Giht - prirodno lečenje (ishrana)


Prirodna terapija Biljke kao lek

Giht predstavlja vrstu artritisa, uzrokuje jake bolove u zglobovima, posebno u predelu stopala. Osobe koje boluju od gihta osećaju bolove prilikom hodanja i teško obavljaju poslove koji zahtevaju stajanje.

Osim što paralizuje stopala, prste i članak, giht tokom noći može izazvati nadutost, crvenilo i bol, naročito u velikom prstu na nozi. Mnoge osobe boluju od gihta u kolenu, članku i drugim zglobovima. Bolovi i tegobe, koji se javljaju usled gihta, mogu se manifestovati tokom jednog dana, jedne nedelje, pa čak i mesec dana, u zavisnosti od toga kako se leči.

Glavni uzrok nastanka gihta je povećano prisustvo mokraćne kiseline u krvi. Kako biste smanjili prisustvo mokraćne kiseline u krvi, neophodno je da pijete veliku količinu tečnosti i da konzumirate određene namirnice koje idu u korist lečenju gihta.

U nastavku teksta pročitajte koje prirodne namirnice pomažu u lečenju i ublažavanju bolova uzrokovanih gihtom.

Namirnice za giht

Sledeće prirodne namirnice se od davnih vremena koriste za lečenje gihta, i daju pozitivne rezultate. Pročitajte o kojim namirnicama se radi i probajte.

1. Limunov sok

Ovo voće (tačnije njegov sok) sarži blagotvorne supstance koje mogu pomoći u lečenju guhta. Osim limuna, za giht je efikasno i ostalo citrusno voće, kao na primer pomorandža, grejpfrut i mandarina.

Citrusno voće smanjuje nivo mokraćne kiseline u krvi i ublažava nadutost jer sadrži limunsku kiselinu. Ukoliko vam je jak ukus soka od limuna i drugog citrusnog voća, razblažite ga u čaši vode. Pijte 3 puta u toku nedelje, ujutru na prazan želudac.

2. Jabukovo sirće

Zbog mnogobrojnih lekovitih karakteristika, jabukovo sirće je pravi saveznik za čovekovo zdravlje. Kod nekih oboljenja efikasnije je čak i od sveže jabuke.

Jabukovo sirće ima sposobnost da dovede u ravnotežu pH vrednost organizma, kako bi organizam bio alkalan a ne kiseo. Mnoge osobe koje boluju od gihta isprobale su lečenje jabukovim sirćetom, i bile su zadovoljne rezultatima. Koristite jabukovo sirće kao dodatak salatama, ili u čaši vode rastvorite 1 kašiku ovog sirćeta. Možete ga piti svakog dana, ujutru pre jela.

3. Soda bikarbona

Soda bikarbona ima široku primenu u domaćinstvu i prirodnom lečenju raznih zdravstvenih tegoba, pa i gihta. Utiče na alkalizaciju organizma, tj. krvi, i smanjuje kiselinu. 1 kašičicu sode bikarbone rastvorite u čaši vode i pijte svakodnevno. Ne preporučuje se osobama koje pate od povišenog krvnog pritiska (hipertenzije).

4. Ananas

Ova sočna voćka sadrži enzim bromelin, koji je jako bitan u lečenu gihta, zbog svog antiinflamatornog dejstva. Možete konzumirati samo ananas, ili ga kombinovati sa drugim voćem u salatama, voćnim napicima itd. S obzirom na to da nema nikakva štetna dejstva, ananas možete konzumirati svakodnevno.

5. Grožđe

Grožđe je bogato antioksidansima koji pomažu u sprečavanju formiranja gihta. Ova karakteristika grožđa duguje se supstanci zvanoj piknogenol. Može se koristiti i za ublažavanje bolova kod reumatoidnog artritisa. Grožđe možete konzumirati svakodnevno.  

6. Đumbir

Koren đumbira ima veliku primenu u pripremi lekovitih proizvoda za prirodno lečenje. Veoma često se koristi u lečenju gihta, za podizanje telesne temperature, za sagorevanje masti i za jačanje imunog sistema. Napravite napitak od 1 kašičice sveže rendanog đumbira ili 1 kašičice đumbira u prahu, koje ćete dodati u čašu vode. Ovaj napitak možete zasladiti medom, a po želji možete dodati i malo limunovog soka. Pijte jednu čašu dnevno.

7. Banana

Banane su bogate kalijumom i vitaminom C, zbog čega su idealne za sprečavanje raznih zdravstvenih problema. Kada govorimo o gihtu, banane su korisne jer pomažu u razgradnji kristala mokraćne kiseline, koji se talože u krvi i izazivaju jake bolove. Upravo zbog toga se preporučuje svakodnevno konzumiranje banana (pomažu kod gihta i daju energiju organizmu).

8. Višnje

Još jedan bogat izvor vitamina C su upravo višnje. Ukoliko svakog dana pojedete po 20 svežih višanja, uspećete da smanjite nivo mokraćne kiseline u krvi i da ublažite neprijatne simptome uzrokovane gihtom. Pored toga, možete piti i prirodni sok od višanja.

9. Hladna voda

Za ublažavanje nadutosti, otečenosti i crvenila na stopalu, preporučuje se da koristite obloge natopljene hladnom vodom. Oblogom uvijte bolno i natečeno mesto na stopalu.

10. Ulje od kleke

Eterično ulje kleke poseduje mnogobrojna blagotvorna dejstva, a možete ga nabaviti u biljnim apotekama. Ima antireumatsko, diuretsko i antiseptičko dejstvo. Nekoliko kapljica ovog lekovitog ulja nanesite na stopalo pogođeno gihtom, i kružnim pokretima nežno masirajte. Ubrzo ćete osetiti olakšanje.  

11. Gorka so

Toplom vodom napunite kadu i dodajte 2 šolje gorke soli. Kada se so rastopi, u vodu potopite noge tokom 20min (ili celo telo, za što bolji efekat opuštanja). Ovu metodu možete primenjivati 3 puta nedeljno, ili kada osećate veliku upalu u prstima.

12. Senf

Ovaj prilog pikantnog ukusa, koji koristite kao dodatak raznim jelima, može vam poslužiti za ublažavanje bolova kod gihta. Sastojci od kojih je sačinjen senf pozitivno deluju na nervne završetke i ublažavaju bol i upalu. Malu količinu senfa nanesite na bolno mesto i ostavite da ga koža upije. Ovu metodu primenjujte uveče pre spavanja. Kada nanesete senf, bolno mesto uvijte gazom, i ostavite da tako odstoji tokom cele noći.


Preporučeni proizvodi

Kapi sremuša 50ml ZokiS

Prirodan preparat koji ima blagotvorno d...

Belvit W 150gr

Belvit W amino je riznica esencijalnih a...

Ulje lana 0.25ml staklo

Ulje specifičnog nutritivnog sastava, sa...

Sok aronija nar 0.5 Artfood

Aronija ili Sibirska borovnica spada u n...

Puter od indijskog oraha

Indijski orah je prepun esencijalnih min...


Pogledaje još

Čaga gljiva kapi Zoki s

Deluje antioksidantno, antikancerogeno, ...

Bio testenina ječam 300g Lazarina

Testenina za paste, supe i čorbe. Sastav...

Senza keks lešnik 150g

Keks punog ukusa i hrskave teksture idea...

Kapi dijabetes 50ml ZokiS

Biljne kapi za dijabetes i regulaciju še...

Kurkuma 100g

Kurkuma je nezamenjiv sastojak indijske ...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Prirodni lek za sinuse

Milioni ljudi širom sveta se makar jednom godišnje suočavaju sa problemom infekcije i ...

Detaljnije

Voće za zdravo srce

Visok pritisak, holesterol… bolesti koje pogađaju srce, a nekad se mogu javiti tiho, da ni ne...

Detaljnije

Nedostatak kalijuma i u kojoj hrani ga najviše ima

Za normalno funkcionisanje organizma kalijum nam je i više nego potreban. Ne tako mali broj p...

Detaljnije

Prirodni lekovi - začini

Mnogi začini koje svakodnevno upotrebljavamo u kulinarstvu, osim što daju ukus jelima, sadrže...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS