Kako otvoriti prodavnicu zdrave hrane?


Saveti

Preduzetništvo je dinamičan proces vizije, promene i stvaranja. To zahteva energiju i strast prema stvaranju i sprovođenju novih ideja i kreativnih rešenja. Ako se prvi put upuštate u osnivanje sopstvenog preduzeća, zaboravite na radno vreme od 08-16h, zaboravite to da ste izlaskom sa radnog mesta završili svoje obaveze. Otvaranje preduzeća je nešto poput roditeljstva, dok je dete malo, traži puno Vaše pažnje i angažovanja, traži prisutnost. Potrebno je dosta truda i vremena uložiti dok „dete“ ne bude spremno da makar na kratko bude „samo kod kuće“ . Biti sam svoj gazda i raditi za sebe jeste lepo, ali zahteva dosta odricanja. A ukoliko pokrećete sopstveni posao, verovatno ste razmišljali, između ostalog, i o tome kako otvoriti prodavnicu zdrave hrane?

Zdrava hrana se kao pojam javila za specijalizovane prodavnice prehrambenih proizvoda koji su nutritivno bogatiji, alternativa za proizvode životinjskog porekla, bez šećera, zatim proizvode koji se koriste u spremanju jela po principima makrobiotike, ajurvede...

Termin „Zdrava hrana“  ili „Zdravija hrana“ zvanično nije priznat od državnih institucija, jer bi se time podrazumevalo da sva ostala hrana nije zdrava, ali žargonski će, verovatno, uvek biti prisutan.

Na ovom mestu ćemo vam dati korisne savete za odgovor na pitanje kako otvoriti prodavnicu zdrave hrane, i informacije koje će Vam biti od koristi.

Izbor lokacije za otvaranje prodavnice zdrave hrane je izuzetno bitan

50% uspešnosti zavisiće od ovog faktora. Generalno, ne postoji pravilo za odabir prave lokacije. Kada tražite lokal, bitno je da cirkulacija ljudi bude na zavidnom nivou, ali to je samo jedan od faktora koji može uticati na visinu prometa. Struktura stanovništva, platežna sposobnost, konkurencija... svi faktori direktno utiču na prodaju. Gledajte da lokal bude usput ljudima koji su krenuli u kupovinu (pijace, veće prodavnice mešovite robe).

Lokal mora zadovoljiti potrebne kriterijume

Da bi zadovoljili osnovne zahteve za rad, prostor mora imati mokri čvor, garderobu za zaposlene (ili bar predviđeno mesto za presvlačenje), i lavabo za pranje ruku u prodajnom delu u blizini mesta gde se razmeravaju rinfuzni proizvodi. Kada birate lokal, gledajte da, ukoliko je moguće, izbegnete stepenište na ulazu jer ih mnogi doživljavaju kao prepreku koju bi radije izbegli.

Oprema za prodavnicu zdrave hrane

Prodavnice zdrave hrane su poznate po tome što imaju veliki asortiman proizvoda koji se prodaju na meru, pa stoga za ovu vrstu robe planirajte dovoljan broj boksova. Najčešće su u upotrebi stakleni boksovi jer su pogodni za održavanje. Vodite računa da svaki proizvod mora biti zatvoren, pa tako svaki boks mora imati poklopac. Preporuka je da poklopci ne budu od stakla, jer zbog čestog korišćenja može doći do loma, pa se za njih koristi pleksiglas kao najoptimalnije rešenje. Vaga za merenje je svakako obavezna u ovom poslu. Bitna informacija je da vage moraju biti baždarene od strane sertifikovanih kuća, a baždarenje se vrši na svake dve godine.

Kada birate fiskalnu kasu, gledajte da bude jednostavnija za rukovanje u situacijama kada morate da otvorite novi artikal ili menjate cene.  Pored navedenog, neophodna Vam je i rashladna vitrina i, podrazumeva se, police za izlaganje robe.

Obratite posebnu pažnju na zakonske propise

Obaveza prodavca je da ima uredan sanitarni pregled, da sprovodi dobru higijensku praksu. Lokal mora imati urednu dokumentaciju o izvršenoj deratizaciji.  

Kako otvoriti prodavnicu zdrave hrane i držati sve pod kontrolom?

Trgovina prehrambenim proizvodima zahteva stalnu kontrolu rokova trajanja proizvoda, odnosno ne smete dozvoliti da Vam se proizvod sa isteklim rokom nađe u rafu. Uz činjenicu da u prodaji imate žitarice morate strogo voditi računa o načinu čuvanja istih jer su one mamac za insekte koji se velikom brzinom šire i mogu upropastiti ogromnu količinu robe. Preventiva je svakako često čišćenje boksova i adekvatna temperatura u prodajnom prostoru.

Radnje zdrave hrane moraju posedovati širok asortiman proizvoda

Prosečna radnja zdrave hrane u svom asortimanu broji 1500-2500 artikala. Vremenom se iskristalisao osnovni asortiman, odnosno proizvodi koji se podrazumevaju da ih svaka prodavnica ima. Ono što razlikuje prodavnice zdrave hrane je ustvari taj dodatni asortiman kojim se stiče konkurentnost. Dodatni asortiman mahom zavisi od potražnje, odnosno strukture kupaca koji posećuju radnju zdrave hrane, ali i želje vlasnika da ponudi širi asortiman i specifičnije proizvode. Početno punjenje radnje, ukoliko nemate dovoljno iskustva, morate poveriti profesionalcima.

Veleprodaja zdrave hrane - napravite pravi izbor

Odabir dobrog dobavljača je odabir partnera koji će Vam biti podrška u svim aspektima poslovanja. Preporuka asortimana, obaveštenja o novitetima, zajedničko sprovođenje promotivnih aktivnosti i sprovođenje akcija, konstantno promovisanje Vaše radnje kao pouzdano mesto kupovine i davanje saveta je nešto što odlikuje samo prave profesionalce u ovoj oblasti.

Na našem portalu možete pronaći veliki broj uspešnih prodavnica zdrave hrane i prezentaciju njihovog asortimana, odnosno prezentaciju proizvoda koji se kod njih mogu kupiti. Ovu besplatnu uslugu za njih, kao i sve informacije vezano za otvaranje prodavnice zdrave hrane  obezbeđuje veleprodaja zdrave hrane Macrobiotic prom. 

Više detalja o načinu prezentacije prodavnica zdrave hrane možete pogledati ovde.

Kao što smo već naveli, rešenje dileme kako otvoriti prodavnicu zdrave hrane zahteva od vas posvećenost, a za sve informacije, pomoć  i savete nas u svakom trenutku možete kontaktirati.


Preporučeni proizvodi

Dr Andra ZA SALATE 0,5

Jabukovo sirće ZDRAVO je proizvedeno od ...

Testenina pirinčana spirala Testol

Testenina od pirinča – spirale. Koristi ...

Kuzu organic 50g

Dobija se iz korena Amarante Sauvage, je...

Ulje parafinsko GALA 50ml

Parafinsko ulje se dobija destilacijom s...

Sirup drenjine 0,75 Artfood

Voćni sirup od matičnog soka drenjine. S...


Pogledaje još

Gljiva reishi sušene 50g Eleganc

Nekoliko hiljada godina ova gljiva se ko...

Ulje crnog bibera 10ml BIO

Eterično ulje crnog bibera ima oštar, ja...

Kinoa bela,crna,crvena 250g IN

Trobojni mix zrna organske kinoe se sast...

Spirulina u prahu 100g BEYOND

Spirulina je modro-zelena alga stara 3,6...

Ulje dental 100ml Shenemil

Može se koristiti više puta u toku dana ...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Štetni efekti prekomernog unosa soli

Umerena upotreba soli doprinosi pravilnom funkcionisanju organizma. So popravlja ukus hrani  i ...

Detaljnije

Heliko bakterija - prirodno lečenje

Heliko bakterija (Helicobacter Pylori) je poznata po tome jer se smatra glavnim uzročnikom čireva na...

Detaljnije

Homeopatija u trudnoći

U periodu trudnoće, žene pate od raznih tegoba. Mučnine, povraćanje, krvarenja, bolovi u leđima i ot...

Detaljnije

Bezglutenski hleb

Osobe koje boluju od celijaklije ili su osetljivi na gluten, leče se bezglutenskom ishranom. Ovakva ...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS