Psilijum - blagotvorna biljka za naš organizam!


Ishrana Biljke kao lek Principi zdrave ishrane

Šta je Psilijum?


Psilijum, poznat i kao Plantago ovata, je biljka čija se istorija proteže kroz mnogo godina zbog njenih raznovrsnih zdravstvenih benefita. Ova višegodišnja biljka pripada porodici Plantaginaceae i raste širom sveta, a posebno se izdvaja po svojim mikroskopskim semenkama koje su izuzetno bogate vlaknima.

psilijum biljka

Za šta se koristi?


Psilijum je istaknut po svojoj sposobnosti da unapredi proces varenja. Njegova vlaknasta struktura čini ga idealnim sredstvom za regulaciju probave. Osim toga, ovo biljno vlakno često se koristi kao pomoć pri mršavljenju, pojačavajući osećaj sitosti i podržavajući dugoročno održavanje zdrave telesne mase. Takođe, mnogi ga preporučuju kao efikasno sredstvo za rešavanje problema sa zatvorom.

Gde se može kupiti Psilijum?


Psylijum se može kupiti na različitim mestima, a u nastavku navodimo nekoliko primera:

  • Prodavnice Zdrave Hrane:

Specijalizovane prodavnice zdrave hrane često nude psilijum u različitim oblicima, uključujući prah, ljuspice i tablete. Ove prodavnice često imaju širok asortiman prirodnih i organskih proizvoda.

  • Drogerije:

Velike drogerijski lance, kao što je DM i slični, obično imaju određeni izbor suplemenata, uključujući i psilijum. Ovi proizvodi mogu biti dostupni u različitim pakovanjima, gramažama i oblicima.

  • Apoteke:

Apoteke su još jedno mesto gde možete pronaći psilijum. Farmaceuti u apotekama često mogu pružiti korisne informacije o doziranju i pravilnoj upotrebi.

  • Online Prodavnice:

Internet je takođe odlično mesto za kupovinu psilijuma. Mnoge online prodavnice zdrave hrane i prodavci suplemenata nude širok izbor proizvoda, često uz detaljne opise i recenzije korisnika.

  • Supermarketi:

U nekim većim supermarketima ili marketima sa odeljenjem zdrave hrane, takođe možete pronaći psilijum, posebno u obliku praha ili ljuspica.

Možda vas zanima naš tekst o korijanderu.

Kako se koristi psilijum?


Psilijum se često koristi kao dodatak ishrani, a najčešće se uzima sa vodom. Kada dođe u dodir s tečnošću, stvara gelu sličnu supstancu koja pomaže u regulaciji varenja i održava zdravu probavu.

U koju hranu ga možete stavljati?


Osim konzumiranja sa vodom, psilijum se lako može integrisati u različite vrste hrane. Dodavanje psilijuma u hleb može značajno povećati njegov sadržaj vlakana. Takođe, ovo vlakno može se koristiti kao dodatak jogurtu, smoothie-ju ili drugim napicima, čime se poboljšava nutritivna vrednost obroka.

Kako se kreće njegova cena?


Cena psilijuma u Srbiji varira u zavisnosti od brenda i pakovanja. Prosečna cena za 100 grama psilijuma kreće se u rasponu od 300 do 500 dinara.

Iskustva konzumenata o uzimanju psilijuma


Iskustva korisnika psilijuma su veoma pozitivna. Mnogi izveštavaju o značajnom poboljšanju probave, dugotrajnom osećaju sitosti i efikasnom rešavanju problema sa zatvorom, što dodatno potvrđuje vrednost ovog prirodnog suplementa.

Pročitajte naš tekst o aloa veri

U kom obliku se može kupiti?


Psilijum se može kupiti u nekoliko različitih oblika, prilagođenih individualnim preferencama i potrebama konzumenata. Evo najčešćih oblika u kojima je psilijum dostupan:

  • Prah od Psilijuma:

Psilijum prah je jedan od najčešćih oblika u kojem se ova biljka može nabaviti. Prah je izrađen od sitno mlevenih semenki psilijuma i često se koristi dodatak ishrani. Korisnici obično rastvaraju prah u vodi ili drugim tečnostima pre konzumiranja.

psilijum u prahu

  • Ljuspice od Psilijuma:

Ljuspice su još jedan popularan oblik psilijuma. Ove ljuspice su ljuske koje prekrivaju seme biljke i bogate su vlaknima. Ljuspice se često dodaju u vodu, jogurt, ili druge napitke, a mogu se koristiti i u pripremi hrane.

  • Tablete od Psilijuma:

Tablete predstavljaju praktičan oblik psilijuma, posebno za one koji preferiraju precizne doze ili jednostavno žele izbeći karakterističan ukus koji može pratiti konzumiranje praha ili ljuspica. Tablete su obično lako prenosive i praktične za svakodnevnu upotrebu.

Odabir oblika psilijuma zavisiće od ličnih preferencija, potreba i udobnosti svakog pojedinca. Bez obzira na oblik, važno je pridržavati se preporučenih doza i pratiti uputstva proizvođača kako bi se postigli optimalni rezultati.

Zamene za Psilijum


Ukoliko iz nekog razloga ne želite koristiti psilijum, postoje alternative koje takođe pružaju značajne količine vlakana i podršku digestivnom sistemu. Laneno seme, chia seme ili druga biljna vlakna mogu poslužiti kao efikasne zamene.

Da li njega mogu uzimati deca?

Uglavnom, psilijum se smatra sigurnim za upotrebu kod dece. Međutim, preporučuje se da se pre početka davanja psilijuma deci konsultujete sa pedijatrom kako biste osigurali pravilnu dozu prilagođenu uzrastu deteta.


Sa ovim konkretnim informacijama, psilijum se izdvaja kao snažan prirodni saveznik za očuvanje zdravlja i poboljšanje opšte dobrobiti. Bez obzira na vaš cilj - bilo da želite regulisati varenje, kontrolisati telesnu težinu ili unaprediti opšte zdravlje - psilijum predstavlja vredan dodatak vašoj svakodnevnoj ishrani.


Pratite naš portal o zdravlju Zdravisimo
Preporučeni proizvodi

Čaj pr.zatvora 100gSRCULENCE

Mešavina biljnog čaja kod problema sa za...

Nuestra Stevia prah 50g

Stevia je 100% prirodni zaslađivač sasto...

Mahanarajana ulje

Ekstrakti više od četrdeset trava, drevn...

Sirup brusnica dijet 0,75 Artf

Nisko kalorični voćni sirup od brusnice ...

Sojine kobasice 200gr

Idealna zamena za kobasice životinjskog ...


Pogledaje još

Ulje lana 0.25ml staklo

Ulje specifičnog nutritivnog sastava, sa...

Ulje susamovo tamno 0.25

Devičansko nerafinisano susamovo ulje za...

Sočivo zeleno organic

Sočivo je mahunarka visoke hranljive vre...

Ulje muskatnog oraha 10ml

Ulje muskatnog oraha se naročito preporu...

Hleb mešavina žitarica 500g MVSiste

Veoma hranljiv hleb koji produžava Vašu ...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Sokovi od povrća

Sveži i prirodno ceđeni sokovi su odlični za naš organizam jer sprečavaju bolest, a pomažu i ...

Detaljnije

Amarant - zaboravljena žitarica

Svedoci smo, da se poslednjih godina na domaćem tržištu hrane pojavljuju različite namirnice ...

Detaljnije

Za šta se sve koristi žalfija i koji su njeni benefiti

Žalfija je imala veliki značaj u istoriji zbog svojih lekovitosti. Zanimljiv podatak jeste da je nje...

Detaljnije

Snizite loš holesterol u krvi lekovitim napicima

Holesterol predstavlja najrasprostranjeniji sterol koji je u određenim količinama potrebam na&scaron...

Detaljnije
Copyright © 2018 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GlobalWebmasters, SEO by WBS