Ricinusovo ulje i njegov značaj u prirodnoj medicini


Saveti

Biljka ricinus je jednogodišnja (a ponegde i dvogodišnja, u zavisnosti od klime i uslova) biljka koja je poreklom iz tropskih krajeva. Za uzgajanje ricinusa potrebno je dosta sunca, svetlosti, vlage i toplote pa uz takve povoljne uslove može da naraste i do par metara u visinu. Vrlo je atraktivna sa svojim zvezdastim velikim listovima koji u nekom momentu poprime crvenu boju. 

Cveta sitnim belim cvetovima okupljenim na jednoj cvasti gde se kasnije formira seme. Vrlo je egzotična i atraktivna biljka pa se u vrtovima koristi kao ukras. Ricinus je skriveno semenica, što znači da je seme biljke obloženo tvrdom opnom koja se u periodu pune zrelosti otvara i oslobađa srednje krupno, šareno seme nalik na pitomi kesten. 


plod ricinusa


Vekovima je poznata po svojoj lekovitosti, ali i po tome što je vrlo otrovna. Verovatno se pitate kako je moguće da je u isto vreme lekovita i otrovna?! Suština je upravo u njenim semenkama i ulju. Ulje ricinusa se pravi na specijalna način, hladnim ceđenjem, a kasnije se dodatnim obradama, između ostalog i termičkom, ulje oslobađa od otrova ricina. 

Na taj način dobijamo izuzetno lekovito, hranljivo i korisno ulje koje se već milenijumima koristi kao lek za mnoga oboljenja. Istorija pominje ricinus i ulje ricinusa još iz vremena starih Egipćana kada je korišćena za osvetljenje i kao melem

Pominje se u antičkoj Grčkoj i starom Rimu. Oduvek je korišćena kao lekovita biljka za lečenje kožnih oboljenja, rana zadobijenih u ratovima, kao laksativ i u slučaju drugih oboljenja creva. To znači da su i naši preci vrlo dobro znali za njegove blagodeti, ali su i bili vešti u pravljenju ulja i eliminisanju otrova iz njega.

Nutritivna svojstva i sastav ricinusovog ulja


Već smo napomenuli da je ricinusovo ulje vrlo lekovito i da pomaže kod niza zdravstvenih problema. Međutim, kako je u isto vreme i vrlo otrovna biljka, neophodna je adekvatna prerada kako bi se elimisao otrov iz njega i kako bi se mogao koristiti u ljudskoj upotrebi. 

Ulje se dobija hladnim ceđenjem semenki ricinusa a ricinin, otrovni alkaloid, koji se nalazi u njegovom ulju, izdvaja se termičkom obradom, kuvanjem i isparavanjem. Zbog toga ricinusovo ulje nemojte pokušavati da proizvodite sami kod kuće, kupite provereno ricinusovo ulje u biljnim apotekama i prodavnicama zdrave hrane i možete ga slobodno koristiti kod niza zdravstvenih tegoba.

Što se tiče nutritivnog sastava, ricinusovo ulje sadrži oko 50 posto ulja, 20 posto belančevina, vodu, kiselinu, alkaloid ricinin i albumin ricin zbog čega je ovo ulje i otrovno. Ricinusovo ulje je bezbojno ili svetlo žute boje, blagog, otužnog mirisa i ukusa, tečno i vrlo masno. Na temperaturama ispod 0 stepeni celzijusa je održivo, ali očvrsne pa se dobije pihtijasta masa koja ima ista svojstva kao i kada je u tečnom stanju. 

U medicini se koristi za lečenje i kao pomoćno sredstvo kod mnogih oboljenja, a najpoznatije je njegovo purgativno svojstvo, da se koristi kao laksativ i deluje vrlo brzo već posle par sati od njegovog konzumiranja. Kao purgativ može se koristiti bezbedno jer ne izaziva grčeve u abdomenu, ali se ne preporučuje trudnicama. Njegova primena je vrlo široka. 

Može se koristiti oralno, zatim kao oblog, nanošenjem i utrljavanjem u kožu ili kosu, sam ili u kombinaciji sa drugim prirodnim lekovima kao što je soda bikarbona ili vitamin C. Ricinusovo ulje našlo je primenu, pored medicine, i u kozmetologiji u proizvodnji sredstava za rast kose, noktiju, brade, koristi se u proizvodnji krema za lice, losiona za telo i kosu itd.

ricinusovo ulje

Za više korisnih saveta pratite naš sajt Zdravisimo

Njegova lekovita svojstva


Ricinusovo ulje možete koristiti kod niza zdravstvenih tegoba, a njegove blagodati pored toga što su poznate od davnina, zabeležene su u mnogim medicinskim časopisima i publikacijama. Za njegova lekovita svojstva najzaslužnija je ricinolna kiselina. Ulje ricinusa može se koristiti oralno, ali i kao ulje za masažu ili kao oblog. 

Od davnina u narodu poznat kao odličan laksativ, ricinusovo ulje se uzima obično uveče pred spavanje ali ne previše i predugo. Svakako ga je neophodno koristiti po savetu farmaceuta u propisanim dozama. Prirodna medicina ricinusovo ulje preporučuje za oboljenja čije lečenje nije naišlo na željene rezultate pri korišćenju klasičnih ustaljenih medicinskih tretmana. 

Kao sredstvo za masažu ima izuzetno širok spektar dejstva. Koristi se kod reume, spondiloze, išijalgije, gihta, sportskih povreda, okoštavanja, slabe pokretljivosti zglobova, bolova u zglobovima i kostima.  U kozmetici ricinusovo ulje se pokazalo ako odlično sredstvo za regeneraciju kože, kose i noktiju. Koristi se u proizvodnji šampona, sredstava za rast kose, krema za kožu lica i tela. 

Otklanja bore jer podstiče proizvodnju kolagena i elastina. Usporava starenje, hidrira i čisti kožu, osvežava umornu kožu, otklanja podočnjake i promene na koži poput raznih vsrta ekcema. Kada je kosa u pitanju ricinusovo ulje odlično tretira problem krte, ispucale i suve kose. Sprečava gubitak kose, potpomaže rast nove kose i vraća elastičnost i sjaj. Pored toga što podstiče rast kose, utiče i na rast obrva, trepavica, brade i noktiju. 

Preporučuje se redovno utrljavanje ricinusovog ulja kod ljudi koji imaju krte, tanke i problematične nokte. Širok je spektar dejstva ricinusovog ulja na zdravlje čoveka. Možete ga koristiti gotovo kod svih oboljenja kao pomoćno sredstvo, a često rešava problem koje nije mogla da reši zvanična medicina. Može se koristiti u sledećim situacijama (naravno, uz prethodno savetovanje sa lekarom ili farmaceutom):

  • Kod alergije, uzimajte oralno par kapi ricinusovog ulja u periodu trajanja alergije.
  • Bolni zglobovi i sportske povrede uspešno se leče oblozima od ricinusovog ulja.
  • Posekotine, rane i masnice, kao i stari ožiljci takođe mogu biti uspešno izlečeni korišćenjem ricinusovog ulja.
  • Promene na koži, bore, pege od sunca, izgorela koža od sunca, ekcemi različite etiologije itd…
  • Tretirajte ubode insekata nanošenjem ricinusovog ulja na mesto uboda.
  • Gljivice na noktima i stopalima takođe tretirajte ricinusovim uljem.
  • Bolovi u stomaku mogu se rešiti oblogama od ovog ulja.
  • Promene na koži poput benignih mladeža mogu se mazati uljem ricinusa.
  • Bolovi u lumbalnom delu kičme popustiće uz pomoć obloga od ricinusovog ulja.

ricinusovo ulje u staklenoj bocici sa rolerom


Obloge od ricinusovog ulja


Obloge od ricinusovog ulja primenjuju se kod bolova u leđima, bubrezima, jajnicima, oteklim zglobovima, kod povreda lokomotornog sistema, glavobolje, bolovima u vratu, kukovima, stomaku itd. U principu, bilo koje mesto na telu gde je moguće prisloniti oblog od ricinusovog ulja možete tretirati na ovaj način i rezultati neće izostati. 

Oblozi se stavljaju tako što se nakapa ulje na gazu, gaza se prisloni na obolelo mesto a preko toga se stavi najlonska folija i dobro se utopli. Tako pripremljen oblog drzati tridesetak minuta. Po potrebi ga možete ponavljati i do mesec dana u kontinuitetu. 

Pripremljen oblog nemojte bacati, svaki sledeći put samo malo dodajte svežeg ulja i vratite ga na obolelo mesto. Ovakve obloge od ulja ricinusa koriste se u kombinaciji sa sodom bikarbonom. Dodavanjem sode bikarbone u ricinusovo ulje dobijate jedinstvenu lekovitu oblogu.

Ricinusovo ulje za unutrašnju upotrebu


Kada kažemo da se ricinusovo ulje koristi za unutarnju upotrebu, to znači da se uzima oralno, odnosno proguta radi postizanja željenih efekata. U tom slučaju, ono deluje kao laksativ, pomažući u regulisanju crevne flore i olakšavanju zatvora. 

Crevna flora se odnosi na zajednicu mikroorganizama koji žive u našem digestivnom traktu i igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja creva i celokupnog organizma. Ricinusovo ulje, posebno njegova ricinoleinska kiselina, može delovati kao prirodni antimikrobni agens protiv nekih patogenih bakterija, parazita i gljivica koji mogu narušiti ravnotežu crevne flore. 

Takođe se veruje da ricinusovo ulje može podstaći rast korisnih bakterija u crevima, poput bifidobakterija i laktobacila, koji su važni za optimalno zdravlje creva. Održavanje zdrave crevne flore ima brojne prednosti, uključujući bolju apsorpciju hranljivih materija, jačanje imunološkog sistema, regulaciju probave i smanjenje rizika od gastrointestinalnih oboljenja.

Kada se koristi umereno i pod nadzorom lekara, ricinusovo ulje za unutarnju upotrebu može doprineti očuvanju ravnoteže crevne flore i poboljšanju ukupnog zdravlja creva. Međutim, važno je napomenuti da se unutarnja upotreba ricinusovog ulja treba obavljati s oprezom i prema preporukama stručnjaka. Savet lekara je posebno važan kod osoba sa prethodnim gastrointestinalnim problemima, kao i kod dece, trudnica i dojilja. 

Ove grupe posebno treba da budu oprezne jer prekomerna upotreba ricinusovog ulja ili neadekvatna doziranje mogu izazvati neželjene efekte. Stoga je uvek preporučljivo konsultovati se sa lekarom pre upotrebe ricinusovog ulja za unutarnju upotrebu kako bi se osiguralo sigurno i efikasno korišćenje.

Ricinusovo ulje za spoljnu upotrebu


Ono ima razna svojstva koja ga čine popularnim za spoljašnju primenu. Neke od najčešćih upotreba su:

  1. Za kosu: 

Zahvaljujući bogatstvu hranjivih sastojaka, može doprineti jačanju kose, stimulaciji rasta, hidrataciji vlasišta i poboljšanju njenog opšteg zdravlja. Jedna od glavnih prednosti upotrebe ricinusovog ulja za kosu su njegova hidratantna svojstva. Ulje ima visok sadržaj masnih kiselina, uključujući ricinoleinsku kiselinu, koja je ključna za hidrataciju kose i vlasišta. 

Njegovom redovnom primenom možete sprećiti sprečavanju suvoće kose, oštećenja i lomljenja vlasi, čineći kosu mekom, glatkom i sjajnom. Osim hidratacije, ono takođe ima sposobnost da stimuliše rast kose. Ricinoleinska kiselina ima protivupalna svojstva i može poboljšati cirkulaciju krvi u vlasištu, što doprinosi boljoj ishrani folikula dlake i njihovom rastu. 

Redovno masiranje temena ovim uljem može poboljšati gustoću kose i smanjiti problem njenog tanjenja. Još jedna korist je njegova sposobnost da ojača dlaku. Ulje je bogato hranjivim sastojcima kao što su proteini, vitamini (poput vitamina E i B), minerali i antioksidanti koji hrane kosu i jačaju njenu strukturu. Ovo može pomoći u smanjenju lomljenja kose, pucanja vrhova i poboljšanju njenog opšteg stanja. 

Da biste iskoristili benefite ricinusovog ulja za kosu, možete ga koristiti na nekoliko načina. Jedan od njih jeste da nanesete malo ulja na vlasište i masirate ga nekoliko minuta kako bi se poboljšala cirkulacija. Zatim, ravnomerno rasporedite ulje po dužini kose, pažljivo utrljajući ga u vlasište i sam koren. Nakon toga, kosu možete pokriti toplim peškirom ili kapom za tuširanje i ostaviti ulje da deluje najmanje jedan sat, a po mogućstvu i preko noći. Nakon toga, temeljito operite kosu šamponom i isperite je.

  1. Za probavu:

Tradicionalno se koristi za poboljšanje probave i olakšavanje problema sa varenjem. Glavni razlog za to leži u njegovim laksativnim svojstvima i sposobnosti da stimuliše pokretljivost creva. Kada se ricinusovo ulje koristi za probavu uzima se oralno. 

Glavni aktivni sastojak ulja, ricinoleinska kiselina, ima sposobnost da se veže na receptore u crevima i izazove kontrakcije mišića crevnog zida. Ovo stimuliše peristaltiku, pokretljivost creva koja je od vitalnog značaja za redovno pražnjenje creva. 

Kada dođe do zatvora ili problema sa pražnjenjem creva, ricinusovo ulje može biti korisno kao prirodni laksativ. Njegovo laksativno dejstvo pomaže omekšavanju stolice i olakšava njen prolazak kroz creva. To može biti posebno korisno kod privremenih stanja kao što su privremeni zatvor ili probavne smetnje uzrokovane promenom ishrane ili putovanjem.

  1. Za lice: 

Pošto je prirodni sastojak, ricinusovo ulje za lice je vrlo popularno kod žena. Ono ima brojne prednosti za kožu i može vam pomoći da imate sjajnu i zdravu. Može se koristiti kao sastojak za pripremu hranljivih maski za lice. 

Idealno je kombinovati ga sa drugim prirodnim sastojcima poput meda, avokada ili jogurta kako biste nahranili lice i kožu i pružili im dodatnu hidrataciju. Nanesite smesu, ostavite da deluje nekoliko minuta, a zatim isperite toplom vodom. 

Takođe je delotvorno u uklanjanju šminke, posebno vodootporne maskare i ruževa za usne. Nanesite malu količinu ulja na vatu i nežno obrišite lice kako biste je uklonili. Važno je napomenuti da pre nego što ga počnete koristiti bilo za unutrašnju ili spoljnu upotrebu, potrebno je da se posavetujete se sa doktorom kako biste bili sigurni da je sigurno i prikladno za vaše stanje.

  1. Za bradu:

Ricinusovo ulje je postalo popularno za negu brade zbog svojih brojnih prednosti. Bogato je hranljivim sastojcima kao što su ricinoleinska kiselina, vitamini, minerali i proteini, koji mogu poboljšati zdravlje i izgled brade. Ima potencijal da hidrira, omekša i ojača dlake brade, kao i da neguje kožu ispod nje. Jedna od glavnih prednosti upotrebe ricinusovog ulja za bradu je hidratacija. 

Brada može postati suva, krhka i oštećena usled svakodnevnih aktivnosti, kao što su pranje, češljanje i izlaganje spoljnim faktorima. Pomaže da se održi vlažnost brade tako što prodire u dlake i hidrira ih iznutra. To može rezultirati mekom, glatkom i upravljivom bradom, smanjujući problem neposlušnih i ispucalih dlaka. Osim hidratacije, ono takođe može podstaći rast dlaka brade. 

Ricinoleinska kiselina, glavni aktivni sastojak ulja, ima sposobnost da poboljša cirkulaciju krvi u folikulima dlake, što može stimulisati rast novih dlaka. Redovnim masiranjem brade njime možete poboljšati cirkulaciju krvi u tom području i podstaći rast debljih, gušćih i zdravijih dlačica brade. Osim toga, ricinusovo ulje može pomoći i u održavanju zdrave kože ispod brade. 

Koža ispod brade često može biti sklona suvoći, svrabu ili iritaciji. Može delovati kao prirodni hidratant i umirujući agens, pomažući u održavanju zdrave kože ispod brade. To može sprečiti pojave peruti, svraba i crvenila, pružajući vam udobnost i dobro zdravlje ispod brade.

  • Upotreba ricinusovog ulja za negu brade

Da biste koristili ricinusovo ulje za negu brade, nanesite nekoliko njegovih na dlanove i ravnomerno ga rasporedite po dlakama brade. Lagano masirajte ulje u kožu ispod brade i u bradu, fokusirajući se na problematična područja ili delove sa manje dlaka. Ostavite da deluje najmanje 30 minuta ili preko noći, a zatim operite bradu blagim šamponom i toplom vodom kako biste uklonili višak ulja. Važno je napomenuti da rezultati mogu varirati i da je individualno iskustvo ključno. 

Kako se pije ricinusovo ulje?


Obično se preporučuju 1 do 2 kašičice dnevno. Možete ga pomešati sa sokom ili vodom kako biste ublažili ukus. Najbolje je popiti ga na prazan stomak i to najmanje sat vremena pre doručka. To će omogućiti ulju da brže deluje i izbeći će interakciju s hranom. Kada ga pijete kao laksativ, važno je uzimati dovoljno tečnosti da biste sprečili dehidraciju. 

Pijte dovoljno vode tokom dana kako biste održali hidrataciju tela. Pažljivo pročitajte upute na pakovanju ricinusovog ulja i sledite ih. Nemojte premašiti preporučenu dnevnu dozu jer to može izazvati neželjene nuspojave. Pažljivo pročitajte uputstva na pakovanju i potrudite se da ih sledite. Nemojte premašiti preporučenu denvnu dozu jer to može izazvati neželjene nuspojave.

Posle koliko vremena počinje da deluje?


Kada je u pitanju njegova unutrašnja upotreba kao laksativa, može biti potrebno nekoliko sati da počne delovati. Ricinusovo ulje obično počne da deluje između 2 i 6 sati nakon uzimanja. Međutim, tačno vreme delovanja može varirati od osobe do osobe. Važno je imati strpljenja i ne uzimati ga u prekomernim količinama, ako ne primetite trenutne rezultate. 

Kada je u pitanju spoljašnja upotreba ricinusovog ulja, poput korišćenja za njegu kože ili kose, delovanje može biti vidljivo nakon nekoliko nanošenja ili redovne primene. Njegova hidratantna svojstva mogu brzo omekšati kožu i kosu, ali rezultati u smislu rasta ili popravke kose mogu zahtevati nekoliko sedmica ili meseci redovnog korišćenja

Svaka osoba je jedinstvena, pa je vreme delovanja individualno. Važno je biti dosledan u njegovoj primeni i imati realna očekivanja. Ako primetite neželjene reakcije ili ako niste sigurni o pravilnoj upotrebi, uvek se konsultujte s lekarom ili dermatologom.


Preporučeni proizvodi

Pivski kvasac 200gr

Pivski kvasac je bogat proteinima, esenc...

Gi 270gr Bio Špajz

Gi maslo je prečišćeni puter oslobođen z...

Oxsilver

Sinergijsko delovanje kiseonika i srebra...

Ulje kokosovo 600ml Hajdukovo

Kokosovo ulje extra kvaliteta. Na niskim...

Joya napitak ovas BIO

Ovseno mleko iz organske proizvodnje, vr...


Pogledaje još

Čaj za dijabetičare 100g SRCULENCE

Mešavina biljnog čaja za snižavanje povi...

Brami amla ulje

Ovo ulje sadrži dve naročite ajurvedske ...

Sok goji 0,5 Artfood

Godži su crvene bobice veoma prijatnog u...

Mahanarajana ulje

Ekstrakti više od četrdeset trava, drevn...

Diabet štanglica susam 30g

Visoko kvalitetna energetska štanglica s...



Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Štetni efekti prekomernog unosa soli

Umerena upotreba soli doprinosi pravilnom funkcionisanju organizma. So popravlja ukus hrani  i ...

Detaljnije

Nana - lekovita svojstva

Nana (menta) je višegodišnja biljka, jakog mirisa. Njeno uzgajanje je lako, ali zahteva dosta v...

Detaljnije

Amarant - zaboravljena žitarica

Svedoci smo, da se poslednjih godina na domaćem tržištu hrane pojavljuju različite namirnice ...

Detaljnije

Anis lekoviti čajevi

Antički narodi su upotrebljavali anis kao sredstvo za lečenje stomačnih oboljenja. Eterično ulje ani...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS