Holesterol za početnike


Holesterol

Većina onih koja nije imala problem sa holesterolom možda i ne zna baš toliko o ovom problemu. Naravno, ukoliko ne pričamo o stručnim licima, već o laicima. Interesovanje o samom holesterolu počinje onog momenta kada nam doktor kaže na osnovu naših analiza da se tu nešto dešava i da bi trebalo da povedemo računa o holesterolu, jer nam je visok. 

Tu naravno dolazi i do upozorenja od strane lekara, koji ima samo dobronamerne savete i zna da nam se ne piše dobro ukoliko holesterol nastavi da raste. Zato ukoliko čitate ovaj tekst verovatno ste jedan od tih početnika, koji je tek sada od doktora dobio upozorenje i želi nešto više da sazna o tome. Nećemo da vas plašimo, koristićemo se činjenicama i uvešćemo vas u priču o holesterolu, zarad vašeg zdravlja.

Možda će vas zanimati i kako najbrze smanjiti holesterol?


Dve vrste holesterola - HDL i LDL holesterol


Ni za ovo možda niste čuli, ali ne postoji samo jedna vrsta holesterola, već dve. U pitanju su dobri i loši holesterol. Da, holesterol može da bude i dobar. Elem, LDL holesterol je onaj koji je zapravo loš i koji nikako ne bi smeo da pređe određene granice. Dakle, i LDL i HDL holeterol postoje u našem telu i imaju svoju funkciju, međutim kada dođe do poremećenih vrednosti nastaje problem. Kao što smo rekli LDL holesterol se definiše kao loš i on nikako ne sme da bude povećan. Kada je on povećan onda se u arterijama stvara višak masnoće, ako i u kapilarima. Kada se na tim delikatnim mestima stvara masnoća to znači samo jedno kao posledicu - srčani ili moždani udar. Ta masnoća nikako ne bi trebalo da se zadržava tu gde joj nije mesto, a glavni zaslužni zašto tu, u regularnim uslovima nema masnoće, jeste HDL holestrol iliti dobar holesterol. Dakle, on reguliše to. I kada imate višak HDL holesterola to nije strašno, to čak može da bude i dobro. Problem je kada dođe do disbalansa, što se obično i dešava i kada imate višak LDL holesterola, a manjak HDL. Onda dolazi do svih komplikacija.


Povišen holesterol - simptomi


Rizične grupe za pojavu povišenog lošeg holesterola su stariji ljudi, pre svega muškarci stariji od 45 godina i žene od 50. Zatim, ako imate problem sa dijabetesom takođe ste rizična gupa, kao i ako je neko u porodici imao probleme sa holesterolom. U rizične grupe spadaju i pušači, oni koji konzumiraju dugo alkohol.

Simptomi se ne mogu prepoznati u početnoj fazi, tačnije uglavnom se ne mogu prepoznati. Odnosno može se utvrditi samo na osnovu krvne slike. Kasnije, kada bolest malo uznapreduje mogu se primetiti sledeći simptomi: bol u grudima, gde osećate da vas nešto priteže. Ovaj bol se može javiti spontano i tako i nestati, a nekada se može i pojačavati. Bol možete osetiti i u nogama, zato što i tu kreću da se talože masnoće. Merite redovno i pritisak zato što se može desiti da visok krvni pritisak zapravo posledica povećanog holesterola. Ono što je najkarakterističnije za povišen holesterol jesu žute fleke koje se javljaju oko očiju.


Stres i holesterol - može li se holesterol dobiti od stresa



O ovoj temi se ne priča dovoljno, a i te kako bi trebalo. Naime, stres je okdiač mnogih stanja i mnogih bolesti. Mnoge teške bolesti, sa katastrofalnim krajem, kao uzrok imaju stres. Stres je nekako postao sastavni deo naših života i naučili smo da se na ove ili one načine borimo sa njim. Međutim, nekada nam se u životu dešavaju situacije koje ne možemo da kontrolišemo i koje često znaju da prouzrokuju takve količine stresa, koje se mogu odraziti i na povišen holesterol. Šta se tu zapravo dešava? Naime, kada nam se desi neka situacija, koju mi doživljavamo kao veoma strašnu, koja nas muči i tišti, koja nam jednostavno ne prija i zbog koje smo uplašeni, tužni, besni i ljuti, naše telo ne zna šta da radi i ne može da se izbori sa takvim situacijama i onda počinjine da otpušta masnoću i to ne bilo gde nego u krvotok. Što naravno za posledicu ima povećane lošeg holesterola, kao što smo to već naučili. Čak i kada se zdravo hranimo, vežbamo i pridržavamo svih mera ne mora da znači da naš holesterol držimo pod kontrolom, ukoliko ne znamo kako da reagujemo i kako da se izborimo sa svim stresnim situacijama. Na tome se radi. I niko vam ne treba da vam kaže "nemoj da se nerviraš", već vam treba neko ko će vam reći da vas razume i da vam možda da neku tehniku kako da prevaziđete stresne situacije, koje su okidači mnogih bolesti.



Kako smanjiti holesterol?


Kada se ispostavi da imate povećan holesterol, to  znači da morate da menjate navike, a u nekom slučaju to znači da praktično menjate život. Dakle, morate ograničiti sebe zbog sebe, jer sebi ćete uvek valjati samo ako ste zdravi. Prvo i najvažnije - treba se fokusirati na ishranu. Dakle, iz ishrane se obavezno izbacuje sva masna hrana. Pokušajte da jela koja spremate i volite, spremate na manje masne i zdravije načine. Iz ishrane obavezno morate da izbacite beli hleb ili da ga smanjite, zatim gazirana pića - alkoholna posebeno, sve vrste testenina, kao i slatkiše. Umesto toga u ishranu se ubacuje voće i povrće i koštnjavo voće. Iz ishrane se izbacuje masno svinjsko meso. Zatim sledeći korak je uvođenje fizičke aktivnosti - vežbanje, treniranje, trčanje, hodanje. Bilo šta što će vas pokrenuti i što će vam u samom početku prijati. Za kraj, vrlo je važno da izbacite ili bar značajno da smanjite cigarete, kao i alkohol.

Prirodni lekovi za holesterol i ishrana


Kao što smo već napomenuli ishrana kod povećanog holesterola mora da bude bezmasna. Sve masno se izbacuje. Ono što se smatra prirodnim lekovima za holesterol jeste i đumbir. Đumir je neverovatan za mnoge bolesti, a posebno se savetuje ukoliko imate problem sa masnoćama. On će smanjiti loš holesterol. Ukoliko vam se ne sviđa njegov ukus, možete ga jesti i sa prirodnim medom. Zatim, u ishranu pored đumbira i meda ubacite i ostale prirodne lekove za holesterol poput cimeta, koji je dobar i za loš i za dobar holesterol. Kombinacija cimeta i meda je odlična za početak jednog dana, na primer. Semenke takođe mogu da budu prirodan lek, a posebno susam i lan. Oni su bogati elementima koje utiču da se smanji loš holesterol. Povrće kao što su crni i beli luk su odlični prirodni lekovi za holesterol. Ne zaboravite na delotvorne jabuke, soju i karanfilić.








Preporučeni proizvodi

Dezodorans vanila 30ml Apium

Potpuno prirodan deo stik izrađen od bez...

Pasulj mungo organic

Ova egzotična vrsta pasulja poseduje sve...

Ehinacea 30g Yogi Tea

Konzumiranje ovog čaja će vas održati zd...

Kalijumova so 350g

Kombinovana kalijumova so je mešavina ka...

Amarant

Amarant, ili štir, bogat je proteinima b...


Pogledaje još

Galete pirinčane multi grain

Galete od integralnog pirinča punog ukus...

Dekstroza 250g

Dekstroza je grožđani šećer. Daje brz do...

Galete pirinčane susam i so 100g

Galete od pirinča i susama punog ukusa i...

Bundevin puter 330g Macrobiotic

Bundevin puter može se mazati na hleb, k...

Ulje protiv akni 10ml

Ulje protiv akni predstavlja intezivnu f...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Osteoporoza - lečenje prirodnim putem

Šta je osteoporoza?Osteoporoza je bolest kostiju, koje usled gubitka koštane mase post...

Detaljnije

Elminišite neprijatan miris obuće

Većina nas se bar jednom u životu zapitala “Kako da otklonim neprijatan miris obuće?” Ko...

Detaljnije

Biljke koje čine antiparazitni program

Antiparazitni program, čiji je tvorac doktorka Huilda Clark, pokazao se kao veoma efikasan bora...

Detaljnije

Kombinacija meda i đumbira

Lekovita svojstva meda su velika i poznata, ali u kombinaciji sa nekim namirnicama su još jač...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS