Ishrana snižava holesterol


Zdravstveni problemi Holesterol

Određene namirnice imaju sposobnost da holesterol dovedu u red. Nivo holesterola se smanjuje ako jedete više namirnica bogatih vlaknima, omega-3 kiselinama, i ako unosite više maslinovog ulja. Upravljajte stresom i izbegavajte pušenje i prekomernu konzumaciju alkohola jer je povećana koncentracija holesterola u krvi jedan od ozbiljnih faktora rizika za infarkt srca i moždani udar.

Holesterol je vrsta masnoće koja se nalazi u krvi svakog čoveka, ali se unosi i hranom. Postoje dve vrste holesterola, dobar i loš. ‘’Dobar’’ holesterol ima sposobnost da sakuplja suvišni holesterol iz krvi, pa na ovaj način  ne utiče na sužavanje i očvršćavanje krvnih sudova. ‘’Loš’’ holesterol se lepi za zidove krvnih sudova i doprinosi izgradnji plaka, naslaga na zidovima, i povećava rizik od srčanih oboljenja.

Pročitajte i naš srodan tekst na temu kako najbrze smanjiti holesterol.

Cilj regulisanja ishrane je da se smanji nivo lošeg holesterola, a poveća nivo dobrog, kako bi krvni sudovi i srce bili zaštićeni. Najbolja ishrana za regulisanje nivoa holesterola je ona bogata antioksidantima, pa se u ishrani preporučuju:

Koštunjavi plodovi

Koštunjavo voće smanjuje visok nivo lošeg holesterola. Osobe koje svoju ishranu obogate bademima, lešnikom, orasima i pistaćima, osećaju kako im se holesterol reguliše u roku od tri nedelje. Šaka koštunjavih plodova dnevno, dovoljna je da se pokažu rezultati.

Riba

Riba je idealna za očuvanje linije ali i za smanjenje nivoa holesterola. Riba sadrži omega-3 masne kiseline koje razrađuju krv, snizavaju holesterol i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Ovo se prvenstveno odnosi na losos, sardine, tunjevinu, haringe i skušu.

Soja

Zaštitna vrednost soje je veća kada se jede sirova. Ako svakoga dana popijete 3-4 dl nekog napitka na bazi soje ili pojedete 60 g nekog od sojinih proizvoda, nivo lošeg holesterola se može spustiti za 8-9%

Maslinovo ulje

Visoka koncentrcija oleinske kiseline maslinovo ulje čini dobrim saveznikom za zdravlje našeg srca. Stanovništvo mediterana koje ga često koristi, ima mnogo niži stepen smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Korišćenje maslinovog ulja utiče na podizanje ‘’dobrog’’ holesterola.

Ovas i ječam

Ovas i ječam su žitarice pune vlakana. pa smanjuju nivo apsorbovanog holesterola. Održavaju nas vitkima jer smanjuju potrebe za većom konzumacijom hrane od dovoljne. Topljiva vlakna telo može da svari pa mu smanjuju nivo apsorbovanog holesterola, pored toga što nas drže sitim.

Jabuka, grejpfrut, šargarepa

Pektin je vrsta rastvorljivog vlakna. Namirnice bogate pektinom obaraju loš holesterol kao i najbolji lekovi kojima danas raspolažemo. Najviše ga ima u citrusima, grepfurtu, u jabukama i šargarepi. Osobe koje svakodnevno konzumiraju ove namirnice smanjuju visok holesterol za 10 do 20%.

Crno vino

Istraživanja su potvrdila sposobnost grožđa da sprečava taloženje masnih naslaga u arterijama. Sastojak koji reguliše holesterol, nalazi se u svim proizvodima koji sadrže ljuske crnog grožđa, uključijući i vino. Umerena konzumacija crnog vina povećava nivo dobrog holesterola, a smanjuje nivo lošeg.

Pored promena u ishrani i promena životnog stila uticaće na nivo holesterola. Oslabite, ako imate višak kilograma. Prestanite sa pušenjem i budite umereni sa alkoholom. Šetajte, trčite, vozite bicikl ili plivajte. Najvažnije je da ostanete aktivni.

 

 


Preporučeni proizvodi

Ulje bundevino 0.25 staklo

Hladno ceđeno ulje od golica bundeve ima...

Kana za kosu - crvena

Lišće kane (hene) hiljadama godina se ko...

Orahov puter 250g Hajdukovo

Pored toga što se koristi kao namaz, ora...

Senza keks lešnik 150g

Keks punog ukusa i hrskave teksture idea...

Ženin Balans Womens 50g Yogi

Mešavina biljnog čaja. Sastav: list mali...


Pogledaje još

Sirup borovnica 0.75 Artfood

Voćni sirup od borovnice sa celim plodom...

Kapi koprive 30ml SRCULE

Kopriva je bogata mineralima, vitaminima...

Joya napitak ovas BIO

Ovseno mleko iz organske proizvodnje, vr...

Tofu namaz natural 200g

Krem sir od soje pogodan je za mazanje. ...

Sapun od kozjeg mleka-Q10

Ovaj sapun je potpuno prirodan proizvod ...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Proso – stara lekovita žitarica

U nekoliko navrata, predstavljajući vam zaboravljene žitarice, koristili smo termin „super hrana“. Š...

Detaljnije

Bioritam organizma tokom 24 sata

U zapadnoj medicini, organi tela su objašnjeni u smislu njihove anatomske strukture i fiziolo...

Detaljnije

Ulje čajnog drveta za akne

Ulje čajnog drveta dobija se destilacijom lišća istoimene biljke čiji je latinski naziv Melal...

Detaljnije

Sladić čajevi za gastritis, zatvor, iskašljavanje

Sladić (lat. Glycyrrhiza glabra) takođe se naziva i slatki koren, slatko drvce, slatko bilje, gospin...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS