Psilijum - blagotvorna biljka za naš organizam!


Ishrana Biljke kao lek Principi zdrave ishrane

Šta je Psilijum?


Psilijum, poznat i kao Plantago ovata, je biljka čija se istorija proteže kroz mnogo godina zbog njenih raznovrsnih zdravstvenih benefita. Ova višegodišnja biljka pripada porodici Plantaginaceae i raste širom sveta, a posebno se izdvaja po svojim mikroskopskim semenkama koje su izuzetno bogate vlaknima.

psilijum biljka

Za šta se koristi?


Psilijum je istaknut po svojoj sposobnosti da unapredi proces varenja. Njegova vlaknasta struktura čini ga idealnim sredstvom za regulaciju probave. Osim toga, ovo biljno vlakno često se koristi kao pomoć pri mršavljenju, pojačavajući osećaj sitosti i podržavajući dugoročno održavanje zdrave telesne mase. Takođe, mnogi ga preporučuju kao efikasno sredstvo za rešavanje problema sa zatvorom.

Gde se može kupiti Psilijum?


Psylijum se može kupiti na različitim mestima, a u nastavku navodimo nekoliko primera:

  • Prodavnice Zdrave Hrane:

Specijalizovane prodavnice zdrave hrane često nude psilijum u različitim oblicima, uključujući prah, ljuspice i tablete. Ove prodavnice često imaju širok asortiman prirodnih i organskih proizvoda.

  • Drogerije:

Velike drogerijski lance, kao što je DM i slični, obično imaju određeni izbor suplemenata, uključujući i psilijum. Ovi proizvodi mogu biti dostupni u različitim pakovanjima, gramažama i oblicima.

  • Apoteke:

Apoteke su još jedno mesto gde možete pronaći psilijum. Farmaceuti u apotekama često mogu pružiti korisne informacije o doziranju i pravilnoj upotrebi.

  • Online Prodavnice:

Internet je takođe odlično mesto za kupovinu psilijuma. Mnoge online prodavnice zdrave hrane i prodavci suplemenata nude širok izbor proizvoda, često uz detaljne opise i recenzije korisnika.

  • Supermarketi:

U nekim većim supermarketima ili marketima sa odeljenjem zdrave hrane, takođe možete pronaći psilijum, posebno u obliku praha ili ljuspica.

Možda vas zanima naš tekst o korijanderu.

Kako se koristi psilijum?


Psilijum se često koristi kao dodatak ishrani, a najčešće se uzima sa vodom. Kada dođe u dodir s tečnošću, stvara gelu sličnu supstancu koja pomaže u regulaciji varenja i održava zdravu probavu.

U koju hranu ga možete stavljati?


Osim konzumiranja sa vodom, psilijum se lako može integrisati u različite vrste hrane. Dodavanje psilijuma u hleb može značajno povećati njegov sadržaj vlakana. Takođe, ovo vlakno može se koristiti kao dodatak jogurtu, smoothie-ju ili drugim napicima, čime se poboljšava nutritivna vrednost obroka.

Kako se kreće njegova cena?


Cena psilijuma u Srbiji varira u zavisnosti od brenda i pakovanja. Prosečna cena za 100 grama psilijuma kreće se u rasponu od 300 do 500 dinara.

Iskustva konzumenata o uzimanju psilijuma


Iskustva korisnika psilijuma su veoma pozitivna. Mnogi izveštavaju o značajnom poboljšanju probave, dugotrajnom osećaju sitosti i efikasnom rešavanju problema sa zatvorom, što dodatno potvrđuje vrednost ovog prirodnog suplementa.

Pročitajte naš tekst o aloa veri

U kom obliku se može kupiti?


Psilijum se može kupiti u nekoliko različitih oblika, prilagođenih individualnim preferencama i potrebama konzumenata. Evo najčešćih oblika u kojima je psilijum dostupan:

  • Prah od Psilijuma:

Psilijum prah je jedan od najčešćih oblika u kojem se ova biljka može nabaviti. Prah je izrađen od sitno mlevenih semenki psilijuma i često se koristi dodatak ishrani. Korisnici obično rastvaraju prah u vodi ili drugim tečnostima pre konzumiranja.

psilijum u prahu

  • Ljuspice od Psilijuma:

Ljuspice su još jedan popularan oblik psilijuma. Ove ljuspice su ljuske koje prekrivaju seme biljke i bogate su vlaknima. Ljuspice se često dodaju u vodu, jogurt, ili druge napitke, a mogu se koristiti i u pripremi hrane.

  • Tablete od Psilijuma:

Tablete predstavljaju praktičan oblik psilijuma, posebno za one koji preferiraju precizne doze ili jednostavno žele izbeći karakterističan ukus koji može pratiti konzumiranje praha ili ljuspica. Tablete su obično lako prenosive i praktične za svakodnevnu upotrebu.

Odabir oblika psilijuma zavisiće od ličnih preferencija, potreba i udobnosti svakog pojedinca. Bez obzira na oblik, važno je pridržavati se preporučenih doza i pratiti uputstva proizvođača kako bi se postigli optimalni rezultati.

Zamene za Psilijum


Ukoliko iz nekog razloga ne želite koristiti psilijum, postoje alternative koje takođe pružaju značajne količine vlakana i podršku digestivnom sistemu. Laneno seme, chia seme ili druga biljna vlakna mogu poslužiti kao efikasne zamene.

Da li njega mogu uzimati deca?

Uglavnom, psilijum se smatra sigurnim za upotrebu kod dece. Međutim, preporučuje se da se pre početka davanja psilijuma deci konsultujete sa pedijatrom kako biste osigurali pravilnu dozu prilagođenu uzrastu deteta.


Sa ovim konkretnim informacijama, psilijum se izdvaja kao snažan prirodni saveznik za očuvanje zdravlja i poboljšanje opšte dobrobiti. Bez obzira na vaš cilj - bilo da želite regulisati varenje, kontrolisati telesnu težinu ili unaprediti opšte zdravlje - psilijum predstavlja vredan dodatak vašoj svakodnevnoj ishrani.


Pratite naš portal o zdravlju Zdravisimo
Preporučeni proizvodi

Banča čaj 50gr muso

Preprženi listovi zelenog japanskog čaja...

Čaj za prostatu 100g SRCULENCE

Mešavina biljnog čaja kod uvećane prosta...

Ulje koštice grožđa 20ml

Semenke grozđa sadrže antioksidanse, koj...

Epsom Soli Gel

Za detoksikaciju od: Rentgenskih zračenj...

Belvit H 150gr

Belvit H je potpunoprirodan regulator ni...


Pogledaje još

Surutka u prahu šumsko voće 250g

Surutka u prahu sa ukusom narandže je pr...

Tahini 680g

Tahini je susamova pasta dobijena hladni...

Pirinač basmati BIO 200g

Basmati je u svetu poznat kao aromatični...

Sapun od kozjeg mleka zeolit Zel

Lekovitost kozjeg mleka je poznata zbog ...

Lešnik krem 200gr

Lešnik krem može se mazati na hleb, kori...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Zašto treba izbegavati gazirana pića?

Gazirana pića sprečavaju unos hranljivih materija, sadrže prazne kalorije koje se pretvaraju u masti...

Detaljnije

Semenke komorača rešavaju problem nadutosti

Komarač ili divlja mirođija je slatkasta biljka sa Mediterana. Koristi se cela, od korena pa sve do ...

Detaljnije

Sprave za vežbanje u kući

Prakične a delotvorne, kućne sprave za vežbanje najbolje je koristiti za aerobni trening koji angažu...

Detaljnije

Kako badem pomaže našem zdravlju

Novi milenijum je sa sobom doneo brojne nove informacije koje su bile prisutne od davnina, ali su se...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS