Anemija prirodno lečenje


Prirodna terapija Biljke kao lek

Ukoliko u našoj krvi nemamo dovoljan broj crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), koja bi do svih ćelija u organizmu sprovodila određenu količinu kiseonika, ukazuje nam da patimo od anemije (malokrvnosti). Analizom krvi u laboratoriji, nizak nivo hemoglobina u krvi nam može pokazati da bolujemo od anemije.

Uzrok nastajanja anemije

U velikom broju slučajeva, uzrok nastajanja anemije (malokrvnosti) jeste nizak nivo gvožđa, folne kiseline, vitamina B12 i vitamina C u organizmu, tako da je dobra i zdrava ishrana ključna u borbi protiv anemije. Vitamin B12 i folna kiselina smatraju se neophodnim za formiranje zdravih crvenih krvnih zrnaca. Takođe, uzrok anemije mogu biti obilna krvarenja usled hirurških zahvata, obilne menstruacije, unutrašnja krvarenja usled pucanja čira, hemoroidi. Mnoga hronična oboljenja, npr. artritis, reuma, oštećenja jetre, problemi sa štitnom žlezdom i bubrezima, rak, mogu dovesti do pojave anemije.

Simptomi anemije

Najčešći simptomi anemije su: hroničan umor, nizak pritisak, osećaj malaksalosti, ubrzan rad srca i lupanje srca, glavobolja, vrtoglavica, osećaj hladnih ruku i hladnih nogu, nesanica, depresija, razdražljivost, krvarenje desni, problemi sa kožom, bledo lice, opadanje kose, krtost noktiju.

Ukoliko promenite svoj uobičajeni način ishrane, i ako u ishranu uključite prirodne i zdrave namirnice koje su bogate gvožđem i vitaminom C, možete poboljšati ili čak izlečiti stanje anemičnosti.

Prirodni recepti za lečenje anemije (malokrvnost)

Kopriva – ova biljka sadrži veliku količinu gvožđa koje se, većim delom, nalazi u njenim listovima. Kopriva se od davnina smatra biljkom koja je vrlo delotvorna za lečenje anemije, odnosno, biljkom čiji sastojci (gvožđe i vitamin C) stimulišu proizvodnju eritrocita. Sveži i suvi listovi koprive se mogu iskoristiti za pripremu raznih čajeva, kaši, supa…

Cvekla – konzumiranje cvekle i njenog svežeg soka posebno je pogodno za osobe koje boliju od anemije. U slučaju anemije, preporučuje se da tokom nekoliko meseci pijete dve čaše soka od cvekle dnevno, kako biste ojačali krv, tj. kako biste pobedili anemiju.

Maslačak – smatra se efikasnim prirodnim lekom za anemiju. Možete ga koristiti suvog za pripremu čaja, ili svežeg, za dodatak salatama gde ćete upotrebiti njegove cvetove.

Jabuka –  preporučuje se svakodnevna konzumacija jabuka, jer su jabuke bogate vitaminom C.

Mirođija – smatra se idealnim lekom za anemiju, naročito kada je uzrok anemije obilno menstrualno krvarenje. Možete grickati semenke mirođije, a možete mirođiju koristiti i kao začin, tj. dodatak jelima.

Žumance sa limunom i medom – umutite žumance sa sokom od limuna i jednom kašikom prirodnog pčelinjeg meda. Konzumirajte 3 puta dnevno, do 3 puta nedeljno.

Pivski kvasac – uz obrok ili salatu uzmite bar jednu kašičicu pivskog kvasca na dan, jer sadrži gvožđe.

Prirodni sokovi za malokrvnost

Sok od narandže i limuna

Sok od pomorandže i limuna, kao i sve namirnice bogate vitaminom C, pomaže u apsorbciji gvožđa. Bilo bi poželjno da anemične osobe povećaju unos vitamina C putem citrusa, i da koriste sok od limuna za začinjavanje salata i zelenog povrća, npr. spanaća i zelene salate koje su bogate gvožđem. Takođe, preporučuje se konzumacija soka od limuna i narandže uz obroke bogate gvožđem, npr. uz sočivo, pasulj, brokoli, kupus itd.

Sok od paradajza, spanaća i belog luka

U blender stavite 1 crveni paradajz, nekoliko listova spanaća, 1 čen belog luka i prelijte 1 čašom vode. Dobro izmiksujte i pijte odmah.

Sok od peršuna i limuna

Sitno iseckajte 1 svežanj peršuna i stavite u blender. Dodajte čašu vode i sok od 1 ceđenog limuna. Dobro umutite, zatim dobijeni sok dobro iscedite i pijte ga ujutru. Gvožđe iz peršuna se bolje apsorbuje ukoliko se u organizam unosi zajedno sa limunskom kiselinom.

Sok od cvekle i šargarepe

Oljuštite i operite 2 sveže cvekle i 2 sveže šargarepe. Umiksujte ih u blenderu ili iscedite u sokovniku. Po želji možete dodati 2 kašičice pivskog kvasca ili 1/2 kašičice morača. Ovaj sok možete piti svakodnevno.

Sok od kupine, jagode i jabuke

Šaku kupina, šaki jagoda i 1 jabuku umiksujte u blenderu sa čašom vode. Ovaj napitak je najbolje da konzumirate ujutru na prazan želudac.

Sok od šargarepe i potočarke

Operite 3 šargarepe i 2 svežnja potočarke. Iseckajte sastojke i stavite ih u blender, dodajte čašu vode. Umutite dobro i pijte dva puta dnevno.

Sok od narandže, badema, kvasca, meda i žumanceta

Sastojci: 1 čaša soka od narandže, 2 badema, 1 kašika pivskog kvasca, 1 kašika pčelinjeg meda, 1 sveže žumance. Sve ove sastojke stavite u blender i mutite nekoliko minuta. Sok ispijte lagano.

Salata za anemiju

Ova salata se veoma lako pravi, a njeni sastojci su idealni ne samo za lečenje anemije, već i za osobe sa visokim nivoem holesterola, za trudnice i za dijabetičare.

3 šolje braon pasulja

1 crvena paprika iseckana na kockice

1 žuta paprika iseckana na kockice

½ crvenog luka (sitno iseckanog)

1 svežanj peršuna (usitniti)

2 ceđena limuna

1 kašika maslinovog ulja, posoliti po ukusu

Nakon što skuvate pasulj, dobro ga iscedite i sipajte u činiju. Dodajte paprike, luk i peršun. Zatim prelijte maslinovim uljem, limunovim sokom i posolite po želji.

Kolačići od badema za malokrvnost

25g mlevenog badema

4 belanceta

150g maslaca

1 prstohvat soli

125g integralnog brašna

50g pirinčanog brašna

1 rendani limun

150g smeđeg šećera

75g suvog badema (sitno iseckanog)

U činiju dobro pomešati maslac, šećer i so. Prosejati brašno i mleveni badem, i dodati u smesu sa maslacem. Dodati izrendanu koru limuna. Dobro umutiti belanca i dodati ih u prethodnu smesu. Dodati sitno seckane bademe. Promešati da se sastojci sjedine. Na pleh namazan uljem dobijenu smesu nanositi kašikom, formirajući male kolačiće. Rernu zagrejati na 180ºC i peći 15-20min.

Namirnice koje se preporučuju za malokrvnost

Hrana bogata gvožđem i folnom kiselinom vrlo je efikasna za lečenje malokrvnosti. Ukoliko patite od anemije, konzumirajte sledeće namirnice: sočivo, pasulj (braon i crni), integralne žitarice, crveno meso, zumance, orasi, badem, pistaći, zeleno povrće – spanać, brokoli, blitva, artičoka, zelena salata, celer, lucerka. Takođe, bitno je da uz namirnice bogate gvožđem u ishranu unosite i namirnice bogate vitaminom C. Namirnice koje zadovoljavaju optimalni dnevni unos vitamina C su, npr: 200g prokelja, šolja soka od ribizle, šolja soka od ananasa, 200g svežih jagoda, 1/2 dinje.

Saveti:

Ukoliko sumnjate da ste anemični, obratite se lekaru kako bi vam preporučio adekvatni terapiju. Pomenute namirnice mogu pomoći u lečenju, ali ne smeju biti jedini način lečenja. Malokrvne osobe treba da izbegavaju ispijanje čajeva nakon obroka, jer čajevi sprečavaju vezivanje gvožđa. Takođe, poželjno je da izbegavaju konzumiranje kafe, rafinisane i proizvode sa zaslađivačima. Anemične osobe treba da ograniče upotrebu mlečnih proizvoda i čokolade. Kravlje mleko, zbog velike količine kalcijuma,  otežava vezivanje gvožđa. Iz tog razloga, ne smete u isti kobrok uključiti mlečne proizvode i namirnice bogate gvožđem. Alkohol i gazirana pića takođe onemogućuju vezivanje gvožđa, što može dovesti do malokrvnosti ili pogoršati stanje kod osoba koje već boluju od anemije.


Preporučeni proizvodi

Sok pravi trnjina 1l

Prirodni mutni voćni nektar od trnjine. ...

Ulje kokosovo 220ml Hajdukovo

Kokosovo ulje extra kvaliteta. Na niskim...

Ulje mente 10ml BIO

Miris eteričnog ulja peperminta osvežava...

Smeša za hrono hleb

Gotova smeša za brzo i jednostavn...

Vegge line parizer povrće 200g

100% veganski parizer, bez soje i alerge...


Pogledaje još

Franck cikorija250g

Prženi, mleveni koren cikorije (Cichoriu...

Ulje etarsko limun 10ml Vitali

Aktivni sastojci etarskog ulja limuna po...

Ulje lešnika 50ml BIO

Ulje lešnikaje potpuno prirodno, hladno ...

Džem od đumbira 220ml Guštoman

Ovaj džem je napravljen specijalnom rece...

Cikorija

Prženi, mleveni koren cikorije (Cichoriu...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Bahove kapi

Bahove kapi su prirodan homeopatski preparat sačinjen od koncentrovanih cvetnih esencija, namenjen p...

Detaljnije

Kako izgleda piramida ishrane u raznim zemljama

Piramida ishrane je izraz koji se koristi za bilo koju grafiku koja stavlja hranu u nutritivnu hijer...

Detaljnije

4 dana meditacije za bolje kognitivne sposobnosti

Istraživanja redovno potvrđuju prednosti meditiranja za raspoloženje, nivo stresa i sveukupno zdravl...

Detaljnije

Prirodno lečenje urinarne infekcije

Najčešći oblik oboljenja urogenitalnog trakta, kako kod žena tako i kod muškaraca, jes...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS