču na dobro zdravlje.

Problem sa viškom kilograma i dalje pogađa najveći deo stanovništva. Procenjuje se da je gojaznost u Srbiji skočila za čak 60%. Osnovno pravilo mršavljenja je smanjeni unos kalorija, pojačana fizička aktivnost i odabir pravih namirnica.

Ovas

Ovas ili zob pripada porodici trava i pogodan je za ljudsku ishranu kao ovsena kaša i mleveni ovas. Poznat je po visokom sadržaju vlakana koji pružaju osećaj sitosti i smanjuju dalji unos hrane. Ovas sadrži ugljene hidrate koji sagorevaju polako i time čini da ne osećate glad. Preporučuje se za doručak.

Lanene semenke

Lan je odličan izvor omega-3 masnih kiselina i sve je popularniji kao super hrana koja poboljšava zdravlje organizma. Takođe je bogat i vlaknima zbog kojih utiče na rad creva i sprećava pojavu zatvora. Lanene semenke produžuju osećaj sitosti, pa se preporučuju kao dodatak salatama, sendvičima, izblendiranom voću ili povrću. Zbog svojih osobina se predlažu kod problema sa kilogramima, i kod visokog nivoa holesterola i glicerida koji često prati gojazne osobe.

Pinjoli

Pinjoli su semenke šišarki bora. Sadrže linolensku kiselinu i nezasićene masnoće zbog kojih ne osećamo glad. Ova omega-6 masna kiselina stimuliše hormone koji utiču na suzbijanje želje za hranom. Dokazano je da jedna porcija pinjola suzbija apetit tokom dana, i preporučuje se kao odličan izvor energije. Pinjoli se upotrebljavaju kao začin u salatama, kolačima i ostalim jelima. Njihova cena često nije mala, ali se može isplatiti.

Kesten

Hranljivi plod kestena je izuzetno ukusna i zdrava namirnica. Visoki sadržaj vlakana i složenih ugljenih hidrata smiruje glad i daje duži osećaj sitosti, a nizak glikemijski indeks pomaže u snižavanju nivoa holesterola u krvi. Kesten se koristi za pripremanje raznih jela i namaza, ili se jede kuvan ili pečen.

Surutka

Proteini surutke imaju uticaj na hormone koji obezbeđuju osećaj sitosti i pogoduju za zdravlje organizma, kako u svežem stanju tako i u obliku praha.  Surutka pomaže u izgradnji mišića, reguliše krvni pritisak, jača imunitet. Ovaj napitak je bogat mineralima i vitaminima, i kvalitetnim proteinima kojih ima u majčinom mleku. Surutkini proteini posebno pospešuju mršavljenje.


Preporučeni proizvodi

Ulje lavande 10ml BIO

Ulje lavande umiruje nervnu napetost, ot...

Sok aronija nar 0.5 Artfood

Aronija ili Sibirska borovnica spada u n...

Susam puter 250g Hajdukovo

Od njega se mogu praviti izuzetno ukusni...

Nim gard

Dodatak ishrani za održavanje zdravlja k...

Gomasio 100gr Macrobiotic

Koristi se kao dodatak jelima, u prvom r...


Pogledaje još

Čaj ginko-granulat 200gr

Instant čaj u granulama. Prirodno zaslađ...

Dekstroza sa narandzom 250gr

Dekstroza je grožđani šećer. Daje brz do...

Nim gard sapun

Biljni sapun napravljen po tradicionalno...

Belvit S 150gr

Belvit S je riznica puno vrednih belanče...

Ši buter 50ml Plantoil

Shea butter je biljna mast bogata steari...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Šta je to “super hrana“?

“Super hrana“ je termin koji označava namirnice od izuzetne zdravstvene korisnosti. Iako...

Detaljnije

Đumbir lekovita svojstva

Djumbir (lat. Zingiber officinale) je aromatična i lekovita biljka koja potiče iz Azije. Deo ove bil...

Detaljnije

Zdrava ishrana na poslu

Efikasnost i dobro raspoloženje na poslu često zavise od ishrane. Savremeni način života doneo je i ...

Detaljnije

Post na vodi – vodič za početnike

Post podrazumeva voljno odricanje od određene hrane i pića za jedan određeni vremenski period. Zastu...

Detaljnije
Copyright © 2018 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GlobalWebmasters, SEO by WBS