Ajurveda predlozi: Mućkanje ulja u ustima


Zdravlje Zdrav životni stil

Terapija od 10 do 20 minuta mućkanja jedne kašike ulja izbacuje toksine iz organizma i omogućava mu da se sam, i bez medikamenata bori protiv bolesti.


Tradicionalna indijska medicina, Ajurveda, preporučuje više metoda za prevenciju bolesti i za čišćenje organizma. Prema Ajurvedi, naše zdravlje zavisi od ravnoteže tri doše koje upravljaju telom, umom i duhom (Pita, Vata i Kafa doša). Ako jedna od doša nije u ravnoteži, organizam je bolestan. Poremećaj u bilo kojoj od tri glavne doše se može izlečiti nizom ajurvedskih tretmana, uključujući i biljne preparate, restrikcijom u ishrani, jogom, masažom, meditacijom i vežbama disanja pod nazivom pranajama.

Na indijskom potkontinentu, više od 90% stanovništva koristi neki oblik Ajurveda medicine. Ajurveda tradicija je evoluirala tokom godina i stekla popularnost na zapadu, pa je sada integrisana sa ostalim indijskim praksama, uključuju i jogu.

Proces mućkanja ulja:

  • Terapija se sprovodi na prazan stomak, tako što se uzima jedna velika kašika hladno ceđenog i nerafinisanog ulja. (sucokretovo, maslinovo, ulje od susama ili bilo koje drugo hladno ceđeno i nerafinisano ulje.)
  • Uljna terapija se dalje sprovodi laganim mućkanjem i premeštanjem po unutrasnoj, usnoj šupljini.
  • U zavisnosti od vrste oboljenja, možete dodati i kapi ulja lekovitih biljaka. (lavande za smirenje, ruzmarina za bolju cirkulaciju, kamilice protiv infekcija, anisa za pročišćenje disajnih puteva…)
  • Ulje nakon 10 do 20 minuta, obavezno ispljunite, a zatim isperite usta.
  • Jako je važno da potrebu za gutanjem pre vremena sprečite, jer ulje tokom procesa usisava štetne materije koje ne smete da progutate. Poriv za gutanjem sprečite tako što ćete na kratko prestati da mućkate ulje kako bi duboko udahnuli. U slučaju da proizvedete jako obilan sadržaj pljuvačke pre isteka vremena, bolje je i da pljunete.
  • Nakon mućkanja, ispljunuto ulje mora biti beličasto i retko, u slučaju da ostane žuto i gusto, niste ga dovoljno mućkali. 

  • Mućkanje ulja se preporučuje svakodnevno kao preventiva, najbolje ujutro i na prazan stomak. U terapijske svrhe, postupak sprovodite tri puta na dan, i to pre jela.
  • Trajanje terapije zavisi od opšteg stanja organizma i vrste bolesti. Akutne bolesti je moguće izlečiti za manje od nedelju dana, a hroničnim bolestima pomaže u roku od mesec do godinu dana.

Bolesti i tegobe:

Navodi se kao alternativna terapija u lećenju čak više od 30 bolesti: glavobolje, zubobolje, hroničnog umora, nesanice, astme, ekcema, plućnih bolesti, artritisa, bolesti bubrega, jetre, srca i crevnih oboljenja. Sprečava krvarenje desni, isušivanje grla, izbeljuje i jača zube, i pomaže kod paradentoze.

Ajurvedin osnovni cilj je održavanje zdrave osobe, a ne lečenje njenih trenutnih tegoba. Paznju više usmeravati na domaćina, a manje na bolest.

Izvor:


Preporučeni proizvodi

Puter od indijskog oraha

Indijski orah je prepun esencijalnih min...

Čaj za regen. jetre 100g SRCULENCE

Mešavina biljnog čaja za obnavljanje i r...


Pogledaje još

Nera čaj

Nera čaj je mešavina lekovitog bilja sa ...

Pirinač basmati 500gr

Basmati je u svetu poznat kao aromatični...

Pirinač jasmin BIO 200g

Organski proizvod. Jasmin pirinač je pos...

REISHI COMPLEX SA ĐUMBIROM 30ml

Gljiva Reishi (Ganoderma Lucidum), ili p...

Sok goji 0,25 Artfood

Godži su crvene bobice veoma prijatnog u...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Šta je to crossfit?

Crossfit je popularan naziv za funkcionalni trening koji dovodi do razvijanja celog tela, jačanja sn...

Detaljnije

Upotreba kafe

Kafa je tropska biljka koja teritoriju Afrike smatra svojom domovinom, a danas se zbog svoje popular...

Detaljnije

Kako razlikovati glavobolju od migrene?

Stres, umor, preopterećenost i nepravilna ishrana utiču na naše psihofizičko zdravlje. Glavob...

Detaljnije

Šećer izaziva zavisnost

Studije na životinjama otkrile su dа konzumiranje značajnih količina šećera deluje na mozak n...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS