Kila - vrste, uzroci, simptomi, lečenje


Zdravlje Zdravstveni problemi

Od uzrasta malog deteta pa do osobe u poznim godinama može se čuti o tegobama koje su prouzrokovane određenom vrstom kile. Zapravo, to i nije bolest, ali može biti smetnja koja otežava svakodnevne aktivnosti i obaveze. U narednom tekstu biće detaljno objašnjen način nastanka i vrste kile, zatim lečenje prirodnim putem ili evenutalno primenom medikamenata. 

Šta je kila?

U svakodnevnom običnom ili stručnom govoru možete čuti da se kila drugačije naziva bruh ili hernija. Nastaje kada masno tkivo ili unutrašnji organi prolaze kroz slabe zidove mišića. Oštećenje mišića može biti urođeno ili kasnije stečeno usled različitih tegoba. Ispupčenje na koži koje je čak vidljivo i golim oko može biti kila. Ukoliko ste uočili ovakvo stanje u predelo stomaka ili prepone potrebno se obratiti lekaru. 

Vrste kile

Postoje 4 glavne vrste kile i to: 

  • Preponska kila (ingvinalna kila) – ova vrsta kile najčešće se javlja podjednako i kod muškaraca i kod žena. Kod muškaraca javlja se ukoliko se probije kanal koji krvotokom hrani testitse i kroz isti prođu delovi creva. Dok se kod žena javlja ukoliko se ošteti ligament koji daje potporu materici. U svakom slučaju kila će biti vidljiva golim okom u doljem delu prepone, a prilikom spoznaje potrebno se obratiti lekaru. 

  • Butna kila (femoralna kila)- ova vrsta kile javlja se ako creva ili masno tkivo probije slabo razvijene mišiće trbušnog zida i obično se javlja na prednjem delu butine. Ova vrsta kile ređe se javlja u odnosu na preponsku kilu. 

  • Pupčana kila (imbilikalna kila) – ova vrsta kile nastaje ukoliko masno tkivo ili deo creva prođe kroz slab mišić trbušnog zida, u predelu pupka zbog čega se i zove pupčana kila. Vidljiva je golim okom kao ispupčenje u predelu pupka. 

  • Želudačna kila (hijatus hernija) – ova vrsta kile je unutrašnja kila, jer nije vidljiva golim okom, a deformitet je izražen u unutrašnjem delu grudne ili trbušne duplje. Nastaje kada jedan deo želuca prolazi kroz patološki otvor na dijafragmi u grudnu duplju. 

Vrste kile je lako razlikovati, pa tako i običan laik može zaključiti o kojoj kili je reč. Ako je došlo do ispupčenja u određenim tačkama, gde bi inače mogla nastati kila, a iako nemate nikakve tegobe savet je da se javite lekaru ili stručnom licu koji će vas pogledati i usmeriti na dalji tok lečenja. 

Kila – simptomi

Tegobe kod raznih vrsta kila, simptomi i smetnje su različiti od slučaja do slučaja, ali ipak se u globalu slično manifestuju. Tako da se glavne tegobe mogu opisati kod preponskih kila iskakanje čvorića u predelu dolje prepone. Kada se kaže čvorić, misli se na čvrst čvorić koji se lako može vratiti unutra kada je osoba u ležećem položaju. Zatim predeo gde se predpostavlja da je kila biva otečen i bez bola. Ali često otok može pratiti i umereni bol i neprijatnost. Ukoliko osoba pati od pupčane kile, ona će se povećavati tokom napora ili plača, a nakom toga vratiće se i u početni stadijum. Bol nije uvek glavni simptom kod bruha, obično važi da je otok i ispupčenje osnov za prepoznavanje kile.

Zbog čega nastaje kila?

Kao što je u ranijem tekstu istaknuto kila nastaje usled urođenih deformiteta, odnosno nasledni faktor igra bitnu ulogu. U tom slučaju mišićni sklop je izuzetno slab, tj. osobe koje su nasledile lošu mišićnu muskulaturu bivaju ugroženije od pojave kile u predelu prepona i stomaka. U takvim slučajevima savetuje se da vežbama i adekvatnim načinom života i ishrane ojačate svoje telo. Drugi način zbog čega može nastati bruh jeste spoljni faktor. Dakle, osobe koje su opterećene fizičkim radom, prekomernim vezbanjem ili teškim načinom života bivaju ugrožene. U takvim slučajevima mišići ne izdržavaju spoljni pritisak i bivaju oštećeni, pa masno tkivo može lako proći mimo barijere. I treći tip zbog koga nastaju kile, može se pripisati raznim stečenim oboljenjima. Usled raznih bolesti mišića, isti gube snagu i elastičnost i bivaju loša barijera za masno tkivo ili unurašnje organe. 

Dijagnostikovanje i lečenje kile

Prvi korak pri dijagnostikovanju kile jeste uput od strane lekara opšte prakse, hirurgu. Hirurg će uraditi osnovni pregled dela za koji se smatra da je bruh. Prvo se ispitivano područje opisuje, nakon toga mišići tela bivaju pomerani da hirurg vidi kako se ispitivano područje ponaša. Često će hirurg zahtevati da se pacijent nakašlje, što će opet uticati na eventualna kretanja kile. Nakon takozvanog ručnog pregleda pacijent se podvrgava ultrazvučnom pregledu. Ukoliko se utvrdi da je zaista određena vrsta kile, hirurg može preporučiti ili otvorenu operaciju kile ili laparoskopsku (lasersku) operaciju. U zavisnosti od mesta, vrste kile i veličine obaviće se određena vrsta operacije. Pacijentu se tokom operacije može postaviti mrežica, a na taj način se ojačava područje slabih mišića i eventualna nova pojava kile. 

Lečenje kile prirodnim putem

Potrebno je istaći da lečenje kile prirodnim putem nije moguće u punom smislu te reči, ali alternativna medicina značajno može preduprediti situaciju i smanjiti tegobe. Zapravo, gubitak telesne mase jedno je od glavnih načina lečenja kile prirodnim putem. Na taj način masno tkivo nestaje, a samim tim i kila se smanjuje. Ojačavanjem mišića, usled vežbi i treninga, trbušni zid ojačava, a pupčana kila, koja je najčešća kod dece, biva eliminisana. Čajevi takođe mogu smanjiti neprijatnost i umiriti tegobe. 

Izbegavanje lečenja kile

Bruh se mora adekvatno lečiti. Ukoliko osoba izbegava lečenje, odnosno ako ne praktikuje primenu alternativnih vidova lečenja ili ne poseti hirurga, masno tkivo ili deo unutrašnjih organa koji su izašli van mišićnog sklopa vremenom se malo hrane. Odnosno, protok krvi biva onemogućen ili otežao, a to može za posledicu ostaviti značajne komplikacije, poput ukleštenja. Ukoliko se dese bolovi u predelu bruha praćeni sa mučninom i povraćanjem pacijent se odmah mora obratiti lekaru, a često se takve situacije završavaju hitnim operacijama. 

Rezime

Potrebno je istaći da bruh ili kila nije bolest koja se ne leči ili koja ostavlja trajne posledice i komplikacije. Medicina je napredovala u tolikoj meri da se laporaskopskim metodama za jedan dan može otkloniti tegoba i osoba pustiti na kućno lečenje. Postoperativni oporavak je izuzetno kratak, a pacijent se već nakon par dana vraća redovnim aktivnostima. Bitno je samo ojačati zidove mišićne mase i na taj način minimizirati mogućnost pojave tegobe. 
Preporučeni proizvodi

Kinoa organic Beyond

Kinoa je jedna od najstarijih žitarica, ...

Sok pravi kupina 1l

Prirodni mutni voćni nektar od kupine. S...

Ulje čičkovo GALA 50ml

Koristi se za negu svih tipova kose. Čič...

Ulje kokosa hladno ceđeno 1l

Kokosovo ulje extra kvaliteta. Na niskim...

Srebrna kap-pantenol,propolis

Srebrna kap je sredstvo za higijenu nosn...


Pogledaje još

Fruktoza 250g

Fruktoza je ugljeni hidrat i šećer dobij...

Lan mleveni vakum 200g

Lan sadrži vitmine A, B i C. Takođe sadr...

Felicia makaroni 400g bez glut

Bezglutenska testenina. Bez soje, bez ml...

Franck divka250g

Mešavina za belu kafu sa prirodno visoki...

Joya napitak ovas BIO

Ovseno mleko iz organske proizvodnje, vr...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Ajurveda predlozi: Masaža aromatičnim uljem

Ajurveda program masaža predstavlja tradicionalnu indijsku medicinu kojom se harmonično deluje na zd...

Detaljnije

Kako otvoriti prodavnicu zdrave hrane?

Preduzetništvo je dinamičan proces vizije, promene i stvaranja. To zahteva energiju i strast ...

Detaljnije

Peršun – hranjiva i lekovita biljka

Obavezan sastojak svakog kuvanog jela, peršun je biljka koja se koristi kao začin već vi&scar...

Detaljnije

Napitak za pročišćavanje pluća

Još uvek niste uspeli da prestanete sa pušenjem? Znate da ova navika uopšte nij...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS