Otklonite urastanje dlaka


Saveti

Sigurno vam se bar jednom u životu desila ovakva situacija: nakon depilacije ili brijanja, posle nekoliko dana, primetili ste malu i bolnu upaljenu tačkicu na koži. Radi se o urasloj dlaci, a ne znate kako da se rešite tog manje estetskog problema na nogama, pazuhu ili bikini zoni, a pritom može da bude bolno i da vas nervira.

Ne tako često, urasla dlaka može uzrokovati veći problem, kao što je npr. cista. Ukoliko dođe do toga, radi se mala i jednostavna intervencija kojom se uklanja cista nastala zbog urastanja dlake.

Kako biste se otarasili uraslih dlaka i kako biste sprečili njihovo ponovno urastanje, nudimo vam jednostavne kućne metode.

U nastavku teksta objašnjavamo šta treba da radite ukoliko imate problem sa urastanjem dlaka.

Kako se otarasiti urastanja dlaka?

Dlačice su, bez ikakve sumnje, naši najgori neprijatelji. Svaka žena bi rekla da je nešto što najviše mrzi upravo ta, skoro svakodnevna, rutina uklanjanja dlačica, bilo da se radi o depilaciji epilatorom, voskom ili brijačem.

Što se tiče muškaraca, bez obzira na to što je trenutno brada sve više u modi, moramo da napomenemo da ni njih ne zaobilazi problem urastanja dlaka, tako da će i njima poslužiti ovi jednostavni načini koje ćemo vam u tekstu pojasniti.

Zbog čega se dešava urastanje dlaka?

Ponekad određene dlačice, umesto da normalno izrastu iz folikula i kroz kožu, ostaju zarobljene u unutrašnjosti, gde izazivaju infekciju. Ukoliko dlaka nastavi da raste, a ne uspe da izbije na površinu, dolazi do formiranja manje ciste koja, ukoliko se ne otkloni, može uzrokovati veći problem.

Kako da se ukloni urasla dlaka koja je formirala cistu?

Ovaj postupak nije baš toliko lak, kao što mnogi misle, i zahteva higijenske mere, kako ne bi došlo do inficiranja:

1. Istuširajte se toplom vodom

Topla voda otvara pore, tonizira kožu, opušta i omekšava površinski sloj kože, čineći ga nežnim i propustljivim, da bismo na što lakši način mogli da izvršimo postupak uklanjanja urasle dlačice. Delove tela gde vam je urasla dlaka (noge, pazuh, prepone) dobro navlažite toplom vodom.

2. Nežan piling

Drugi korak je takođe jednostavan. Uradite piling tog dela tela gde vam je urasla dlaka, kako biste uklonili mrtve ćelije kože. Piling uradite nežno, kao da želite da se izmasirate. Za piling vam može koristiti rukavica ili sunđer za kupanje. Pored toga, ukoliko nemate pravi piling za telo, mogu vam poslužiti namirnice koje svaka kuća ima, a to su na primer:

– mlevena kafa

– maslinovo ulje i šečer

– kuhinjska so

– ovas i med

Količina ovih namirnica zavisi od veličine zone na kojoj želite da primenite piling, odnosno gde vam je urasla dlaka. Uglavnom je dovoljna po jedna kašika svake od namirnica. Ono što treba da uradite je da izabranu namirnicu stavite na rukavicu ili sunđer za kupanje, i da laganom masažom utrljate na željenu zonu.

3. Eterična ulja koja su idealna za urasle dlake

Nakon tople kupke i nežnog pilinga, kožu dobro osušite peškirom. Mesto gde vam je urasla dlaka premažite parčetom pamučne vate, natopljenim nekim od sledećih eteričnih ulja:

– Eterično ulje hamamelisa

Ovo ulje idealno je za ublažavanje upala i infekcija na koži. Leči oštećeno tkivo i smanjuje moguće infekcije i gnojenje.

Nekoliko kapljica ovog ulja nakapajte na pamučnu vatu, štapić za uši, ili direktno na mesto gde vam je urasla dlaka, i nežno izmasirajte. Postupak primenite 2 puta u toku dana.

– Eterično ulje čajnog drveta

Prirodni proizvod sa antibakterijskim dejstvom, smanjuje infekciju i isušuje upaljenu zonu urasle dlake, i omogućuje da dlaka prodre na površinu kako biste je lakše uklonili. Nakon dan-dva bol na mestu urasle dlake će nestati.

Način primene ovog ulja je isti kao za ulje od hamamelisa. Nakon kupanja i pilinga, nekoliko kapljica eteričnog ulja čajnog drveta nanesite na željeno mesto, izmasirajte štapićem za uši i upala će se smanjiti.

Ukoliko želite da što pre uklonite upaljenu uraslu dlaku, postupak primenjujte 2 puta dnevno. Takođe, možete prvo toplu krpu naneti na mesto gde vam je urasla dlaka, a zatim nanesite kapljicu ovog antibakterisjkog i antiinflamatornog ulja.

4. Uklanjanje urasle dlake

Uraslu dlaku nikada nemojte pokušavati da izvadite rukama, i nikako stiskanjem upaljene zone. Koristite pincetu koju ćete dezinfikovati medicinskim alkoholom. Tek kada se cista, nastala urastanjem dlake, isuši, i kada dlaka bude vidljiva, uhvatite je pincetom i pažljivo izvadite.

Nakon toga, na mesto urasle dlake pamučnom vatom utrljajte malo medicinskog alkohola ili aloe vere, kako bi se to mesto što pre isušilo i adekvatno zaraslo, i da ne bi došlo do mogućih infekcija.

VAŽNO: Da biste sprečili problem urastanja dlaka, preporučuje se da pre i posle depilacije uradite piling kože. Na taj način ćete otkloniti mrtvu kožu i omogućiti dlakama da normalno izrastu, bez prepreka i urastanja. Kada dlaka ima otvoren put ka površini kože, neće izazivati pojavljivanje upaljenih cista na koži.


Preporučeni proizvodi

Orgon spelta

Orgon speltina kaša se preporučuje kao s...

Ulje rastavića 100ml

Ulje rastavića je dobro za popravljenje ...

Gljiva Čaga prah 70g ZokiS

Deluje antioksidantno, antikancerogeno, ...

Nutritivni kvasac 200g

Dobija se uzgojem jednoćelijskog organiz...

Sok pravi kupina 1l

Prirodni mutni voćni nektar od kupine. S...


Pogledaje još

Heljda oljuštena organic

Zbog svog biohemijskog sastava i hranlji...

Belance u prahu 100g

Koristi se zapravljenje poslastica I kol...

Senza mix za hleb i peciva

Bezglutensko brašno se koristi pr...

Ulje parafinsko GALA 50ml

Parafinsko ulje se dobija destilacijom s...

Sapun od kozjeg mleka med Zeljko

Lekovitost kozjeg mleka je poznata zbog ...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Ajurvedin pristup zdravoj ishrani

Koncept kombinovanja hrane kao ideja da se neka hrana lakše vari kada se kombinuje sa drugom,...

Detaljnije

Plivanjem do lepog i oblikovanog tela

Plivanje ravnomerno opterećuje i razvija sve grupe mišića, bez da opterećuje zglobove ili tet...

Detaljnije

Alergija na kravlje mleko

Alergijska reakcija na proteine kravljeg mleka jako je zastupljena kao alergija na hranu kod dece, a...

Detaljnije

Nutritivni kvasac – prednosti i upotreba

Nutritivni kvasac poznat i kao slani kvasac je neaktivan kvasac napravljen od šećerne trske i...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS