Kinoa - sve zdravstvene prednosti ove moćne žitarice


Saveti

Biljka kinoa, u svetu poznata pod nazivom quinoa, potiče sa Anda u Južnoj Americi i od davnina se koristi kao hrana i kao lek. Za nju često možemo čuti da je “majka svih žitarica”, poreklo joj je zaista drevno, jer pored kukuruza predstavljala je osnovnu namernicu prastare civilizacije Inka. Kinoa je  zapravo pseudo žitarica, jer se priprema, konzumira i sadrži jednake nutritivne vrednosti kao i žitarica, ali zapravo spada u porodicu trava. Ona je seme biljke iz identične porodice kojoj pripadaju spanać i cvekla.

Sve veću popularnost kinoa stiče zahvaljujući blagotvornom dejstvu koji ima na ljudsko zdravlje, lakoći pripreme i bogatstvu hranljivih sastojaka koje sadrži. Obiluje proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima i smatra se nutritivno najvrednijom namernicom na planeti. Ono što je bitno napomenuti jeste da je kinoa bez glutena, pa mogu da je koriste osobe koje pate od celijaklije. Danas možemo naći preko sto vrsta kinoe, boja semena se razlikuju pa tako zrno kinoe može biti bele, crvene ili crne. Peru i Bolivija smatraju se najvećim svetskim proizvođačima ove biljke i velika količina iste koje danas nalazimo na tržištu dolaze zapravo iz tog dela sveta. Međutim kinoa se gaji i u drugim zemljama. Zahvaljujući svojoj prilagodljivosti može opstati u raznim uslovim uzgoja, dobro podnosi visoke nadmorske visine, hladne temperature i može uspeti na mestima gde druge žitarice ne bi mogle.

Šta kinoa sadrži?

Ako tražite biljku koja će da zadovolji vašu potrebu za svim neophodnim sastojcima i time pozitivno utiče na vaše opšte zdravlje onda je to kinoa. Ono što kinou definitivno izdvaja od ostalih vrsta žitarica jeste njen nutritivni sastav. Kinoa je vrlo hranljiva i odličan je izvor proteina. Kada spomenemo proteine prvo što pomislimo jesu namernice životinjskog porekla, meso i mlečni proizvodi, ali nikako ne treba zanemariti biljne proteine, a kada su oni u pitanju kinoa tu prednjači. Takođe kinoa sadrži mononezasićene masti, poput omega 3 i oleinske kiseline koje su jako dobre za zdravlje srca. Pored njih ova namarnica sadrži i antioksidante fitonutrijente koji se zovu flavonidi koji naš organizam čuvaju od štetnih slobodnih radikala, neutralizujući njihov efekat i time štiteći naš organizam.

Kinoa je osim toga jako bogata mineralima kao što su magnezijum, mangan, gvožđe, bakar, fosfor, cink, selen, kalijum i kalcijum koji su neophodni za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma. Veoma je bogata i vitaminima i to vitaminima B kompleksa i vitaminom E. S obzirom na prisustvo magnezijuma i vitamina B, kinoa se preporučuje osobama koje pate od migrenoznih glavobolja. Ne zaboravimo da spomenemo da ova namernica sadrži značajan udeo biljnih vlakana, upijajućih i neupijajućih, odličnih za regulisanje metabolizama.

Ono što je bitno spomenuti jeste da kinoa sadrži svih osam aminokiselina koje su čoveku potrebne, za razliku od ostalih žitarica koje sadrže najviše tri, zbog čega se ova biljka smatra „super hranom“. Posebno je cenjena i korisna za sportiste, vegane, vegetarijance i one preosetljive na gluten, jer i sama ga ne sadrži i lako se vari. 

Za više korisnih saveta pratite naš sajt Zdravisimo

Kakva lekovita svojstva kinoa ima

Uzevši u obzir kakve sve korisne sastojke sadrži, kinoa je dobra kod mnogih zdravstvenih stanja, pa se zbog toga se toplo preporučuje njeno češće konzumiranje.

Regulisanje holesterola – visoka koncetracija vlakana koja kinoa sadrži pomažu pri snižavanju povišenog holesterola. Upijajuća vlakna pomešana sa žučnom kiselinom se luče u telo i snižavaju loš LDL holesterol. Osobe koje pate od povišenog holesterola i treba da smanje unos životinjskih proteina, kinoa je idealna biljna zamena za iste.

Kontrolisanje krvnog pritiska – poznato je da kalijum pozitivno deluje na krvni pritisak. Kinoa kalijuma defintivno ima više od svih drugih žitarica, a on održava zdrav bilans natrijuma u organizmu što dalje utiče na smanjenje povišenog krvog pritsika.

Regulisanje telesne težine – vlakna i proteini koje kinoa sadrži daju našem organizmu dovoljno energije i zadržavaju osećaj sitosti pa samim tim sprečavaju nalete gladi, dok vlakna istovremeno pomažu da probava ostane na zavidnom niovu.

Smanjuje rizik od dijabetesa – upijajuća vlakna koja kinoa sadrži kontrolišu nivo šećera u krvi. Zahvaljujući prisutnosti sastojcima koje imaju antupalno dejstvo uključujući fenolnu kiselinu, komponente vitamina E i polisaharide sprečiće neželjene upalne procese koji su povezani sa rizikom nastanka dijabetesa tipa 2.

Kinoa recepti

Kinoa ukusom podseća na orašaste plodove i interesantna je i hranljiva zamena za pirinač ili kuskus. Idealno se kombinuje sa jelima koje sadrže piletinu ali odlična je i kao dodatak salatama i mnogim drugim jelima. Jela sa kinoom mogu biti jako ukusna, a prvenstveno zdrava. Kinoa se priprema jednostavnim kuvanjem u vodi. Ona se kuva brže od ostalih žitarica, potrebno je svega 12 do 15 minuta za njenu pripremu. Bitno je dobro isprati sirovu namernicu jer zrno kinoe ima pomalo gorkastu opnu. Na jednu šolju sušene kinoe potrebno vam je dve šolje vode. Treba biti oprezan prilikom pripremanja ove namernice jer ako je prekuvate postoji mogućnost da dobijete kašu koja je nejestiva. Pripremite kinou tako što ćete je preliti hladnom vodom i staviti na šporet da prokuva. Kuvajte dok ne proključa, a potom smanjite temperaturu i na laganoj vatri držite dok ne omekša.

Kinou možete koristiti kako u supama, čorbicama, tako i za salatu, kao zamenu za belo brašno ili kao kašu za doručak Sledeći kinoa recepti će vam se sigurno dopasti, a mi smo ih izdvojili specijalno za vas.

Kinoa salata – za salatu od kinoe biće vam potrebno 250gr kinoe, 0,5 l vode, 1 šargarepa, 1 krastavac, 1 crvena paprika, 3 komada mladog luka, vezica peršuna, limun, 3 kašike maslinovog ulja, so i biber.

Kinou skuvati, a potom šaragarepu i crvenu papriku isitniti na kockice, krstavac na kolutove, a mladi luk i peršun na sitne komade. U jednu posudu spojite sve sastojke i dodajte im ohlađenu kinou, potom izrendajte koricu limuna i iscedite njegov sok po želji. Na kraju dodajte malo maslinovog ulja, so i biber i sve dobro promešajte.

Kinoa ćufte – za ovaj recept potrebno vam je 100gr kinoe, 1 praziluk, 2 čena belog luka, 2 kašike parmezana, 1 kašika mlevenih oraha, 1 kašika mlevenih badema, 2 kašike lanenog semena, 2 jajeta, maslinovo ulje i podrazumevani so i biber.

Nakon što skuvamo kinou, luk iseckamo i prodinstamo. Dok se luk i kinoa hlade umutaimo jaja i pomešamo sa ostalim sastojcima. Dodamo luk i kinou, umešamo i oblikujemo kuglice. Potom pečemo u zagrejanoj rerni na otprilike 220 stepeni poređanih na plehu na koji smo pre toga stavili papir za pečenje.


Preporučeni proizvodi

DMSO 33%

Prirodni proizvod kojim isprskate bolnu ...

Smesa za beli hleb

Dijetetski proizvod, proizveden od strog...

Vitamin C u prahu 100g

Preporučuje se kod pada imunog sistema, ...

Kinoa organic Beyond

Kinoa je jedna od najstarijih žitarica, ...

Magnezijum hlorid sprej 100ml

Rafinisana gorka morska so za pravljenje...


Pogledaje još

Kapi antiparazitne 50ml ZokiS

Kapi za antiparazitni program, biljnog p...

Kokosov šećer 400g organic

Organski kokosov šećer je potpuno prirod...

Čijavanpraš

Dodatak ishrani, opšti tonik za očuvanje...

Umeboši sirće 187ml Muso

Umeboši sirće se dobija kao nusproizvod ...

Sočivo crveno organic 0.5kg

Sočivo je odličan izvor biljnih vlakana ...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Sve blagodeti biljke matičnjak

Matičnjak (lat. Melissa officinalis) je višegodišnja biljka poznata po svojim mir...

Detaljnije

Plivanjem do lepog i oblikovanog tela

Plivanje ravnomerno opterećuje i razvija sve grupe mišića, bez da opterećuje zglobove ili tet...

Detaljnije

Alergija na hladnoću i prirodna zaštita

Većinu alergija izazivaju polen, duvan, prašina i pojedine namirnice, dok alergija na hladnoću nasta...

Detaljnije

6 zdravih napitaka za prirodno pročišćavanje krvi

Krv se može zagaditi na sledeći način: nagomilavanjem toksina u organizmu usled lošeg i nepra...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS