Vitamin E i zdravlje - koliko nam zaista znači?


Ishrana

Sve i da smo najveći laici kada je u pitanju medicina i zdrava ishrana, jednostavno znamo da su vitamini ono što je potrebno našem organizmu da bi pravilno funkcionisao, kao i našem imunitetu, koji treba da nas štiti od brojnih potencijalih infekcija, virusa i bolesti. Međutim, ako se time ne bavimo, onda je vrlo verovatno da ne unosimo dovoljne količine vitamina. A u životu je sve balans i treba obratiti pažnju kako, šta, kada i koliko unosimo. Samo to će održati naš organizam zdravim i samo tako ćemo se osećati dobro. Svaka boljka koja nas zadesi verovatno je posledica nedostataka nekog vitamina. Danas govorimo o vitaminu E, vrlo značajnom vitaminu, o kojem ćete još  više naučiti i shvatiti da vam je možda upravo ovaj vitamin nedostajao. 


Osnovne informacije o vitaminu E 

Vitamin E se odnosi na rastvorljiva jedinjenja koja su povezana sa antioksidativnim dejstvom. U pitanju su masna rastvorljiva jedinjenja. Upravo zato kada se govori o antioksidansima govori se o vitaminu E zato što on štiti naše telo, naš imunitet i generalno naš organizam od slobodnih radikala. Zašto je važno da se zaštitimo od slobodnih radila? Zbog toga što oni na više načina mogu da oštete naše ćelije, samim tim mogu da prouzrokuju mnoge teške bolesti. Posebno mogu da utiču na kardivaskularna oboljenja, kao i na sada sve učestaliji kancer. Vitamin E nas na neki način štiti, jer smo generalno stalno okruženi slobodnim radikalima svuda oko nas. Slobodni radikali mogu da se odnose i na duvanski dim, zagađen vazduh ili čak UV zračenja. Od nekih stvari zaista ne možemo da se zaštitimo čak i ukoliko smo odgovorni, kao na primer od zagađenog vazduha. Zato je bitno da naše telo zaštitimo od toga koliko god možemo. 

Nedostatak vitamina E 

Postoje situacije kada ne možemo iz hrane dovoljno da usvojimo vitamina E. Takođe, postoje i određene posledice stanja našeg organizma kada ne postoji dovoljna količina vitamina E. Na primer, kada nam nedostaje vitamin E mi se osćamo prilično malaksalo, osećamo slabost u mišićima, takođe mršavimo, a mogu da se jave i problemi sa vidom. Ukoliko smo dugoročno bez dovoljnih količina vitamina E onda mogu da se jave različiti problemi sa jetrom i bubrezima. Nedostatak vitamina E primetan je i kod onih koji imaju neke hronične teške bolesti, kao što je cistična fibroza, Hronova bolest, oboljenje creva i slično. 

Za šta je dobar vitamin E? 

Najvažnije od svega vitamin E je dobar za naše srce. Naime, smatra se da dovoljne količine vitamina E u našem organizmu mogu da preduprede nastanak krvnih ugrušaka. A dobro znamo da krvni ugrušci mogu da dovedu do različitih bolesti, a pre svega do srčanog udara. Ono što je još važno to je da je vitamin E dobrim delom zadužen za održavanje balansa dobrog i lošeg holesterola, koji su takođe povezani sa pravilnim radom i funkcionisanjem srca. Takođe vitamin E može da spreči nastanak brojih oblika kancera, a pre svega kancera kože. Zato i mnoge kreme za sunčanje sadrže vitamin E. Opekotine, rane i ožiljci - za sve je to takođe dobar vitamin E. Vrlo je važno znati da je vitamin E dobar za žene, jer ukoliko unosite dovoljne količine vitamina E nećete prolaziti kroz tako težak period PMS-a. Hormoni su jako značajni kod žena, a vitamin E i ovde ima veoma važnu ulogu i isto utiče na balans hormona. Mnoge trudnice ga koriste tokom trudnoće, a poznato je da vitamin E blagotvorno utiče i na vid. 

Vitamin E u hrani 

Naravno da uvek treba da se trudimo da unosimo što više vitamina kroz ishranu. Kao što smo napomenuli i na samom početku - izbalansirana ishrana, kao i izbalansiran život je zapravo osnova. Kada postoji balans, onda smo i srećni, ali i zdravi. Čim istupamo iz balansa promene se i te kako vide. Ukoliko želite da unosite dovoljno vitamina E i kroz ishranu, onda treba da konzumirate sledeće namirnice. 

Moraćemo da razočaramo sve one koji obožavaju meso, da vitamina E nema u ovim namirnicama. Zapravo ima ga, ali u veoma malim količinama. Vitamina E ima ponajviše u žumancetu, bubregu životinja, mlečnoj masti, kao i puteru. Vitamina E ima mnogo u povrću. Znamo koliko je povrće bitno i koliko je prebogato vitaminima i zato treba da se trudimo da ga što više konzumiramo, naravno po mogućstvu da bude što više sirovo. Vitamina E ima u paradajzu, zatim u semenu suncokreta. Veće količine vitamina E nalaze se u bademu. Spanać i avokado su takođe bogati vitaminom E, kao i krompir batat. Ovog specifičnog vitamina E ima i u crvenoj paprici, lososu, kikirikuju, lešniku. A od voća, najviše ga ima u mangu i kiviju. 

Vitamin E ulje 

Vitamina E obično ima najviše u određenim vrstama ulja. Naime, tu se smatra da je najdelotvorniji i zato ga obično oni kojima nedostaje često crpe iz ulja. Na primer, vitamina E najviše ima u ulju lešnika, ulju suncokreta i badema. Generalno ulje pešeničnih klica je jako dobro, kao i ulje kukuruznih klica. Čak se u neka ulja i namenski dodaje vitamin E. 

Za lice i kožu 

Rekli smo već da se vitamin E koristi kao odlična zaštita od sunca. Jako je važno da koristimo vitamin E posebno u letnjim mesecima. On može da preventira bilo kakva crvenila na kožu, otoke i opekotine koje mogu da nastanu od sunca. Prozvodi bogati vitaminom E mogu da ublaže bore, da zadrže prirodnu vlažnost. Jako su korisni onim osobama koje imaju suvu kožu na primer. Ono što je jako važno znati jeste da se u ovom slučaju vitamin E direktno nanosi na kožu i to najbolje u formi nekog ulja. 

Za kosu 

Vitamin E se i te kako koristi u beauty industriji. Ima ga u gotovo svim kremicama, kako za lice, tako i za kožu. Pokazalo se koliko je delotvoran i dobar za nas. Žene ga posebno vole i to iz više razloga. Vitamin E doprinosi sjaju kose, zaustavlja njeno opadanje. Može da se pobrine za ozdravljenje kože glave, a isto tako pospešuje cirkulaciju. Ono što je verovatno svima od izuzetnog značaja je to da vitamin E sprečava pojavu seda u nekom ranijem periodu. 


Preporučeni proizvodi

Joya napitak ovas BIO

Ovseno mleko iz organske proizvodnje, vr...

Tofu namaz mirođija 200g

Krem sir od soje pogodan je za mazanje. ...

Galete pirinčane natural 100g

Galete od pirinča punog ukusa i hrskave ...

Kokosov šećer 400g organic

Organski kokosov šećer je potpuno prirod...

Propolis kapi forte 30 15ml BM

Propolis je smolasta supstanca koju saku...


Pogledaje još

Orgon pšenica

Orgon pšenična kaša se preporučuje kao s...

Brašno spelta int. 0.5 Hemija

Spelta je bogata proteinima, nezasićenim...

Mleko ALPRO badem 0,25

Sterilisani napitak na bazi badema i dod...

Kikiriki puter 99,5% 360g

Kikiriki ima nizak glikemijski indeks i ...

Surutka u prahu čokolada 250g

Surutka u prahu sa ukusom čokolade je pr...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Čaj od sene protiv zatvora

Čaj od sene je prirodno laksativno sredstvo koje reguliše probavu i rešava problem sa ...

Detaljnije

Sokovi od povrća

Sveži i prirodno ceđeni sokovi su odlični za naš organizam jer sprečavaju bolest, a pomažu i ...

Detaljnije

Čudotvorni melem star nekoliko vekova

Recept za ovaj čudotvorni melem potiče iz Rusije, i star je nekoliko vekova. Ljudi su ga koristili z...

Detaljnije

Šta je to pilates?

Pilates je sistem fizičkih vežbi koji istovremeno razvija mišićnu snagu i fleksibilnost zglob...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS