Koksaki virus - sve što treba da znate


Zdravstveni problemi

Šta je koksaki virus

Koksaki virus se ne javlja toliko često i ne izaziva globalne posledice. Međutim, za sve one koje ih zahvati, stanje može biti alarmantno. Otkriven je relativno skoro, tačnije pedesetih godina prošlog veka. Ustanovljen je kod pacijenta koji je bio poreklom iz američkog grada Koksaki, po kome ovaj virus i nosi ime. 

Nakon toga, naučnici su ispitivali šta je koksaki virus, pratili stanja pacijenata i danas možemo da kažemo da znamo mnogo više o njemu. Naime, znamo sve ono što nam je potrebno kako bismo se od njega zaštitili, kako bismo ga prepoznali i na kraju krajeva, kako bismo ga preživeli i ojačali posle njega, ukoliko nas zahvati.


zdravo srce koje je postalo zarazeno koksaki virusom


Osnovni tipovi


Ono što većina nas ne zna jeste da postoji više tipova virusa. Naučnici su otkrili da postoje čak dve velike grupe, koje se sastoje od mnogo podvrsta. Tako grupa A sadrži čak 24 vrste različitih koksaki virusa, a grupa B ima 6 vrsta. U zavisnosti od toga iz koje vrste virus dođe u vaše telo, zavisi i to koje ćete simptome da imate i šta će zapravo napasti ovaj virus.

Sve vrste koksaki virusa iz grupe A mogu da izazovu uglavnom respiratorne probleme, anginu, upalu ždrela, takođe i neke bolesti kože, uglavnom osip, a takođe i konjuktivitis. 

Međutim, vrste iz grupe B izazivaju uglavnom sve one bolesti srca za koje smo čuli i dovodili ih u vezu sa ovim pojmom, a neke od njih su: zapaljenje srčanog mišića, srčane maramice, može da se javi bol u grudnom košu, može doći i do oboljenja nervnog sistema. Dakle, ovde je opasnost po pacijenta mnogo veća.

Pročitajte i naš tekst na temu kiropraktike.

Koji su simptomi koksaki virusa?


Ovaj virus ne izaziva gotovo nikakve simptome ili su oni gotovo neprimetni. Od onih minimalnih tu se ubraja osip na koži, prehlade koje se učestalije javljaju nego inače, posebno kada je zima, česta zapaljenja grla, dijareja, infekcije, obično je najčešća infekcija oka. Zatim, slede oni simptomi u drugom rangu – to su bolesti usta, stopala i šaka. I ovo se uglavnom odnosi na peckanje i često se javlja kod dece, a može izazvati i temperaturu. Pod infekcijom oka najčešće podrazumevamo konjuktivitis.

Kada je u pitanju grupa B koksaki virusa simptpomi su teži i odnose se na upalu mišića grudnog koša. Tada pacijenti osećaju bol u grudima, teže dišu, odnosno pri svakom udisaju i izdisaju osećaju ovu neprijatnost ili bol. Posebno im je teško da duboko dišu.

Koksaki virus može da izazove i meningitis, a onda se u tom slučaju javlja grčenje mišića, malaksalost, povišena temepratura, kao i glavobolja koja prati sve ove simptome.

Ono najopasnije što potencijalno može da izazove koksaki virus jeste miokarditis ili perikarditis. I ovo se upravo odnosi na upalu srčanog mišića. Tada se javlja teško disanje, nemogućnost da se duboko udahne, bol u grudima. Malaksalost je takođe jedna od karakteristika, a javlja se i osećaj isrcpljenosti, malaksalosti, umor celokupog tela, a dolazi i do oticanja nogu.


Koksaki virus kod dece


Koksaki virus kod dece je veoma čest, posebno pogađa mlađi uzrast. Infekcija se obično javlja leti i jeseni, a deca se najčešće zaraze kroz kontakt sa drugom decom koja su već inficirana. Može izazvati različite simptome i oni variraju u težini. Većina slučajeva infekcije kod dece ima blagu do umerenu kliničku sliku, ali u nekim situacijama može doći do ozbiljnijih komplikacija.

Jedan od najčešćih simptoma kod dece zaražene koksaki virusom je groznica. Visoka temperatura može biti praćena opštom malaksalošću i umorom. Takođe, dete može iskusiti bol u grlu, koji može biti praćen otežanim gutanjem hrane i tečnosti. Osim toga, koksaki virus može izazvati pojavu osipa na telu deteta. Osip može biti u vidu crvenih tačkica ili plikova, najčešće lokalizovanih na licu, ustima, rukama i nogama.

Gubitak apetita je još jedan uobičajeni simptom kod dece zaražene koksaki virusom. Dete može odbijati hranu i pokazivati manji interes za jelo. Takođe, mogu se javiti gastrointestinalni simptomi poput mučnine, povraćanja i dijareje. Ovi koksaki virus simptomi mogu dovesti do dehidracije, pa je važno obezbediti dovoljno tečnosti detetu kako bi se izbegla dehidracija.

Treba napomenuti da se simptomi kod dece mogu razlikovati od slučaja do slučaja. Neki mališani mogu imati blage simptome i brzo se oporaviti bez potrebe za posebnim tretmanom, dok druga deca mogu razviti ozbiljnije simptome koji zahtevaju medicinsku intervenciju.

Komplikacije kod koksaki virusa kod dece su relativno retke, ali se mogu javiti u određenim slučajevima. Jedna od potencijalnih komplikacija je miokarditis, upala srčanog mišića. Ova komplikacija može dovesti do nepravilnog rada srca i može biti ozbiljna, posebno kod mlađe dece. Takođe, meningitis, upala moždanih ovojnica, može se javiti kao retka komplikacija kod nekih slučajeva koksaki virusne infekcije.

U slučaju sumnje na infekciju koksaki virusom kod deteta, važno je konsultovati pedijatra ili lekara. Oni će moći da pruže pravilnu dijagnozu i preporuče odgovarajuće mere lečenja i brige za dete. U većini slučajeva, lečenje koksaki virusa kod dece je simptomatsko, usmereno ka ublažavanju simptoma i održavanju opšteg zdravlja. U težim slučajevima, hospitalizacija može biti neophodna kako bi se obezbedila adekvatna nega i praćenje deteta.

  • Koliko traje?

Koliko traje koksaki virus kod dece zavisi od slučaja do slučaja. U većini situacija, simptomi se javljaju iznenada i intenzivno, a zatim postepeno počinju da se smanjuju tokom perioda od oko 7 do 10 dana. Tokom ovog perioda, dete može iskusiti groznicu, bol u grlu, osip, gubitak apetita, mučninu, povraćanje i dijareju.

Nakon prvobitnih simptoma, dete može još uvek osećati određenu meru umora i slabosti. To se može manifestovati kao opšta slabašnost ili smanjena energija u odnosu na uobičajeno. Ovi simptomi mogu potrajati još nekoliko nedelja nakon što se ostali simptomi povuku. Važno je napomenuti da su deca po prirodi otpornija i imaju tendenciju da se brže oporave od infekcija, pa je period oporavka obično kraći kod njih u poređenju sa odraslima.

Bitno je da roditelji pruže detetu dovoljno odmora tokom perioda infekcije. Osiguravanje adekvatnog sna i odmora pomoći će organizmu da se oporavi i izbori sa virusom. Takođe, treba obezbediti detetu dovoljno tečnosti kako bi se izbegla dehidracija, naročito ako postoji prisutna dijareja ili povraćanje. Tokom perioda oporavka, važno je pratiti dete i posetiti pedijatra ako simptomi postanu ozbiljniji ili se pogoršaju. 

U retkim slučajevima, koksaki virus može dovesti do komplikacija kao što su miokarditis ili meningitis. Ako primetite bilo kakve znakove ozbiljnijih simptoma ili ako dete ne pokazuje poboljšanje tokom dužeg vremenskog perioda, konsultujte se sa lekarom radi dalje procene i uputstava.

Otrkivamo sve što treba da znate o alergiji na sunce.

Koksaki virus kod odraslih

Koksaki virus kod odraslih može imati različitu kliničku sliku u poređenju sa infekcijom kod dece. Iako je manje čest, može izazvati simptome i probleme kod odraslih osoba.

Simptomi infekcije kod odraslih mogu biti slični onima kod dece. To uključuje groznicu, koja može biti visoka ili umerena, bol u grlu, osip na koži, mučninu i dijareju. Osobe koje su zaražene takođe mogu osećati opštu slabost, umor i bolove u mišićima. Važno je napomenuti da se simptomi mogu razlikovati od osobe do osobe, pa neki odrasli mogu imati blaže ili čak asimptomatske infekcije.

U retkim slučajevima, koksaki virus kod odraslih može izazvati ozbiljnije komplikacije. Miokarditis, upala srčanog mišića, može se javiti kao posledica infekcije koksaki virusom. To može dovesti do srčanih simptoma kao što su bol u grudima, otežano disanje i nepravilan rad srca. Meningitis, koji je upala moždanih ovojnica, takođe može biti retka komplikacija. Simptomi meningitisa mogu uključivati glavobolju, ukočen vrat, visoku temperaturu i osjetljivost na svetlost.

Kod odraslih osoba sa simptomima koksaki virusne infekcije, važno je potražiti medicinsku pomoć. Lekar će obaviti pregled, uzeti anamnezu i, ako je potrebno, preporučiti laboratorijske testove radi potvrde dijagnoze. U slučaju ozbiljnih simptoma ili komplikacija, hospitalizacija može biti potrebna kako bi se pružila adekvatna nega i praćenje.


Koksaki virus u trudnoći

Infekcija koksaki virusom tokom trudnoće zahteva posebnu pažnju i brigu, iako je srećom retka pojava. Buduće majke mogu osećati zabrinutost zbog potencijalnih rizika koje infekcija može predstavljati za njih i njihovu bebu.

Koksaki virus simptomi kod trudnica mogu biti slični onima kod odraslih osoba. Uključuju groznicu, umor, bolove u mišićima i osip. Ovi simptomi mogu biti nespecifični i slični drugim virusnim infekcijama, što može otežati dijagnozu. Ako trudnica sumnja da je možda zaražena koksaki virusom, važno je da se odmah obrati svom lekaru ili ginekologu.

Kada se sumnja na koksaki virus u trudnoci, lekar će sprovesti detaljnu anamnezu i pregled kako bi se utvrdilo prisustvo simptoma i eventualne komplikacije. Osim toga, mogu se sprovesti laboratorijski testovi kako bi se potvrdila ili isključila prisutnost virusa u organizmu trudnice. U nekim slučajevima, može biti potrebno uzimanje uzoraka krvi, urina ili drugih bioloških materijala radi analize.

Važno je naglasiti da je prevencija ključna u održavanju zdravlja tokom trudnoće. Trudnice bi trebalo da preduzmu sve neophodne mere kako bi smanjile rizik od infekcije, uključujući redovno pranje ruku, izbegavanje kontakta sa obolelim osobama i konzumaciju sigurne hrane i vode. Takođe, treba izbegavati putovanja u područja gde se pojavljuje povećan broj slučajeva infekcije koksaki virusom.

U slučaju da je potvrđen koksaki virus u trudnoci, lekar će preduzeti mere kako bi pružio adekvatnu negu i praćenje. To može uključivati upućivanje na specijalistu, poput infektologa ili perinatologa, koji će pružiti dalje savete i smernice za upravljanje infekcijom tokom trudnoće. Redovni prenatalni pregledi i praćenje razvoja fetusa mogu biti neophodni kako bi se identifikovale eventualne komplikacije i preduzele odgovarajuće mere.

Važno je da trudnice ostanu smirene i da se posavetuju sa svojim lekarom kako bi se pravilno upravljalo situacijom. Lekar će biti u najboljem položaju da pruži odgovarajuće lečenje i brigu za trudnicu i bebu, uzimajući u obzir individualne okolnosti i specifičnosti svakog slučaja infekcije koksaki virusom tokom trudnoće.

Otrkivamo vam bitne informacije o proširenim venama

Kako se prenosi?


Prenosi se direktno sa čoveka na čoveka i to putem prljavih ruku. Stoga se ova bolest i naziva ,,bolest prljavih ruku" jer dođemo u slučajni dodir sa ljudskom stolicom, koja je u stvari izvor ovog virusa. Ukoliko se posle toga dobro ne operu ruke, može doći do lakog prenosa. 

Posebno treba biti obazriv prilikom menjanja pelena, čišćenja wc šolje, noše i slično. Koksaki virusa ima naravno u otpadnim vodama, a vrlo često može biti i u bazenima, te treba biti obazriv i u ovom smislu.

Virus najpre dospe u usta, a nakon toga on odlazi u creva, tu se razmnožava, kao i u tkivu ždrela. Zatim putuje do dubokih žlezda gde se dalje razmnožava. Na kraju on stiže i do krvi i nervnog sistema. Kada jednom dospe u organizam virusu je lako da se razvija, zato mu ne treba dozvoliti da do toga dođe, treba biti obazriv i treba naravno voditi računa o ličnoj higijeni, kako ne biste zarazili druge, ali i kako biste sačuvali sebe.

Vrlo važna napomena je da se ne prenosi vazdušnim putem. Iako se mnogi virusi mogu preneti kašljanjem, kijanjem, međutim, to nije slučaj sa ovim virusom. Takođe, ne mogu da vam ga prenesu ni životinje, tačnije ni insekti, može vam ga preneti samo čovek. Takođe se ne može preneti ni seksualnim putem.


koksaki virus srca





Lečenje koksaki virusa

Kod dece

Kada je u pitanju koksaki virus kod dece, on zahteva pretežno simptomatsko lečenje, jer ne postoji specifičan lek koji može izlečiti infekciju. Evo nekoliko ključnih pristupa u lečenju koksaki virusne infekcije kod najmlađih:

  • Dovoljna hidratacija: Važno je obezbediti detetu dovoljno tečnosti kako bi se izbegla dehidratacija, posebno ako postoji dijareja ili povraćanje. Konzumiranje vode, elektrolitskih rastvora ili laganih supa može pomoći u održavanju hidratacije organizma.
  • Odmaranje: Detetu treba pružiti dovoljno odmora kako bi se organizam oporavio. Odmor je važan za jačanje imunološkog sistema i brže ozdravljenje.
  • Higijena: Redovno pranje ruku sapunom i vodom može pomoći u sprečavanju širenja infekcije. Deca treba da nauče pravilnu tehniku pranja ruku i da je primenjuju redovno, naročito pre jela i posle korišćenja toaleta.
  • Simptomatski lekovi: U slučaju visoke temperature, lekar može preporučiti upotrebu antipiretičkih lekova kako bi se smanjila groznica. Važno je slediti preporuke lekara i pravilno doziranje ovih lekova. Takođe, analgetici poput acetaminofena ili ibuprofena mogu se koristiti za ublažavanje bolova i nelagodnosti.
  • Ublažavanje simptoma: Postoji nekoliko mera koje mogu pomoći u olakšavanju simptoma kod dece zaražene koksaki virusom. Na primer, kod bolnog grla, ispiranje toplom slanom vodom ili upotreba lokalnih anestetika može pružiti privremeno olakšanje. Kada su prisutni osip i svrab, hladni oblozi ili lokalno primenjene kreme mogu pomoći u smanjenju nelagodnosti. Važno je posavetovati se sa lekarom pre upotrebe bilo kakvih dodatnih lekova ili krema.

Važno je naglasiti da je samostalno lečenje koksaki virusa kod dece prikladno u većini slučajeva blažih infekcija. Međutim, u slučajevima ozbiljnijih simptoma ili komplikacija, treba potražiti medicinsku pomoć. Lekar će proceniti stanje deteta i pružiti dalje smernice i tretmane.

Osim simptomatskog lečenja, prevencija je takođe važna. Deca bi trebalo da budu upoznata sa osnovnim higijenskim merama, poput pranja ruku, pokrivanja usta i nosa prilikom kašljanja ili kijanja, te izbegavanja bliskog kontakta sa drugom decom tokom perioda bolesti.

Kod odraslih

Kada je u pitanju lečenje koksaki virusa kod odraslih takođe ne postoji konkretan lek protiv istog. Međutim, postoje oni lekovi koji leče posledice koje izaziva koksaki virus, a ti lekovi se odnose na jačanje imuniteta, kao i na lečenje srčanih bolesti, autoimunih bolesti, kao i lečenje aritmija koje dolaze usled oboljenja. 

Lekar će vam naravno preporučiti sve što treba, a dobro bi bilo i da se posavetujete sa njim šta od prirodnih lekova možete koristiti i šta vam može pomoći da što pre prođete kroz bolest i budete jači i zdraviji.

Da bi doktor i zvanično potvrdio da imate koksaki virus, morate da uradite određene vrste testova, koji zapravo samo tome i služe. Ono što je važno znati jeste da onim najosnovnijim biohemijskim analizama ne možete uvrdtiti da li imate koksaki ili ne.

Da li se vraća i koliko traje?


Sve zavisi od osobe do osobe koliko će trajati koksaki virus. Treba ga naravno na vreme otkriti pre nego što prouzrokuje određene probleme. Zatim, treba se paziti, čuvati imunitet, jačati ga i generalno brinuti o sebi. Poražavajuće je to što koksaki virus može da traje godinama, može da se vrati, sve naravno zavisi kako se pazite i kako održavate higijenu.

Za više korisnih informacija, pratite naš portal o zdravlju Zdravisimo



Preporučeni proizvodi

Ulje lana 0.25ml staklo

Ulje specifičnog nutritivnog sastava, sa...

Glina za piće Shenemil 150g

Zelena glina za u prahu za oralnu upotre...

Sirup kupina dijet 0,75 Artfoo

Kupina obiluje gvožđem, kalijumom, kalci...

Ulje neroli 10ml BIO

Ulje nerolija se dobija od cvetova gorke...

Senza keks lešnik 150g

Keks punog ukusa i hrskave teksture idea...


Pogledaje još

Sapun od kozjeg mleka-med Eco

Lekovitost kozjeg mleka je poznata zbog ...

Pasulj azuki

Azuki je sitan, kompaktan crveni pasulj ...

Sok pravi koktel 0.5l

Prirodni mutni voćni-povrtni sok od jabu...

Brašno od lana 500g Uvita

Obezmašćeno laneno brašno. Lan sadrži om...

Sirće od borovnice organik 250

Proizvedeno od soka organske borovnice i...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Kila - vrste, uzroci, simptomi, lečenje

Od uzrasta malog deteta pa do osobe u poznim godinama može se čuti o tegobama koje su prouzrokovane ...

Detaljnije

Kuperov test za merenje kondicije

Kuperov test je jednostavan i jeftin način da proverite svoju kondiciju, a sve što vam je pot...

Detaljnije

Gubitak mišićne mase kod starijih osoba

Proces starenja prate teža pokretljivost i progresivan gubitak mišićne mase koji se naziva sa...

Detaljnije

Kamen u bubregu: sve što treba da znate na jednom mestu - predispozicije i lečenje

Mnogi zbog komplikacija i bolova koji izaziva kamen u bubregu završavaju u Hitnoj pomoći. Mno...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS