Kako ojačati imunitet na prirodan način?


Saveti

Da bi se bilo ko odbranio od različitih virusnih i bakterijskih infekcija, neophodno je da imunološki sistem organizma tog čoveka bude na visokom nivou. U zavisnosti od situacije u kojoj se nalazi, odnosno od toga koje su njegove životne navike će svakako i zavisiti u kojoj meri su odbrambene snage njegovog organizma jake. 

Postoje mnoga prirodna sredstva, koja se koriste za jačanje imuniteta, ali je takođe neophodno voditi računa i o fizičkoj aktivnosti, te maksimalno smanjiti izloženost stresu, zatim izbegavati alkohol i duvan, kao i mnoge druge štetne navike. Manjak sna se često navodi kao jedan od razloga za oslabljen imunitet, pa i o tome takođe treba voditi računa.



Prirodno jačanje imuniteta vs korišćenje suplemenata 


Bilo kog stručnjaka da upitate, gotovo je sigurno da će vas uputiti na prirodne lekove za jačanje imuniteta, a ne na korišćenje hemijski spravljenih suplemenata. 

Iako se u prodaji mogu naći razni dodaci ishrani, uvek je bolje pokušati da odbrambene snage organizma ojačate na prirodan način, pravilnom ishranom i zdravim načinom života, a da suplemente koristite samo ako je to neophodno. 


Osnovni saveti za jačanje imuniteta


Činjenica je da ishrana igra značajnu ulogu u jačanju odbrambenih snaga bilo čijeg organizma, ali su važne i životne navike. 

Najbitnije je spavati dovoljno i u pravo vreme. A kada kažemo pravo vreme, to podrazumeva da bi na počinak trebalo da odete do 22 časa, najkasnije do 23. Poželjno je da u proseku spavate 8 sati, ukoliko je to moguće. Popodnevna dremka, takođe dolazi u obzir, ali ipak sve zavisi od vašeg dnevnog ritma. 

Sledeće o čemu treba da vodite naročito računa, ukoliko želite da ojačate imunitet, jeste da maksimalno izbegavate bilo koju situaciju, koja uključuje stres. Naravno da to nije uvek moguće, ali nesumnjivo se možete potruditi da to učinite. 

Izbegavanje duvana i alkohola je, isto tako poželjno. Naravno da ako spadate u pušače, treba da prekinete sa tom navikom, koja je vrlo loša za stanje vašeg organizma i samim tim i za imunitet.

Fizička aktivnost i boravak na otvorenom su izuzetno značajni za poboljšanje stanja organizma, što će se sigurno pozitivno odraziti i na imunitet. 


Đumbir i med za jačanje imuniteta


Ukoliko želite da napravite pravi vitaminski koktel, koji će vam pomoći da poboljšate odbrambene snage organizma, potrebno je da koristite med, limun i đumbir. 

Mešavina ove tri namirnice se priprema vrlo jednostavno, a trebalo bi konzumirati je svakog dana, jednom dnevno. U toku pojave infekcija, kao što je na primer grip, možete ovaj prirodni preparat za jačanje imuniteta koristiti i dva puta dnevno. Po jedna kašičica ujutru i uveče u tom periodu su sasvim dovoljne. 

Potrebno je da đumbir iseckate na sitne kockice, a limun sa sve korom takođe usitnite i sve to pomešate sa medom. Poželjno je da koristite organski limun, a ako to nije moguće, onda bi svakako trebalo da ga prethodno potopite u rastvor sode bikarbone i vode, kako bi kora bila očišćena od pesticida.

Predviđena količina je manji koren đumbira, jedan limun i pola kilograma meda po izboru, a mešavina se čuva u frižideru. 



Jogurt za bolji imunitet 


Zahvaljujući aktivnim kulturama određenih bakterija, jogurt je poželjno da uvrstite u ishranu, kako biste na taj način odbrambene snage organizma poboljšali.

Zapravo ova namirnica ima uticaja prvenstveno na održavanje creva u zdravom stanju, što posredno utiče i na bolji imunitet. 

U slučaju da vam se običan jogurt ne dopada, imate mogućnost da koristite i probiotike, koji se mogu naći u prodaji. 


Unosite više voća


Citrusi su poznati po visokom sadržaju vitamina C, a zna se da taj vitamin ima pozitivan uticaj i na imunološki sistem. 

Iako jeste najbolje konzumirati pomorandže, limun i svo drugo voće koje je bogato ovim vitaminom, svakako je dobro da steknete naviku konzumiranja voća. 


Pijte biljne čajeve bez šećera


U našem narodu je mnogo više zastupljena navika ispijanja kafe, ali ipak treba konzumirati i biljne čajeve. 

Izbor je veliki, pa bi protiv crevnih infekcija trebalo konzumirati čaj od nevena, za probleme sa respiratornim organima majčinu dušicu, kamilicu za smirenje, zovu i lipu za preznojavanje. 

Bez obzira koji biljni čaj da koristite, najvažnije je da on bude topliji i svakako bez šećera, uz eventualni dodatak meda, ali ako ikako možete izbegnite i to.



Unosite redovno med


Sasvim sigurno da će vam unošenje prirodnog meda pomoći da se bolje osjećate. Svakako se smatra i sjajnim prirodnim sredstvom za poboljšanje imuniteta. 

Pored toga, med je i odlična zamena za industrijski beli šećer, koji se smatra nezdravim. 

Možete ga konzumirati u čaju ili uz dodatak malo limuna, odnosno u kombinaciji sa đumbirom. 


Jedite više belog luka


S obzirom na to da je u pitanju antibiotik koji nam je dala priroda, to nije uopšte čudno što se za jačanje imuniteta često preporučuje konzumirati i ovu namirnicu. 

Pored toga što ima antivirusna svojstva, smatra se i odličnim prirodnim sredstvom protiv različitih vrsta bakterija. 


Unos vitamina je vrlo važan 


Da bi imuni sistem bilo kog čoveka bio u prilici da obavlja svoju funkciju, potrebno je da njegova ishrana bude raznovrsna. Međutim, akcenat treba da bude stavljen na one namirnice, koje su naročito bogate vitaminima. 

U tom smislu se preporučuje unos voća bilo koje vrste, zatim zelenog povrća, poput spanaća, brokolija i kupusa, kao i unos crnog i belog luka. 

Ne treba zaboraviti ni šargarepu, paradajz i cveklu, zatim papriku i orašaste plodove. 

Bitno je da ishrana bude što raznovrsnija. 


Jedite namirnice bogate cinkom 


Bela krvna zrnca koja se nalaze u koštanoj srži prvenstveno služe da odbrane organizam od različitih napadača, a njihovo stvaranje podstiče upravo cink. 

Osim jaja, cinka ima i u junećem i pilećem, kao i u ćurećem mesu, zatim u morskim plodovima i integralnim žitaricama, ali i u pšenici, bademima i semenkama bundeve, kao i u pasulju. 

Izuzetno je važan ovaj element, jer zahvaljujući svojim svojstvima utiče na sprečavanje upala, te na specifičan način uspeva da napravi svojevrsnu barijeru na sluzokoži grla i nosa, pa će tako i sprečiti da različiti virusi i bakterije prodru dalje. 



Ovsena kaša za bolji imunitet 


Ovas je žitarica u kojoj ima ne samo cinka, nego i joda, fosfora i magnezijuma, kao i kalijuma i mnogih drugih važnih minerala i vitamina. 

Samim tim što se smatra prirodnim antioksidansom, ovas važi i za jednog od boljih boraca za jačanje imuniteta. 

Obično se konzumira u vidu ovsene kaše, u koju po želji možete dodati orašaste plodove ili eventualno sušeno voće. 

Imate mogućnost i da konzumirate ovsene pahuljice, ako vam ta varijanta više odgovara. 


Izbegavajte korišćenje suplemenata, ali ne i onda kada su neophodni


Uvek je bolja opcija konzumirati prirodna sredstva za jačanje imuniteta. Ipak, postoje situacije kada je to praktično nemoguće, ali je svakako bolje koristiti hemijski spravljene suplemente uz nadzor lekara. 


Vodite računa o svom psihičkom zdravlju 


Pored svega navedenog, možda je i najvažnije kako se vi odnositi prema stresnim situacijama i da li se trudite da svoje psihičko zdravlje očuvate. 

Mnogi stručnjaci koji su se bavili istraživanjem imuniteta su saglasni da ključnu ulogu u jačanju odbrambenih snaga organizma ima i mentalni sklop svakog pojedinca, pa je u tom smislu preporuka razvijati pozitivan stav što je moguće više.



Preporučeni proizvodi

Sok aronija nar 0.5 Artfood

Aronija ili Sibirska borovnica spada u n...

Spelta zrno 500g Jevtić

Spelta je bogata proteinima, nezasićenim...

Sojino mleko ALPRO kokos-badem1l

Sterilisani napitak na bazi kokosa i bad...

Čoko - Choco 34g Yogi Tea

Sastojci: kakao zrna, đumbir, cimet....

Osveživač daha Shenemil

Osvežavajuća aromatična voda sa ekstrakt...


Pogledaje još

Brašno od amaranta 0,5 Hemija

Bez glutena. Amarant, ili štir, bogat je...

Sok pravi cvekla 0.5

Prirodni mutni sok od cvekle. Sastav: cv...

Čaj prodijabet sa cimetom

Mešavina lekovitog bilja. Sastav: mahuna...

Kocka za probavu 5g

Kocka za probavu je proizvod sačinjen od...

Soja protein 200g

Soja protein predstavlja izvrstan izvor ...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Nana - lekovita svojstva

Nana (menta) je višegodišnja biljka, jakog mirisa. Njeno uzgajanje je lako, ali zahteva dosta v...

Detaljnije

Amarant - zaboravljena žitarica

Svedoci smo, da se poslednjih godina na domaćem tržištu hrane pojavljuju različite namirnice ...

Detaljnije

Šipurak u ishrani i narodnoj medicini

U narodu poznat kao šipurak, šipak, pasja ruža, divlja ruža (Rosa canina), šip,...

Detaljnije

Kako zaustaviti proliv - ishrana i lečenje

Svima nam se desilo da smo makar jednom u životu imali dijareju – proliv. Uzročnici dijareje m...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS