Sportske povrede i lečenje


Sport

Sportske povrede nastaju kao posledica sportske aktivnosti i uglavnom predstavljaju povrede lokomotornog sistema odn. sistema za kretanje. Kako kod profesionalaca, tako i u rekreativnom sportu dominiraju povrede mišića, tetiva, ligamenata i zglobova. Na prvom mestu važno je hraniti se pravilno, unosite potrebne vitamine i suplemente, i povredu tretirate po osnovnim principima lečenja.

Veliki je broj pristupa u lečenju povreda, posebno sportskih koje u ukupnom broju povreda učestvuju do 15%. Ovim povredama je najizloženiji uzrast između 20 i 40 godina starosti, a osnovni princip lečenja sastoji se od RICE procedure koja podrazumeva Rest (Mirovanje), Ice (Hlađenje), Compression (Kompresija) i Elevation (Podizanje).

Mirovanje

Mirovanje je pošteda koja u zavisnosti od razmera povrede može biti delimična ili potpuna. Mirovanjem se smanjuje opasnost od pojave hematoma i krvarenja iz povređenog tkiva. Njeno trajanje se određuje individualno.


Hlađenje

Hlađenje se preporučuje odmah nakon povrede, tri puta u toku dana i u intervalima od 15 minuta. Koža ne sme biti u direktnom dodiru sa ledom kako ne bi došlo do promrzline, več mora postojati barijera u vidu plastične kese ili gumene obloge. Led smanjuje sekundarne povrede koje nastaju nakon mišićnoskeletnih i sprečava nastanak hipoksije, smanjene količine kiseonika u tkivima. Osnovni zadatak hlađenja je da iskontroliše bol i lokalno zaštiti mišić.

Kompresija

Kompresija se vrši elastičnim ili običnim zavojem i može smanjiti krvarenje i otok na mestu povrede. Postavljanje zavoja ne sme da pojača bol, pa je pravilno primenjena kompresija od velike važnosti. Treba voditi računa da pritisak bude ravnomeran, da nema nabora na zavoju i da kompresija ne ometa perifernu cirkulaciju.

Elevacija

Povređenu osobu treba postaviti u ležeći položaj kako bi se sama povreda stavila u najvišu tačku tela. Kod povrede donjih ekstremiteta povređeni deo treba da bude podignut iznad nivoa kuka, a kod povrede gornjih ekstremiteta, iznad nivoa srca. Elevacijom se dotok krvi smanjuje, a povećava venski i limfni odliv sa povređenog mesta.

Napomena: U cilju ublažavanja bolova  mogu se koristiti i lekovi koji pripadaju grupi nesteroidnih antireumatika i to oralno u obliku tableta ili lokalno u obliku gelova i krema.


Preporučeni proizvodi

Protein kokosa (20%) 500g

Kokos se od pamtiveka koristi u ishrani....


Pogledaje još

Sok pravi koktel 0.5l

Prirodni mutni voćni-povrtni sok od jabu...

Spirulina u prahu 100g BEYOND

Spirulina je modro-zelena alga stara 3,6...

Shoyu 200ml Mitoku

Porodica Sasaki već četiri stotine godin...

Hleb sa semenkama suncokreta 500gMVSiste

Integralni hleb vrhunskog kvaliteta, omo...

Nera čaj

Nera čaj je mešavina lekovitog bilja sa ...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Tradicionalna kineska medicina: Pravilna ishrana za dugovečnost

Prema načelima tradicionalne kineske medicine, čovek bi trebalo da odlazi na spavanje pre ponoći, od...

Detaljnije

Ulje čajnog drveta za akne

Ulje čajnog drveta dobija se destilacijom lišća istoimene biljke čiji je latinski naziv Melal...

Detaljnije

Tibetanski eliksir dugovečnosti

Tibetanski eliksir dugovečnosti i mladosti je mešivanina 3 neverovatna sastojka, zbog kojih j...

Detaljnije

Kupus dijeta za mršavljenje

Kupus dijeta za brzo mršavljenje je niskokalorična dijeta koja traje 7 dana. Postoji vi&scaro...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS