Kurkuma i zdravlje


Ishrana


U potrazi za zdravim začinima i biljkama koje mogu blagotvorno da deluju na naš organizam naišli smo i na kurkumu.  Što je za naše krajeve relativno novo, to za ostatak sveta definitivno nije pa se kurkuma koristi već vekovima kao začin i kao lek u prirodnoj medicini u zemljama Bliskog i Dalekog Istoka, odakle je i poreklom. Vremenom se odatle širila i na druge krajeve sveta, pa se danas koristi kao nezaobilazan začin u orijentalnim jelima. Njene zdravstvene prednosti su odavno prepoznate pa se sama ili u kombinaciji sa drugim namirnicama koristi za lečenje velikog broja zdravstvenih problema. 


Šta je kurkuma?


Kurkuma je biljka iz porodice đumbira, zeljasta, tropska, egzotična biljna vrsta koja svojim ukusom, mirisom i bojom predstavlja pravi dragulj u biljnom svetu. Kurkuma je biljka koja živi prilično dugo. Višegodišnja je biljka koja daje koren sličan đumbiru. Koren je smeđe boje, jake opne, sočan i opojan. Cveta raskošno, svetlo žutim cvetovima, tankih, uskih listova, zelene boje. Odlično izdržava visoke temperature i tropsku klimu. 

Značajna je prvenstveno kao začin ali i kao pomoćno lekovito sredstvo pa se u kombinaciji sa medom i drugim travama koristi kod lečenja različitih oboljenja. Kurkumin je supstanca kojom ova biljka obiluje i koja kurkumi daje specifičan ukus, boju i miris. U prehrambenoj industriji kurkuma je široko upotrebljavana, prvenstveno kao aditiv. Dodaje se hrani u cilju zaštite konzerviranih proizvoda od svetlosti -sunca. Takođe, služi za bojenje u konditorskoj industriji, dodaje se u senf, konzervirane gotove obroke a sve u cilju održavanja boje, ukusa i mirisa. Nije škodljiva ali svakako da je najbolje korisiti je svežu ukoliko imate tu mogućnost. Pod svežom podrazumevamo, na adekvatan način dobijen prah od kurkume koji mora biti proverenog kvaliteta i porekla. Ovakvu kurkumu možete klupiti u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane. Kurkuma se u našim krajevima sve više koristi a obavezan je dodatak orijentalnoj hrani i slatkišima. Ima specifičan ukus i boju koja je postojana i intenzivna, a nutritivni sastav je od izuzetnog značaja kao dodatak ishrani. 

Kurkuma se može koristiti sveža. Sveža se uglavnom koristi u zemljama gde se najviše gaji dok  u naše krajeve stiže sušena, u vidu praha već pripremljena za korišćenje. Ima specifičan i opojan miris pa su dovoljne male količine kako bi se zadovoljile potrebe. Ukus je blago ljut i blago gorak, opojan, egzotičan i vrlo intenzivan. Ukoliko se koristi u kulinarstvu daje jelu posebnu draž i orijentalni karakter. Kako je kurkuma iz porodice đumbira, koren je nalik korenu đumbira. Može se koristiti u različitim kombinacijama. Kombinuje se sa medom, mlekom, čajevima, voćem, jogurtom, stavlja se u soseve, pečenja, čorbe, potaže, sladolede i orijentalne slatkiše. Dakle, široke su mogućnosti upotrebe u kulinarstvu, a kad čujete koliki su zdravstveni benefiti poželećete da je uvrstite u svakodnevnu upotrebu.


Nutritivni sastav kurkume


Kurkuma je bogata vlaknima, vitaminima, mineralima i oligoelementima. Kao što smo već pomenuli, najviše sadrži kurkumina, sastojak koji kurkumi daje ukus, miris i boju. Upravo zbog kurkumina dodaje se kariju a poznata je i kao indijski šafran. Izuzetno je korišćena u pripremi dalekoistočne  hrane ali je i značajna u prirodnoj medicini kao lek.

Kurkuma se koristi i u ajurvedskoj medicini kao biljka koja oporavlja, krepi i štiti organizam od negativnih uticaja. Ajurveda preporučuje kurkumu za svakodnevnu upotrebu. Kurkuma je bogata gvožđem, manganom, bakrom, kalijumom, magnezijumom i vitaminima A, C i E kao glavnim antioksidantima, ali i vitaminima iz B grupe pogotovo B3 i B6 vitaminima. 

Kurkuma je jedan od jačih prirodnih antibiotika i antimikotika. Zbog svog specifičnog sastava koristi se za čišćenje i detoksikaciju organizma. Jaka antioksidantna i antiupalna svojstva pomažu u rešavanju upornih bakterijskih i gljivičnih infekcija. Kurkuma pomaže rastu i razvoju dobrih bakterija u crevima, što se može pripisati vlaknima kojima je bogata i njenim prebiotičkim svojstvima. Na 100 grama kurkume u prahu nalazi se:

  • Najviše ugljenih hidrata, oko 60 grama
  • Proteina 6 grama
  • Ukupnih masnoća 10 grama
  • Šećeri čine 3 grama
  • Vlakna 20 grama
  • Natrijuma 40 miligrama
  • Vitamina, minerala, oligoelemenata, eteričnih ulja, aminokiselina itd...

Etarska ulja koja se izdvajaju iz kurkume posebno su korisna u prirodnoj medicini i kozmetologiji. Između 4-5% kurkume su eterična ulja. Koliko će eteričnog ulja imati zavisi od načina gajenja, prirodnih uslova i zemlje porekla ali je gotovo uvek taj procenat prilično velik. Eterično ulje kurkume bogato je mircenom, p-cimenom, cineolom i drugim aromatičnim jedinjenjima. 

Zdravstvene benefiti kurkume


Kao što smo pomenuli, kurkuma poseduje antibakterijska antimikotička i antiupalna svojstva a takođe je i vrlo jak antioksidans. Redovna upotreba kurkume može vam pomoći da prevaziđete određene zdravstvene probleme. Uz redovnu terapiju i savet lekara kurkumu možete korisiti kao pomoćno sredstvo u lečenju različitih oboljenja. Najznačajnije rezultate pokazala je kod lečenja:

Srčanih oboljenja, na taj način što čisti krvne sudove, skida naslage masnoća sa krvnih sudova, ubrzava cirkulaciju i značajno utiče na smanjenje rizika od srčanog i moždanog udara. Eterično ulje kurkume može se koristiti za tretman proširenih vena i kapilara kao i za regeneraciju kože oštećene modricama i podlivima.

Posebno se pokazala u lečenju reume, bolova u zglobovima, kostima i mekim tkivima. Kurkuma je odlična kod reumatoidnog artritisa. Pomaže kod ublažavanja bolova, smiruje nastale upale, ukočenost zglobova i mišića, smanjuje otekline i pojačava motoriku i pokretljivost. Kurkumin koji se nalazi u kurkumi ima moćno antiinfalmatorno dejstvo i često organizam bolje reaguje na njega nego na neke komercijalne lekove protiv bolova. Zbog toga se preporučuje posebno kod oboljenja koštano-zglobnog i lokomotornog sistema.

Kurkuma se pokauzala i kod problema sa organima za varenje. Zbog svog specifičnog hemijskog sastava i vlakna kojima je bogata kurkuma značajno smiruje upale debelog creva i koristi se kao prirodan lek kod ulceroidnog kolitisa, Kronove bolesti i sindroma nervoznih creva- iritabilnog kolona. Može se koristiti kod želudačnih tegoba. Zbog svog specifičnog sastava ne preporučuje se ljudima koji imaju problema sa žučnom kesom. 

Kod upornih gljivičnih infekcija, kurkuma se pokazala kao vrlo uspešno lekovito sredstvo. Posebno kod kandide u crevima. Antimikotično dejstvo uništava gljivice a vlakna koja imaju prebiotička svojstva pomažu razvoju dobrih bakterija. 

Kurkuma se pored kulinasrtva i farmaceutske industrije može koristiti i u kozmetologiji za proizvodnju lekovitih melema, krema i parfema. Odlična je protiv različitih kožnih oboljenja. Smiruje upale, štiti i neguje osetljivu kožu. 


Kako se koristi kurkuma


Kurkuma se najpre koristila kao začin u orijentalnoj kuhinji. Vremenom, kako su se otkrivala njena zdravstvena i nutritivna svojstva njen značaj raste pa se počinje koristiti u pripremi kozmetičkih proizvoda i medicinskih lekovitih preparata kao dodatak ishrani. 

Danas je koristimo u kombinaciji sa drugim namirnicama jer tako savršeno deluje na određene organske poremećaje. U kombinaciji sa medom, kurkuma štiti naša creva i digestivni sistem. Koristi se za lečenje gljivičnih infekcija, protiv parazita u crevima, smanjuje upalu usled inflamatornih sistemskih bolesti poput Krona i kolitisa. Med, kurkuma, propolis i matični mleč, čine izuzetne sastojke za podizanje imuniteta u borbi protiv upornih bakterijskih infekcija, poput infekcije ešerihijom koli itd...

Kurkumu možete koristiti u kombinaciji sa maslinovim uljem, crnim i belim biberom, kao moćan začin ali i kao afrodizijak. Čaj od kurkume vrlo je popularan u japanskoj kulturi. Pravi se vrlo jednostavno. Kafena kašičica praha kurkume prelije se sa 2dcl ključale vode i posle 15 minuta spreman je za konzumiranje.

Kurkuma ubrzava metabolizam pa je možete koristiti i za gubitak suvišnih kilograma. Možete je dodavati u jogurt ili kiselo mleko uz doručak ili posle treninga. Potrebno je da je koristite svakodnevno kako rezultati ne bi izostali. 

Mere opreza


Kurkumu nemojte koristiti u prevelikim količinama. Treba da znate da je ona začin, dodatak jelima i prirodni lek ukoliko se koristi na adekvatan način. Postoji populacija koja ne bi trebalo da uzima kurkumu bez znanja lekara. Ne preporučuje se trudnicama jer moze da izazove kontrakcije i probleme u trudnoći. 

Kod problema sa žučnom kesom kurkuma se ne preporučuje, jer može dodatno da iritira i stvori probleme zbog svog specifičnog sastava.

Prevelike količine kurkume mogu da pojačanju lučenje želudačne kiseline i da izazovu gorušicu pa čak i čir na želucu. Dijabetičari takođe ne bi trebalo da je koriste bez znanja lekara. Alergični na đumbir ne treba da koriste kurkumu obzirom da je ona iz porodice đumbira. Ljudi sa niskim krvnim pritiskom treba da izbegavaju kurkumu jer može dodatno da snizi pritisak.





Preporučeni proizvodi

Galete pirinčane susam i so 100g

Galete od pirinča i susama punog ukusa i...

Naut sirovi 0.51

Naut sadrži fitohemikalije poznate kao s...

Kus kus organic 0.5kg

Kuskus je lomljena integralna pšenica. P...

Sok pravi kupina 1l

Prirodni mutni voćni nektar od kupine. S...

Sok pravi aronija 0,5

Biljka aronija (Aronia Melanocarpa) je b...


Pogledaje još

Sok pravi jabuka, nana 0,5

Prirodni mutni ceđeni sok od jabuke sa l...

Sapun od kozjeg mleka -biljni ugalj

Ovaj sapun je potpuno prirodan proizvod ...

Brašno od amaranta 0,5 Hemija

Bez glutena. Amarant, ili štir, bogat je...

Keks biobela limun diabet

Čajni keks sa ukusom limuna. Proizvedeno...

Kikiriki puter 250g Hajdukovo

Pored toga što se koristi kao namaz, kik...



Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Čaj od lavande za nesanicu

Lavanda je prirodan lek koji ima umirujuće delovanje na nervni sistem pa se preporučuje kao čaj za n...

Detaljnije

Koja je najbolja zamena za mleko i mlečne proizvode?

Često se može čuti da sve više dece ima alergiju na mleko, odnosno intoleranciju, a da se kod nekih ...

Detaljnije

Vodič za joga početnike

Postoje mnogi oblici joge, ali generalno, pod pojmom joga podrazumeva se Hatha Yoga koja se praktiku...

Detaljnije

Značaj paradajza u ishrani

Retko koje povrće ili voće ima toliko široku upotrebu kao što je ima paradajz. Ova sve...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS