Sirup od borovih iglica za kašalj


Prirodna terapija Biljke kao lek

Prirodni sirup od borovih iglica se može koristiti prvenstveno za kašalj, a pored toga i za jačanje imuniteta, za bronhitis, za razne prehlade i druge zdravstvene probleme vezane za organe za disanje.

Za pripremu ovog sirupa, pored mladih borovih iglica, možete upotrebiti i svetlo zelene iglice jele i smreke. Važno je da znate da se ne sme koristiti bilo koja vrsta zimzelenog drveća, jer su neke vrste otrovne, kao na primer tuja i tisa, i njih treba da izbegavate. Savetujemo vas da u potragu za iglicama za izradu ovog sirupa povedete osobu koja se razume u četinare, jer ta osoba zna kako i koliko iglica može da se ubere sa jednog te istog drveta.

Borove iglice ćete prepoznati po njihovoj dužini i boji. Duge su oko 5-6cm, sivo-zelene boje i uvek idu po dve u jednom čuperku. Pored borovih iglica, koje služe za pripremu izvanrednog sirupa za bolesti disajnih organa, u lekovite svrhe se takođe koriste i smola, šišarke i kora bora.

Kada budete brali mlade borove iglice za ovaj sirup, naberite veću količinu, ali nemojte ih sve odmah iskoristiti za pripremu sirupa. Jedan deo borovih iglica odvojite, i kada se osuše od njih ćete moći da kuvate čaj, čiji recept možete pronaći na kraju ovog teksta. Ali za pripremu sirupa uvek koristite sveže mlade borove iglice, jer ukoliko ih dugo čuvate, slabi njihovo lekovito dejstvo.

Sirup od borovih iglica sadrži karotene i vitamin C, te je upravo zbog toga jako koristan ukoliko patite od kašlja, bronhitisa i dr, i ako vam je oslabio imunitet ili ako se oporavljate od neke duže bolesti.

Kako se pravi sirup od borovih iglica?

Nakon što naberete borove iglice, prvo što treba da uradite je da ih properete i ostavite da se prosuše. Zatim sledi priprema sirupa:

U veću staklenu teglu prvo ćete sipati red šećera, pa ćete preko staviti red svežih borovih iglica (pa ponovo red šećera, pa red iglica, i tako dok ne napunite teglu). Poslednji red u tegli mora obavezno biti šećer. Nakon toga teglu dobro zatvorite i stavite je na mesto u kući gde najviše ima sunca u toku dana, kako bi šećer mogao lagano da se topi. Potrebno je da ova smesa u tegli odstoji njamanje 40 dana, pre nego što počnete da konzumirate dobijeni sirup.

Najbolje je da borove iglice za pripremu ovog sirupa berete upravo sada, u proleće, kada rastu mladi izdanci četinara. Da napomenemo, iglice berite po sunčanom vremenu.

Mnogi ljudi ovaj prirodni sirup tradicionalno nazivaju i medom od borovih iglica.

Sirup od borovih iglica možete napraviti i na još jedan sledeći način:

U 9l vode prokuvajte 2kg svežih mladih borovih iglica, zatim poklopite i ostavite da odstoji 48h. Kada prođe tih 48h, dobro izgnječite i procedite kroz gazu. Tečnost koju dobijete prokuvajte uz dodatak 1kg šećera i 500g meda. Smesu sipajte u odgovarajuće posude od stakla dok je još uvek topla (koristite tegle a ne flaše). Tegle zatvoriti duplim celofanom.

Konzumiranje sirupa od borovih iglica

Sirup od borovih iglica najbolje bi bilo da konzumirate po 2-3 kašičice na dan, nikako više od ove doze. Konzumrajte ga samog ili ga dodajte u mlak čaj (ne smete u vruć čaj, jer će se izgibiti lekovita svojstva sirupa).

Ukoliko vam se ne sviđa kombinacija borovih iglica i šećera, možete napraviti sirup od borovih iglica i meda. Trebaće vam nešto veća količina meda nego šećera. Ako se odlučite za ovu kombinaciju (med i borove iglice), dobijenu smesu morate držati u frižideru, kako se ne bi pokvarila. Ovom receptu možete dodati i nekoliko kriški limuna (mnogi tako prave).

Kako spremiti čaj od borovih iglica?

Oko 20 borovih iglica operite hladnom vodom od nečistoće. Usitnite ih i dodajte u ključalu vodu, te ih prokuvajte oko 15min. kada 1/3 vode ispari, pomerite sa šporeta, poklopite i ostavite da odstoji oko 30min. Dobijeni čaj procedite, i pijte 3 puta dnevno. Kada se prohladi, možete ga piti uz dodatak meda i ceđenog limuna. Boja ovog čaja trebalo bi da bude crvenkasta.

Napomena: trudnicama i dojiljama se ne preporučuje konzumiranje čaja od borovih iglica.

Ukoliko nemate vremena da sami pripremite sirup od borovih iglica, možete ga kao gotov proizvod kupiti u bolje snabdevenim biljnim apotekama, ili ga potražiti na internetu.

Važno: pre nego što se odlučite da upotrebite sirup od borovih iglica, posavetujte se sa vašim lekarom.


Preporučeni proizvodi

Pirinač jasmin integralni BIO 0.5kg

Jasmin pirinač je posebno fini mirisni p...

Ulje lavande 10ml BIO

Ulje lavande umiruje nervnu napetost, ot...

Ulje limuna 30ml Terra Co

Aktivni sastojci etarskog ulja limuna po...

Eterično ulje lavanda 10ml Kirkol

Zdravstvene prednosti eteričnog ulja lav...

Sojine kobasice 200gr

Idealna zamena za kobasice životinjskog ...


Pogledaje još

Sok divlje borovnice 0.5Šljivk

Borovnica obiluje vitaminom C, biljnim p...

Sapun od kozjeg mleka-Q10

Ovaj sapun je potpuno prirodan proizvod ...

Sojino mleko ALPRO kokos-badem1l

Sterilisani napitak na bazi kokosa i bad...

Sok aronija 250ml Šljivko

Biljka aronija (Aronia Melanocarpa) je b...

Sok aronija 0.5 Artfood

Biljka aronija (Aronia Melanocarpa) je b...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Valunzi u menopauzi

Period razvoja kod žena je vrlo aktivan i pun promena, od početka puberteta do potpune razvijenosti....

Detaljnije

Kako ishranom popraviti krvnu sliku?

Gvožđe ima jako važnu ulogu za funkcinisanje metabolizma. Transportuje kiseonik do svih ćelija, jača...

Detaljnije

Med i cimet - lekovita kombinacija

Med i cimet su dve veoma hranljive namirnice, sa mnogim prednostima za zdravlje, a pored toga, izuze...

Detaljnije

Koka kola - štetno piće za organizam

Da li znate šta se dešava u vašem telu kada pijete koka kolu?Zahvaljujući mnogim istraživanjima spro...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS