Apneja u snu - šta je, simptomi, lečenje


Zdravlje Zdravstveni problemi

Šta je apneja ili manifestacija apneje u snu, simptomi i lečenje, najčešta su pitanja. Mnogi čak i ne poznaju ovaj termin, ali ako bi se reklo hrkanje tokom sna i otežano grubo disanje svi će znati o čemu je reč. Iako, naizgled bezopasna pojava, apneja može izazvati značajne komplikacije. 

covek spava i hrce ima apenju u snu

Šta je apneja?

Iako nema zvaničnu definiciju, apneju možemo definisati kao prekid disanja tokom sna. Dakle, tokom sna izostaje normalan udah i izdah. Pauze u disanju traju i do 20 sekundi, a broj izostanka disanja u jednom času spavanja može biti zabeležen i do 100 puta. Znači, prisustvo apneje u snu može biti izuzetno značajan poremećaj, što uslovljava smanjenje kiseonika u organizmu. 

Apneja u snu – simptomi

Moguća je apneja, odnosno nepravilno disanje i tokom dana, ali najizraženija je apneja u snu. Simptomi su mnogobrojni i lako prepoznatljivi. Simptome apneje tokom sna može ustanoviti i običan laik, ondnosno ne poznavalac ovog poremećaja, dok stručno lice će potvrditi poremećaj i usmeriti tok lečenja. Glavni simptomi apneje ogledaju se u hrkanju, nepravilnom i glasnom disanju, grubo rečeno „krkljanju“, kojim se stiče utisak da će se osoba ugušiti. 

Zatim, simptomi mogu biti umor i pospanost, oni se objašnjavaju činjenicom da se osoba nije adekvatno i dovoljno odmorila tokom prethodnog sna, uz nepravilno disanje. Nepisano je pravilo da osoba može prespavati i više od 10 časova, ali taj san nije bio kvalitetan i osoba oseća umor i pospanost. Prilikom buđenja, osobe sa apnejom u snu imaju suva usta i grlo i često bol u glavi. Bol u glavi se objašnjava zbog manjka kiseonika tokom noći. Pored navedenih simptoma, mogu se zapaziti i mnogi drugi, ali ovo su najčešći. 

Koje su vrste apneje?

Postoje glavna tri tipa apneje i to: 

 • Opsturktivna sleep apneja – najčešće prisutna apneja, uslovljena je zatvaranjem disajnih puteva tokom sna;

 • Centralna sleep apneja – dešava se ukoliko izostaju signali koji šalje centar za disanje mišićima tokom noći, pa usled toga dolazi do prekida disanja;

 • Mešovita sleep apneja – nastaje kombinacijoj prve dve vrste apneje. 

Dok klasifikovana prema težini tegobe, apneja može biti: 

 • Laka;

 • Srednja;

 • Srednje teška;

 • Teška.

Laka apneja ne zahteva značajno lečenje, dok teška podrazumeva obavezno lečenje. U svakom slučaju, bez obzira koje je jačine tegoba svavetuje se poseta lekaru. 

Kako se leči apneja?

Pored pitanja šta je apneja, sledeće koje se postavi jeste kako se leči apneja? Pitanje je logično, a do njega možete doći na više načina, jedan i najadekvatniji je poseta lekaru, dok su sve češći načini koji se odnose na posetu blogova i čitanje studija i saveta stručnjaka. U svakom slučaju prvo je potrebno utvrditi tačnu vrstu apneje i težinu tegobe. Ukoliko se dijagnostikuje laka i srednja apneja preporučuju se mali aparati koji se koriste tokom sna i koji mogu disati umesto vas, odnosno potpomagati disanje tokom prekida disanja. 

Pored tih aparata, postoje i savremeno patentirane proteze za usta, koje bi drzale adekvatan položaj usta (donja vilica nešto ispred gornje) i na taj način protok vazduha kroz dušnik biva obezbeđen u maksimalnom kapacitetu. Ukoliko se dijagnostikuje da je apneja srednje teška i teška, predlaže se intervenicija hirškim putem. Interveniciju obavlja hirurog otorinolaringolog. U svakom slučaju najbitnija je adekvatna dijagnoza. Obično se u prvom periodu ponude pomagala za disanje, nakon toga praćenje stanja, a ukoliko nemaju efekta pribegava se hiruškoj interveniciji. Najbitnije je istaći da je hiruški poduhvat praktično bezazlen i da nema mesta za strah. 

Lečenje apneje prirodnim putem

Lečenje apneje prirodnim putem predstavlja prvi način u toku lečenja. Najbitnije je isprobati prirodne načine, pre upotrebe mnogih medikamenata, pomagala ili eventualno hiruških zahvata. Lečenje apneje prirodnim putem podrazumeva nekoliko izuzetno lakih načina primene prirodnih sredstava. Najčešći vid su:

 • Kurkuma – zapravo potrebno je napraviti napitak od kurkume i tople vode i popiti ga pred spavanje. Dokazano je da kurkuma utiče na disajne organe. Napitak neće biti prijatnog ukusa, zapravo ima gorak ukus, ali svakako morate biti istrajni u terpijskoj primeni kurkume;

 • Eterično ulje nane – takođe, reč je o napitku. Potrebno je ukapati nekoliko kapi eteričnog ulja nane u čašu vode, koju je potrebno popiti pre spavanja. Nana ima opuštajuće i umirujuće dejstvo, uz širenje disajnih organa;

 • Podizanje jastuka – pokušajte da podignegte jastuk. Podizanje nivoa ispod glave i gornjeg dela tela, uslovljava bolji protok vazduha;

 • Spavajte na boku – spavanje na leđima uslovljava otežan protok vazduha, za razliku od spavanja na boku, tako da je savet da prilikom sna svoj položaj nađete na strani.

Razlika između apneje i običnog hrkanja

Nije retkost da osobe koje hrču nemaju apneju. Iako je hrkanje najklasičniji reper apneje, nije pravilo da osoba koja hrče ima ovaj poremećaj. Glavna razlika je u intervalima hrkanja. Ukoliko kod osobe koja hrče ima prekid disanja na par ili čak i više sekundi, znači da ima određeni stadijum apneje. Praktično, prekid disanja je najbitniji. 

Apneja kod dece

Nije retkost da i mališani hrču. Obično hrkanje kod dece izaziva prehlada ili upala trećeg krajnika. Takođe, mališani sa Daunovim sindromom, devijacijom nosa ili nekim drugim hroničnim tegobama mogu hrkati. Ukoliko se javlja hrkanje sa prekidima, odnosno izostanak uzimanja vazduha u određenijm intervalima potrebno je obratiti pažnju. U tom slučaju potrebno je detaljno pregledati uho i nos, a to će obaviti otorinolaringolog. 

Uticaj apneje na životni stil

Konstantna apneja u snu može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, a samim tim promeniti životni stil. Zdravstveni problemi mogu biti velikih razmera. Uticaj konstantne apneje u snu i smanjena količina kiseonika u organizmu mogu izazvati kardiovaskularne probleme, povišen krvni pritisak, nesanice, bolove u glavi, nervozu koja može preći u blag oblik depresije. 

Šta još može uticati na pojavu apneje u snu?

Pored zdravstvenih problema, koji su ranije navedeni, odnosno barijera protoka vazduha disajnih organa, mogu i drugi faktori uticati na pojavu apneje. Neki od njih ogledaju se u povećanoj telesnoj težini, odnosno gojaznosti. Mosnoća u telu može onemogućiti protok vazduha. Zatim, alkoholizam i pušenje mogu internzivirati pojavu apneje u snu. Cigarete dovode po pojačavanja sekreta iz pluća, pa je i disanje otežano. Ukoliko osoba ima genetske predispozicije za devijaciju nosa ili neke druge urođene smetnje koje izazivaju apneju, na njih se ne može lako uticati, dok se na upotrebu cigareta i alkohola može. Savet bi bio povesti računa o svom zdravlju. 


Preporučeni proizvodi

Gold corn flakes bez šećera250

Kukuruzne pahuljice vrhunskog kvaliteta,...

Kapi sremuša 50ml ZokiS

Prirodan preparat koji ima blagotvorno d...

Pivski kvasac BIP 200gr

Pivski kvasac je bogat proteinima, esenc...

Brašno od lana 500g Uvita

Obezmašćeno laneno brašno. Lan sadrži om...

Seitan 200gr

Sejtan je “pšenično meso” koje je pravlj...


Pogledaje još

Ulje za regeneraciju 10ml BIO

Ulje za regeneraciju kože predstavlja me...

Sapun od kozjeg mleka-neven

Lekovitost kozjeg mleka je poznata zbog ...

Organska instant integralna kukuruzna palenta sa vrganjima

Palenta se dobija od kukuruza. To je u s...

Super green mix 6 80g BEYOND

“Super zelena mešavina 6” je mešavina 6 ...

Tahini 360g

Tahini je susamova pasta dobijena hladni...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Kakao - značaj i lekovitost

Glavni je sastojak čokolade i biljka od koje se prave najukusniji napici. Lekovit je, egzotičan ukus...

Detaljnije

Čaj od lavande za nesanicu

Lavanda je prirodan lek koji ima umirujuće delovanje na nervni sistem pa se preporučuje kao čaj za n...

Detaljnije

Šta je sejtan?

Sejtan je proizvod od pšenice koji kuvanjem postaje iznenađujuće sličan mesu pa se naziva i p...

Detaljnije

Voda je lek

70% čovekovog organizma je voda. Voda je neophodna za metabolizam jer omogućava varenje, a kasnije i...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS