Prirodnim načinom do čišćenja i detoksikacije organizma


Saveti

Naš organizam svakodnevno opterećujemo teškom i nezadravom hranom, a kada tome dodamo stres i nedovoljnu fizičku aktivnost, ne možemo se nadati pravilnom funkcionisanju istog. Konstantno vam se spava, osećate umor i da nemate dovoljno energije, onda je pravo vreme za detoksikaciju ili čišćenje organizma. Povratićete energiju, poboljšati zdravlje i vratiti telo u prirodnu ravnotežu, a sve što je potrebno jeste da se posveti malo pažnje i vremena u cilju dobijanja ovakvih rezultata.

Kada govorimo o detoksikaciji organizma, postoji mnogo načina koji nam u tome mogu pomoći, ali ipak najbolji način jeste prirodna detoksikacija organizma, a to je unos puno namernica koje čiste telo od štetnih materija.  Ono što treba napomenuti jeste da se tokom ovog procesa unose dovoljne količine tečnosti, pre svega vode i čajeva koje vrše funkciju čišćenja. Čišćenje organizma možete sprovesti kada želite, ali ipak najbolje vreme za to jeste proleće i leto. Ovo je period kada najefikasnije možete da svoje telo očistite od teške hrane koje ste konzumirali tokom zime i da ga obogatite svim neophodnim mineralima i vitaminima.

Kada je vreme za detoksikaciju

Svakodnevno toksini ugrožavaju naše zdravlje, našu kondiciju. Oni u organizam dospevaju na različite načine i u skoro svemu su sa čim svakodnevno dolazimo u dodir, pesticidima u hrani, zagađenom vazduhu i vodi, hemikalijama u šamponima i lekovima. Skupljaju se u masnim ćelijama, mozgu i nervnom sistemu. Čišćenje organizma je bitno ukoliko telu ne pomognemo da se reši ovih toksina, akumulacijom istih može doći do simptoma kakvi su umor, nesanica, usporen metabolizam, problem sa kilogramima, kožna oboljenja, bolovi u mišićima i zglobovima i mnoge druge tegobe. Prisutan je i povećan rizik od raka, bolesti srca, artritisa.

Pod normalnim aktivnostima, naš organizam, kada nije narušen imuni sistem i zdravlje, uspeva  sam da svakodnevno obavlja detoksikaciju od nusprodukata metabolizma i varenja, zagađenja koja dospevaju do krvi putem vazduha, aditiva koje unosimo preko hrane... Ovu funkciju obavljaju jetra, bubrezi i jednim delom koža, jer se preko znoja izlučuju štetni produkti. Međutim ovi mehanizmi nekada nisu sami sebi dovoljni, pa izlaganje organizma neželjenim toksinima može da omete proces uspešnog čišćenja organizma i ugrozi zdravlje creva. Zbog svega toga posvetiti pažnju hrani koju jedemo mora nam biti od primarnog značaja.

Kako bi najbrže i najefikasnije umanjili nastalu količinu toksina u našem organizmu i uopšte izvršili detoksikaciju ili čišćenje organizma, potrebno je izbaciti brzu hranu i ostale namernice koje sadrže u sebi veštačke supstance. Tokom čišćenja organizma ne konzumirajte alkohol, gazirane napitke i kafu. Bez cigareta ako baš ne možete, smanjite ih na minimum. Izbacuje se industrijski proizvedena hrana, smanjuje upotreba šećera i soli, ograničava unošenje mesa i pržene hrane. U cilju podsticanja redovnijeg izbacivanja toksina povećajte unos vlakana koje se nalaze u žitaricama , voću i povrću. U nastavku vidite koje su to namernice koje mogu pomoći u detoksikaciji organizma.

Namernice za detoksikaciju organizma

Veoma je bitno osloboditi se neželjenih toksina iz organizma, to se najbolje postiže zdravim načinom ishrane. Zdrava hrana će pomoći telu da se očisti na prirodan način. Zbog toga je bitno uključiti ove namernice u svoju svakodnevnu ishranu.

Voće sadrži mnogo hranljivih sastojaka i prirodni je antioksidans. Ima sposobnost da čisti telo od toksina i lako se vari. Od svih vrsta voća, jabuke imaju najveće detoksiokaciono dejstvo, potpomažu izbacivanje štetnih materija iz tela. Pomorandža i limun su dobri takođe jer u sebi sadrže vitamin C, a upravo ovaj vitamin je najbolji za čišćenje jetre od toksina i detoksikaciju organizma. Započnite dan sa čašom limunade ili soka od pomorandže i pomoći ćete sebi u ovom procesu.

Zelena hrana – spanać, kelj, blitva, brokoli, zelene alge, je odlična za detoksikaciju jetre, jer čiste telo od raznih hemijskih otrova iz okoline. Ukoliko ste se odlučili na čišćenje organizma vaš frižider mora sadržati ove namernice. Ne treba zaboraviti ni zelenu salatu koja čisti jetru, krvne sudove i creva.

Ceđeni sokovi od voća i povrća su nezaobilazni kada je čišćenje organizma u pitanju. Sadrže enzime koji pokreću metaboličke procese, snabdevaju telo svim neophodnim mineralima i vitaminima i daju organizmu svu potrebnu energiju.

Sirovo povrće,  luk bilo to crni ili beli, šargarepa, artičoka, špargla, cvekla, kupus, repa, paprika pomoći će u u čišćenju jetre. Kombinacija ovih namernica odlična je za čišćenje organizma, jer sadrže prirodan sumpor koji čisti jetru od štetnih materija.

Orašasti plodovi i semenke jako su korisni kada je u pitanju detoksikacija organizma. Koristite semenke bundeve i suncokreta, seme susama i laneno seme, badem ili orah. Ove semenke su lako svarljive i pomažu u čišćenju organizma od štetnih materija.

Žitarice kao što su ječam, ovas, proso možete takođe konzumirati pored svega nabrojanog za vreme vaše detoksikacije. Dozvoljeno je koristiti i integralni pirinač.


Čajevi za čišćenje organizma

Moramo napomenuti da je za vreme detoksikacije organizma potrebno unositi dosta tečnosti u toku dana. Pored vode koja je primarni deo bilo koje vrste detoksikacije i koja nam dosta pomaže u u ublažavanju i otklanjanju nagomilanih toksina, ne smemo zaboraviti na čajeve za čišćenje organizma.

Zeleni čaj prepun je antioksidanasa i uspešno čisti toksine iz organizma, a posebna vrsta antioksidanasa pod nazivom katehini koje ovaj čaj sadrži poznato je da jača funkciju jetre.

Čaj od koprive se svrstava u čajeve koji su najbolji za čišćenje organizma. Od davnina ovaj čaj je poznat kao prirodno sredstvo za čišćenje krvi.

Čaj od semenki lana je i te kako koristan, jer laneno seme olakšava čišćenje creva zbog toga što sadrži omega 3 masne kiseline i puno sluzi. Popijte ujtru pre jela šolju čaja prethodno proceđenog i pripremljenog na sledeći način. Prelijte 2 velike kašike lana sa 250 ml mlake vode, promešajte i ostavite da odstoji nekih sat vremena, a zatim baš kao što smo napomenuli procedite ga i popijte pre doručka.

Čaj od maslačka i sleza deluje a i često se koristi za detoksikaciju bubrega ali i celog organizma.

Bitno je reći da detoksikacija na brzinu nanosi više štete nego korsiti, stoga kada je prirodna detoksikacija u pitanju mora se napomenuti da to nije instant proces i da rezultate ne treba očekivati preko noći, pa je potrebno i po nekoliko nedelja da bi rezultati bili vidljivi.

Izuzetno je važno povesti računa o jetri kao jednom od najbitnijih organa u našem telu, jer kada ovaj organ ne funkcioniše kako treba, posledice trpe i svi drugi organi u telu. Jetra se još naziva i čistačem organizma, ali ne zaboravite da je i njoj povremeno potrebno čišćenje.

Detoksikacija jetre od toksina i alkohola

Jetra obavlja više važnih funkcija pa je tako odgovorna za preradu hrane i masnoća, eliminaciju toksina i drugih štetnih materija. Ona je najznačajniji detoksikacioni organ u telu, čije zdravlje je jako bitno sačuvati jer na nju može negativno uticati više stvari, a neke od njih su između ostalog alkohol i izlaganje toksinima. Mandrarina se pokazala kao odlično rešenje i sredstvo za detoksikaciju ili čišćenje jetre od alkohola i nagomilanih toksina. Sama namernica sadrži kolin i vitamin B koji poboljšavaju rad ovog organa. Spremite sebi napitak koji će omogućiti neophodnu regeneraciju jetre. Sve što je potrebno jeste da u sokovnik stavite jednu šargarepu, jabuku, svežu cveklu i manji celer. Ocedite dobijeni sok, dodate par kapi limuna i popijete dok je sveže.

Detoksikacija creva

Ukoliko želite da se izlečite prirodnim putem i budete u potpunosti zdravi i vitalni čišćenje creva je jedna od osnovnih stvari. Savet je da uvrstite sokove u vaš svakodnevni jelovnik kako biste poboljšali pražnjenje creva i čišćenje zaostalih fekalnih materija. Pripremite jednu šaku spanaća, šest cvetova brokolija, tri lista blitve, osam šargarepa, sve te sastojke operate i iscedite u sokovniku.

Kako očisititi organizam od lekova

Poznato je da farmacutski lekovi truju naš organizam. Mi se moramo truditi da eleminišemo toksine koji su nastali nakon dužeg korišćenja ovih lekova. Kako? Za početak bitna su čista creva, važna je redovna stolica, a to postižemo pomoću biljne ishrane, unosom dovoljno tečnosti i fizičkom aktivnošću. Konzumiranje lekovitih biljaka poput sene izaziva redovno pražnjenje, ali i  namernica poput urma, avokada, šljiva… Ne zaboravite što više vode da unosite, dve do tri litre negazirane vode dnevno i sigurno ćete podstaći čišćenje organizma, rad bubrega, a i olakšaćete jetri.

Detoksikacija 7 dana

Sedmodnevni plan detoksikacije organizma bi izgledao ovako:

Odmah nakon ustajanja: Pripremite čašu tople vode u koju ste prethodno iscedili pola limuna i popijte.

Pre spavanja: Ide čaša vode s jednom kašičicom gline Bentonita i kašičicom mlevenih semenki lana.

Prvi dan: Jedete bilo koje voće, osim banana. Preporuka su jabuke, mandarine, kruške, pomorandže, grejp i kivi. Voće, da li to bilo sveže ili konzervisano, obezbediće organizmu sve potrebne nutrijente.

Drugi dan: Možete da jedete sve vrste povrća, kuvanog ili sirovog, u količinama u kojima želite. Za večeru pripremite jedan veći pečeni krompir sa komadićem maslaca. Povrće će vam dati sve potrebne nutrijente i vlakna.

Treći dan: Možete da jedete sve vrste voća i povrća, osim banane i krompira, koliko želite. Ne budite iznenađeni ako dobijete želju za hranom jer će ona već sledeći dan početi da slabi.

Četvrti dan: Možete da pojedete do osam banana i popijete tri čaše mleka, a dopuštena je i supa od povrća. Banane služe da bi nadoknadile kalijum i natrijum koji ste izgubili.

Peti dan: Možete da pojedete do 600g govedine i 6 komada paradajza. Povećajte unos vode. Iz govedine ćete dobiti gvožđe i proteine, a iz paradajza vitamine i vlakna.

Šesti dan: Govedina i povrće u neograničenim količinama.

Sedmi dan: Danas možete da pojedete integralni pirinač, sve vrste povrća i da pijete nezaslađene voćne sokove.

U toku jednog dana popijte najmanje 10 čaša vode i dve šolje biljnog čaja bez šećera.

Kako očistiti organizam

Detoksikacija organizma prirodnim putem, hranom i vodom, dakle podrazumeva konzumiranje što prirodnije i jednostavnije hrane, sa vrlo malo ulja, začina i soli. Uz to izbacuju se gazirani napici, šećer, kafa, cigarete, alkohol. Za vreme ovakvog programa i uopšte svih programa detoksikacije voda predstavlja glavni činilac detoksikaciije ili čišćenja organizma kako od toksina tako i od parazita i teških metala. Poreporučuje se unošenje tri litra vode dnevno.

Važno je napomenuti da se tokom čišćenja organizma moramo pridržavati i određenih pravila, a neka od tih su imanje dovoljno sna, jer san i odmor su ključni za oporavak organizma. Fizička aktivnost je takođe jadna od bitnih stavki detoksikacionog programa jer se preko znoja izbacuju svi toksini. Svež vazduh je neizostavan, i kao takav ključan za vitalnost organizma i povećanje energije.


Preporučeni proizvodi

Ulje detox 100ml

Ovo ulje koristi se za detoksikaciju cel...

OKP paket za čišćenje organizma

Na osnovu dugogodišnjeg iskustva američk...

Detoks - Pure 30g Yogi Tea

Mešavina biljnog čaja za detoksikaciju o...

Sok breuss koktel Biota

Sok Biotta Breuss se pravi od organski u...

Oxsilver

Sinergijsko delovanje kiseonika i srebra...


Pogledaje još

Sok pravi koktel 1l

Prirodni mutni voćni-povrtni sok od jabu...

Kupko 500ml Shenemil

Kupko je tečnaglinakoja se koristizakupa...

Kinoa organic Beyond

Kinoa je jedna od najstarijih žitarica, ...

DMSO 33%

Prirodni proizvod kojim isprskate bolnu ...

Miso ječmeni 400 gr muso

Prirodno fermentisana pasta od soje, ječ...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Hronični gastritis preporučena ishrana

Gastritis označava zapaljenski proces sluznice želuca. Posebno se često javlja u našem narodu...

Detaljnije

Nana - lekovita svojstva

Nana (menta) je višegodišnja biljka, jakog mirisa. Njeno uzgajanje je lako, ali zahteva dosta v...

Detaljnije

Terapija plesom i pokretom

Cilj terapije plesom je pronaći ravnotežu i osećaj zajedništva između tela i uma. Ovaj vid te...

Detaljnije

Tajni sastojci mediteranske ishrane: Maslinovo ulje

Maslinovo ulje se najviše koristi na Mediteranu i smatra se osnovom zdrave ishrane koja se ba...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS