Surutka u službi zdravlja


Ishrana

Mnogi, pri samom pomenu surutke, počnu da se mršte i odmahuju glavom misleći da je u pitanju nešto neukusno i najblaže rečeno, odbojno. Međutim, treba da znate da grešite! Nema mesta predrasudama kada je surutka u pitanju!

Kao prvo, surutka uopšte nije neukusna, ima blag, kiselkast ukus sličan kiselom mleku i jogurtu, tečna je i providna jer u svom sastavu sadrži preko 90 posto vode koja se oslobađa prilikom vrenja i sirenja mleka. Najvažnija činjenica u celoj priči je izuzetno velika lekovitost surutke. Kada bismo znali koliko je lekovita pili bismo je svakoga dana. Ovaj tekst ima ulogu da istakne zdravstveni značaj surutke, njene blagodeti i delovanje prilikom lečenja različitih bolesti. 


Vekovima se koristi u prirodnoj medicini kao eliksir zdravlja. Nije preterano kada surutku nazovemo -eliksirom zdravlja-. Njen hemijski sastav je upravo svrstava u jedan od najlekovitijih napitaka na svetu.

Ukoliko redovno konzumirate mlečne proizvode nećete imati problem da konzumirate i surutku. Nije vam potrebno posebno navikavanje na njen ukus i miris. Sam Hipokrat je isticao značaj surutke i njen uticaj na zdravlje.

Ukoliko kući sami pravite sir, kiselo mleko ili neki drugi mlečni proizvod, prilikom procesa sirenja mleka odvaja se voda koja u svom sastavu sadrži proteine, mnoštvo minerala i oligoelemenata. Neka naučna istraživanja značaj surutke za organizam porede sa značajem koje ima majčino mleko u ishrani odojčadi.  

Ukoliko ste surutku bacali prekinite sa tim i počnite  da je pijete. Ubrzo ćete osetiti njen blagotvorni uticaj na celokupno stanje organizma. Brojne su bolesti koje surutka može da predupredi ili pak da utiče i učestvuje u njihovom lečenju. Dobra je za bukvalno sve poremećaje u organizmu a možete da je koristiti i preventivno. 

Najčešće se koristi za probleme sa jetrom, kod masne jetre i kod ciroze i hepatitisa A, B i C, zatim za mršavljenje i regulisanje masnoće u krvi. Loš holesterol možete uspešno da regulišete redovnim konzumiranjem surutke. Veliki je broj različitih oboljenja koje možete da lečite surutkom. Surutka će vam pomoći kod problema sa:

  • Masnom jetrom (za čišćenje i regulaciju rada jetre)
  • Kod ozbiljnih oboljenja jetre poput ciroze i hepatitisa
  • Kod različitih gastroenteroloških oboljenja 
  • Zapaljenskih bolesti creva
  • Poremećaja apetita i gojaznosti
  • Bolova u želucu i heliko bakterije
  • Kod stresa i hroničnog umora
  • Kod zatvora i problema sa stolicom
  • Kod bakterijskih i gljivičnih infekcija
  • Za lečenje kandide
  • Kod hiperglikemije – povećanog šećera u krvi
  • Kod visokog pritiska

Možete je piti svakodnevno. Mogu je koristiti i deca. Poznata je kao odličan lek protiv mononukleoze od koje deca u vrtićima često oboljevaju. 

Očistiće jetru u rekordno kratkom vremenu a odlična je i kao dodatak ishrani u smislu nadoknade vitamina i minerala koji nedostaju organizmu. Naša je preporuka da surutku uzimate svakodnevno, naravno kao dodatak uz raznovrsnu i zdravu ishranu.


Kako se dobija surutka i kakav je njen hemijski sastav


Surutka nastaje kao nus proizvod usled pravljenja sira i drugih mlečnih proizvoda poput, jogurta i kiselog mleka. Najlakše ju je odvojiti prilikom pravljenja sira, jer se prilikom sirenja surutka odvaja od mlečnih masti i belančevina koje se zgrudnjavaju. Surutka se može dobiti od svih vrsta mleka, ovčijeg, kravljeg i kozjeg. Najbolja je kozja surutka, međutim, ukoliko ne možete da je nabavite slobodno koristite surutku od kravljeg mleka.

Surutka svojim najvećim delom sadrži vodu, čak preko 90 posto, zatim određeni procenat laktoze, oko 2% belančevina i gotovo sav protein iz mleka nalazi se u surutki. Iz tih razloga se koriti u situacijama kada je potreban povećan unos proteina u organizam, radi izgradnje mišićne mase, kod ljudi koji se intenzivno bave sportom i vežbanjem. 

Surutka je bogata kalijumom, kalcijumom, fosforom, gvožđem, cinkom, bakrom, kobaltom, vitaminima A, C, D i E, zatim vitaminima iz B grupe, esencijalnim masnim kiselinama i drugim oligoelementima. 

Odlična je pri oporavku posle teških bolesti i operacija, kod narušenog imuniteta i različitih infekcija. Koristi se za tretiranje opekotina. Takođe se može korititi za opekotine nastale sunčanjem. 

Surutka ima ogroman značaj u narodnoj medicini ali ni konvencionalna medicina ne spori njen učinak na zdravlje čoveka.

Posebno je potrebno istaći proteine surutke jer se većina proteina iz mleka upravo zadržava u njoj. Surutka je najbolji prirodni izvor esencijalnih masnih kiselina. Oni se vrlo lako apsorbuju iz surutke a organizam ih bez problema usvaja. Aminokiseline organizam ne proizvodi pa ih je potrebno uneti preko hrane. Najbolje je u tom slučaju redovno konzumirati surutku.

Proteini koji se nalaze u surutki su:

  • Albumini (Organizam ih stvara u jetri i vrlo su značajni za zdravlje celog organizma)
  • Laktoferin (Značajan je po tome što deluje kao antibiotik i antimikotik, sprečava razvoj gljivica i bakterija)
  • Laktoglobulion (Služi za izgradnju i održavanje mišićne mase i on čini najveći deo proteina surutke)
  • Imunoglobulini (Služe za jačanje imuniteta)
  • Alfa laktalbumin (Pospešuje lučenje serotonina)


Vrste surutke i kako je piti


U početku se proizvodila samo tradicionlna tečna surutka odvajanjem usirene mase prilikom proizvodnje mlečnih proizvoda, uglavnom sira. Tako dobijena žućkasta tečnost, kiselog intenzivnog ukusa koristila se od davnina u lečenju mnogih bolesti i kao dodatak ishrani što znači da su ljudi  oduvek znali za njena lekovita svojstva. 

Kasnije se posebnim tehnološkim postupkom počinje proizvoditi surutka u prahu. Ovakav oblik surutke jednakog je kvaliteta kao i tečna surutka jer se tehnološkim postupcima uspeo sačuvati njen sadržaj i prirodna lekovitost. Surutka u prahu je bogata proteinima pa je najčešće koriste profesionalni sportisti prilikom izgradnje i očuvanja mišićne mase. 

Važno je napomenuti da surutka u prahu u zavisnosti od proizvođača nije uvek istog kvaliteta pa je potrebno proveriti specifikaciju i sastav surutke. Takođe, surutka u prahu sadrži veliku količinu laktoze – mlečnog šećera, pa obratite pažnju ukoliko vam laktoza smeta.

Surutka ima diuretička svojstva a pošto sadrži i probiotičke bakterije koje ubrzavaju perlistatiku creva potrebno je da je pijete kontrolisano. U početku u manjim dozama a kasnije možete piti i do jedan litar tečne surutke dnevno. 

Najbolje je počinjati sa malim dozama. U početku pijte po jedan dcl tri puta dveno, kako se organizam bude navikavao povećavajte dozu. Nastavite sa 1.5 dcl tri puta dnevno, pa na 2dcl sve dok ne dođete do količine koja vama odgovara. U principu ništa vam neće biti i ukoliko popijete više ali obzirom da svaki organizam drugačije reaguje ipak neko vreme kontrolišite njen unos. Surutka vam svakako neće naškoditi.

Surutka u prahu se rastvara u vodi ili čaju. Nemojte je rastvarati u sokovima, gaziranim pićima i sličnim napicima. Najbolje je surutku u prahu rastvoriti u čistoj, hladnoj vodi. Na jedan litar čiste vode stavite 5 supenih kašika surutke u prahu, što je oko 70 grama. Promešajte i sačekajte nekoliko minuta da se lepo rastvori. Pre pijenja promućkajte napitak i tako konzumirajte. Ova količina od litre vode i 5 kašika surutke dovoljna je za jedan dan. 

Ukoliko ste profesionalni sportista i potrebna vam je veća količina proteina konsultujte se sa vašim lekarom ili nutricionistom oko povećanog unosa proteinskih dodataka.


Lečenje surutkom


Postoji niz oboljenja kod kojih se surutka pokazala kao odličan saveznik u lečenju. U narodu je poznata kao napitak koji čisti krv i jetru pa se i danas koristi za oporavak jetre, žuči i pankreasa. Kod masne jetre i kod povećanih jetrinih enzima, usled neadekvatne ishrane i drugih oboljenja, surutka se koristi vekovima.

Za lečnje jetre važan je beta – laktoglobulin. Ovaj protein od izuzetne je važnosti za ceo organizam a posebno za jetru. Organizam se uz pomoć njega snabdeva neophodnim aminokiselinama koje pomažu oporavak jetre kod različitih oboljenja. Ciroza jetre se, uz glavnu terapiju koju vam prepiše lekar, može lečiti unosom surutke.

Dakle, koristite surutku u slučajevima ciroze jetre, kod obolelih od hroničnog hepatitisa i kod bolesnika koji su skloni upali jetre. Takođe, surutka pomaže i kod dečijih zaraznih bolesti tipa mononukleoze ili hepatitisa A poznatijeg kao bolest prljavih ruku. 

Surutkini proteini sadrže čitave lance belančevina. Snabdevaju organizam sa prekopotrebnim aminokiselinama i na taj način preveniraju različita oboljenja ali i pomažu pri lečenju već nastalih. 

Surutka utiče na jačanje kostiju, na imunitet, na zdravlje zuba, kose i noktiju. Čisti organizam od parazita, sprečava razvoj bakterija i gljivica pomaže pri lečenju zapaljenskih bolesti creva, ulceroznog kolitisa i Kronove bolesti. Takođe, pomaže kod iritabilnog kolona, bolova u stomaku i crevima. 

Surutka pomaže kod povišenog holesterola u krvi. Kod gojaznih osoba i osoba koje imaju višak kilograma surutka može pomoći pri mršavljenju i regulisanju lipidnog statusa. Redovnim konzumiranjem surutke u kratkom roku smanjićete nivo triglicerida u krvi. Surutka stimuliše lučenje insulina što omogućava smanjenje nivoa šećera u krvi. 

Dijabetičarima se preporučuje da surutku uzimaju neposredno pre obroka ali uz kontrolu i savet lekara jer sadrži laktozu, mlečni šećer. 

Surutka za mršavljenje


Surutka se koristi za mršavljenje upravo zbog svog specifičnog nutritivnog sastava jer se dovoljnom količinom surutke tokom dana smanjuje potreba za unosom hrane. Proteini iz surutke učiniće da se osećamo sitije pa ćemo sprečiti nekontrolisan unos hrane. Pored toga što reguliše apetit surutka čisti organizam od toksina, smanjuje trigliceride i masnoću u krvi, ubrzava metabolizam pa dodatno ubrzava gubljenje kilograma. Takođe je značajna za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Značajno utiče na zdravlje srca i krvnih sudova. 

Surutka je glavni sastojak takozvane proteinske dijete kojom se za vrlo kratko vreme može izgubiti višak kilograma na jedan zdrav način. 

Svakako da je uz korišćenje surutke neophodno da se što zdravije hranite, da imate dovoljno fizičke aktivnosti u toku dana a ukoliko bolujete od nekih ozbiljnijih bolesti neophodna je i kontrola lekara. Surutka ne može biti zamena za raznovrsnu, umerenu i zdravu ishranu. Koristite ja kao dodatak zdravom obroku. 




  


Preporučeni proizvodi

Ulje susam svetlo 0.25

Susamovo svetlo ulje se dobija postupkom...

Gljiva Čaga prah 70g ZokiS

Deluje antioksidantno, antikancerogeno, ...

Mleko ALPRO badem 0,25

Sterilisani napitak na bazi badema i dod...

Badem krem 200gr

Badem krem moze se mazati na hleb, koris...

Sok pravi trnjina 0.5

Prirodni mutni voćni nektar od trnjine. ...


Pogledaje još

Ulje čajno drvo 30ml TerraCo

Kao prirodan antiseptik, eterično ulje č...

Protein surutke WHEY

Proteini su osnovne gradivne materije sv...

Čaj za dijabetičare 100g SRCULENCE

Mešavina biljnog čaja za snižavanje povi...

Joya napitak pirinač BIO

Pirinčano mleko iz organske proizvodnje,...

Pirinač integralni kratko zrno 0.5

Integralni pirinač za razliku od belog i...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Sočivo u ishrani

Sočivo je mahunarka koja sadrži biljna vlakna i ugljene hidrate koji daju dugotrajan osećaj sitosti....

Detaljnije

Bebi ulje – alternativna upotreba

Bebi ulje se može nazvati super hidrirajućim sredstvom koje nam može pomoći u sprečavanju pojave str...

Detaljnije

Hajdučka trava lekovitost i čajevi

Hajdučka trava (lat. Achillea Millefolium L.), takođe hajdučica i sporiš, naš je najpo...

Detaljnije

Kako NAJBRŽE SMANJITI holesterol u krvi? - 5 odličnih saveta

Ako vas zanima kako najbrze smanjiti holesterol u krvi, to ipak zavisi od osobe do osobe, uključujuć...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS