Valerijana - neprevaziđena lekovita biljka za smirenje


Saveti

Valerijana drugačije poznata kao odoljen višegodišanja je zeljasta biljka iz porodice Valerianaceae. Biljka valerijana izuzetno je popularna i od davnina se koristi kao efikasan lek za smirenje i uopšte lečenje mnogih nervnih oboljenja i poremećaja. Njeno ime potiče od latinske reči valere i znači biti dobro. O značajnosti ove biljke i njenom efikasnom umirujućem dejstvu govori i saznanje da su se još tokom Prvog i Drugog svetskog rata koristile tinkture valerijane za lečenje vojnika koji su doživeli traume. „Valeriana officinalis“ latinski je naziv biljke valerijana, a u narodu je poznata i kao makebohija ili macina trava.

Biljka valerijana potiče iz Evrope, raste na vlažnim zemljištima kako šuma tako i pašnjaka, a uspeva na nadmorskoj visini i do 2000 metara. Zbog jako velike potražnje kako na inostranom tako i na našem tržištu danas se gaji i na plantažama, kod nas najviše u Banatu i centralnoj Srbiji. Ova višegodišnja biljka ima razgranat koren kao i stabljiku, a cvetovi su bele ili roze boje. Koristi se i za parfeme i u farmaceutskoj industriji. Koren je lekoviti deo biljke, treba ga skupljati u proleće ili jesen i specifičnog je ukusa i mirisa. Miris korena pre svega zbog kiseline koju sadrži posebno privlači mačke. Zanimljivo je da se miris dopada i ženama, dok ga muškarci i psi ne podnose.

Brojni preparati koji se pripremaju od ove biljke poput eteričnog ulja, tinkture i drugih koriste se u medicinske svrhe, a izuzetno popularan jeste i čaj od valerijane. Ova biljka dosta se koristi upravo u formi tinkture, odnosno u formi kapi. Kapi se proizvode od korena valerijane i na tržištu su dostupne kao gotov proizvod koje se može naći u apotekama ali i u dobro opremljenim prodavnicama zdrave hrane.

Valerijana kapi

U slučaju psihičke uznemirenosti, anksioznosti, rastrojstva ili poremećaja sna, valerijana kapi su i više nego odličan preparat koji se preporučuje. Na naš organizam deluju smirujuće i opuštajuće i dosta mogu uticati na kvalitet sna. Kada su u pitanju valerijana kapi, moramo biti oprezni i koristiti ih u skladu sa preporučenom dozom. Smeju se koristiti jednom do dva, tri puta dnevno i to u količini od po dvadeset do najviše trideset kapi pomešanih sa vodom ili čajem. U slučaju blažih oblika uznemirenosti, stresa ili nesanice unesite jednom dnevno valerijana kapi i to najbolje pola sata pre spavanja, a u slučaju ozbiljnijih situacija, tj. kada je prisutna anksioznost ili postoji ozbiljniji problem sa funkcijom nerava potrebno je povećati dozu i ponavljati je dva do tri puta dnevno. Bitno je reći da se prilkom uzimanja ove vrste kapi ne stvara zavisnost, ali isto tako trebaju se koristiti onda kada za tim stvarno ima potrebe.

Što se tiče samih kontraindikacija i neželjenih dejstva kada govorimo o valerijani, ona su retkost ali opet moguća. Ono što se nikako ne preporučuje jeste korišćenje valerijane u trudnoći, kao i tokom dojenja. Isto tako ukoliko od ranije uzimate sedative, antidepresive i slične vrste medikamenata, njih nikako ne smete koristiti u kombinaciji sa kapima valerijane jer može biti jako opasno i štetno. Ova vrsta kapi može umnajiti koncetraciju generalno i usporiti motoričke sposobnosti i funkcije pa ih nemojte uzimati nekolikpo sati pre upravljanja motornim vozilom, kao ni pre nego što planirate upravljati bilo kojom vrstom aparata koja bi vas mogla povrediti.

Valerijana kapi imaju široku primenu, a jedan od najozbiljnijih vidova problema na koje ove kapi deluju svakako je epilepsija. One će pomoći kako bi se sami epileptični napadi proredili i eleminisali. Valerijana kapi efikasne su kod stanja depresije, histerije, paničnih napada, osećaja uznemirenosti. Isto tako efikasne su u slučajevima postojanja bolova u grudima i predelu srca uzrokovanih stresom, kod povišenog krvnog pritiska uzrokovanog takođe stresom i kod slučaja nesanice.

Kao što smo napomenuli valerijanu na tržištu možemo nabaviti u obliku kapi, tableta, ulja, kapsula i čaja. Izuzetno popularan još od davnina jeste čaj od valerijane. On je biljni sedativ koji rešava razne probleme sa nesanicom, hroničnim umorom i druge.

Čaj od valerijane - lekovita svojstva

Čaj od valerijane uspešno se koristi kod svih nervnih bolesti, pravi se od korena i dobro se pokazao kod mnogih stanja u ljudskom organizmu.

Lečenje nesanice - čaj od valerijane pomaže kod nemirnog sna, pomaže da se smirite i samim tim imate trajniji i kvalitetniji san

Smirivanje anksioznosti - kao prirodni sedativ smanjuje anksioznost i ostale psihičke probleme

Smanjivanje grčeva u stomaku - sprečava stomačne grčeve i umiruje sistem za varenje

Pomaže kod mišićnih grčeva - odličan je kao dodatak u terapiji za epilepsiju ali nije zamena za osnovni lek

Ublažava migrenu - čaj od valerijane pokazao se kao odličan u lečenju migrena

Pomaže u ublažavanju menstrualnih bolova - pošto je anelgetik dobar je kod menstrualnih bolova

Pomaže kod disajnih problema - može da pomogne kod problema sa respiratornim sistemom kao što je astma

Pomaže u odvikavanju od pušenja - čaj od valerijane će duvanu dati gadan ukus, a u isto vreme pomoći da lakše prebrodite anksioznost koja proističe iz nikotinske krize

Pomaže u smanjivanju krvnog pritiska i sprečava pojavu tumora.

Kako se pravi čaj od valerijane

Čaj od valerijane pripremićete tako što ćete jednu malu kašiku korena ove biljke preliti sa 2 dl ključale vode i ostaviti da odstoji 5 - 10 minuta. Nakon toga uklonite valerijanu iz čaja jer će se desiti da vam čaj bude jako gorak ukoliko valerijana predugo ostane u vodi. Preporučljivo je piti 3 - 5 šolja čaja dnevno. Najbolje je poslednju šolju čaja popiti pola sata pred spavanje. Isto tako preporučuje se da u početku pijete manji broj šolja ovog čaja na dan kako bi videli kakvo dejstvo ima na vas.

S obzirom na to da valerijana nije baš tako ugodnog mirisa, čaj možete praviti u kombinaciji sa drugim aromatičnim biljkama, koje ne bi trebalo da imaju sedativno dejstvo, jer je valerijana sama po sebi jak sedativ. Najbolje je kombinovati sa slabijim biljkama kao što su kamilica, nana, melisa, hmelj i druge. Konzumiranje čaja u velikim količinama nije preporučljivo jer se mogu pojaviti određeni neželjeni efekti popu glavobolje, mučnine i uznemirenosti. Nakon tri nedelje upotrebe valerijane najbolje je napraviti pauzu. Biljka nije za decu i trudnice.


Preporučeni proizvodi

Ulje kokosa hladno ceđeno 1l

Kokosovo ulje extra kvaliteta. Na niskim...

Ulje od repice 0,5 Linum

Hladno ceđeno ulje uljane repice poseduj...

Ulje crnog bibera 10ml BIO

Eterično ulje crnog bibera ima oštar, ja...

Ulje laneno 0.25ml staklo

Hladno presovano jestivo biljno ulje od ...

Ulje laneno 100ml Uvita

Hladno presovano jestivo biljno ulje od ...


Pogledaje još

Čaj za prostatu 100g SRCULENCE

Mešavina biljnog čaja kod uvećane prosta...

Ulje bundevino 0.25 staklo

Hladno ceđeno ulje od golica bundeve ima...

Kumin zrno 100g

Kumin daje svež, prirodan ukus svakom je...

Sok pravi trnjina 0.5

Prirodni mutni voćni nektar od trnjine. ...

Ulje etarsko karanfilić 10ml Vita

Ovo eterično ulje je veoma snažan antise...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Antioksidantni sok za artritis, upale i srce

Poznato je da antioksidansi imaju veliki uticaj na naš organizam, štite zdrave ćelije ...

Detaljnije

ČMIČAK NA OKU - od A do Š. Najbitniji podaci!

Postoje DVA tipa čmička na okuTermin "čmičak na oku" obično se koristi kao opšti po...

Detaljnije

Hranljiva vrednost amaranta

Amarant ili štir je biljka koja ima skoro sva svojstva žitarice pa spada u autohtone vrste. N...

Detaljnije

Stari lek za mnoge bolesti

Kako godine prolaze i kako polako starimo, sve više želimo da poboljšamo kvalitet živo...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS