Prirodom protiv alergija


Zdravstveni problemi Alergije

Muči vas alergija? Astma? Netolerantni ste prema glutenu? Bilo koja alergija ili netrpeljivost čini da se osećate bespomoćno. Borba protiv njihovih simptoma uglavnom nije laka. Ipak, postoje neki načini koji vam pomažu da se najbolje izborite sa vašim alergijama i to uz pomoć prirode. Uz pomoć biljaka, do uživanja u suncu, kvalitet vašeg života se popravlja.


Regulacija probave

Neki stručnjaci veruju da je netolerancija na hranu povezana sa pojedinim vrstama bakterija koje narušavaju ravnotežu crevne flore i slabe imuni sistem. Našu crevnu floru čini više milijardi bakterija koje mogu biti ”dobre” ili “loše”. “Dobre” bakterije nam čine korist jer stvaraju nepovoljne uslove za razvoj patogenih organizama, drže ih pod kontrolom ili ih izbacuju iz organizma. Pomažu nam da iz hrane dobijemo hranljive materije i energiju, a naš imunološki sistem održavaju jakim. “Loše” ili patogene bakterije su one koje su odgovorne za pojavu bolesti. Najbitnija stvar zdravlja našeg organizma je da “dobe” i “loše” bakterije ostanu u ravnoteži.

Poboljšanje zdravlja stomaka moglo bi da umiri i neke od alergijskih reakcija. Iz tog razloga se preporučuju probiotici kao dodatni izvori “dobrih” bakterija. Kako bi organizam snadbeli prirodnim probioticima, u ishranu treba da uvrstimo jogurt, kefir, fermentisane meke sireve kao što je gauda, kiseli kupus i kisele krastavce, miso supu i tempeh.

Probiotici kao dopuna ishrani postoje i u kapsulama, tabletama, prahu ili u tečnom obliku. Nažalost oni ne pružaju nutritivnu vrednost koju daju namirnice sa probioticima ali nam mogu poslužiti.

Sunce

Broj odraslih sa alergijama je u porastu, jer kako stručnjaci naglašavaju, imuni sistem sa godinama slabi. Jedan od razoga je nedostatak Vitamina D. Vitamin D igra važnu ulogu zdravog imunog sistema, a kako ga vremenom organizam manje proizvodi, imuni sistem slabi i čini da postanemo podložni alergijskim reakcijama.

Obezbedite dovoljno Vitamina D tako što ćete umereno boraviti na suncu ili ga nadoknadite unosom suplemenata.

Morska voda

Lekovita svojstva morske vode su mnogobrojna. Morska so, kao primer, ima svojstvo antiseptika i antihistaminika pa more uspešno ublažava alergijske reakcije a u nekim slučajevim ih i ukljanja.

Poznavajući blagodeti morske vode, smišljena je lako dostupna opcija morske soli u bočicama sa raspršivačem koji ga čini jednostavnim za upotrebu. Sprej rastvori morske vode korisni su u borbi protiv alergija. Sprej se preporučuje kao brza zaštita od alergena poput polena, prašine, dlaka, grinja…Ima antiinflamatorno dejstvo pa potvrđeno smiruje simptome astme i polenske groznice.

Pomoć biljaka

Neke biljke deluju kao antihistaminici jer sprečavaju prenosnika alergijske reakcije-histamin, da pokrene alergiju. Biljka repuh je efikasan antihistaminik koji sprečava oticanje disajnih puteva, smanjuje simptome alergija a pritom ne uzrokuje pospanost. Neophodno je da se uzima u obliku standardizovanog ekstrakta, kako dodatak ishrani. Ne sme se konzumirati sirov, niti na duži period bez prekida.

Istraživanja su utvrdila da je prirodni ekstrakt borove kore ( Pycnogenol ) jednako efikasan u borbi protiv alergijskih reakcija. Potvrđeno je da umiruje simptome alergije na polen breze i da je koristan za imunitet.

Kvercetin sa Vitaminom C

Kvercetin je prirodni antioksidans koji spade u grupu bioflavonoida koji se nalazi u hrani poput crvene jabuke, bobičastog voća i luka. Sadržan je i u mnogim prehrambenim namirnicama kao što su crni čaj, crno vino..

Istraživanja Univerziteta Kornel utvrdila su da ima anti-alergijsko i anti-inflamatorno dejstvo, da smanjuje kijanje i umiruje upaljena tkiva. Preporučljivo je da se kombinuje sa vitaminom C, prvenstveno jer Vitamin C sprečava formiranje histamina koji izaziva simptome kao što su svrab očiju i curenje iz nosa.

Vođenje dnevnika

Vodite dnevnik mesec dana, to će vam pomoći na dva načina. Prva stvar je da ćete preko uočenog obrasca ponašanja odrediti koje određene namirnice ili koje aktivnosti kao što su posete prijateljima sa kućnim ljubimcima, kod vas izazivaju alergiju. Drugo, imaćete uvid u period sezona različitih polena, pa ćete lakše otkriti koja je ta koja kod vas izaziva reakciju. U toku perioda vegetacije na području Srbije postoje tri maksimuma koncentracije polena u vazduhu: ranoprolećni (drveće i žbunje), letnji (trave), letnje-jesenji (korov). Drveće počinje da cveta u rano proleće, sredinom februara i taj proces traje do početka maja, posebno breza. Maj i jul su rezervisani za polen trave, a od druge polovine maja do novembra očekuje nas sezona korova. Ambrozija je korov koji kod osetljivih osoba izaziva alergijske reakcije jer proizvodi veliku količinu polena koji je izuzetno jak alergen. Alergija na ambroziju je najčešća alergijska bolest u svetu. Najveće količine polena ambrozije kod nas očekuju nas od sredine avgusta pa do sredine septembra.

Kada polen dostigne određeni stepen zrelosti, tada nastaje emitovanje polena. Rasipanju i širenju polena pogoduju viša temperature i niža vlažnost vazduha, kao i vetrovito vreme.

Mediteranska ishrana

Mediteranski stil ishrane je nešto što može pomoći vama i vasoj deci u borbi sa alergijom. Istraživanja pokazuju da je kod dece koja su se hranila svežim voćem, povrćem, orasima i ribom procenat obolelih od astme i rinitisa bio neznatan. Masna riba koju pronalazimo u mediteranskim jelima, ključna je protiv alergija na hranu. Omega-3 masne kiseline mogu da smire zapaljenja u telu i imaju pozitivan efekat u borbi sa alergijom.

Akupunktura

Dokazano je, akupunktura olakšava onima koji boluju od alergija. Nije utvrđeno na koji način, ali brojne studije pokazuju da se uz pomoć akupunkture smanjuju alergije disajnih puteva, čak se u nekim slučajevima polenske groznice smanjuje i potreba za lekovima.

Nedavna studija sprovedena u Južnoj Koreji ispitala je delotvornost akupunkture za lečenje hroničnog rinosinuzitisa i alergijskog rinitisa. Akupunktura podrazume bezbedan način lečenja, da uz pomoć iglica zabodenih na pravo mesto vaš organizam ne odreaguje kada dodje u kontakt sa alergenima. Tretmani nad pacijentima nad kojima je 5 nedelja vršena akupunktura od strane lekara tradicionalne medicine i sa sedmogodišnjim iskustvom, pokazali su rezultate. Simptomi alergije kod pacijenata su znatno smanjeni pa je zaključeno da je akupunktura ‘’klinički efikasna’’.

Izvor:


Preporučeni proizvodi

Čaj probavit-filter

Mešavina lekovitog bilja za regulisanje ...

Ulje laneno 0.25l staklo

Laneno ulje je hladno presovano biljno u...

Cikorija

Prženi, mleveni koren cikorije (Cichoriu...

Kana za kosu - crvena

Lišće kane (hene) hiljadama godina se ko...

Testenina lan čipka 300g Testo

Lanena testenina bez glutena. Pravi se o...


Pogledaje još

Čaj za cirkulaciju 100g SRCULENCE

Glavni uzroci koji prouzrokuju slabu cir...

Zeleni čaj Green Chai 30.6g Yo

Mešavina biljnog čaja Brojne su p...

Fruktoza 250g

Fruktoza je ugljeni hidrat i šećer dobij...

Sirup šipurka dijet 0.75 Artfo

Voćni sirup od šipurka. Proizvod ne sadr...

Sirup borovnica dijet 0,75Artf

Voćni sirup od borovnice sa celim plodom...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Šta je to crossfit?

Crossfit je popularan naziv za funkcionalni trening koji dovodi do razvijanja celog tela, jačanja sn...

Detaljnije

Popularne „Adaktarke“ ili Adaktar obrve pristaju svakom licu

Takozvane „Adaktarke“ osvojile su najveće regionalne zvezde, kao i industriju facijalne estetske kor...

Detaljnije

Koštice lubenice prednosti za zdravlje

Lubenica je jako zdrava, bogata mnogim hranljivim sastojcima, a pored toga je veoma osvežavajuća i i...

Detaljnije

Holesterol za početnike

Većina onih koja nije imala problem sa holesterolom možda i ne zna baš toliko o ovom problemu...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS