Med i cimet - lekovita kombinacija


Prirodna terapija Biljke kao lek

Med i cimet su dve veoma hranljive namirnice, sa mnogim prednostima za zdravlje, a pored toga, izuzetnog su ukusa. Kombinacijom ovih namirnica, povećavaju se njihova lekovita svojstva. Med i cimet možete slobodno konzumirati svakog dana.

Kombinaciju meda i cimeta možete koristiti za mršavljenje, za jačanje imuniteta, za bolje varenje, za zdrave zglobove, za kardiovaskularna oboljenja, za nesanicu, za iscrpljenost… U nastavku teksta pročitajte detaljnije, za koje zdravstvene probleme pomažu med i cimet, kada se konzumiraju zajedno.

Kako da pripremite lekovitu mešavinu med i cimet?

Od sastojaka, kao što je već rečeno, potrebni su vam samo med i cimet. Najbolje bi bilo da korsitite 100% organski pčelinji med, jer je takav med proizveden bez dodatka drugih supstanci. I naravno, treba vam cimet u prahu.

Za pripremu ove mešavine med i cimet koristite u sledećoj razmeri: na 1 kašiku meda dodajte 1 kašičicu cimeta u prahu. Dobro promešajte, kako bi se dobila gusta i kompaktna smesa. Po želji, možete dodati i malo maslinovog ulja (nije obavezno). Nemojte preterivati sa cimetom (ne sme biti više cimeta nego meda), jer onda nećete moći da progutate smesu. Mešavinu sipajte u staklenu teglu i zatvorite. Možete držati van frižidera, duže vreme, jer se med ne može pokvariti.

Kako da kvonzumirate med i cimet?

Svakodnevno možete konzumirati jednu supenu kašiku mešavine meda i cimeta. Mala deca neka uzimaju po jednu čajnu kašičicu dnevno.

Kašiku ove mešavine možete rastopiti u čaši tople vode, i dobićete ukusan zaslađen topli čaj. A možete je rastopiti u čaši hladne vode, i dobićete prijatan osvežavajući napitak. Takođe, mešavinu meda i cimeta možete kombinovati i sa raznim sokovima, mlekom, čajevima itd.

Med i cimet – prednosti za zdravlje

Med i cimet, kada se svakodnevno konzumiraju, obezbeđuju nam sledeće zdravstvene prednosti:

1. Mršavljenje – aktiviraju metabolizam i smanjuju potrebu za unosom šećera u organizam. Cimet ima sposobnost da reguliše nivo šećera u krvi i pomaže u eliminaciji viška tečnosti i masti iz organizma. Razmutite med i cimet u čaši tople vode, i pijte između obroka.

2. Jačanje imuniteta – mešavina meda i cimeta funkcioniše kao prirodni antibiotik, štiti organizam od hladnoće tokom zimskih dana, i sprečava pojavu bolesti i prehlada koje uzrokuju virusi i bakterije.

3. Bolovi u grlu – antibiotska i antiupalna dejstva meda i cimeta blagotvorno deluju na upaljeno grlo. Razmutite ih u toploj vodi, pijte u gutlajima i ispirajte grlo. Takođe, kod bolova u grlu pomoći će vam i kašika meda. Lezite na leđa i pustite da med polako klizi niz grlo.

4. Zglobovi – zbog antioksidansnog dejstva i sposobnosti da greje telo, ova mešavina je idealna za lečenje artritisa. Može ublažiti bolove i upalu uzrokovanu artritisom. Koristite je za unutrašnju upotrebu, ili za spoljašnju, tako što ćete bolne zglobove namazati mešavinom meda i cimeta.

5. Kardiovaskularna oboljenja – mešavina meda i cimeta poboljšava cirkulaciju, smanjuje nivo holesterola u krvi, jača krvne sudove i srce, reguliše rad srca, i smanjuje rizik od pojave drugih srčanih oboljenja. Svakog dana možete uzimati 2-3 kašičice ove lekovite mešavine, sa ili bez vode.

6. Libido – cimet se smatra jednim od najboljih prirodnih afrodizijaka, kako za žene, tako i za muškarce. Uzimajte po 1 kašičicu cimeta, razmućenog u vodi, ili po 1 kašičicu mešavine meda i cimeta, ujutru i uveče pre spavanja.

7. Varenje – ukoliko imate problema sa varenjem i povećanom kiselinom, u čašu tople vode razmutite kašiku ove mešavine i popijte pre svakog obroka. Za bolji efekat, možete konzumirati med i cimet, i nakon obroka, ali u obliku čaja.

8. Energija – blagotvorna svojstva meda i cimeta revitalizuju organizam, i otklanjaju umor i iscrpljenost. U ovom slučaju, mešavinu uzimajte ujutru na prazan želudac. Takođe, ova mešavina popravlja raspoloženje.

9. Podmlađivanje – antioksidansna dejstva meda i cimeta umanjuju oštećenja na tkivima i ćelijama koja nastaju starenjem, čime se sprečava nastanak mnogih hroničnih oboljenja.

10. Nesanica – osobama koje pate od nesanice ili lošeg sna, preporučuje se kašika ove mešavine, razmućena u toploj vodi, svako veče pre spavanja.

11. Nesavršenosti na koži – mešavina meda i cimeta može vam koristiti i kao efikasna revitalizujuća maska za lice. Posebno se preporučuje osobama sa suvom kožom. Med i cimet nanesite na lice uveče pre spavanja, sačekajte da odstoji 20-30min, zatim lice isperite mlakom vodom.

VAŽNO: Savetujemo vas da se prvo konsultujete sa svojim lekarom, pre nego što se odlučite za bilo koji prirodni lek (u ovom slučaju med i cimet), jer i prirodni proizvodi mogu dovesti do kontraindikacija ukoliko pijete određene lekove. Takođe, prekomerna upotreba prirodnih lekova može dovesti do neželjenih efekata.


Preporučeni proizvodi

Kurkuma 100g

Kurkuma je nezamenjiv sastojak indijske ...

Trifalačurna

Dodatak ishrani, opšti tonik. Sastav:fin...

Kuzu organic 50g

Dobija se iz korena Amarante Sauvage, je...

Ulje za masažu Shenemil

Masažom se poboljšava venski i limfni to...

Ulje nim 30ml eterra

Biljka nim je vrlo popularna jer efikasn...


Pogledaje još

Susam crni 200g BIO

Crni susam ima izuzetno visok sadržaj ka...

Ulje susamovo 100ml Lila Ma

Hladno ceđeno i potpuno očišćeno od bilo...

Đumbir Limun 30.6g Yogi Tea

Mešavina biljnog čaja. Đumbir uvećava me...

Đumbir napitak sa organskim kokosovim šećerom

Sa tri nijanse ukusa, preneli smo vam mi...

Ulje mente 10ml BIO

Miris eteričnog ulja peperminta osvežava...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Đumbir i med protiv raka

Koren đumbira je postao veoma popularan tokom poslednjih godina kao moćna antikancerogena ...

Detaljnije

Kako otvoriti prodavnicu zdrave hrane?

Preduzetništvo je dinamičan proces vizije, promene i stvaranja. To zahteva energiju i strast ...

Detaljnije

Autofagija dijeta - jedete skoro sve i mršavite

Želite svim silama da skinete kilograme? Probali ste razne dijete ali ne možete tek tako da presečet...

Detaljnije

Bezglutenska ishrana

Gluten ne smeta svima, bar ne na isti način, pa je dobro upoznati se sa njegovim osnovnim karakerist...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS