Zašto treba jesti masline?


Prirodna terapija Biljke kao lek

Svi znamo da je maslinovo ulje mnogo zdravo. Međutim, ni plod masline ne zaostaje po svojim prednostima za zdravlje. Osim toga, nijedno meze, predjelo, ni pizzu ne možemo zamisliti bez maslina, bilo crnih ili zelenih.

Zanimljivo je i to, da su se masline kao hrana koristile još u davnoj prošlosti, mnogo pre nego što se pojavilo prvo pismo. Prema grčkoj mitologiji masline su se nazivale hranom Bogova.

Iako postoje masline raznih boja i nijansi, sve su prvobitno zelene. Takođe su i mnogo gorke, zahvaljujući supstnci oleuropeinu, koji se pomoću raznih metoda izvlači iz maslina.

Karakteristike masline

Masline su bogate gvožđem, vitaminom E i A, natrijumom, kalcijumom, vlaknima. Mnoge osobe izbegavaju da konzumiraju masline, jer misle da su bogate mastima. Istina je da masline sadrže masti, ali se radi o zdravim mastima poznate pod nazivom Omega-9, koje povećavaju dobar holesterol (HDL).

Masline sadrže antioksidanse, polifenole i flavonoide, koji imaju antiupalno dejstvo. Tako da, možemo reći da su masline idealna hrana za borbu protiv slobodnih radikala koji oštećuju zdrave ćelije u organizmu.

Zašto su masline zdrave?

1. Poboljšavaju memoriju

Masline sadrže polifenole, supstance koje smanjuju oksidacioni (oksidativni) stres u mozgu. Mnoge studije sprovedene u Americi, pokazuju da svakodnevno konzumiranje maslina poboljšava pamćenje za čak 25%.

2. Daju energiju

Jedna šolja maslina sadrži 4,4mg gvožđa. Gvožđe pomaže u sintezi karnitina, aminokiseline koja masti transformiše u energiju. Osim toga, gvožđe povećava nivo hemoglobina u krvi.

3. Smanjuju bore

Masline smanjuju bore za 20%, jer sadrže oleinsku kiselinu. Ova mononezasićena Omega-9 masna kiselina održava kožu nežnom i zdravom. Takođe, masline sadrže i vitamin E, koji poboljšava zdravlje kože.

4. Smanjuju povećan apetit

Studija sprovedena u Italiji, pokazuje da konzumiranje 10 maslina pe svakog obroka, smanjuje apetit za 22%. Mononezasićene masne kiseline koje se nalaze u maslinama usporavaju varenje, i stimulišu hormon kolecistokinin, koji je zadužen za slanje poruka mozgu da je organizam sit. Ove masne kiseline takođe stimulišu lučenje adiponektina, supstance koja sagoreva masti tokom 5h nakon njihovog unošenja u organizam, tako das u masline idealne za osobe koje drže do vitke linije.

5. Sprečavaju kardiovaskularna oboljenja

Zbog sadržaja masnih kiselina, masline regulišu nivo holesterola i triglicerida, sprečavajući da se ove štetne supstance natalože u krvnim sudovima. Na taj način masline štite i jačaju arterije, i sprečavaju nastanak mnogih zdravstvenih problema vezanih za kardiovaskularni sistem.

6. Otklanjaju zatvor

Osobama koje imaju problema sa zatvorom, preporučuje se konzumiranje maslina jer su bogate vlaknima. Opširnije o ovoj temi čitajte i u tekstu Kako se rešiti zatvora (opstipacije) na prirodan način

7. Smanjuju upale i bolove

Zbog prisustva antioksidanasa, masline deluju kao sredstvo za ublažavanje bolova i smanjenje upalnih procesa u organizmu.

8. Sprečavaju rak

Antioksidansna i antiupalna dejstva maslina, povoljno deluju na organizam, eliminišu toksine iz tela i bore se protiv slobodnih radikala, i samim tim štite ćelije od malignih oboljenja.

9. Smanjuju alergije

Uključite masline u svakodnevnu ishranu, jer na taj način možete povećati otpornost svog organizma na razne alergije, ili ublažiti simptome istih.

10. Čuvaju oči

U jednoj šoljici maslina nalazi se preporučena dnevna doza vitamina A, koji je neophodan za očuvanje zdravlja očiju, i za bolji vid, posebno noćni vid. Masline štite od pojave glaukoma, katarakte, i drugih očnih oboljenja koja se javljaju u starosti.


Preporučeni proizvodi

Nera dijeta

Nera napitak sastoji se od Nera sirupa o...

Dr Andra VITALINE 0,5

Jabukovo sirće od domaćih jabuka sa doda...

Joya napitak kalcijum

Sojino mleko obogaćeno kalcijumom, vrhun...

Diabet štanglica suncokret 30g

Pogodno za dijabetičare. Bez glutena. Sa...

Kapi dijabetes 50ml ZokiS

Biljne kapi za dijabetes i regulaciju še...


Pogledaje još

Joya napitak vanila

Sojino mleko sa vanilom, vrhunskog kvali...

Magnezijum hlorid sprej 100ml

Rafinisana gorka morska so za pravljenje...

Glutensko brašno 500g

Glutensko brašno (pšenični gluten) koris...

Nigari 100gr

Nigari je magnezijum hlorid. Koristi se ...

Šampon sidha hibiskus

Ovaj šampon učiniće Vašu kosu sjajnom i ...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Žitarice i mahunarke

Spoj mahunarki i žitarica je kombinacija koja obezbeđuje potrebne aminokiseline. Čovekov organizam n...

Detaljnije

Najbolje od soje

Soja je mahunarka velike nutritivne i biološke vrednosti koja  pruža zdrav i kvalitetan ...

Detaljnije

Šta su proteini i u kojoj hrani ih najviše ima?

Proteini ili belančevine su gradivni elementi neophodni za rast i regeneraciju svih živih ćelija. Vi...

Detaljnije

Šta su plodni dani i kako se računaju?

Menstrualni ciklus može se podeliti u dva dela: onaj deo koji prethodi ovulaciji i deo ciklusa nakon...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS