Sladić čajevi za gastritis, zatvor, iskašljavanje


Prirodna terapija Biljke kao lek

Sladić (lat. Glycyrrhiza glabra) takođe se naziva i slatki koren, slatko drvce, slatko bilje, gospino bilje i glićirica. Ulazi u sastav mnogih čajeva za bolesti pluća. Upotrebljava se kao blago sredstvo za iskašljavanje i protiv nadimanja u stomaku. Takođe ulazi i u sastav mnogih lekova za probavne i disajne organe. Suvi kestrakt i prašak sladića upotrebljavaju se za izradu mase za pilule, a tečni ekstrakt kao sladak korigens umesto sirupa u lekovitim mešavinama.

Najveći deo svežeg korena sladića služi za proizvodnju glicina (tj. crnog šećera). Slatkim korenom (sladićem) sladi se pivo, razna penušava i mnoga druga pića. U SAD-u ga mnogo troše za izradu duvana za žvakanje. U industriji lekova i raznovrsnih napitaka, koren sladića se koristi kao sredstvo za prikrivanje neugodnih ukusa i za zaslađivanje. Čvrsti i tečni ekstrakt dobija se iscrpljivanjem slatkog korena (sladića) uz pomoć vode i razblaženog amonijaka.

Sladić čajne mešavine

U apotekama i prodavnicama zdrave hrane možete nabaviti sladić (slatki koren), a isto tako i razne mešane čajeve od kvalitetnih lekovitih biljaka za lečenje raznih bolesti. Svaka farmakopeja ima svoje mešavine sastavljene od trava koje jedna drugoj pomažu, pojačavaju blagotvorno lekovito dejstvo svake biljke pojedinačno, pa tako čajna mešavina deluje mnogo efikasnije i potpunije nego svaka lekovita biljka uzeta posebno.

Nudimo vam nekoliko čajnih mešavina koje možete upotrebiti za:

Protiv gastritisa (upale sluznice želuca):

1. Jednake delove slatkog korena (sladića), naseckanog da ne bude krupniji od pšeničnog zrna, korena belog sleza (isto tako sitno naseckanog), cveta kamilice i korena zubače pomešati i čuvati u kartonskoj ili najlon kesi na hladnom mestu. Za jednu osobu je dovoljno ako se pomeša po 20g od svake biljke. 3 kašike ove mešavine preliti sa ½ l kipuće vode, odmah poklopiti i ostaviti celu noć da odstoji, da voda izvuče lekovite sastojke iz biljaka. Idućeg dana procediti i piti umesto vode, protiv gastritisa.

2. Pomešati po 100g slatkog korena (sladića), nane, korena belog sleza, i crnog gaveza. Pripremati, čuvati i upotrebljavati kao i mešavinu broj 1.

3. Pomešati po 100g nane, matičnjaka, cveta kamilice, lista žalfije i slatkog korena (sladića). Pripremati i piti kao čaj broj 1.

Protiv zatvora, tvrde i neuredne stolice:

1. Pomešati po 100g slatkog korena (sladića), 150g kore krušine (krkovine) i po 50g kima, anisa i komorača. 2 kašike ove čajne mešavine preliti sa 300ml kipuće vode, poklopiti i držati na rubu šporeta (ali ne sme vriti) 2 sata, ostaviti ceo dan da odstoji i uveče popiti da bi sledećeg dana stolica bila normalna.

2. Pomešati po 100g slatkog korena (sladića), 100g kore krušine (krkovine), 200g sitno naseckanih suvih šljiva i 100g komorača. 2 kašike ove mešavine kuvati 15min u poklopljenoj posudi, ostaviti uz rub štednjaka i uveče popiti.

3. Za osetljive osobe: po 100g lanenog semena i korena belog sleza, po 50g slatkog korena (sladića), kore krušine (krkovine), komorača i nane. 2 kašike ove čajne mešavine preliti sa 300ml kipuće vode, poklopiti i držati na rubu šporeta (ali ne sme vriti) 2 sata, ostaviti ceo dan da odstoji i uveče popiti da bi sledećeg dana stolica bila normalna.

4. Za osobe sa slabim živcima: po 50g slatkog korena (sladića), korena omana, gaveza, odoljena, cveta kamilice, belog sleza, lavande i 100g kore krušine (krkovine). Pripremiti i upotrebiti kao prethodni čaj.

Čaj za iskašljavanje

Pomešati po 100g slatkog korena (sladića), 100g korena belog sleza, po 50g lista i cveta belog sleza, 100g lista podbela i 100g komorača. 3 kašike ove mešavine preliti sa 500ml kipuće vode, poklopiti, posle 2 sata procediti i piti umesto vode. Pre jela piti nezaslađen, a posle jela zaslađen čaj (sa medom).

Čaj za lečenje upale jezika

Glositis je upala sluznice jezika. Može biti akutna ili hronična. Ispirajte usta ili napravite čaj: 100g sladića (slatkog korena) kuvati 30min u 1l vode, zatim ostaviti da se ohladi. Mlakim čajem ispirati usta (tj. jezik) i zatim čaj progutati.

Sirup od sladića

Pomešati jednake količine tečnog ekstrakta sladića (slatkog korena), divljeg kestena i majčine dušice, pa tu mešavinu zasladiti voćnim sirupom od višanja ili malina. Ovo je veoma prijatan napitak, koji će odgovarati čak i deci, koja nerado uzimaju lekove. Deci se daje na 2-3 sata jedna mala, a odraslima jedna velika kašika



Preporučeni proizvodi

Domaća pogača330g AGLUTEN

Italijanski hleb punog ukusa, spremljen ...

Ulje lavande 10ml BIO

Ulje lavande umiruje nervnu napetost, ot...

Arame alge 25g Mitoku

Arame su smeđe končaste alge nežnog ukus...

Vitamin C u prahu 100g

Preporučuje se kod pada imunog sistema, ...

Wakame alge 25g Mitoku

Blagog ukusa, mekane teksture, neizostav...


Pogledaje još

Sočivo crveno BIO 200g

Sočivo je odličan izvor biljnih vlakana ...

Brašno pirinčano 0,5kg Hemija

Proizvodi se od celog zrna pirinča, mlev...

Čaj prodijabet sa cimetom

Mešavina lekovitog bilja. Sastav: mahuna...

Tempeh prženi 200gr

Tempeh je fermentisani proizvod od soje ...

Ulje koštice grožđa 20ml

Semenke grozđa sadrže antioksidanse, koj...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Trening na plaži

Iskoristite godišnji odmor na moru, provedite ga aktivno i vežbajte. Svež morski vazduh, pesa...

Detaljnije

Šta je metabolizam i kako ga ubrzati ili usporiti?

"Ma ti imaš brz metabolizam tebi je lako" i "Sve ti je to do sporog metabolizm...

Detaljnije

Badem i bademovo ulje

Masnoće u organizmu zavise od genetskog nasleđa i načina ishrane. Bademi su, kao i ostali ora&scaron...

Detaljnije

Dijabetes -čajevi za prirodno lečenje

Dijabetes karakteriše povišena količina šećera (glukoze) u krvi. Kod obolelih s...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS