Čišćenje lica na prirodan način



Za pravilno održavanje čistoća kože, potrebno je koristiti određene preparate, mada ima i onih dama koje isključivo negu praktikuju uz primenu prirodnih preparata. Naravno, koji se preparati koriste, zavisi kako od tipa kože, tako isto i od uzrasta osobe, ali i od toga da li neko radije bira prirodnu kozmetiku ili gotove preparate. 

Koji sve tipovi kože postoje?

Da biste znali koje preparate treba koristiti za čišćenje lica, potrebno je na prvom mestu da budete upoznati sa time koji sve tipovi kože postoje, odnosno da znate koji je tip vaše kože. U principu ima ih četiri ukupno i to su:

- normalna koža lica

- masna koža lica 

- suva koža lica 

- kombinovana koža lica 

Odmah da naglasimo da ne mora biti isti kvalitet kože na licu i na ostalim delovima tela. Takođe je dobro reći i to da se obično u periodu puberteta i klimaksa događaju promene u organizmu, pa se lako može desiti da u tom periodu koža postane masnija ili suvlja. Vremenom, kada se nivo hormona uspostavi, obično se to odrazi i na kvalitet kože, kako na licu, tako isto i na ostalim delovima tela, tako da se i on vremenom uspostavi. 

Osnovne karakteristike kože po tipovima 

Ukoliko neko ima takozvanu normalnu kožu na licu, to znači da je njeno stanje optimalno, odnosno da je u pitanju takozvana eudermična koža. U suštini, normalna koža nije previše ni suva, a ni masna. Obično osobe, koje imaju normalnu kožu, mnogo lakše mogu da je održavaju čistom. 

Kada je u pitanju osoba koja ima masni tip kože, to znači da kod nje dolazi do povećanog stvaranja takozvanog sebuma. Masna koža podrazumeva i lako uočljive pore, a ima i određeni sjaj. 

Osobe koje imaju takozvanu suvu kožu, zapravo imaju manje sebuma. Zato na takvoj koži često dolazi do perutanja, a koža može čak u određenim slučajevima da deluje i potpuno beživotno. 

I na kraju, takozvani kombinovani tip kože, kao što mu kaže i sam naziv, podrazumeva da osoba ima u određenim delovima masniju, a u određenim delovima suvu kožu. Naravno da može imati i normalnu kožu na određenim delovima lica. Obično je takozvana T zona u pitanju, koja podrazumeva predeo oko nosa i iznad očiju, što he oblik slova T, gde se tada obično ispoljava drugačiji tip kože. 

Podrazumeva se da je idealno ako neko ima normalnu kožu, jer ona podrazumeva najpre da osoba ima dobru cirkulaciju krvi, neuočljive pore, odnosno da je koža njenog lica nežna i da nema bilo kakvih nepravilnosti. Ipak, u određenoj životnoj dobi, čak i kod osoba koje imaju normalnu kožu, dolazi do određenih promena, a što se takođe odražava i na kvalitet kože lica. 

Čišćenje lica na prirodan način 

U suštini, čak i ako neko ima normalnu kožu, svakako se preporučuje sa vremena na vreme primenjivati određene tretmane. Naravno da je uvek mnogo bolje, ako ti tretmani podrazumevaju neke proizvode iz prirode ili prirodnu kozmetiku. Kao jedna od boljih opcija za čišćenje lica, koja se smatra prirodnim pilingom, jeste projino brašno ili soc od crne kafe. 

Jednostavno, soc od kafe možete osušiti i zatim njime istrljati celo lice. A to isto možete učiniti i sa projinim brašnom. Naravno, potrebno je da budete spremni na to da će se kod osoba, koje imaju nešto osetljiviju kožu lica, u tom slučaju će se vrlo verovatno javiti crvenilo, koje je prolaznog karaktera. Međutim, trebalo bi da vodite računa o tome ako imate suvu kožu, da ipak ne koristite taj prirodni piling, jer će vrlo verovatno to da bude kontraproduktivno.

Piling je inače jedna od najboljih opcija za čišćenje lica, zato što na taj način otklanjate sve mrtve ćelije, odnosno svu prljavštinu, koja se u toku dana nagomilala. A u zavisnosti od toga da li je koža na vašem licu problematična ili ne, zavisiće i koliko često bi trebalo da radite piling. Ukoliko vam ne odgovara da koristite prirodnu varijantu, uvek se možete odlučiti za neki od gotovih proizvoda. 

A nakon što nanesete i isperete odabrani piling, potrebno je da isparite lice. To možete učiniti na vrlo jednostavan način, a budite uvereni da će vam parenje lica pomoći u otvaranju pora, odnosno u čišćenju mitisera, kao i ostalih nečistoća na licu. 

Dovoljno je da 5 do 10 minuta naparite lice, posle čega će se vaše pore otvoriti, pa ćete i mnogo jednostavnije očistiti lice. 

Svakako ne bi trebalo da zaboravite da pre pilinga i parenja obavezno očistite lice. A to možete učiniti uz pomoć pene za čišćenje lica, kao i mnogih drugih sredstava, koja se nalaze u prodaji. 

Dakle, prirodno čišćenje lica kod kuće podrazumeva prvo da očistite nekim sredstvom kožu lica, zatim da primenite odgovarajući piling i da isparite lice. Tek posle svega toga je potrebno da nanesete odgovarajuću masku za lice. 

A da biste znali koja maska za lice je najbolja, potrebno je da je prilagodite tipu kože. 

Prirodne maske za čišćenje lica 

Kao što smo već pomenuli, postoji ukupno četiri tipa kože, pa je shodno tome potrebno i da odaberete odgovarajuću masku za čišćenje lica. 

U principu, kada je u pitanju normalna koža, tada možete koristiti apsolutno bilo koju prirodnu masku, ali i kupovnu. Međutim ako je koža na vašem licu masnija, potrebno je da koristite masku, koje će apsorbovati višak sebuma, odnosno koja će uticati na kvalitet vaše kože na najbolji mogući način. 

Suva koža iziskuje bolju hidrataciju, pa treba koristiti maske za suvu kožu za čišćenje lica, koje sadrže prirodne materije pogodne za hidrataciju. 

Svakako da je najproblematičnija kombinovana koža, jer je potrebno koristiti namensku masku za taj tip kože. U svakom slučaju, bilo koju masku da nanesete, ona obično treba da odstoji dok se ne stvrdne ili do najviše pola sata. Posle toga jednostavno lice treba isprati mlakom vodom, a zatim ga osušiti i eventualno naneti kremu po želji. 

Imajte na umu da ne bi trebalo čišćenje lica da primenjujete svakodnevno na ovaj način. U principu je najbolje da čistite svakako lice svakodnevno namenskim preparatima, a primarno ako se svakog dana na primer šminkate. Pre toga se podrazumeva da je neophodno da uklonite sve tragove šminke sa lica, pa da posle toga pristupite čišćenju. 

Mnogi kozmetičari preporučuju da se celokupan tretman za čišćenje lica kod kuće primenjuje jednom u 7 do 10 dana. Svakako da je to idealan period, a možete po potrebi i da čistite vaše lice češće ili ređe.


Preporučeni proizvodi

Kurkuma 100g

Kurkuma je nezamenjiv sastojak indijske ...

Tempeh prženi 200g Genie

Proizvod dobijen fermentacijom termički ...

Everest sapunski plod 100g HKN

Sapunski plod je savršeno prirodno sreds...

Ulje etarsko karanfilić 10ml Vita

Ovo eterično ulje je veoma snažan antise...

Brami amla ulje

Ovo ulje sadrži dve naročite ajurvedske ...


Pogledaje još

Ulje etarsko žalfija 10ml Vita

Žalfija ima svojstvo čistača krvi i na t...

Đumbir Narandža Van. 30.6g Yog

Mešavina biljnog čaja. Đumbir uvećava me...

Kapi valerijane 30ml SRCULEN

Valerijana kapi se koriste kod problema ...

Kokosov šećer (organski) Fornatura

Fornatura kokosov šećer je granul...

Gold corn flakes bez šećera250

Kukuruzne pahuljice vrhunskog kvaliteta,...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Peršun – hranjiva i lekovita biljka

Obavezan sastojak svakog kuvanog jela, peršun je biljka koja se koristi kao začin već vi&scar...

Detaljnije

Kandida - nastanak, simptomi, lečenje i ishrana

Kandida je vrsta gljivice koja prirodno nastanjuje čovekov organizam. U normalnim okolnostima nalazi...

Detaljnije

Koja je najbolja zamena za mleko i mlečne proizvode?

Često se može čuti da sve više dece ima alergiju na mleko, odnosno intoleranciju, a da se kod nekih ...

Detaljnije

Recept za lečenje hemoroida

Najčešći simptomi hemoroida su svrab, peckanje i bol rektalnog predela. Od hemoroida pati vel...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS