Jin i Jang hrana


Ishrana Makrobiotička ishrana

Makrobiotička ishrana je samo jedan aspekt mnogo šireg pojma nazvanog makrobiotika. Makrobiotika pored posebnog režima ishrane podrazumeva filozofiju, način i stil života, odnosno shvatanje sveta i događaja u njemu kao večite interakcije dve suprotne sile nazvane jin i jang.


Makrobiotički način ishrane nije stogo određen režim ishrane, više je zasnovan na fleksibilnom prilagođavanju našoj sredini. U početku se može učiniti da je primena makrobiotičkih pravila teška, ali kada jednom usvojite osnovne principe  da balansirate između dva komplementarna i antagonistička elementa u svojoj ishrani ali i u svim drugim aspektima života, uvek ćete imati uravnotežen obrok.

Kao primer, ako uzimate suviše soli, vaš će organizam instinktivno tražiti tečnost, šećer ili slično. Zadatak makrobiotike je da usvrši ove intuicije putem svesne raspodele namirnica na jin/jang namirnice.

Jin je energija koja vodi širenju, rasprostiranju, odvajanju, dok jang ima za rezultat skupljanje, stapanje i spajanje. Jin i jang su kao dva suprotna pola koja se neprekidno privlae i stvaraju jedinstvene kombinacije i beskrajan broj oblika. Međutim, ništa nije samo jin ili samo jang. Sve se sastoji od obeju tendencija zastupljenih u različitom stepenu. Ove univerzalne dinamičke tendencije možemo prepoznati svuda oko nas počevši od kretanja nebeskih tela (centrifugalna i centripetalna sila), svakodnevnih pojava (dan i noć, ciklično menjanje godišnjih doba) pa sve do ljudskog organizma (naizmenično širenje i skupljanje srca i pluća, pokreti želuca i creva prilikom varenja…). Značajno je napomenuti da ni jedna od ovih tendencija nije „loša“ ili „dobra“. Sve pojave se mogu analizirati sa Jin/Jang pozicije posmatranja:

  • Jin – vlažnije, tamnije, sporije, slađe, mekše, lakše, hladnije, žensko..
  • Jang – suvlje, svetlije, brže, slanije, tvrđe, teže, toplije, muško..

Jin i Jang u hrani

Sva hrana koju uzimamo ima više jin odnosno više jang kvaliteta a samim tim i takav uticaj na naš organizam. To znači da neke namirnice izazivaju skupljanje, i u krajnjoj liniji napetost, dok druge izazivaju širenje i u krajnjoj liniji opuštenost i rasutost. Zavisno od efekata koje proizvode u našem organizmu možemo namirnice da rasporedimo u spektru od jina ka jangu. Na kraju jin spektra nalaze se lekovi, alkohol, rafinisani šećer i neki mlečni proizvodi. Na kraju jang spektra nalaze se so, jaja, meso i tvrdi masni sirevi.

U makrobiotičkoj ishrani koriste se umereno jin i umereno jang namirnice koje se nalaze u središnjem delu spektra podele namirnica od jina ka jangu. To su namirnice koje se mogu uzimati svakodnevno bez opasnosti po zdravlje i one takođe pružaju sve hranljive sastojke za održavanje dobrog zdravlja – proteine, ugljene hidrate, minerale i vitamine. Ukoliko jedna namirnica preteže bilo na jin bilo na jang stranu vršimo njeno uravnoteženje. Naprimer: povrće (koje je po prirodi više jin) uravnotežujemo sa malo soli (jang), prženu šniclicu od tofua (više jin) uravnotežujemo sa soja sosom (više jang). Treba napomenuti da i sama obrada namirnica daje nov kvalitet hrani. Što duže kuvamo jelo, jelo je više jang, a isto je i sa pritiskom. Što je pritisak veći tokom kuvanja (ili pripreme turšije) to je namirnica više jang i suprotno.

Lista  namirnica raspoređena po njihovim jin/ jang kvalitetima

  • Jin namirnice: lubenica, grožđe, nar, limun, mandarina, breskva, šljiva,urma, plavi patliđan, grašak, tikvica, kupus, morska salata (laminarija), šargarepa, krastavac, pešun, paradajz, spanać, tikva, kikiriki, pečurke, proso, svinjetina, šaran.kefir, vod, so, prepeličje jaje, sirće, skrob, smuđ, kumis, pe
  • Jang namirnice:  kukuruz, senf, đumbir, biber, rotkva, banana, kruška, smokve, krompir, repa, celer, beli luk, mahunarke, sočivo, susam, heljda, pšenica, pirinač, med, propolis, susamovo, suncokretovo i kukuruzno ulje, govedina, ovčetina, piletina, zečetina, pačetina, kravllje mleko, testenina, brašno, vino, zeleni i crni čaj, šećer, kokošija jaja, orah, mladi luk.

Najuravnoteženije namirnice po jin/jang kvalitetima su bela riba, integralne žitarice, semenke, jezgrasti plodovi, pasulj, biljni protein, korenje i stabljike povrća, voće. Ovo je razlog da ishrana bude ona koja se zasniva na žitaricama koje su neutralne. Tradicionalna japanska kuhinja se upravo zasniva na savršeno izbalansiranim namirnicama, pa su jela sa pirinčem, povrćem, morskim povrćem i kiselim krastavcima priznata širom sveta kao najbolje uravnotežena.

Za kraj, izdvojili smo i par makrobiotičkih premisa koje vredi zapamtiti:

  • Svaka kuhinja je bazirana na osobenostima jednog naroda, tla na kome je odrastao i odlikama klime i to treba poštovati.
  • Smanji unos mleka, ali ga se ne rešavaj.
  • Jaja su ipak u redu, ali ne baš svaki dan.
  • Hrani se umereno, raznovrsno i balansirano. Vežbaj i radi, troši to što pojedeš.
  • Misli pozitivno, i ne robuj predrasudama, čak ni makrobiotičkim.

Izvor:


Preporučeni proizvodi

Crystal MG mineralna voda

Prirodna negazirana mineralna voda vrhun...

Sapun čandrika

Chandrika biljni sapun sa mešavinom indi...

Čaj aronija filter Podgorski

Mešavina lekovitog bilja sa plodom aroni...

Ulje četiri lopo.sa moring.50m

Brojni eksperimenti dokazali su da je fo...

Ulje za nokte 20ml Shenemil

Ulje za nokte i zanoktice nanosi se nežn...


Pogledaje još

Super kaša konoplja slana 60g

Ovas sadrži vlakna koja pospešuju varenj...

Brašno od amaranta 0,5 Hemija

Bez glutena. Amarant, ili štir, bogat je...

Kinoa organic Beyond

Kinoa je jedna od najstarijih žitarica, ...

Dr Andra ZA SALATE 0,5

Jabukovo sirće ZDRAVO je proizvedeno od ...

Šampon LAVANDA suva kosa 270ml

Ovaj sampon se sastoji skljucivo od prir...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Bezbedni lekovi za potenciju - Sta popiti za duzi odnos?

Impotencija se često prećutkuje ili doživljava sa stidom, iako se može javiti kod muškaraca r...

Detaljnije

Terapija plesom i pokretom

Cilj terapije plesom je pronaći ravnotežu i osećaj zajedništva između tela i uma. Ovaj vid te...

Detaljnije

Zašto je voda važna za decu?

Voda je od suštinskog značaja za zdravlje vašeg deteta. Iako nema hranljivih materija,...

Detaljnije

Potencijal bezalkoholnih vina

Da li je u vinu spas? Istraživači u Francuskoj su utvrdili da sniženi nivo alkohola u vinu može biti...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS