Potencijal bezalkoholnih vina


Prirodna terapija Biljke kao lek

Da li je u vinu spas? Istraživači u Francuskoj su utvrdili da sniženi nivo alkohola u vinu može biti koristan kao antioksidant zdravlja kardiovaskularnog sistema. Studija je zaključila da vina sa jako malo alkohola, bezalkoholna crna vina i voćna vina, koriste ljudima koji se leče od srčanih oboljenja. 

Studija je sprovedena nad grupom muškaraca obolelih od srčanih bolesti. Testirani su efekti konzumiranja bezalkoholnog vina, alkoholnog crnog i dzina po grupama, i za određeni vremenski period. Od tri grupe testiranih, merljivo bolje rezultate za zdravlje je pokazala gupa bezalkoholnih vina. Antioksidant polifenol, bio je presudan za snižavanje krvnog pritiska kada nije bilo alkohola. Istraživanje je dalje pokazalo da alkohol u vinu poništava dobar efekat antoksidanata na krvni pritisak. Utvrđeno je i da muškarci, izloženi većem riziku od kardiovaskularnih oboljenja imaju niži pritisak nakon što su  svakodnevno tokom mesec pili vino bez alkohola. Bezalkoholno crno vino nakon ovih istraživanja postaje potencijalni borac u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti i u slučajevima blaže hipertenzije.

Vinarstvo i proces proizvodnje bezalkoholnog vina

Vinarstvo ili vinifikacija je proces proizvodnje vina od odabira grožđa do punjenja vina u boce. Nauka o vinu i vinarstvu je enologija preko koje saznajemo sve o kultivisanju vinove loze, proizvodnji i čuvanju.

Postoje dva glavna procesa za izradu bezalkoholnog vina: vakuum destilacija i reverzna osmoza. Oba procesa započinju sa regularnim, alkoholnim vinom, a krajnji proizvod koji dobijamo je vino sa malo, ili nimalo alkohola.

Vakuum destilacija

Ovaj metod isparavanja vina je veoma sličan ključanju, ali na znatno nižim temperaturama i uz upotrebu vakuum komore. Nažalost, ovaj proces izaziva neprijatan miris jedinjenja koja isparavaju zajedno sa alkoholom. Većina ljudi se žali da vinu, napravljenom uz pomoć ove metode, nedostaju cvetne arome pa se proizvođači za ovu metodu odlučuju slabije.

Reverzna osmoza

Obruta osmoza je svršen proces proizvodnje koji filtrira aromu jedinjenja fenola i pre nego što je alkohol uklonjen destilacijom. Nakon toga, preostala voda se dodaje nazad u filtriran koncentrat vina. Doduše, osmoza je skup proces jer traje od 2-4 dana. To je optimalno vreme koje je potrebno da se alkohol ukloni potpuno.

Voćna vina

Voćna vina se dobijaju alkoholnom fermentacijom voćnog soka ili voćne kaše po istom tehnološkom postupku po kojem se proizvodi i vino. Razlika između ovih vina je u sastavu sirovine. Za voće od kojeg se proizvode voćna vina karakerističan je niži sadržaj šećera u odnosu na sadržaj kod grožđa pa spadaju u niskokalorična pića.

Vocna vina ne podlezu kvalifikaciji kao vina od grozdja. Znaci ako vino ima minimum 70% nekog voca zove se vino od tog voca (kupinovo, malinovo, od borovnice, od aronije..) Kao i bezalkoholna vina, voćna vina su odličan oksidans, osnažuju imunitet i sprečavaju kardiovaskularne tegobe.

Izvor:


Preporučeni proizvodi

Sok šargarepe Biotta

Biotta sok od šargarepe je napravljen od...

Ulje susamovo tamno 0.25

Devičansko nerafinisano susamovo ulje za...

Ulje himalajske kapi 50ml Terr

Ove kapi, bogate fitonutrijentima, zahva...

Šatavari čurna 120g Lila Ma

Proizvod je baziran na tradiciji Ajurved...

Crni čaj Black 37,4g Yogi Tea

Poseduje veću koncentraciju kofeina nego...


Pogledaje još

Banana čips BIO 100g

Sastojci: banana, ulje od kokosa, int. š...

Himalajska kristalna so 500g Muso

Himalajska so je najčistija i najzdravij...

Nim gard

Dodatak ishrani za održavanje zdravlja k...

Kikiriki puter 100% 200g MB

Iako se veruje da je kikiriki jezgrasto ...

Sojino mleko ALPRO lešnik 1l

Sterilisani napitak na bazi lesnika i do...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Šta su plodni dani i kako se računaju?

Menstrualni ciklus može se podeliti u dva dela: onaj deo koji prethodi ovulaciji i deo ciklusa nakon...

Detaljnije

Kako savladati prolećni umor?

Iscrpljenost, nedostatak koncentracije, brzo zamaranje i stalna potreba za snom, mogu biti simptomi ...

Detaljnije

Kivi - benefiti i neželjena dejstva

Kivi je voćka koja je svoj naziv dobila po istoimenoj ptici koja naseljava Okeaniju. Pored toga &sca...

Detaljnije

Bosiljak - kraljevska biljka za telo i dušu

Bosiljak je jedna od najkorišćenijih biljaka na svetu. Može se koristiti za kuvanje, kao zači...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS