Beli slez za iskašljavanje, dijareju, upalu mokraćnih puteva


Prirodna terapija Biljke kao lek

Beli slez (lat. Althaea officinalis), takođe i pitomi slez, slezovina, šljez, sliz, belodun, đilj, linja, veoma mnogo se upotrebljava, kako kod nas, tako i u inostranstvu. Zbog velike količine izvrsne sluzi, koristi se protiv upala disajnih organa i ždrela, za unutrašnju upotrebu, ili za ispiranje grla i nosa.

Beli slez se koristi kao lek, a može biti i hrana. U osušenom korenu belog sleza ima veoma mnogo hranljivih materija, oko 75% ugljenih hidrata. Predstavlja izvor skroba i šećera, te može poslužiti i za pripremanje hrane.

Nije preporučljivo da se koren belog sleza kuva, jer se na taj način dobija gušća tečnost koja je mutnija, a takođe može lako i da se pokvari. Beli slez može se koristiti protiv dijareje, za mokraćne kanale, za obloge koje se stavljaju na upaljena mesta itd. Ulazi u sastav mnogih čajeva za grudobolju, koji se mogu nabaviti i u apotekama. Sirup od belog sleza koristi se protiv kašlja, naročito kod dece. Prašak, dobijen mlevenjem i prosejavanjem korena belog sleza, koristi se u izradi mnogih lekova.

Beli slez čajevi

Čajevi za lakše iskašljavanje i za ublažavanje nadraženog grla:

1. Pomešati po 50g korena belog sleza, komorača i lista podbela. Jednu kašiku mešavine preliti sa 200ml kipuće vode, poklopiti i nakon 2h piti toplo po jednu kašiku na svakih 10-15min. Po potrebi zasladiti medom.

2. Pomešati po 50g lista i korena belog sleza, lista bokvice, podbela, i komorača. Jednu kašiku mešavine preliti sa 200ml kipuće vode, poklopiti i nakon 2h piti toplo po jednu kašiku na svakih 10-15min. Po potrebi zasladiti medom.

3. Pomešati po 50g korena i cveta belog sleza, lista podbela, nane i cveta kamilice. Jednu kašiku mešavine preliti sa 200ml kipuće vode, poklopiti i nakon 2h piti toplo po jednu kašiku na svakih 10-15min. Ovaj čaj je veoma prijatnog mirisa, te se preporučuje osetljivijim osobama.

4. Pomešati po 50g korena, lista i cveta belog sleza. Ovaj čaj se ne kuva, već se pomenuti sastojci drže u vodi 2-3 sata na sobnoj temperaturi, pa se posle toga pije. U čaj možete dodati med ili limun da bi bio ukusniji, jer je beli slez bljutav i otužan, pa ga mnoge osobe ne podnose.

Čajevi za lečenje upale mokraćnih puteva:

1. Pomešati po 50g korena belog sleza, lista breze i kruške, lista medveđeg grožđa (medvetke), žalfije i rastavića (preslice). 4 kašike ove mešavine preliti sa 500ml kipuće vode i posle 2-3 sata procediti i piti 4-5 puta dnevno po jednu čašu.

2. Pomešati po 50g korena belog sleza, lanenog semena, lista breze, lista borovnice i lista medveđeg grožđa (medvetke). 4 kašike ove mešavine preliti sa 500ml kipuće vode i posle 2-3 sata procediti i piti 4-5 puta dnevno po jednu čašu.

Čaj protiv dijareje:

Pomešati po 50g korena, lista i cveta belog sleza, lista podbela, crnog sleza, kupine i nane. 5 kašika ove mešavine preliti sa 1l kipuće vode, poklopiti i nakon 3h procediti i piti nezaslađeno umesto vode.

Deci se daje ista mešavina, ali se doda još 50g kamilice.

Čaj za lečenje upale grkljana (laringitis):

Pomešati po 50g korena belog sleza, 30g sladića (slatkog korena), 10g matičnjaka i 40g lista podbela. 3 kašike ove mešavine preliti sa ½ l kipuće vode i posle 3h procediti i piti u toku dana, i ispirati grlo.

Deci se daje isti čaj, ali mu se valja dodati još 50g kamilice.

Sirup od belog sleza

Priprema: 50g korena belog sleza držati 12h u 300ml hladne vode na sobnoj temperaturi. Nakon toga procediti i dobijenu tečnost pomešati sa 1kg meda ili 1l voćnog surupa od maline, višnje ili ribizle. Mora se čuvati na hladnom mestu, jer se brzo može ukvariti. Uzima se po jedna kašika sirupa na svaka 2 sata.

Sluz od belog sleza

Koren belog sleza se ne sme kuvati. Jednu kašiku sitno zdrobljenog korena belog sleza preliti sa 200ml hladne vode i držati 2-3h na sobnoj temperaturi, uz često mešanje. Procediti i dobijenu sluz piti ili je koristiti za ispiranje grla.


Preporučeni proizvodi

Pirinač mix BIO 200g

Organski proizvod.Pirinač je extra kvali...

Čijavanpraš

Dodatak ishrani, opšti tonik za očuvanje...

Šampon LAVANDA suva kosa 270ml

Ovaj sampon se sastoji skljucivo od prir...

Testenina lan čipka 300g Testo

Lanena testenina bez glutena. Pravi se o...

Diabet štanglica suncokret 30g

Pogodno za dijabetičare. Bez glutena. Sa...


Pogledaje još

Sočivo zeleno BIO 200g

Sočivo je mahunarka visoke biološke i hr...

Kore heljdine Bioheljda

Kore za pitu i gibanicu vrhunskog kvalit...

Sapun od kozjeg mleka pantenol Ec

Ovaj sapun je potpuno prirodan proizvod ...

Testenina proso fida Testolino

Testenina od prosa. Bez glutena. Koristi...

Sirup aronija dijet 0.75 Artfo

Niskokalorični voćni sirup od aronije sa...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Koprivnjača (urtikarija) - šta je i kako se leči

Koprivnjača je alergijsko obolenje kože koje prepoznajemo po specifičnom crvenilu, nabrekloj osutoj ...

Detaljnije

Alergija na hladnoću i prirodna zaštita

Većinu alergija izazivaju polen, duvan, prašina i pojedine namirnice, dok alergija na hladnoću nasta...

Detaljnije

Beli luk i semenke tikve za čišćenje creva od parazita

Uznemirenost, loša probava, svrab, umor, glavobolja… Da li ste imali ove simptome, a d...

Detaljnije

Pirinčano mleko za vreme posta

Pirinčano mleko je lako svarljiv proizvod biljnog porekla. Posebno je dobar izbor za one koji nisu t...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS