Nana -lekovita svojstva


Prirodna terapija Biljke kao lek

Nana (menta) je višegodišnja biljka, jakog mirisa. Njeno uzgajanje je lako, ali zahteva dosta vode. Može se uzgajati u saksiji ili u bašti. Za medicinsku upotrebu, najbolje je prikupiti listove nane. Njih treba brati po toplom i suvom vremenu, pre cvetanja. Prikupljene listove sušiti na dobro provetrenom mestu, na temperaturi do 25 stepeni. Nemojte brati oštećene listove. Osušene listove spakovati u najlon kesu.

U sastavu nane pronalazimo vitamine, minerale, kiseline, betakaroten, vlakna, tanine, flavonoide. Upravo zbog svojih lekovitih svojstva, list i mirisno eterično ulje nane predstavljaju važnu sirovinu za proizvodnju velikog broja lekova, profilaktičnih, higijenskih, dijetetskih, kozmetičkih, parfimerijskih i mnogih drugih preparata široke potrošnje u celom svetu.

Možda vas zanima i šta je prolaktin.

List nane

Nana je veoma aromatična (mirisna) biljka, posebno njen list, jer on sadrži najviše eteričnog ulja od čega uglavnom i potiče lekovitost i prijatan miris ove korisne biljke. Najviše ulja sadrže najmlađi listovi. Zato nanu valja neprestano zakidati sa vrha, kako ne bi cvetala i kako bi se stalno podmlađivala.

Kako valja, a kako ne valja pripremati čaj od nane?

Nana ima veoma složen hemijski sastav. Osim eteričnog ulja sa karakterističnim prijatnim mirisom koji osvežava i hladi (zbog prisutnog mentola), list sadrži i malo tanina, i mnogih drugih korisnih sastojaka, pa je zbog toga njeno delovanje višestruko, raznovrsno, i primena joj je široka.

Punu kašiku lista nane valja popariti sa 200ml kipuće vode, odmah poklopiti i ostaviti da odstoji, duže ili kraće vreme, procediti i piti: pre jela nezaslađeno, a posle jela zaslađeni čaj (sladiti je bolje medom nego šećerom). Oni koji žele samo mirisan čaj, mogu ga procediti već nakon 5min. S druge strane, oni koji žele da čaj od nane deluje protiv dijareje ili drugih tegoba sa probavnim organima, neka čaj ostave da odstoji bar 30min.

Nanu moraju piti svi koji se malo kreću!

Osobe koje se malo kreću, naročito one čiji rad zahteva neprekidno sedenje, mirovanje, a pogotovo nepokretni bolesnici, kao i svi oni koji imaju razne tegobe sa varenjem, obavezno moraju piti čaj od nane umesto vode.

Greše oni koji nanu kuvaju, pogotovo ako to čine u nepoklopljenoj posudi. Na taj način, već posle nekoliko minuta sve ulje ispari, izgubi se, i takav čaj izgubi prijatni miris i nije lekovit. Glavni lekoviti sastojak nane je eterično ulje koje se nalazi na površini lista. Zato se nana ne sme kuvati, pa čak ni trljati, i mora se čuvati u hermetički zatvorenim vrećicama i kutijama, na hladnom i mračnom mestu. Tako se može čuvati i više godina, a da ne izgubi svoje lekovite sastojke.

Nana se upotrebljava kao blag i neškodljiv lek za smirenje, protiv gasova, nadimanja i grčeva, protiv problema sa varenjem. Čaj od nane svakodnevni je napitak u mnogim zemljama. Pije se u toku dana, a naročito uveče pre spavanja, da bi san bio mirniji. Nana ulazi u sastav čajeva za lečenje žuči. Daje se protiv lakših oblika dijareje, jer sadrži tanin.

Nanino ulje ima slabe anestetičke karakteristike i prijatan miris koji osvežava, pa se zato upotrebljava protiv mučnine i povraćanja. Zbog istih razloga se i rastvor ulja u alkoholu koristi za spoljašnju upotrebu protiv bolova od neuralgije, rezmatizma i prehlade.

Svakodnevno, veliki broj ljudi upotrebljava pastu ili vodicu za negu usta, zuba i desni na bazi nane. U prehrambenoj, u industriji alkoholnih i bezalkoholnih napitaka, i guma za žvakanje kao glavni sastojak mnogih proizvoda je nanino ulje. Takođe se i u kozmetici i srodnim granama sve više upotrebljava nanino ulje i mentol.

Biljka nana za lečenje raznih bolesti

1. Organi za varenje: nana deluje kao prirodni lek za smirenje stomaka. Popijte čaj od nane čim primetite prve simptome, kao što su nadimanje, grčevi i nadutost. Piti jednu šolju dnevno. Čaj od nane će umiriti vaš želudac i creva. Možete koristiti čaj od nane i za gastritis i kolitis.

2. Organi za disanje: zahvaljujući sadržaju mentola, nana pročišćava disajne puteve. Preporučuje se kod lečenja prehlada, gripa ili kod visoke temperature. Možete piti nekoliko šolja čaja od nane na dan.

3. Bronhitis: sadržaj sirćetne i askorbinske kiseline u nani pomaže u razgradnji sluzi, i doprinosi da se sluz izbaci iz pluća.

4. Oči: zahvaljujući svom antioksidansnom dejstvu nana može sprečiti pojavu katarakte. Slobodno pijte nekoliko šolja dnevno čaja od nane.

5. Za smirenje: ukoliko patite od nervoze, lupanja srca, popijte šolju tople vode sa nekoliko kapljica eteričnog ulja nane.

6. Neprijatan zadah (halitoza): ukoliko imate problema sa neprijatnim zadahom, napravite napitak od 1 kašičice suve nane i 1 čaše vode. Pijte 2 čaše dnevno ili ispirajte usta ovom tečnošću.

7. Problemi sa kožom: zbog svojih antiseptičkih i antibakterisjkih karakteristika, nana se koristi i za spoljašnju upotrebu kod raznih povreda, uboda insekata, svraba i iritacije kože.

8. Reuma: ulje od nane često se upotrebljava za ublažavanje bolova kod osoba koje pate od reume.

9. Bolovi u grlu: od davnina je poznato da čaj od nane i mentol bombone idealno deluju kod iritacije grla, ublažavaju bolove i pomažu da se što pre oporavite.

10. Kamen u bubregu: u narodu postoje verovanja da lekovita svojstva čaja od nane mogu sprečiti pojavu kamena u bubregu.

11. Rak: nedavna istraživanja pokazuju da biljka nana sadrži određene enzime koji pomažu u uništavanju kancerogenih ćelija.

Nana čaj

1. Pomešati po 50g lista nane i cveta kamilice, i od toga uzeti 3 kašike, preliti sa ½ l kipuće vode, poklopiti i posle 2h piti umesto vode protiv bolova u stomaku, dijareje i drugih bolesti organa za varenje. Može se davati i deci.

2. Po 50g lista nane i matičnjaka pomešati, i od toga uzeti 3 kašike, preliti sa ½ l kipuće vode, poklopiti i posle 2h piti umesto vode za lečenje organa za varenje, za smirenje, mučninu, povraćanje, neprijatan zadah. Ovaj čaj posebno je dobar za trudnice i za bolesnike vezane za postelju.

3. Pomešati po 20g lista nane, podbela, belog i crnog sleza, i po 5g komorača, korena belog sleza, islandskog lišaja i lista isopa. 3 kašike ove mešavine, preliti sa ½ l kipuće vode, poklopiti i ostaviti 2h. Piti svakog sata po 1 kašiku za ublažavanje napada kašlja.

4. Po 20g lista nane, matičnjaka, gorke dateline, kičice i komorača pomešati, 3 kašike ove mešavine, preliti sa ½ l kipuće vode, poklopiti i ostaviti 2h. Piti nezaslađeno pre jela tri puta dnevno, po jednu šoljicu. Pospešuje probavu i otklanja nadutost i gasove. Deluje i kao sredstvo za jačanje.

5. Pomešati 50g nane, i po 20g očajnice i petrovca. Jednu kašiku mešavine preliti sa 200ml kipuće vode, poklopiti i piti 3 puta dnevno pola sata pre jela. Pomaže kod grčeva i bolova pri napadima žuči i osobama s obolelom jetrom.

6. Pomešati 60g hmelja, i po 20g nane i matičnjaka. 3 kašike ove mešavine, preliti sa ½ l kipuće vode, poklopiti i ostaviti 2h. Piti ujutru i uveče po jednu šoljicu ovog čaja protiv nesanice.

7. Pomešati po 30g nane i odoljena, i 40g kamilice. 4 kašike ove mešavine preliti kipućom vodom i popiti u toku dana topao čaj za uređenje neredovnih menstruacija (i izostalih).

Ostale prednosti nane

Nana ima široku primenu u svim svetskim kuhinjama kao začin i dekorativni dodatak za razna jela. Pića koja sadrže mentu, osvežavaju i opuštaju telo tokom toplih letnjih dana.


Preporučeni proizvodi

Pivski kvasac BIP 400gr

Pivski kvasac je bogat proteinima, esenc...

Eterično ulje bor 10ml Kirkolina

Etarsko ulje bora je jedno od najstariji...

Detoks - Pure 30g Yogi Tea

Mešavina biljnog čaja za detoksikaciju o...

Kupko 500ml Shenemil

Kupko je tečnaglinakoja se koristizakupa...

Nutritivni kvasac u ljuspicama 100g Genie

Jedinstvenog ukusa koji podseća na sir, ...


Pogledaje još

Eterično ulje bor 10ml Kirkolina

Etarsko ulje bora je jedno od najstariji...

Brašno od lana 500g Uvita

Obezmašćeno laneno brašno. Lan sadrži om...

Burger 240g Genie

Domaća pamet, svetski kvalitet. Genie bu...

Spirulina 600 tab. MEGAVAT

Poznato je je da je spirulina najbogatij...

Srebrna kap Sinusan

Srebrna kap – sinusan, izuzetno snažan r...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Majčina dušica - lekovita svojstva i korisne informacije

Majcina dusica je već dugi niz godina sinonim za narodnu medicin. Veoma je lekovita i to je verovatn...

Detaljnije

Dobri probiotici

Probiotici su dobre bakterije koje se nalaze u crevima i koje štite od razmnožavanja bakterij...

Detaljnije

Vakame alge

Vakame alga je jestiva smeđa (mrko-zelena) alga, izuzetne hranljive vrednosti, koja je uobičajna u j...

Detaljnije

Prirodna rešenja za prekomerno znojenje

Da li ste znali da se prekomerno (pojačano) znojenje stopala, ruku i u predelu pazuha naziva hiperhi...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS