Crna čokolada - prednosti za zdravlje


Saveti

Čokolada je svuda u svetu poznata kao slatka poslastica i masovno se upotrebljava. Sastavni je deo mnogih kolača, pečiva i napitaka. Postoji jedna vrsta čokolade koja je poznata pod nazivom crna čokolada ili čokolada za kuvanje, koja sadrži blagotvorne sastojke, i koja je zdrava ukoliko se konzumira u umerenim količinama.

Crna čokolada sadrži flavonoide. Ove supstance deluju kao antioksidansi koji smanjuju slobodne radikale, molekule koji uzrokuju oštećenje ćelija u organizmu.

Iako je crna čokolada zdravija od mlečne, preporučuje se njeno umereno konzumiranje, jer sadrži šećer i masti koje mogu dovesti do povećanja telesne težine. Uvek birajte crnu čokoladu sa što većim procentom sadržaja kakaa, jer upravo on čini crnu čokoladu zdravom.

Crna čokolada – nutritivna vrednost

Ova čokolada je veoma bogata mnogim vitaminima i mineralima. Sadrži veći procenat vitamina i minerala od nekih drugih proizvoda, koji se nazivaju vitaminskim bombama. Prednost crne čokolade za zdravlje je u tome što sadrži sledeće supstance: vlakna, proteine, vitamine K, B3, B12, gvožđe, magnezijum, kalcijum, kalijum, fosfor, cink, selen i mangan.

Crna čokolada za zdravlje

1. Crna čokolada za ublažavanje kašlja

Prisustvo teobromina (gorkog alkaloida koji se nalazi u kakau) u crnoj čokoladi, čini je efikasnim lekom za ublažavanje kašlja.

2. Crna čokolada za bolju cirkulaciju i smanjenje krvnog pritiska

Flavonoidi koji se nalaze u crnoj čokoladi, poboljšavaju protok krvi kroz krvne sudove, sprečavajući nastanak tromba.

Ćelije koje se nalaze u zidovima arterija, proizvode azotnu kiselinu, hemijsku supstancu koja opušta i širi krvne sudove, i na taj način se kontroliše krvi pritisak. Razna istraživanja pokazuju da crna čokolada i kakao u prahu, smanjuju povišen krvni pritisak kod odraslih gojaznih osoba.

3. Crna čokolada smanjuje nivo lošeg holesterola

Antioksidansno dejstvo crne čokolade može smanjiti oksidaciju lipoproteina niske gustine, tj. lošeg holesterola (LDL), i povećati lipoproteine visoke gustine, tj. dobar holesterol (HDL).

4. Crna čokolada smanjuje apetit

Studija sprovedena 2008.god na univerzitetu u Kopenhagenu, pokazuje da crna čokolada smanjuje apetit. Jedna polovina osoba na kojima je sprovedeno ovo istraživanje, konzumirala je crnu čokoladu, a druga polovina mlečnu čokoladu. Osobe koje su jele crnu čokoladu osećale su sitost tokom dužeg vremeskog perioda, za razliku od osoba koje su jele mlečnu čokoladu.

Ovu razliku uzrokuje ili gorak ukus crne čokolade koja reguliše apetit, ili kakao buter prisutan u crnoj čokoladi, koji usporava varenje.

5. Crna čokolada poboljšava moždanu funkciju

Takođe, zahvaljujući flavonoidima, crna čokolada povoljno utiče na funkcije mozga, i na taj način može sprečiti nastanak poremećaja, poput Alchajmera ili Parkinsona. To se dešava upravo zbog toga jer ove supstance poboljšavaju protok krvi kroz organizam, samim tim i protok krvi do mozga.

NAPOMENE:

Čokolada bilo kog tipa, može imati visok sadržaj masti, kalorija i šećera. Međutim, masti koje se nalaze u crnoj čokoladi nisu loše masti. Radi se prvenstveno o oleinskoj kiselini, koja spada u mononezasićene masne kiseline omega-9, a koje su zdrave za ljudski organizam.

Mnogi proizvodi od čokolade sadrže masti koje potiču iz mleka i druge veštačke masti, koje mogu neutralisati (suzbiti) blagotvorno dejstvo crne čokolade bogate flavonoidima.

Bez obzira na to što je crna čokolada zdravija od mlečne, ne treba da preterujete u konzumiranju. Dovoljno je da pojedete oko 20g crne čokolade dnevno (3-4 kockice).


Preporučeni proizvodi

Čijavanpraš

Dodatak ishrani, opšti tonik za očuvanje...

Ulje origano 20ml Terra Co

Divlji origano uspeva na nepristupačnim ...

Nigari 100g muso

Nigari je magnezijum hlorid. Koristi se ...

Ulje lešnika 0,25 Linum

Ulje od lešnika je potpuno prirodno ulje...

Kumin zrno 100g

Kumin daje svež, prirodan ukus svakom je...


Pogledaje još

Šećer smeđi 0.51

Smeđi šećer je kvalitetniji i od žutog š...

Đumbir napitak sa organskim kokosovim šećerom

Sa tri nijanse ukusa, preneli smo vam mi...

Sok nar Biotta

Od nara se dobija zdrav sok, bogat vitam...

Badem listići BIO 100g

Uvrstavanje badema u ishranu jača imunit...

Diabet štanglica brusnica med 30g

Pogodno za dijabetičare. Ne sadrži šećer...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Ajurveda predlozi: Mućkanje ulja u ustima

Terapija od 10 do 20 minuta mućkanja jedne kašike ulja izbacuje toksine iz organizma i omogućava mu ...

Detaljnije

Neven je lek za kožu

Neven je jedna od najkorisnijih biljaka za negu i lečenje kože. Sadrži flavonoide uz čiju pomoć delu...

Detaljnije

Kinoa - sve zdravstvene prednosti ove moćne žitarice

Biljka kinoa, u svetu poznata pod nazivom quinoa, potiče sa Anda u Južnoj Americi i od davnina se ko...

Detaljnije

Čaj od koprive za čišćenje organizma

Kopriva je višegodišnja biljka koja se koristi za proćišćavanje krvi i pojačano...

Detaljnije
Copyright © 2018 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GlobalWebmasters, SEO by WBS