Lečenje nesanice prirodnim putem


Saveti

Kako najlakše zaspati? Zašto ne mogu da zaspim? Kako ću izdržati sutra?

Ako se i vi noću prevrćete po krevetu i ne možete da zaspite i sebi postavljate ova pitanja, onda znate koliko je nesanica naporna i u kojoj meri utiče na kvalitet života.

Problemi sa spavanjem su vrlo česti - procenjuje se da oko 10% svetske populacije pati od hronične nesanice, dok se oko 40% ljudi u nekom periodu borilo sa ovim problemom.

Šta je nesanica (insomnija)?

Nesanica ili insomnija predstavlja poremećaj sna. Najčešće se ispoljava tako što osoba koja pati od ovog poremećaja ne može dugo da zaspi, ali se pod nesanicom podrazumeva i kada je san u toku noći isprekidan čestim buđenjem, kao i buđenje rano ujutru, nakon koga osoba nije u stanju da nastavi da spava.

Za dijagnostifikovanje insomnije, potrebno je da bude ispunjeno nekoliko uslova:

  • da postoji jedan od gore navedenih problema sa spavanjem (nemogućnost uspavljivanja, isprekidano spavanje, rano buđenje bez mogućnosti da se san nastavi),
  • da utiče negativno na svakodnevne životne aktivnosti i
  • da postoji uzrok.

Neko opšte pravilo je da je potrebno da se ovaj problem ponavlja najmanje tri puta sedmično u trajanju od najmanje mesec dana da bi se govorilo o insomniji. Međutim, individualan pristup kod postavljanja dijagnoze je najvažniji, tako da će sve zavisiti od toga u kojoj meri problem sa spavanjem utiče na kvalitet života i koji su uzroci.

Uzroci nastanka nesanice mogu biti veoma različiti. Stres, anksioznost, hormoni, poremećaj redovnog ritma spavanja (zbog rada u smenama, na primer), konstatna buka ili drugi negativni spoljni efekti, zatim bolesti poput depresije i astme, horničan bol ili problemi sa disanjem, kao i stimulansi poput alkohola, droge, duvana i kafe.

Nespavanje značajno utiče na kvalitet života i otežava obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Ukoliko nesanica traje duže vreme, posledice mogu biti i veoma ozbiljne. Ona pojačava depresivno stanje, smanjuje produktivnost, koncentraciju i sposobnost pažnje i realizacije ideja, pa samim tim vodi ka smanjenju radnih sposobnosti i radnog učinka. Pored toga, istraživanja su pokazala da nesanica vodi ka lakšem stvaranju viška kilograma i povećava šanse za nastanak razlčitih bolesti. Zbog razdražljivosti koja nastaje kao posledica nedovoljnog spavanja, mogu biti ugroženi i odnosi sa drugim ljudima.

Lečenje - kako se rešiti nesanice?

Odgovor na pitanje kako se najlaše rešiti nesanice nije moguće dati jer ne postoji jednostavno rešenje koje deluje uvek i kod svih. Pristup lečenju ovog problema mora biti individualan jer lečenje nesanice zavisi pre svega od uzroka koji dovodi do problema sa spavanjem, kao i od toga na koji način se nesanica manifestuje tj. o kojoj vrsti nesanice je reč. Ne može se na isti način lečiti nesanica izazvana stresom i ona izazvana nekim fizičkim ili psihičkim bolestima, kao što ne može biti isti pristup kod onih koji ne mogu dugo da se uspavaju i onih koji se često bude noću i nemirno spavaju.

Zato je važno da se javite lekaru ukoliko vaš problem sa nespavanjem traje dugo i ako vas ozbiljno ometa u svakodnevnim aktivnostima. Lekar će najbolje utvrditi vrstu nesanice od koje patite i otkriti njene uzroke i na osnovu toga vam predložiti jedan od mogućih vidova lečenja.

Protiv nesanice se može boriti na nekoliko načina. U većini slučajeva, lekar će predložiti jednu od tri moguće terapije (ili njihovu kombinaciju), a to su:

  • bihejvioralna terapija,
  • medikamenti tj terapija lekovima i
  • alternativne metode tj. prirodni lekovi za nesanicu.

Bihejvioralna terapija


Tokom ove terapije, uz pomoć iskusnih terapeuta, pacijent bi trebalo da se edukuje o higijeni spavanja. Higijena spavanja podrazumeva tehnike koje olakšavaju proces uspavljivanja i sticanje zdravih navika. Takođe, u toku terapije uče se i tehnike opuštanja koje mogu pomoći pri uspavljivanju.



Medikamenti


Terapija lekovima je potrebna najčešće kada je nesanica samo jedna od posledica anksioznosti ili aktutnog stresa, pa lekar odluči da u nekom kraćem periodu uvede pacijentu i lekove, najčešće iz grupe sedativa.

Takođe, ukoliko je uzrok nespavanja neka druga bolest, na primer astma ili depresija, fokus će biti na lečenju ovih bolesti i na uklanjanju njihovih simptoma koji utiču na poremećaj sna.


Prirodni lekovi protiv nesanice


Alternativne metode podrazumevaju primenu prirodnih lekova za nesanicu. Poznato je da određene biljke sadrže supstance koje mogu pozitivno da utiču na spavanje i generalno na smirenje, što takođe dovodi do mirnijeg sna i lakšeg uspavljivanja. Dakle, lek protiv nesanice može se pronaći u prirodi.


Eterična ulja

Aromaterapija podrazumeva korišćenje ulja iz aromatičnih biljaka. Ulja se utrljavaju u kožu ili se koriste za spravljanje mirišljavih kupki, a sve u cilju pomaganja telu da se lakše i bolje izbori sa određenim zdravstvenim problemima. Zato se u prirodne lekove za spavanje ubrajaju i eterična ulja koja imaju opuštajuće dejstvo.

Broj jedan je svakako ulje lavande, za koje je utvrđeno da ima dejstvo prirodnog sedativa i poboljšava kvalitet sna.

Ulje kamilice (kao i čaj i tinktura ove biljke) ima, takođe, opuštajuće dejstvo na organizam i pomaže u borbi protiv stresa. Zato se ovo ulje često koristi kao pomoć u lečenju nesanice, anksioznosti i nekih oblika depresije.

Najčešće se ulja koriste tako što se u manjim količinama, pre spavanje, utrljaju na slepoočnice ili vrat, a mogu se njima namirisati i posteljina ili jastuk.

Čaj za nesanicu

Dobar prirodni lek za nesanicu je čaj, ali isključivo onaj bez kofeina. Najčešće se preporučuje čaj od kamilice. Topli čaj od kamilice pre spavanja će vas opustiti i pomoći da brže zaspite.

Još jedan dobar čaj za nesanicu je čaj od majčine dušice.

Matičnjak je, takođe, biljka koja vam može pomoći, a osim čaja, od matičnjaka se može napraviti i opuštajuća kupka.

Ishrana u borbi protiv nesanice

Unošenje određenih namirnica može pozitivno uticati na kvalitet sna i na lakše uspavljivanje.

Melatonin je hormon zaslužan za kvalitetan san, a ishranom se može podstaći njegovo lučenje i povećati njegova koncentracija u organizmu. Namirnice bogate melatoninom su banane, pirinač, đumbir, paradajz… Pojedine namirnice ne sadrže melatonin, ali sadrže druge korisne sastojke koji podstiču stvaranje ovog hormona u telu. To su, na primer, jaja, orašasti plodovi, seme suncokreta i susama, riba, pileće i ćureće meso…  Ukoliko do sada niste konzumirali neke od ovih namirnica, potrudite se da to promenite ubuduće i uvrstite ih u svoju ishranu.

Utvrđeno je da nedostatak magnezijuma može doprineti lošem spavanju, pa je preporuka da se u toku borbe protiv nesanice poveća i unos namirnica bogatih magnezijumom. Magnezijum se može uzimati i u vidu suplemenata, što je olakšavajuća okolnost ukoliko iz nekog razloga ne možete uneti kroz ishranu da unesete preporučenu dnevnu dozu ovog minerala.

Neka na vašem meniju budu i namirnice bogate vitaminom B6: banane, orasi, pivski kvasac, mleko, suve šljive…

Obavezno izbegavajte slatkiše, alkohol, kofein i cigarete - naročito nekoliko sati pre spavanja! Svakako ne treba jesti u kasnim večernjim satima, ali ne treba ići u krevet sa osećajem gladi. Ukoliko je neophodno, uveče jedite lagane obroke, a masnu i začinjenu hranu izbegnite.

Kako lakše zaspati - dodatni saveti

U nastavku teksta pročitajte i šta biste još sami mogli da uradite kako biste se rešili nesanice.

  • Odgovarajuća temperatura u spavaćoj sobi - neka u sobi u kojoj spavate uvek bude optimalna temperatura, za zdrav san je važno da ne bude ni previše hladno, niti previše toplo.
  • Držite se rasporeda spavanja - trudite se da uvek u isto vreme odlazite u krevet i da u isto vreme ustajete.
  • Vežbanje - uvedite redovnu vizičku aktivnost, ali izbegavajte da vežbate uveče ili neposredno pre spavanja.
  • Nemojte satima ležati u krevetu pokušavajući da zaspite - ukoliko ne uspete da zaspite za 20-30 minuta, ustanite i bavite se nekim opuštajućim aktivnostima.
  • Pre spavanja izbegavajte TV, kompjutere i mobilne telefone.
  • Nabavite kvalitetan i udoban dušek - kvalitetan krevet direktno utiče i na kvalitet sna.
  • Meditirajte, molite se, čitajte… - radite ono što vam prija i što vas oslobađa stresa i opušta vas.
  • Dakle, nema razmišljanja o poslu, lošim iskustvima iz prethodnog dana i panike zbog onoga što vas sutra čeka. Razmišljanje unapred vam neće pomoći.
  • Zamračite prostoriju i smanjite buku - napravite sebi idealne uslove za spavanje i uklonite sve ometajuće faktore, sve ono što ste u mogućnosti.
  • Izbegavajte da pijete velike količine tečnosti pre spavanja.













Preporučeni proizvodi

Ulje lavande 10ml BIO

Ulje lavande umiruje nervnu napetost, ot...

Ulje etarsko lavanda 10ml Vitali

Zdravstvene prednosti eteričnog ulja lav...

Eterično ulje lavanda 10ml Kirkol

Zdravstvene prednosti eteričnog ulja lav...

Ulje lavanda 30ml TerraCo

Lavanda se koristi za negu i čišćenje ko...


Pogledaje još

Gljiva reishi sušene 50g Eleganc

Nekoliko hiljada godina ova gljiva se ko...

Ulje susama 0.25l staklo

Susamovo ulje je jedno od najkvalitetnij...

Tempeh prženi 200g Genie

Proizvod dobijen fermentacijom termički ...

Heljda Slavuj

Heljda je planinska zeljasta biljka koju...

OKP paket za čišćenje organizma

Na osnovu dugogodišnjeg iskustva američk...



Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Alergija na kravlje mleko

Alergijska reakcija na proteine kravljeg mleka jako je zastupljena kao alergija na hranu kod dece, a...

Detaljnije

Diskus hernija prirodno lečenje

Opšte je poznato da se kičmeni stub sastoji od pršljenova. U detinjstvu, kod ljudi, ki...

Detaljnije

Značaj fizičkog vaspitanja u školi

Fizičko vaspitanje je bitna komponenta vaspitnog procesa koja doprinosi razvoju čoveka u celini kroz...

Detaljnije

Šta su plodni dani i kako se računaju?

Menstrualni ciklus može se podeliti u dva dela: onaj deo koji prethodi ovulaciji i deo ciklusa nakon...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS