Kila - vrste, uzroci, simptomi, lečenje


Zdravlje Zdravstveni problemi

Od uzrasta malog deteta pa do osobe u poznim godinama može se čuti o tegobama koje su prouzrokovane određenom vrstom kile. Zapravo, to i nije bolest, ali može biti smetnja koja otežava svakodnevne aktivnosti i obaveze. U narednom tekstu biće detaljno objašnjen način nastanka i vrste kile, zatim lečenje prirodnim putem ili evenutalno primenom medikamenata. 

Šta je kila?

U svakodnevnom običnom ili stručnom govoru možete čuti da se kila drugačije naziva bruh ili hernija. Nastaje kada masno tkivo ili unutrašnji organi prolaze kroz slabe zidove mišića. Oštećenje mišića može biti urođeno ili kasnije stečeno usled različitih tegoba. Ispupčenje na koži koje je čak vidljivo i golim oko može biti kila. Ukoliko ste uočili ovakvo stanje u predelo stomaka ili prepone potrebno se obratiti lekaru. 

Vrste kile

Postoje 4 glavne vrste kile i to: 

  • Preponska kila (ingvinalna kila) – ova vrsta kile najčešće se javlja podjednako i kod muškaraca i kod žena. Kod muškaraca javlja se ukoliko se probije kanal koji krvotokom hrani testitse i kroz isti prođu delovi creva. Dok se kod žena javlja ukoliko se ošteti ligament koji daje potporu materici. U svakom slučaju kila će biti vidljiva golim okom u doljem delu prepone, a prilikom spoznaje potrebno se obratiti lekaru. 

  • Butna kila (femoralna kila)- ova vrsta kile javlja se ako creva ili masno tkivo probije slabo razvijene mišiće trbušnog zida i obično se javlja na prednjem delu butine. Ova vrsta kile ređe se javlja u odnosu na preponsku kilu. 

  • Pupčana kila (imbilikalna kila) – ova vrsta kile nastaje ukoliko masno tkivo ili deo creva prođe kroz slab mišić trbušnog zida, u predelu pupka zbog čega se i zove pupčana kila. Vidljiva je golim okom kao ispupčenje u predelu pupka. 

  • Želudačna kila (hijatus hernija) – ova vrsta kile je unutrašnja kila, jer nije vidljiva golim okom, a deformitet je izražen u unutrašnjem delu grudne ili trbušne duplje. Nastaje kada jedan deo želuca prolazi kroz patološki otvor na dijafragmi u grudnu duplju. 

Vrste kile je lako razlikovati, pa tako i običan laik može zaključiti o kojoj kili je reč. Ako je došlo do ispupčenja u određenim tačkama, gde bi inače mogla nastati kila, a iako nemate nikakve tegobe savet je da se javite lekaru ili stručnom licu koji će vas pogledati i usmeriti na dalji tok lečenja. 

Kila – simptomi

Tegobe kod raznih vrsta kila, simptomi i smetnje su različiti od slučaja do slučaja, ali ipak se u globalu slično manifestuju. Tako da se glavne tegobe mogu opisati kod preponskih kila iskakanje čvorića u predelu dolje prepone. Kada se kaže čvorić, misli se na čvrst čvorić koji se lako može vratiti unutra kada je osoba u ležećem položaju. Zatim predeo gde se predpostavlja da je kila biva otečen i bez bola. Ali često otok može pratiti i umereni bol i neprijatnost. Ukoliko osoba pati od pupčane kile, ona će se povećavati tokom napora ili plača, a nakom toga vratiće se i u početni stadijum. Bol nije uvek glavni simptom kod bruha, obično važi da je otok i ispupčenje osnov za prepoznavanje kile.

Zbog čega nastaje kila?

Kao što je u ranijem tekstu istaknuto kila nastaje usled urođenih deformiteta, odnosno nasledni faktor igra bitnu ulogu. U tom slučaju mišićni sklop je izuzetno slab, tj. osobe koje su nasledile lošu mišićnu muskulaturu bivaju ugroženije od pojave kile u predelu prepona i stomaka. U takvim slučajevima savetuje se da vežbama i adekvatnim načinom života i ishrane ojačate svoje telo. Drugi način zbog čega može nastati bruh jeste spoljni faktor. Dakle, osobe koje su opterećene fizičkim radom, prekomernim vezbanjem ili teškim načinom života bivaju ugrožene. U takvim slučajevima mišići ne izdržavaju spoljni pritisak i bivaju oštećeni, pa masno tkivo može lako proći mimo barijere. I treći tip zbog koga nastaju kile, može se pripisati raznim stečenim oboljenjima. Usled raznih bolesti mišića, isti gube snagu i elastičnost i bivaju loša barijera za masno tkivo ili unurašnje organe. 

Dijagnostikovanje i lečenje kile

Prvi korak pri dijagnostikovanju kile jeste uput od strane lekara opšte prakse, hirurgu. Hirurg će uraditi osnovni pregled dela za koji se smatra da je bruh. Prvo se ispitivano područje opisuje, nakon toga mišići tela bivaju pomerani da hirurg vidi kako se ispitivano područje ponaša. Često će hirurg zahtevati da se pacijent nakašlje, što će opet uticati na eventualna kretanja kile. Nakon takozvanog ručnog pregleda pacijent se podvrgava ultrazvučnom pregledu. Ukoliko se utvrdi da je zaista određena vrsta kile, hirurg može preporučiti ili otvorenu operaciju kile ili laparoskopsku (lasersku) operaciju. U zavisnosti od mesta, vrste kile i veličine obaviće se određena vrsta operacije. Pacijentu se tokom operacije može postaviti mrežica, a na taj način se ojačava područje slabih mišića i eventualna nova pojava kile. 

Lečenje kile prirodnim putem

Potrebno je istaći da lečenje kile prirodnim putem nije moguće u punom smislu te reči, ali alternativna medicina značajno može preduprediti situaciju i smanjiti tegobe. Zapravo, gubitak telesne mase jedno je od glavnih načina lečenja kile prirodnim putem. Na taj način masno tkivo nestaje, a samim tim i kila se smanjuje. Ojačavanjem mišića, usled vežbi i treninga, trbušni zid ojačava, a pupčana kila, koja je najčešća kod dece, biva eliminisana. Čajevi takođe mogu smanjiti neprijatnost i umiriti tegobe. 

Izbegavanje lečenja kile

Bruh se mora adekvatno lečiti. Ukoliko osoba izbegava lečenje, odnosno ako ne praktikuje primenu alternativnih vidova lečenja ili ne poseti hirurga, masno tkivo ili deo unutrašnjih organa koji su izašli van mišićnog sklopa vremenom se malo hrane. Odnosno, protok krvi biva onemogućen ili otežao, a to može za posledicu ostaviti značajne komplikacije, poput ukleštenja. Ukoliko se dese bolovi u predelu bruha praćeni sa mučninom i povraćanjem pacijent se odmah mora obratiti lekaru, a često se takve situacije završavaju hitnim operacijama. 

Rezime

Potrebno je istaći da bruh ili kila nije bolest koja se ne leči ili koja ostavlja trajne posledice i komplikacije. Medicina je napredovala u tolikoj meri da se laporaskopskim metodama za jedan dan može otkloniti tegoba i osoba pustiti na kućno lečenje. Postoperativni oporavak je izuzetno kratak, a pacijent se već nakon par dana vraća redovnim aktivnostima. Bitno je samo ojačati zidove mišićne mase i na taj način minimizirati mogućnost pojave tegobe. 
Preporučeni proizvodi

Heljda oljuštena organic

Zbog svog biohemijskog sastava i hranlji...

Ulje karanfilića 20ml

Osobine ovog ulja čine ga vrlo delotvorn...

Orahov puter 250g Hajdukovo

Pored toga što se koristi kao namaz, ora...

Surutka u prahu 250g

Surutka u prahu je proizvod vrhunskog kv...

Sapun od kozjeg mleka -biljni ugalj

Ovaj sapun je potpuno prirodan proizvod ...


Pogledaje još

Ulje palmino 1l Uvita

Rafinisano biljno ulje od ploda palme. P...

Dezodorans relax 30ml Apium

Potpuno prirodan deo stik izradjen od be...

Kafa stevia 3u1

Ova kafa sadrzi steviju, koja je jedina ...

Keks biobela kokos diabet

Čajni keks sa ukusom kokosa. Proizvedeno...

Ulje kokosovo 220ml Hajdukovo

Kokosovo ulje extra kvaliteta. Na niskim...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


4 dana meditacije za bolje kognitivne sposobnosti

Istraživanja redovno potvrđuju prednosti meditiranja za raspoloženje, nivo stresa i sveukupno zdravl...

Detaljnije

Ishrana po krvnim grupama

Neke namernice za određenu krvnu grupu mogu biti dobre, a za drugu opasne. Dr Piter D'Adamo&nbs...

Detaljnije

Arganovo ulje i njegovo blagotvorno dejstvo

Arganovo ulje poznato pod nazivom marokansko ulje predstavlja jedno od najtraženijih prirodnih sreds...

Detaljnije

Lekovita svojstva biljke rogač i njena upotreba u ishrani

Šta je rogač?Rogač ili Caratonia siliqua je zimzelena biljka, odnosno drvo čiji plod podseća ...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS