Potencijal bezalkoholnih vina


Prirodna terapija Biljke kao lek

Da li je u vinu spas? Istraživači u Francuskoj su utvrdili da sniženi nivo alkohola u vinu može biti koristan kao antioksidant zdravlja kardiovaskularnog sistema. Studija je zaključila da vina sa jako malo alkohola, bezalkoholna crna vina i voćna vina, koriste ljudima koji se leče od srčanih oboljenja. 

Studija je sprovedena nad grupom muškaraca obolelih od srčanih bolesti. Testirani su efekti konzumiranja bezalkoholnog vina, alkoholnog crnog i dzina po grupama, i za određeni vremenski period. Od tri grupe testiranih, merljivo bolje rezultate za zdravlje je pokazala gupa bezalkoholnih vina. Antioksidant polifenol, bio je presudan za snižavanje krvnog pritiska kada nije bilo alkohola. Istraživanje je dalje pokazalo da alkohol u vinu poništava dobar efekat antoksidanata na krvni pritisak. Utvrđeno je i da muškarci, izloženi većem riziku od kardiovaskularnih oboljenja imaju niži pritisak nakon što su  svakodnevno tokom mesec pili vino bez alkohola. Bezalkoholno crno vino nakon ovih istraživanja postaje potencijalni borac u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti i u slučajevima blaže hipertenzije.

Vinarstvo i proces proizvodnje bezalkoholnog vina

Vinarstvo ili vinifikacija je proces proizvodnje vina od odabira grožđa do punjenja vina u boce. Nauka o vinu i vinarstvu je enologija preko koje saznajemo sve o kultivisanju vinove loze, proizvodnji i čuvanju.

Postoje dva glavna procesa za izradu bezalkoholnog vina: vakuum destilacija i reverzna osmoza. Oba procesa započinju sa regularnim, alkoholnim vinom, a krajnji proizvod koji dobijamo je vino sa malo, ili nimalo alkohola.

Vakuum destilacija

Ovaj metod isparavanja vina je veoma sličan ključanju, ali na znatno nižim temperaturama i uz upotrebu vakuum komore. Nažalost, ovaj proces izaziva neprijatan miris jedinjenja koja isparavaju zajedno sa alkoholom. Većina ljudi se žali da vinu, napravljenom uz pomoć ove metode, nedostaju cvetne arome pa se proizvođači za ovu metodu odlučuju slabije.

Reverzna osmoza

Obruta osmoza je svršen proces proizvodnje koji filtrira aromu jedinjenja fenola i pre nego što je alkohol uklonjen destilacijom. Nakon toga, preostala voda se dodaje nazad u filtriran koncentrat vina. Doduše, osmoza je skup proces jer traje od 2-4 dana. To je optimalno vreme koje je potrebno da se alkohol ukloni potpuno.

Voćna vina

Voćna vina se dobijaju alkoholnom fermentacijom voćnog soka ili voćne kaše po istom tehnološkom postupku po kojem se proizvodi i vino. Razlika između ovih vina je u sastavu sirovine. Za voće od kojeg se proizvode voćna vina karakerističan je niži sadržaj šećera u odnosu na sadržaj kod grožđa pa spadaju u niskokalorična pića.

Vocna vina ne podlezu kvalifikaciji kao vina od grozdja. Znaci ako vino ima minimum 70% nekog voca zove se vino od tog voca (kupinovo, malinovo, od borovnice, od aronije..) Kao i bezalkoholna vina, voćna vina su odličan oksidans, osnažuju imunitet i sprečavaju kardiovaskularne tegobe.

Izvor:


Preporučeni proizvodi

Sirup drenjine 0,75 Artfood

Voćni sirup od matičnog soka drenjine. S...

Shoyu 200ml Mitoku

Porodica Sasaki već četiri stotine godin...

Naut BIO 200gr

Leblebija-Naut sadrži fitohemikalije poz...

Joya napitak čokolada

Sojino mleko sa čokoladom, vrhunskog kva...

Kokosov šećer 400g organic

Organski kokosov šećer je potpuno prirod...


Pogledaje još

Spelta zrno 500g Jevtić

Spelta je bogata proteinima, nezasićenim...

Ulje palmino 1l Uvita

Rafinisano biljno ulje od ploda palme. P...

Griz pirinčani 500g Hemija

Proizvedeno od oljustenog i poliranog zr...

Himalajska so mlevena rafinisana 500g

Himalajska so sadrži sve prirodne minera...

Kapi sremuša 50ml ZokiS

Prirodan preparat koji ima blagotvorno d...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Besplatan plan ishrane - saveti nutricionista

Ako ne želite da angažujete nutricionistu jer smatrate da vam nije potrebna rigorozna korekcija ishr...

Detaljnije

Vežbe za ravna stopala

Ravni tabani ili stopala su deformitet koji karakteriše spuštanje uzdužnog luka stopal...

Detaljnije

Principi makrobiotičke ishrane

Makrobiotika potiče od grčkih reči macros (veliki) i bios (život), što u prevodu znači dugove...

Detaljnije

Sirovo ili kuvano povrće?

Uravnotežena ishrana sadrži sirovo i kuvano povrće. Važno je da ih na pravi način kombinujemo, i da ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GlobalWebmasters, SEO by WBS