Kamilica - sve njene prednosti i razlozi zbog koji je treba redovno koristitiPriroda je uvek imala odgovor na sve. Mnogi prirodni čajevi koje danas koristimo, koristili su se i vekovima pre. Konkretno kada govorimo o kamilici treba reći da su njena lekovita svojstva prepoznali još Rimljani i Stari Grci. Postoje dokazi da su lekovista svojstva kamilice koristili i Egipćani. 

Uzimajući u obzir sve te činjenice, ali i činjenicu da kamilicu danas gotovo svaka kuća ima, zaključak je samo jedan – ova biljka moćna je na više načina. Verovatno mnogi od nas piju kamilicu kada žele da popiju nešto da se ugreju, nešto što će prijati njihovom stomaku, zato što je ukusan i zato što jednostavno nema taj neki jak intenzivan ukus i vrlo često ga nije potrebno zaslađivati.Međutim, iako svi znamo za kamilicu i iako je većina nas ima u svom domu, većina nas ne zna zašto je kamilica konkretno dobra i zašto bi trebalo češće da je koristimo. U mnogim zemljama više puta je potvrđeno lekovito svojstvo i kamilica u nekim zemljama predstavlja čak i zvanični lek.


Gde možete naći kamilicu i kako ona izgleda?


Kamilice ima na svim kontinentima, dakle može se pronaći u svim krajevima, veoma je rasprostranjena biljka. Podaci govore da je kamilica pronađena na području Evrope, ali danas se može naći i u Aziji, ali i u drugim delovima sveta. Za sve koji ne znaju – dve boje dominiraju na cvetovima kamilice – bela i žuta. Listići su beli, a sama sredina je žuta.


Kamilica - lekovita svojstva


Mnogi problemi mogu biti rešeni ili ublaženi upotrebom kamilice. Može se reći da se najčešće kamilica korsti kada dolazi do nekih vrsta zapaljenja. Kada govorimo o nekim blažim problemima, kamilica vam svakako može pomoći da lepše zaspite, dakle umiri vas pred spavanje i omogući da lepše duže i u kontinuitetu izgurate noć, što je za nekog pojam. Zatim, postoje i ti neki malo ozbiljniji problemi, koje može rešiti kamilica. Naime, tu se ubrajaju problemi sa otežanim disanjem, bronhitisom, prehladom, bolom u grlu, intenzivnim kašljem i ostalim infekcijama koje se javljaju u tom području. Kamilica pomaže i u slučajevima kada dođe do groznice, koja nastaje kao posledica prehlade, gripa i sličnih stanja. Oslabljen imunitet zaista zahteva prirodne lekove poput kamilice.

Takođe, lekovita svojstva kamilice vezuju se i za bolesti bubrega i jetre, debelog creva, creva generalno i želuca. To znači da kamilicu možete koristiti i kada imate neke probleme sa stomakom, grčevima, bolovima u stomaku. Kamilica može da reši i nadutost.

Ono što mnogi ne znaju jeste da kamilica pomaže i u poboljšanju psihičkog stanja, obzirom da je neki stručnjaci preporučuju kao sastavni lek kod lečenja depresije.


Za šta je dobar čaj od kamilice?


Definitivno je najviše rasprostranjen čaj od kamilice i on se najviše i koristi za lečenje nekih stanja, te je jako važno znati i o čaju što više. Pre svega treba znati kako nastaje čaj, u slučaju da želite samostalno da ga pripremite. Naravno, postoje oni koji jako vode računa o pripremi čaja od kamilice, ali ukoliko niste sigurni i ne znate ko provereno nudi dobar i kvalitetan čaj od kamilice onda bi trebalo da znate kako se pravi. 

Kada naberete kamilicu, morate da budete vrlo pažljivi. To znači, da treba da vodite računa o cvetovima. Cvetove i same listove treba naravno sušiti. Ostavite ih na jednom papiru, nemojte ih pokrivati, ali ih ostavite u senci. Proces sušenja trajaće i do 10 dana, ali možete sačekati i 12. dan za svaki slučaj. Mada, možete i proveriti da li je kamilica suva. Pod prstima ćete osetiti da li je suva ili nije. Nikako je nemojte držati u nekim kutijama koje su sasvim zatvorene. Platnene keseice i ambalaže biće savršene za odlaganje čaja od kamilice.

Čaj od kamilice uvek treba imati u kući ili sa sobom. Dobro bi bilo imati ga i na poslu. Naime, čaj od kamilice pre svega smiriće vaše bolove u stomaku, a zatim će smiriti i sve upalne procese koji se dešavaju u telu. Čaj od kamilice može da vam pomogne da se smirite u nekim situacijama. Većina čaj od kamilice koristi upravo za te grčeve u stomaku ili kada ima problem sa varenjem. Kamilica za grlo takođe predstavlja jedan u nizu vrlo kvalitetnih prirodnih lekova. Tako da kada osetite neke probleme sa grlom, možete popiti jedan topli čaj od kamilice, ali naravno ukoliko se simptomi nastave treba potražiti lekara.


Kamilica za oči i podočnjake


Do sada smo uglavnom govorili o pretežno zdravstvenim problemima čije rešenje može da bude kamilica. Međutim kamilica i te kako ima uticaj i kada je estetska strana u pitanju. Dakle, kamilica može da pomogne da izgledate zdravije. Pre, svega krenimo od kamilice kao leka za oči, odnosno podočnjake. Usled previše posla, stresa, premalo sna, dolazi, čini se, do preranog starenja. I mnogi od nas imaju bore i podočnjake, crne kolutove ispod očiju. I naravno da nas to nervira, jer i kada smo odmorni izgledamo umorno. A retkost je i biti odmoran.

Kamilicu je dobro koristite u kozmetičke svrhe i svrhe ulepšavanja zato što kamilica sadrži eterična ulja, odnosno azulen.

Obloge od kamilice možete koristiti upravo u ove svrhe. Naime, sve što treba da uradite jeste da skuvate čaj od kamilice i sačekate da se malo ohladi. Zatim uzmite tufere, umočite ih u čaj i onda ih prislonite na oči, odnosno na kritičnije delove vaših očiju. I videćete kako ti crni krugovi nestaju i sve ono što ne treba da bude tu. Naravno treba ponavljati ovaj tretman svako veče. Vodite računa da svaki tufer bude korišćen za drugo oko, da nikako isti tufer ne koristite za oba oka.

Ukoliko želite da smirite crvenilo vaših očiju, onda je isti proces, samo sačekajte da se čaj sasvim ohladi.


Kamilica za lice


Za lepotu je potrebno potruditi se malo, a najbolje će uvek biti ukoliko koristite prirodne preparate. Ukoliko imate ožiljke od akni, dobro je i piti čaj od kamilice, ali i korišćenje listova kamilice za masiranje lica. Ukoliko imate neke fleke na licu i za taj problem postoji rešenje u vidu korišćenja kamilice. Za masku koja otklanja te nepravilnosti biće vam potrebna još dva sastojka pored kamilice. Tačnije biće vam potrebno malo meda i ružina voda.

Kamilica može da pomogne kada imate iritaciju kože i kada želite da smirite vaše lice, ali i kada želite da imate sasvim prirodan piling. U tom slučaju treba da pomešate kamilicu sa maslinovim uljem i da dodate malo šećera. Kamilica je takođe dobra ukoliko vaša koža nije dovoljno hidrirana.

Preporučeni proizvodi

Ulje kokosovo nerafinisano 310g

Kokosovo ulje A klase. Na niskim tempera...

Vitamin C u prahu 100g

Preporučuje se kod pada imunog sistema, ...

Boza

Boza kao napitak se korisi više od hilja...

Ulje crnog kumina 250ml

Koristi se od davnih vremena u medicinsk...

Sapun od kozjeg mleka-Q10

Ovaj sapun je potpuno prirodan proizvod ...


Pogledaje još

Sok goji 0,25 Artfood

Godži su crvene bobice veoma prijatnog u...

Ulje pšeničnih klica 100ml

Hladno presovano nerafinisano jestivo bi...

Kana za kosu crna

Prirodna boja za kosu u crnoj boji. Svih...

Peruanska čarobna maka u kapsulama - 150 kom.

Peruanska čarobna maka vraća celokupan o...

Epsom Soli Gel

Za detoksikaciju od: Rentgenskih zračenj...Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Popularne „Adaktarke“ ili Adaktar obrve pristaju svakom licu

Takozvane „Adaktarke“ osvojile su najveće regionalne zvezde, kao i industriju facijalne estetske kor...

Detaljnije

Prirodna sredstva protiv opadanja kose

Gubitak kose je problem većine ljudi, posebno muškaraca. Razlog opadanja kose nije potpuno ja...

Detaljnije

Riblje ulje čuva vid

Redovan unos ribljeg ulja ima pozitivne efekte na čulo vida. Najbitniji sastojak su mu omega-3 masne...

Detaljnije

8 prirodnih načina da se oslobodite glavobolje

Glavobolja je znak da vašem telu nešto nedostaje - možda je neophodno da usporite i od...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS