Psorijaza - prirodno lečenje


Prirodna terapija Biljke kao lek

Psorijaza predstavlja hronično kožno oboljenje koje nastaje akumuliranjem ćelija epidermisa na površini kože. Akumuliranje (nagomilavanje) tih ćelija na površini kože obrazuje crvenkasto zadebljanje sa debelim ljuspicama bele boje. Ta zadebljana mesta mogu biti mala u obliku kružića, ili čak i veća. Izazivaju svrab, a u nekim slučajevima i bol.

Psorijaza se može javiti na bilo kom delu tela, mada se najčešće javlja na kolenima, laktovima, zglobovima, rukama, nogama i u donjem delu leđa.

Faktori koji utiču na pojavu psorijaze mogu biti razni:

– loše funkcionisanje imunog sistema

– nasledstvo

– infekcije na koži

– povrede na koži: posekotine, ubodi insekata, ozbiljne opekotine

– stres

– loša ishrana

– hladno vreme

– pušenje i prekomerno konzumiranje alkohola

– određeni lekovi

Psorijaza nije zarazna bolest. Ne može se prenositi s osobe na osobu usled kontakta sa delom tela koje je pogođeno psorijazom. Iako postoje razne vrste tretmana i prirodnih lekova za ublažavanje i kontrolisanje psorijaze, ovo zdravstveno stanje se ne može u potpunosti izlečiti. Postoje trenuci kada se stanje drastično poboljša, ali i trenuci kada se pogorša.

Psorijaza – lečenje prirodnim putem

Dijeta za psorijazu

Poboljšanje funkcija jetre je od ključnog značaja za psorijazu. Jetra je prirodni filter u organizmu koji naše telo pročišćava od toksina i drugih otrova. Najbolji način za jačanje jetre je zdrava ishrana.

U ishranu uključite namirnice bogate vlaknima: ovas, sirovo voće i povrće, mahunarke. Dva puta nedeljno jedite lososa i skušu, jer su bogat izvor masnih kiselina. Ukoliko ne jedete ribu, laneno seme i laneno ulje su takođe izvor bitnih masnih kiselina.

Pijte dosta tečnosti. Preporučuje se da pijete čašu vode na svaka 2h kako bi se organizam očistio od toksina i kao bi se smanjile moguće upale.

Izbegavajte hranu prženu u ulju, brzu hranu, proizvode sa rafinisanim šećerom. Gluten i citrusno voće kod nekih osoba mogu dovesti do pojave psorijaze.

Aloja za ublažavanje psorijaze

Aloja ima osvežavajuće i antiupalno dejstvo koje vam može olakšati psorijazu. Sok od aloje možete nabaviti u prodavnicama zdrave hrane. Takođe, aloja gelom možete direktno mazati delove tela na kojima se pojavila psorijaza.

Ulje avokada

Ulje avokada je jako zdravo za kožu jer obezbeđuje potrebnu hidriranost. Iako psorijaza predstavlja mnogo teži problem od preterano suve kože, održavanje vlažnosti kože može ublažiti i sprečiti pojavu psorijaze.

Soda bikarbona

Mnoge osobe koriste sodu bikarbonu za ublažavanje svraba na mestima gde se javila psorijaza. U 3l vode sipajte 1 šoljicu sode bikarbone. Dobro promućkajte, zatim tom vodom natopite gazu (ili pamučnu pelenu, ili vatu) i obložite željeno mesto.

Obloge od jabukovog sirćeta

Pripremite rastvor od ¼ šolje jabukovog sirćeta i ¾ šolje tople vode. Rastvorom natopite vatu i stavite na područje zahvaćeno psorijazom. Oblogu držite od 30sec do 1min. Proces ponovite nekoliko puta na dan, ukoliko je potrebno.

Plastična (pvc) folija

Plastičnu foliju koju koristite u kuhinji premažite nekom hidratantnom kremom i uvijte oko dela tela gde je psorijaza. Ostavite tako da stoji cele noći, pa ujutru skinite i operite.

Vitamin D

Kod mnogih osoba primetilo se poboljšanje stanja psorijaze nakon unošenja vitamina D. Vitamin D se stvara prilikom sunčanja. Međutim, osobe koje boluju od psorijaze ne bi trebalo puno vremena da provode na suncu, jer bi to moglo da pogorša stanje psorijaze. Najbolje je da se sa vašim lekarom konsultujete kako bi vam preporučio dozu vitamina D.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje može pomoći osobama kod kojih se psorijaza pojavila na koži glave. Toplo maslinovo ulje nanesite na kožu glave, zatim glavu umotajte u peškir i držite tako nekoliko sati. Kada ljuspice omekšaju možete lagano, kružnim pokretima, očešljati kosu. Nemojte na silu da odstranjujete bele ljuspice, jer tako možete još više oštetiti kožu i izazvati infekcije.

Hladne obloge

Hladne obloge koristite za kožu glave, u situacijama kada ne možete da izdržite svrab.

Šamponi na bazi katrana

Katran usporava rast ćelija, tako da se tradicionalni šamponi na bazi katrana preporučuju za psorijazu na koži glave, kako bi se psorijaza držala pod kontrolom. Ovi šamponi se mogu nabaviti u apotekama.

Bundeva

U narodu dobro poznat lek za psorijazu je bundeva. Jedite bundevu svakodnevno.

Dodatne preporuke

 Prilikom tuširanja koristite mlaku vodu i prirodne sapune na bazi ulja. Ako se kupate u kadi, u vodu možete dodati aromatičnu so ili gorku so.

 Svakog dana kožu mažite hidratantnim kremama. Umesto krema mogu vam poslužiti vazelin ili biljni maslac.


Preporučeni proizvodi

Soja protein 500 gr

Soja protein predstavlja izvrstan izvor ...

Umeboši šljiva 100g Mitoku

Umeboši šljive su veoma lekovit dodatak ...

Sočivo zeleno organic

Sočivo je mahunarka visoke hranljive vre...

Brašno pirinčano 0,5kg Hemija

Proizvodi se od celog zrna pirinča, mlev...

Nigari 200gr

Nigari je magnezijum hlorid. Koristi se ...


Pogledaje još

Ulje laneno 0.25l staklo

Laneno ulje je hladno presovano biljno u...

Kapi koprive 30ml SRCULE

Kopriva je bogata mineralima, vitaminima...

Vegge line parizer povrće 200g

100% veganski parizer, bez soje i alerge...

Sirće jabukovo standard 0.5

Prirodno voćno sirće od divlje jabuke na...

Ulje suncokreta 1l Uvita

Nerafinisano suncokretovo ulje, vrhunsko...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Susam i susamovo ulje kao lek

Semenke susama su jedan od najkorisnijih dodataka u ishrani, a susamovo ulje je jedno od najkvakitet...

Detaljnije

Chia semenke

Chia je jednogodišnja biljka iz porodice nana koja daje chia (čija) semenke. Poreklom je iz M...

Detaljnije

Sladić čajevi za gastritis, zatvor, iskašljavanje

Sladić (lat. Glycyrrhiza glabra) takođe se naziva i slatki koren, slatko drvce, slatko bilje, gospin...

Detaljnije

Šta je Gi puter i kako se pravi

U moru proizvoda koji nam se danas nude kao zdrava hrana i odlična alternativa tradicionalnim jelima...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS