Prirodom protiv alergija


Zdravstveni problemi Alergije

Muči vas alergija? Astma? Netolerantni ste prema glutenu? Bilo koja alergija ili netrpeljivost čini da se osećate bespomoćno. Borba protiv njihovih simptoma uglavnom nije laka. Ipak, postoje neki načini koji vam pomažu da se najbolje izborite sa vašim alergijama i to uz pomoć prirode. Uz pomoć biljaka, do uživanja u suncu, kvalitet vašeg života se popravlja.


Regulacija probave

Neki stručnjaci veruju da je netolerancija na hranu povezana sa pojedinim vrstama bakterija koje narušavaju ravnotežu crevne flore i slabe imuni sistem. Našu crevnu floru čini više milijardi bakterija koje mogu biti ”dobre” ili “loše”. “Dobre” bakterije nam čine korist jer stvaraju nepovoljne uslove za razvoj patogenih organizama, drže ih pod kontrolom ili ih izbacuju iz organizma. Pomažu nam da iz hrane dobijemo hranljive materije i energiju, a naš imunološki sistem održavaju jakim. “Loše” ili patogene bakterije su one koje su odgovorne za pojavu bolesti. Najbitnija stvar zdravlja našeg organizma je da “dobe” i “loše” bakterije ostanu u ravnoteži.

Poboljšanje zdravlja stomaka moglo bi da umiri i neke od alergijskih reakcija. Iz tog razloga se preporučuju probiotici kao dodatni izvori “dobrih” bakterija. Kako bi organizam snadbeli prirodnim probioticima, u ishranu treba da uvrstimo jogurt, kefir, fermentisane meke sireve kao što je gauda, kiseli kupus i kisele krastavce, miso supu i tempeh.

Probiotici kao dopuna ishrani postoje i u kapsulama, tabletama, prahu ili u tečnom obliku. Nažalost oni ne pružaju nutritivnu vrednost koju daju namirnice sa probioticima ali nam mogu poslužiti.

Sunce

Broj odraslih sa alergijama je u porastu, jer kako stručnjaci naglašavaju, imuni sistem sa godinama slabi. Jedan od razoga je nedostatak Vitamina D. Vitamin D igra važnu ulogu zdravog imunog sistema, a kako ga vremenom organizam manje proizvodi, imuni sistem slabi i čini da postanemo podložni alergijskim reakcijama.

Obezbedite dovoljno Vitamina D tako što ćete umereno boraviti na suncu ili ga nadoknadite unosom suplemenata.

Morska voda

Lekovita svojstva morske vode su mnogobrojna. Morska so, kao primer, ima svojstvo antiseptika i antihistaminika pa more uspešno ublažava alergijske reakcije a u nekim slučajevim ih i ukljanja.

Poznavajući blagodeti morske vode, smišljena je lako dostupna opcija morske soli u bočicama sa raspršivačem koji ga čini jednostavnim za upotrebu. Sprej rastvori morske vode korisni su u borbi protiv alergija. Sprej se preporučuje kao brza zaštita od alergena poput polena, prašine, dlaka, grinja…Ima antiinflamatorno dejstvo pa potvrđeno smiruje simptome astme i polenske groznice.

Pomoć biljaka

Neke biljke deluju kao antihistaminici jer sprečavaju prenosnika alergijske reakcije-histamin, da pokrene alergiju. Biljka repuh je efikasan antihistaminik koji sprečava oticanje disajnih puteva, smanjuje simptome alergija a pritom ne uzrokuje pospanost. Neophodno je da se uzima u obliku standardizovanog ekstrakta, kako dodatak ishrani. Ne sme se konzumirati sirov, niti na duži period bez prekida.

Istraživanja su utvrdila da je prirodni ekstrakt borove kore ( Pycnogenol ) jednako efikasan u borbi protiv alergijskih reakcija. Potvrđeno je da umiruje simptome alergije na polen breze i da je koristan za imunitet.

Kvercetin sa Vitaminom C

Kvercetin je prirodni antioksidans koji spade u grupu bioflavonoida koji se nalazi u hrani poput crvene jabuke, bobičastog voća i luka. Sadržan je i u mnogim prehrambenim namirnicama kao što su crni čaj, crno vino..

Istraživanja Univerziteta Kornel utvrdila su da ima anti-alergijsko i anti-inflamatorno dejstvo, da smanjuje kijanje i umiruje upaljena tkiva. Preporučljivo je da se kombinuje sa vitaminom C, prvenstveno jer Vitamin C sprečava formiranje histamina koji izaziva simptome kao što su svrab očiju i curenje iz nosa.

Vođenje dnevnika

Vodite dnevnik mesec dana, to će vam pomoći na dva načina. Prva stvar je da ćete preko uočenog obrasca ponašanja odrediti koje određene namirnice ili koje aktivnosti kao što su posete prijateljima sa kućnim ljubimcima, kod vas izazivaju alergiju. Drugo, imaćete uvid u period sezona različitih polena, pa ćete lakše otkriti koja je ta koja kod vas izaziva reakciju. U toku perioda vegetacije na području Srbije postoje tri maksimuma koncentracije polena u vazduhu: ranoprolećni (drveće i žbunje), letnji (trave), letnje-jesenji (korov). Drveće počinje da cveta u rano proleće, sredinom februara i taj proces traje do početka maja, posebno breza. Maj i jul su rezervisani za polen trave, a od druge polovine maja do novembra očekuje nas sezona korova. Ambrozija je korov koji kod osetljivih osoba izaziva alergijske reakcije jer proizvodi veliku količinu polena koji je izuzetno jak alergen. Alergija na ambroziju je najčešća alergijska bolest u svetu. Najveće količine polena ambrozije kod nas očekuju nas od sredine avgusta pa do sredine septembra.

Kada polen dostigne određeni stepen zrelosti, tada nastaje emitovanje polena. Rasipanju i širenju polena pogoduju viša temperature i niža vlažnost vazduha, kao i vetrovito vreme.

Mediteranska ishrana

Mediteranski stil ishrane je nešto što može pomoći vama i vasoj deci u borbi sa alergijom. Istraživanja pokazuju da je kod dece koja su se hranila svežim voćem, povrćem, orasima i ribom procenat obolelih od astme i rinitisa bio neznatan. Masna riba koju pronalazimo u mediteranskim jelima, ključna je protiv alergija na hranu. Omega-3 masne kiseline mogu da smire zapaljenja u telu i imaju pozitivan efekat u borbi sa alergijom.

Akupunktura

Dokazano je, akupunktura olakšava onima koji boluju od alergija. Nije utvrđeno na koji način, ali brojne studije pokazuju da se uz pomoć akupunkture smanjuju alergije disajnih puteva, čak se u nekim slučajevima polenske groznice smanjuje i potreba za lekovima.

Nedavna studija sprovedena u Južnoj Koreji ispitala je delotvornost akupunkture za lečenje hroničnog rinosinuzitisa i alergijskog rinitisa. Akupunktura podrazume bezbedan način lečenja, da uz pomoć iglica zabodenih na pravo mesto vaš organizam ne odreaguje kada dodje u kontakt sa alergenima. Tretmani nad pacijentima nad kojima je 5 nedelja vršena akupunktura od strane lekara tradicionalne medicine i sa sedmogodišnjim iskustvom, pokazali su rezultate. Simptomi alergije kod pacijenata su znatno smanjeni pa je zaključeno da je akupunktura ‘’klinički efikasna’’.

Izvor:


Preporučeni proizvodi

Muški čaj Men's 30,6 Yogi Tea

Mešavina biljnog čaja “men’s tea” kod mu...

Propolis kapi forte 30 15ml BM

Propolis je smolasta supstanca koju saku...

Bezglutnski slani kreker Reni

Dijetetski proizvod, proizveden od strog...

Mleko ALPRO badem 0,25

Sterilisani napitak na bazi badema i dod...

Crni čaj Black 37,4g Yogi Tea

Poseduje veću koncentraciju kofeina nego...


Pogledaje još

Ulje karanfilića 30ml TerraCo

Ulje karanfilića je prijatno, začinjeno,...

Dr Andra ZA SALATE 0,5

Jabukovo sirće ZDRAVO je proizvedeno od ...

Mak mleveni vakum 200g

Mleveni mak u vakumskom pakovanju. Mleve...

Smesa za burger 200g Bege Vege

Bege vege burger je izuzetno hranjiv i j...

Ulje etarsko karanfilić 10ml Vita

Ovo eterično ulje je veoma snažan antise...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Pivski kvasac ublažava stres i povećava nivo energije

Pivski kvasac se zbog svog lekovitog dejstva, pored primarne funkcije u proizvodnji piva, koristi i ...

Detaljnije

Hroničan umor - kako ga se rešiti?

Hroničan umor imate ako ste umorni ujutru čim ustanete, nemate volju da bilo šta radite osim da se v...

Detaljnije

Vazelin za lice kao tajna mlade i zategnute kože

Odgovarajuća nega kože deo je dnevnog rituala koji podrazumeva upotrebu raznovrsnih preparata, tretm...

Detaljnije

Evo kako uvesti žumance u ishranu bebe i zašto je ono važno?

Uvođenje čvrste hrane u ishranu vaše bebe je važan korak u njenom razvoju. Jedna od namirnica koja s...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS