7 namirnica za regulisanje krvnog pritiska


Prirodna terapija Biljke kao lek

Visok krvni pritisak, poznat pod nazivom hipertenzija, je zdravstveni problem do koga dolazi kada postoji konstantni prtisak krvi u arterijama, uzrokovan sužavanjem arterija ili nekom preprekom u istim.

Da bismo rekli da neka osoba ima visok krvni pritisak, nivo pritiska pri merenju treba biti oko 140/90 ili veći.

Uzroci visokog krvnog pritiska mogu biti sledeći: gojaznost, genetski faktori, prekomerno konzumiranje alkohola i slanih namirnica, nedostatak fizičke aktivnosti, stres, upotreba kontraceptivnih pilula i određenih analgetika, bolesti bubrega itd.

Jako je bitno da se osobe sa visokim krvnim pritiskom obrate lekaru, kako bi im on odredio adekvatno lečenje, jer ukoliko se ovo zdravstveno stanje ne leči, može dovesti do ozbiljnijih problema kao što su srčani udar, ostećenje krvnih sudova, prestanak rada određenih organa, npr. bubrega.

Možda vas zanima i žalfija.

Namirnice za regulisanje krvnog pritiska

Ukoliko patite od hipertenzije, postoje namirnice koje vam mogu pomoći da regulišete krvni pritisak, a da samim tim poboljšate kvalitet života i sprečite eventualne opasnosti koje visok krvni pritisak može izazvati. Da podsetimo, ove namirnice su alternativa i nikako ne smeju u potpunosti zameniti lekove koje vam je prepisao vaš lekar.

1. Banane

Osobe sa hipertenzijom trebalo bi da pojedu bar jednu bananu dnevno. Banana je bogata kalijumom koji je ključan za snižavanje visokog pritiska. Istraživanje sprovedeno u Indiji pokazalo je da ukoliko pojedete 2 banane dnevno, krvni pritisak vam se može sniziti za čak 10%.

2. Celer

Celer je moćan diuretik, pomaže da se organizam očisti od toksičnih supstanci. Pored toga, sadrži hranljive sastojke koji omogućuju regulisanje krvnog pritiska. Preporučuje se da ga konzumirate u sirovom stanju, kao dodatak salatama i prirodnim voćnim sokovima.

3. Limun

Svakodnevna upotreba limuna idealna je za osobe koje pate od visokog krvnog pritiska. Limun proširuje krvne sudove i čini ih fleksibilnim, što je jako bitno za regulisanje pritiska. Možete piti čašu tople vode sa ceđenim limunom, svakog dana, na prazan želudac, bez dodatka šećera.

4. Beli luk

Još jedna efikasna namirnica za regulisanje krvnog pritiska, i za zdravlje uopšte, jeste beli luk. Beli luk smanjuje nivo holesterola u krvi, poboljšava cirkulaciju, i zahvaljujući tome, snižava nivo krvnog pritiska. Najbolje je da konzumirate sirov beli luk, jer se na taj način iskorišćavaju sva njegova lekovita svojstva. Druga opcija je da 2 puta dnevno u čašu vode dodate 6-8 kapljica ekstrakta belog luka. Izbegavajte konzumiranje belog luka na prazan želudac, jer je dosta jak.

5. Koštice lubenice

Mnogi odvajaju i bacaju koštice lubenice, a da ni ne znaju koliko su one zdrave za kardiovaskularni sistem i za bubrege. Koštice sadrže materije koje proširuju krvne sudove i poboljšavaju funkciju bubrega. Takođe, koštice lubenice pobeđuju hipertenziju i ublažavaju neprijatne bolove uzrokovane artritisom. Za konzumiranje, koštice lubenice nežno izgnječite i dodajte ih u šolju ključale vode. Ostavite da odstoje 30min, nakon toga procedite i dobijenu tečnost uzimajte na kašiku, po 4 kašike nekoliko puta na dan.

6. Med

100% prirodni pčelinji med ima umirujuće dejstvo na krvne sudove i može koristiti za regulisanje visokog krvnog pritiska. Osobe sa hipertenzijom treba da uzimaju 1-2 kašike prirodnog meda na dan. Druga opcija je da pomešate 1 kašičicu meda, 1 kašičicu soka od đumbira i 2 kašičice kima u prahu.

7. Sok od crnog luka

Crni luk, kao i beli, efikasno deluje na zdravlje arterija i srca, jer poboljšava cirkulaciju, pobeđuje holesterol i pritisak. Kako biste iskoristili sva lekovita svojstva, možete nekoliko puta nedeljno da pijete sok od ½ sirovog crnog luka pomešanog sa kašičicom pčelinjeg meda.


Preporučeni proizvodi

Čaj krvni pritisak 100g SRCULENCE

Mešavina biljnog čaja kod povišenog krvn...


Pogledaje još

Vegge line parizer 200g

100% veganski parizer, bez soje i alerge...

Nutritivni kvasac 200g

Dobija se uzgojem jednoćelijskog organiz...

Sirup borovnica dijet 0,75Artf

Voćni sirup od borovnice sa celim plodom...

Nutritivni kvasac u ljuspicama 100g Genie

Jedinstvenog ukusa koji podseća na sir, ...

Sok pravi trnjina 1l

Prirodni mutni voćni nektar od trnjine. ...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Kinoa u ishrani bez glutena

Kinoa je takozvana pseudo žitarica jer pripada istoj vrsti biljaka kao spanać i cvekla ali se konzum...

Detaljnije

Jetra - pročišćivanje prirodnim putem

Jetra je jedan od najbitnijih organa u ljudskom organizmu, obavlja bitne funkcije koje su od vi...

Detaljnije

Beli luk na prazan želudac

Beli luk je veoma koristan za zdravlje. Koristi se u lečenju, a studije pokazuju da najveću moć ima ...

Detaljnije

Kućne metode za opekotine od sunca

Kako nam se približavaju topli dani, svi žele da dobiju preplanuli (bronzani) ten. Međutim, u mnogim...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS