Groznica na usni - uzroci i kako je ukloniti


Saveti


Groznica na usni ili herpes na usni (Herpes labialis, herpes febrilis) je posledica virusne infekcije virusom Herpes simplex ili HSV1, odnosno virus Herpes tip 1. U narodu je poznata kao groznica, a u stvari predstavlja prateću pojavu određenih stanja u kojem organizam može da se nađe nizom različitih faktora. Koji god razlog da je u pitanju, uzrok je svakako oslabljeni imunitet organizma pa se ovaj simptom kao neugodni estetski i zdravstevni problem ispoljava najčešće na sluzokoži usne ili oko nje, a takođe može da se javi na sluzokoži nosa i sl.

Kao uzročnici groznice pominju se različita stanja organizma poput stresa, nervoze, bolesti koje narušavaju imunitet, kod žena mesečni ciklus i slično. Ono što je važno napomenuti jeste da većina zaraženih virusom herpesa dolazi u kontakt sa njim u ranom detinjstvu i da veliki broj ljudi iako su zaraženi nikada nemaju simptomatsku reakciju karaketrističnu za Herpes poput ranica i plihova na usni. 


Herpes virus


Postoje dva tipa Herpesa, virus HSV1 i virus HSV2, koji zavisi od seksualnih navika određene osobe. Međutim, i virus HSV1 poznatiji kao groznica na usni može biti uzročnik infekcije polnog organa.

Groznica na usni je vrlo zarazna i virus izazivač se vrlo lako prenosi kapljičnim putem. Prenosi se izlučevinama, sekretom iz nosa, usta, korišćenjem iste čaše, pribora za jelo, četkice za zube, poljupcem, kijanjem, kašljanjem itd. Nosilac virusa herpesa može zaraziti drugu osobu i kada ne postoje simptomi u obliku groznice na usni. Međutim, najveći stepen prenošenja i zaraze je svakako u momentima kada se groznica pojavi i kada se pojave plihovi koji pucaju i puštaju sekret. Tada je mogućnost zaraze najveća i prilično izvesna. 

Najveći broj nas je bio suočen sa ovim virusom još u detinjstvu, virus ostaje u nervnim stanicama i može da se aktivira tek za nekoliko godina, a kod nekih se ne aktivira nikad. Pojavljuje se periodično u momentima kada postoje određeni okidači odnosno razlozi za to poput preležane prehlade kada je imunitet značajno oslabio, ili kao posledica stresa, nervoze, određenih bolesti poput dijabetesa, kod imunokompromitovanih pacijenata itd. Virus HSV1 može se preneti na genitalije oralnim seksom.

 

Genitalni herpes


Iako je tema više vezana za groznicu na usni nije na odmet ukratko da se osvrnemo i na genitalni herpes. Herpes simplex tip 2, ili genitalni Herpes se prenosi polnim kontaktom. Obično se javlja na istom mestu ali ga je moguće uočiti na preponama i analnom otvoru. Takođe se javlja kada je imuni odgovor organizma poremećen. U velikom broju slučajeva virus se prenosi iako nema vidljivih simptoma (asimptomatsko širenje virusa). Ovaj oblik virusa prenosi se direktnim kontaktom sa obolelom osobom i jednom kada se osoba zarazi genitalnim herpesom izlečenje više nije moguće. Bitno je znati da upotreba kondoma ne štiti obavezno od zaraze virusom HSV2.

Simptomi kod infekcije genitalnim herpesom su vrlo slični kao kod pojave groznice na usni. Žarenje, peckanje, crvenilo, svrab i pojava mehurića na polnom organu ili u unutrašnjosti vagine. Plihovi koji se pojavljuju su prepuni virusnih stanica i tada je osoba najinfektivnija. Potrebno je uzdržavati se od seksualnih odnosa u tom periodu pa sve do povlačenja herpesa. Jako je važno upoznati svog partnera da se pojava genitalnog herpesa dešavala, važno je biti odgovoran i prema sebi i prema drugima. Zalečenje genitalnog herpesa je jednostavno, a ponekad i bez lečenja on se sam povuče u periodu od 7 do 14 dana. Međutim, budite spremni na to da se može pojaviti ponovo posle određenog perioda.


Groznica na usni – simptomi i prevencija


Groznica na usni, odnosno Herpes izbija obično iznenada. U zavisnosti od imuniteta, kod nekog se desi da izbije vrlo brzo po infekciji, a kod nekog prođe i do 3 nedelje. Kao što smo pomenuli u velikom broju slučajeva simptomi se nikad ne pojave iako smo bili izloženi virusu. Praksa je pokazala da se obično 2-5 dana pre izbijanja groznice na tom mestu pojavi crvenilo, svrab, zatezanje sluzokože, peckanje i žarenje. Mesto gde se očekuje pojava herpesa je bolno, crveno i otečeno, vrlo brzo na tom mestu će se javiti veliki broj malih plihova - mehurića koji su ispunjeni sekretom. Taj sekret je prepun virusnih stanica i osoba je u tom periodu najinfektivnija i najveća opasnost od zaraze postoji upravo kada iz plihova curi sekret. Posle te faze na mestu gde su bili plihovi pojaviće se rana a potom krasta svetlo smeđe boje. Takođe, izbijanje groznice na usni mogu pratiti simptomi koji su karakteristični za većinu virusnih infekcija kao što je opšta malaksalost, povećana telesna temperatura, uvećani limfni čvorovi na vratu i sl. 

Herpes će se posle izbijanja povući za 7-10 dana, a ukoliko ga tretiramo određenim sredstvima za lečenje groznice taj period je kraći. Dijagnozu lekar utvrdjuje na osnovu anamneze i onoga što može videti na vašoj usni, ali postoje i testovi koji mogu da se urade kako bi se potvrdila dijagnoza. Testovi krvi  pokazaće o kojem se tipu herpesa radi. Kada osoba nema nikakvih simptoma, testovi ne mogu otkriti mesto infekcije ali mogu da otkriju prisustvo virusa u krvi.

Da bismo izbegli infekciju virusom Herpesa potrebno je da radimo na prevenciji i zaštiti od zaraze. To ne podrazumeva neke specijalne i zahtevne korake koje bismo morali preduzeti, već su u pitanju uobičajeni higijenski, preventivni metodi koji u velikom mogu pomoći da sprečimo infekciju virusom. 


  • Potrebno je da imate redovan i kvalitetan san kako biste održavali imunitet organizma
  • Jačanjem imuniteta sprečavate učestale infekcije
  • Izbegavati ljubljenje, seksualni kontakt  sa zaraženom osobom
  • Redovno prati ruke, održavati ličnu higijenu, luftirati prostorije u kojima radite i boravite
  • Predmete za ličnu higijenu, čaše i pribor za jelo ne deliti sa zaraženim osobama
  • Ukoliko ste vi zaraženi ne dirajte rukama zaraženo područije
  • Koristite suplemente za jačanje imuniteta i prirodne lekove
  • Koristite mere opreza pri seksualnom kontaktu
  • Izbegavajte šećer i slatkiše jer šećer smanjuje imunološku funkciju i pojačava upale
  • Izbegavajte alkohol i cigarete koje takođe smanjuju imunološku funkciju organizma
  • Izbegavajte kiselu hranu ali i previše začinjenu jer ona može uticati da simptomi Herpesa budu izraženiji 
  • Izbegavajte industrijsku hranu, loše ugljenje hidrate, šećere, konditorske proizvode i hranu prepunu  aditiva
  • Jedite dosta povrća i voća, krećite se i izbegavajte stres
  • Izbegavajte rukovanje sa osobama kod kojih vidite da na usni imaju izražen Herpes


Lečenje groznice na usni prirodnim putem


Šta je to što možemo preduzeti da sprečimo infekciju herpesom? Donekle smo već pomenuli osnovne mere prevencije, međutim, postoji i niz radnji i prirodnih lekova kojima možemo ublažiti već nastalu infekciju i skratiti period trajanja. Korišćenjem nekih biljaka i pripravaka možemo ubrzati proces povlačenja herpesa i ubrzati zarastanje. Svakako trebamo koristiti biljke koje utiču na imunitet kao što je beli luk, ehinacea ili aloe vera. 

Beli luk je poznat kao jedan od najjačih prirodnih antibiotika i boraca protiv raznih vrsta infekcija. Herpes možemo tretirati belim lukom na najjednostavniji način, tako što ćemo uzeti čen belog luka, blago pritisnuti da izađe sok iz njega i zatim utrljati u groznicu. Ovaj proces možemo ponavljati više puta u toku dana. Učinak je brz i efikasan i groznica će brzo nestati.

Soda-bikarbona se takođe pokazala kao odličan lek protiv groznice na usni. Pomešajte soda-bikarbonu sa malo vode tako da napravite gustu masu pa je nanosite na obolelo mesto više puta u toku dana. Ubrzo ćete osetiti olakšanje. Groznicu takođe možete mazati sokom iz lista biljke aloe vera. Ukoliko je posedujete u svojoj bašti slobodno je koristite.

Cink je obavezan mineral u svim kombinacijama za podizanje imuniteta. Veliki broj lekova koji se koristi za suzbijanje groznice na usni sadrže upravo cink u svom sastavu. Cinkova mast koja se može kupiti u svim prodavnicama zdrave hrane odličan je saveznik u borbi protiv groznice na usni.

Ehinacea biljka, mast ili tinktura ehinacee će pomoći takođe u lečenju Herpesa. Redovno mažite obolelo mesto. Najmanje tri puta dnevno i skratićete period trajanja infekcije. 

Propolis i matična mleč su takođe snažna sredstva u borbi protiv groznice na usni. Tretman ovim sredstvima možete sprovoditi lokalno, mazanjem na obolelo mesto i oralno tako što ćete piti kako biste ojačali uminitet. 

Vitamin C, voće i povrće, zdrav način života, izbegavane rizičnih grupa i stresa, sve su to metode i sredstva za lečenje i prevenciju od Herpesa, izazivača groznice na usni. 



Preporučeni proizvodi

Ulje četiri lopova 30ml Terra

Brojni eksperimenti dokazali su da je fo...

Čaga gljiva kapi Zoki s

Deluje antioksidantno, antikancerogeno, ...

Soja protein 500 gr

Soja protein predstavlja izvrstan izvor ...

Sirće jabukovo 1l Ekofarm

Ovaj proizvod dobijen tradicionalnom met...

Sok pravi cvekla

Prirodni mutni sok od cvekle. Sastav: cv...


Pogledaje još

Oxsilver

Sinergijsko delovanje kiseonika i srebra...

Srebrna kap-menta,žalfija,timi

Srebrna kap je sredstvo za higijenu nosn...

Ulje crnog kima 30ml

Ova čudesna biljka za koju se smatra da ...

Testenina proso grkljančići Testolin

Testenina od prosa. Bez glutena. Koristi...

Umeboši pasta 100gr Mitoku

Umeboši pasta se dobija mlevenjem...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Keto dijeta - osnovni principi i spisak dozvoljenih i nedozvoljenih namirnica

U vremenu kada se mnogi pribegavaju različitim dijetama i načinima ishrane, prvo se treba upoznati s...

Detaljnije

Prirodna rešenja za prekomerno znojenje

Da li ste znali da se prekomerno (pojačano) znojenje stopala, ruku i u predelu pazuha naziva hiperhi...

Detaljnije

Biljkama protiv gripa

Sezona prehlade i gripa dolazi sa hladnim danima. Grip ili influenca je virusno oboljenje disajnih o...

Detaljnije

Sirovo ili kuvano povrće?

Uravnotežena ishrana sadrži sirovo i kuvano povrće. Važno je da ih na pravi način kombinujemo, i da ...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS