Zašto treba jesti masline?


Prirodna terapija Biljke kao lek

Svi znamo da je maslinovo ulje mnogo zdravo. Međutim, ni plod masline ne zaostaje po svojim prednostima za zdravlje. Osim toga, nijedno meze, predjelo, ni pizzu ne možemo zamisliti bez maslina, bilo crnih ili zelenih.

Zanimljivo je i to, da su se masline kao hrana koristile još u davnoj prošlosti, mnogo pre nego što se pojavilo prvo pismo. Prema grčkoj mitologiji masline su se nazivale hranom Bogova.

Iako postoje masline raznih boja i nijansi, sve su prvobitno zelene. Takođe su i mnogo gorke, zahvaljujući supstnci oleuropeinu, koji se pomoću raznih metoda izvlači iz maslina.

Karakteristike masline

Masline su bogate gvožđem, vitaminom E i A, natrijumom, kalcijumom, vlaknima. Mnoge osobe izbegavaju da konzumiraju masline, jer misle da su bogate mastima. Istina je da masline sadrže masti, ali se radi o zdravim mastima poznate pod nazivom Omega-9, koje povećavaju dobar holesterol (HDL).

Masline sadrže antioksidanse, polifenole i flavonoide, koji imaju antiupalno dejstvo. Tako da, možemo reći da su masline idealna hrana za borbu protiv slobodnih radikala koji oštećuju zdrave ćelije u organizmu.

Zašto su masline zdrave?

1. Poboljšavaju memoriju

Masline sadrže polifenole, supstance koje smanjuju oksidacioni (oksidativni) stres u mozgu. Mnoge studije sprovedene u Americi, pokazuju da svakodnevno konzumiranje maslina poboljšava pamćenje za čak 25%.

2. Daju energiju

Jedna šolja maslina sadrži 4,4mg gvožđa. Gvožđe pomaže u sintezi karnitina, aminokiseline koja masti transformiše u energiju. Osim toga, gvožđe povećava nivo hemoglobina u krvi.

3. Smanjuju bore

Masline smanjuju bore za 20%, jer sadrže oleinsku kiselinu. Ova mononezasićena Omega-9 masna kiselina održava kožu nežnom i zdravom. Takođe, masline sadrže i vitamin E, koji poboljšava zdravlje kože.

4. Smanjuju povećan apetit

Studija sprovedena u Italiji, pokazuje da konzumiranje 10 maslina pe svakog obroka, smanjuje apetit za 22%. Mononezasićene masne kiseline koje se nalaze u maslinama usporavaju varenje, i stimulišu hormon kolecistokinin, koji je zadužen za slanje poruka mozgu da je organizam sit. Ove masne kiseline takođe stimulišu lučenje adiponektina, supstance koja sagoreva masti tokom 5h nakon njihovog unošenja u organizam, tako das u masline idealne za osobe koje drže do vitke linije.

5. Sprečavaju kardiovaskularna oboljenja

Zbog sadržaja masnih kiselina, masline regulišu nivo holesterola i triglicerida, sprečavajući da se ove štetne supstance natalože u krvnim sudovima. Na taj način masline štite i jačaju arterije, i sprečavaju nastanak mnogih zdravstvenih problema vezanih za kardiovaskularni sistem.

6. Otklanjaju zatvor

Osobama koje imaju problema sa zatvorom, preporučuje se konzumiranje maslina jer su bogate vlaknima. Opširnije o ovoj temi čitajte i u tekstu Kako se rešiti zatvora (opstipacije) na prirodan način

7. Smanjuju upale i bolove

Zbog prisustva antioksidanasa, masline deluju kao sredstvo za ublažavanje bolova i smanjenje upalnih procesa u organizmu.

8. Sprečavaju rak

Antioksidansna i antiupalna dejstva maslina, povoljno deluju na organizam, eliminišu toksine iz tela i bore se protiv slobodnih radikala, i samim tim štite ćelije od malignih oboljenja.

9. Smanjuju alergije

Uključite masline u svakodnevnu ishranu, jer na taj način možete povećati otpornost svog organizma na razne alergije, ili ublažiti simptome istih.

10. Čuvaju oči

U jednoj šoljici maslina nalazi se preporučena dnevna doza vitamina A, koji je neophodan za očuvanje zdravlja očiju, i za bolji vid, posebno noćni vid. Masline štite od pojave glaukoma, katarakte, i drugih očnih oboljenja koja se javljaju u starosti.


Preporučeni proizvodi

Pirinač mix BIO 200g

Organski proizvod.Pirinač je extra kvali...

Biskvit čoko fil 160g AGLUTEN

Keksići vrhunskog kvaliteta i prefinjeno...

Inhalator za saunu 20ml Shenem

Nanosi se mazanjem nozdrva. U slučaju gr...

Glutensko brašno 500g

Glutensko brašno (pšenični gluten) koris...

Sok borovnica 0,5 Artfood

Sok od ploda borovnice.Sastav: 100% plod...


Pogledaje još

Kakao zrno komadici 100g BEYON

Organski kakao u komadićima je 100% čist...

OKP paket za čišćenje organizma

Na osnovu dugogodišnjeg iskustva američk...

Heljda zrno ljušt.0,5kg BioHel

Oljušteno heljdino zrno vrhunskog kvalit...

Hleb ražani 500g MV Sistem

Hleb idealan za one koji žele da u sebe ...

Vegge line parizer 200g

100% veganski parizer, bez soje i alerge...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Palenta - zašto je obožavamo?

Postoji mnogo razloga zašto bi uvek i stalno trebalo da konuzimiramo palentu. Mnogi od nas, a...

Detaljnije

Virak - moćna biljka koja pomaže ženama

Virak biljka (lat. Alchemilla vulgaris) je poznata i pod nazivima vrkuta i gospin plašt. Pret...

Detaljnije

Artritis lečenje prirodnim putem

Artritis predstavlja upalu zglobova koja izaziva bol i ukočenost, naročito prilikom pomeranja z...

Detaljnije

Nadutost stomaka - kako je se rešiti?

Da li često osećate nelagodnost zbog nadutosti stomaka?Nadutost u stomaku i prateći simptomi u vidu ...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS