Šta uzrokuje često podrigivanje i kako ga rešiti?


Mediteranska ishrana Zdravstveni problemi

Česta zabluda koja vlada kod većine jeste da podrigivanje ne može da bude simptom određenog obolenja ili stanja organizma, te da je kao pojava fiziološka sasvim normalno, regularno, čak i poželjno.

Kod dece, posebno kod beba, podrigivanje nakon jela je neophodno, kao što je i kod odrasle osobe sasvim normalno da se pojavi podrigivanje nakon završenog jela, te ne predstavlja nikakav problem ako se nakon konzumiranje hrane i pića ponovi dva do tri puta. Problem nastaje u trenutku kada primetite da je podrigivanje vrlo često, a da ga uz to prate i određeni bolovi ili simptomi koji vas ometaju u svakodnevnom funkcionisanju.

Često podrigivanje, takođe, ne mora da implicira na postojanje određenog obolenja, već na potrebu da promenite određene životne navike u okviru svakodnevnice, o čemu će već biti reči kroz priču o uzrocima podrigivanja kojih je često više nego što se smatra da određene stvari mogu izazvati ovu neželjenu reakciju.Često podrigivanje uzroci

Najčešći uzrok podrigivanja jeste gutanje vazduha, tj. aerofrazija, prilikom konzumiranja hrane i pića. Osim toga, podrigivanje nastaje u momentima kada se konzumiraju gazirana pića, ali i kod osoba kod kojih je prisutno neko anksiozno stanje.


Kod gutanja vazduha prilikom konzumacije hrane i pića radi se isključivo o pojavi ove neželjene reakcije iz razloga što vazduh mora nekuda da izađe, a ne da se zadržava u želucu, što prouzrokuje česta podrigivanja. Najvažnije je u tom pogledu ispraviti ovu lošu naviku, koja dolazi brzim konzumiranjem obroka, ishranom „ s nogu“, konstantnom pričom tokom jela, što ne utiče samo na gutanje vazduha koji posle smeta, već i na nedovoljno žvakanje hrane koju želudac kasnije teško vari, pa dolazi do drugih problema, poput bola u želucu, ali i prekomernog gojenja.

Često podrigivanje kao posledica može nastati i zbog određenih namirnica, kao alergijska reakcija na određene namirnice, kao i zbog određenih lekova ili bolesti. U najvećoj meri, podrigivanje izazivaju gazirana pića, te hrana bogata skrobom i šećerom. To mogu biti pasulj, grašak, brokoli, luk i tako dalje. Osim hrane, određeni lekovi mogu izazvati često podrigivanje, posebno analgetici, lekovi za bolove na bazi ibuprofena, aspirina, te lekovi za dijabetes tipa 2, kao i laksativi. Trebalo bi uvek proveriti terapiju, ukoliko postoji određena, da nije ona uzročnik podrigivanja.

Kao što je već spomenuto, često podrigivanje može biti i simptom određene bolesti, kao što je peptički ulkus, tj. čir, gastritis, gastropareza, intolerancija na mleko i laktozu i tako dalje. Ono što je važno napomenuti jeste činjenica da podrigivanje kao simptom određene bolesti ne dolazi samo, već dolazi uz druge simptome koji ukazuju na određeno oboljenje.


Podrigivanje u jutarnjim satima

Ukoliko primetite da često podrigujete nakon ustajanja, što se dešava kod mnogih, nemojte se plašiti. Ovo je reakcija koja u najvećoj meri pokazuje da tokom spavanja držite otvorena usta, ili su otvorena tokom većeg dela noći, pa tako dolazi do gutanja vazduha koji nakon ustajanja napušta želudac.


Mučnina i podrigivanje

Kod pojave simptoma mučnine koju prati često podrigivanje trebalo bi se obratiti lekaru, a ujedno i reći da li postoje još neke pojave u ponašanju organizma koje bi pomogle prilikom lakše i brže dijagnostike. Česta podrigivanja uz mučninu mogu ukazau na gastritis, polipozu creva, ali u retkim slučajevima, kada postoje još neki simptomi, posebno kod žena, mogu ukazati na srčani udar. Retko se dogodi da podrigivanje ide isključivo uz mučninu, većinom se jave određeni bolovi koji zapravo ukažu na žarište i srž problema koji se daljem pregledom ustanovljava i započinje se lečenje.


Bol u želucu i podrigivanje

Česta podrigivanja kod većine pacijenata prati i bol u želucu, što ukazuje na neko njegovo obeljenje, kao što je gastritis, Helikobakterija ili neko drugo želudačno oboljenje. Najvažnije u ovom pogledu jeste da se u trenutku kada primetite da često podrigujete, ali i da osećate bol u želucu, njegovu nadutost, mučninu od strane želudačne kiseline, javite lekaru koji će određenom medikamentnom terapijom da reši taj zdravstveni problem koji kada se ne vodi računa može da dovede do brojnih komplikacija koje je kasnije teže lečiti.


Često podrigivanje i bol u grudima

Simptomi koji umeju zajedno da se pojave jesu upravo često podrigivanje i bol u grudima ili peckanje u predelu grudi. Uz to se može pojaviti i malopre pomenuta mučnina, koja bi zajedno sa ovim simptomima mogla da ukaže na određene probleme sa srcem, kao i na infarkt miokarda. Posebno je ovo izraženo kod žena, pa je najbolje kod pojave simptoma proveriti rad srca, uraditi ultrazvuk i potrebne analize, kako biste se uverili da li je sa srcem sve u redu. U nekim slučajevima sam bol u grudima i podrigivanje prati i nepravilan rad srca.

Druga česta opcija jeste gastritis, na koji inače često podrigivanje najčešće ukazuje. Kako se tokom podrigivanja želudačna kiselina podiže do jednjaka, dolazi do peckanja i bola u grudima, te samog pritiska, koji uzrokuje bol i neustaljen rad srca, pa je kod ovakvih simptoma uvek potrebno uraditi sve analize koje se tiču ova dva organa.Nadutost stomaka i podrigivanje

Već je spomenuto da često podrigivanja izaziva gutanje vazduha, a tom prilikom može doći čak i do nadutosti u stomaku. Međutim, ovako naduvek stomak se prirodno prazni, pa se ne stvaraju veći problemi. Kada nadutost prelazi u jako opterećujuće opšte stanje organizma i bol, onda je potrebna pomoć lekara, budući da ovakvom pojavom ova dva simptoma mogu ukazati na netoleranciju organizma na laktozu, kao i na sindrom iritabilnog creva.Kako izlečiti često podrigivanje?

Često podrigivanje, kako je u nekoliko navrata i napisano, u najvećem broju slučajeva nastaje usled određenih životnih navika, kao što je konzumiranje gaziranih pića i brzo jelo. Najvažnije je u tom pogledu svesti na minimum ili sasvim izbaciti sve gazirane napitke, budući da osim podrigivanja, imaju jako loš uticaj na zdravlje organizma. Pored toga, važno je da svaki svoj obrok pojedete u miru, polako, da svaki zalogaj sažvaćete dobro i to zatvorenih usta. Na taj način pomažete želucu da lakše i bolje vari hranu, organizmu da iz hrane crpi sve moguće hranljive materije, te da sprečite gojenje. Čest uzročnik podrigivanja takođe može biti stres, napetost svakodnevna koja je sveprisutna u životu savremenog čoveka, pa biste svakako trebalo da više vodite računa o tome kako i na koji način se relaksirati.


Jedan od čestih uzročnika podrigivanja koje je konstantno ili učestalo jeste Helicobacter pylori, koja ne samo zbog podrigivanja, već zdravlja celokupnog zahteva svoju dijagnostiku i lečenje, koje prilično dugo traje.

Ono šta vam može pomoći kod čestog podrigivanja jeste korišćenje đumbira u napicima, kao i čaj od kamilice koji pozitivno utiče na želudac. Pored toga, izbegavajte korišćenje slamčica tokom ispijanja tečnosti, jer to bespotrebno utiče na uvlačenje vazduha u organizam.  Pijte dosta vode, izbegavajte pušenje, vodite računa o tome da vam telesna masa bude konstantna, bez čestih i velikih oscilacija. Uz sve ovo, od pomoći mogu biti i suplementi za bolje varanje, kao i probiotici koji regulišu rad probavnog sistema.Preporučeni proizvodi

Gold corn flakes bez šećera250

Kukuruzne pahuljice vrhunskog kvaliteta,...

Magnezijum hlorid sprej 100ml

Rafinisana gorka morska so za pravljenje...

Ulje lešnika 50ml BIO

Ulje lešnikaje potpuno prirodno, hladno ...

Origano čaj 50g BIO

Koristi se za ublažavanje tegoba kod obo...

Dezodorans narandža 30ml Apium

Potpuno prirodan deo stik izradjen od be...


Pogledaje još

Osveživač daha Shenemil

Osvežavajuća aromatična voda sa ekstrakt...

Afričko drvo Rooibos 30.6g Yog

Mešavina biljnog čaja. Sadrži moćne anti...

Kuzu organic 50g

Dobija se iz korena Amarante Sauvage, je...

Kombuha 0.5l

Kombuha napitak je prastari domaći lek p...

Testenina ovas 300g Lazarina

Integralna testenina vrhunskog kvaliteta...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Prirodna nega stopala

Hidrataciju i piling stopala obavljajte svakodnevno, i to prirodnim sredstvima kako bi pobolj&scaron...

Detaljnije

Malteks

Malteks je prirodni zaslađivač koji se pravi od proklijalog ječma. Odličan je izvor gvožđa, kompleks...

Detaljnije

Vitamin B17 u hrani

Vitamin B17 (amigdalin, leatril ) prirodan je sastojak, glikozid, koji se nalazi u mnogim namirnicam...

Detaljnije

Vodič za joga početnike

Postoje mnogi oblici joge, ali generalno, pod pojmom joga podrazumeva se Hatha Yoga koja se praktiku...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS