Laneno seme kao lek


Prirodna terapija Biljke kao lek

Laneno seme je veoma korisno, zdravo i lekovito. Kada se laneno seme potopi u vodu, ono postaje sluzavo, jer su njegove ćelije prepune sluzi. 100kg lanenog semena može dati 5-10kg sluzi. Količina sluzi u lanenom semenu zavisi od vrste lana. Sluz je glavni nosilac lekovitih karakteristika lana.

U zrelom lanenom semenu ima 25-40% masnog ulja, zbog čega je laneno seme toliko lekovito i ima veliko industrijsko značenje. U nedostatku drugog ulja, ono se takođe može upotrebiti i za ishranu.

Laneno seme sadrži vitami F, tj. linolnu i linoleinsku kiselinu. U zrelom lanenom semenu ima oko 25% proteina, belančevina, zbog čega je ovo seme veoma hranljivo.

Možda vas zanima i šta je prolaktin.

Lanena sluz

Lanena sluz je veoma gusta i žilava, tako da na oboleloj sluzokoži stvara neprekinut film, i na taj je način pokriva, oblaže i štiti, ublažavajući razne upale. Upravo se zbog ovoga u prošlosti laneno seme upotrebljavalo u medicini gotovo svih naroda. Laneno seme se koristi za lečenje sluzokože usta, želuca, creva, i protiv raznih upala organa za varenje.

Lanena sluz je blago i neškodljivo sredstvo za pročišćavanje creva (protiv zatvora), jer aktivira lenja creva, što je česta bolest mnogih ljudi. Vlažeći sluzokožu creva, lanena sluz olakšava, ublažava i ubrzava čišćenje (pražnjenje) creva, ima laksativno dejstvo, jer unutrašnja površina creva postaje sluzavija, klizava, kao da je „podmazana“. Zbog toga se lan sme davati svim osobama kao bezbolno i bezopasno sredstvo, pa čak i trudnicama.

Dnevno možete uzimati 2-4 kašičice lanene sluzi kao sredstvo za zatvor, za pročišćavanje creva, za tešku probavu i uopšte za razne upale kože i sluzokože, naročito za osetljive osobe.

Hemijski sastav lanenog semena je vrlo složen. U lanu možemo pronaći prvoklasnu sluz, gliceride nezasićenih masnih kiselina, masno ulje, supstance koje ublažavaju bolove i vitamine.

Laneno brašno

Laneno brašno se nekada pravilo mlevenjem semena lana, ali se taj način u novije vreme ne primenjuje, jer tako laneno brašno brže užegne, uskisne ili se pokvari, zato što sadrži ulje. Zbog toga se danas izrađuju posna brašna, tako što se samleveno seme lana ispira sumpor-ugljenikom kako bi se potpuno uklonila masnoća zbog koje se brašno kvari.

Laneno brašno se veoma često upotrebljava za obloge u obliku cicvare, jer tako duže drži toplotu i vlagu, umiruje bol i ubrzava „sazrevanje čireva“.

Nudimo vam nekoliko praktičnih recepata kako možete da upotrebite laneno seme:

1. Lanena sluz: dobija se držanjem 10g lanenog semena 6h u 100ml mlake vode, s vremena na vreme se promeša.

Ili: 10g lanenog semena pomešati sa 150ml vode, držati 12h i za to vreme češće mešati. Zatim procediti kroz gazu. Tako dobijenu sluz možete odmah upotrebiti, a možete i osušiti tako što ćete razliti sluz u plitke tanjire i sušiti na temperaturi između 45-50 stepeni. Tako dobijena čvrsta sluz čuva se u hermetički zatvorenim bocama, i kada je potrebno, uzimati 1g te suve sluzi i pomešati je sa 100ml vode.

2. Složena lanena sluz: 15g lanenog semena i 8g sitno zdrobljenog sladića pomešati i preliti sa ½ l kipuće vode. Češće mešajte i nakon 2h procedite sluz i upotrebljavajte je protiv zatvora kao pod br.1. A dobijenu tečnost popiti u toku 2h.

3. Aromatična lanena sluz: lanena sluz ima bljutav ukus, pa je zbog toga neke osobe ne podnose. Dodatkom sladića (kao pod br.2) ukus lanene sluzi postaje sladunjav. Međutim, ni tada se možda mnogima neće svideti njen ukus. Zbog toga se lanenom semenu u izradi sluzi dodaju razne aromatične biljke prijatnog mirisa, koje su istovremeno lekovite i deluju slično poput lanene sluzi, protiv zatvora, za čišćenje creva, naročito za osobe koje boluju od hroničnog, stalnog zatvora.

Evo jednog takvog recepta koji svako od vas može napraviti u kući: 10g lanene sluzi, 2 grama sladića, komorača, anisa i nane. Sve pomešati, preliti sa ½ l kipuće vode, držati 2h uz često mešanje. Ocediti sluz i piti u manjim dozama u toku 2h.

4. Složena sluz za ispiranje: protiv upala mokraćnih kanala (cistitisa, upale bešike i kamena u bubregu): 40g lanenog semena, 50g cveta kamilice i 60g lista belog sleza pomešati i preliti sa 2l kipuće vode, odmah poklopiti i držati 2h na tihoj vatri, da ne ključa, procediti i ispirati se (kad se malo ohladi).

Laneno ulje za opekotine

Od svih prirodnih ulja i masti, laneno ulje se najviše upotrebljava za opekotine. Jednake delove lanenog ulja i krečne vode mućkati dok ne pobele, pa tom tečnošću mazati opekotine. Ovaj rastvor možete poručiti da vam se napravi i u nekoj apoteci. Ovaj rastvor jedan je od najstarijih i najboljih lekova protiv opekotina.

Poželjno je da svako domaćinstvo ima bar 100ml lanenog ulja, jer je veoma korisno. Međutim, budući da laneno ulje može brzo da užegne i da se pokvari, dodaju mu se razni konzervansi da bi što duže trajalo. U lanenom semenu, ulje se može mnogo duže očuvati u dobrom stanju, i zato je mnogo bolje kao rezervu čuvati laneno seme nego laneno ulje.

Najlekovitije je i najbolje sveže isceđeno laneno seme!


Preporučeni proizvodi

Ulje bademovo GALA 50ml

Zbog svojih izuzetnih svojstava, bademov...

Golica sirova organic

Organski proizvod. Bundevino seme sadrži...

Sirup maline 0.75 Artfood

Voćni sirup od maline sa celim plodom ma...

Protein kokosa (20%) 500g

Kokos se od pamtiveka koristi u ishrani....

Sok pravi koktel 1l

Prirodni mutni voćni-povrtni sok od jabu...


Pogledaje još

Kumin zrno 100g

Kumin daje svež, prirodan ukus svakom je...

Sok brusnica 250ml Šljivko

Brusnica je bogata vlaknima, antocijanim...

Čaj đumbir-granulat 200gr

Instant čaj u granulama. Prirodno zaslađ...

Sirće od borovnice organik 250

Proizvedeno od soka organske borovnice i...

Miso ječmeni 400 gr muso

Prirodno fermentisana pasta od soje, ječ...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Koštice lubenice prednosti za zdravlje

Lubenica je jako zdrava, bogata mnogim hranljivim sastojcima, a pored toga je veoma osvežavajuća i i...

Detaljnije

Štitna žlezda - ishrana

Sigurno svi već znate zašto je štitna žlezda toliko bitna, i kako utiče na zdravlje, p...

Detaljnije

Vodič za joga početnike

Postoje mnogi oblici joge, ali generalno, pod pojmom joga podrazumeva se Hatha Yoga koja se praktiku...

Detaljnije

Treće doba i značaj fizičke aktivnosti

Fizička aktivnost kao važan segment dobrog zdravlja ne zavisi od godina. Svako doba starosti podrazu...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS