Ovsena kaša - zdrava hrana za celu porodicu


Saveti

Zdrav način života ne znači svakodnevno višečasovno treniranje i pridržavanje strogog plana ishrane: ako želite da budete zdravi i da se dobro osećate u svojoj koži potrebno je da postepeno uvodite zdrave navike koja će vam na mala vrata doprineti da se osećate bolje i da generalno budete zdraviji. Jedna od tih navika može biti konzumiranje namirnica na koje možda nismo navikli, a koje blagotvorno deluju na čitav organizam. Jedna od takvih namirnica jeste - ovas.

Ovas

Proizvodi od ovsa su veoma traženi zbog svoje nutritivne vrednosti koja nadmašuje sva ostala žita. Sadrži visok nivo vlakana, proteina, minerala, vitamina B i kalcijuma. Lake za varenje, niske kalorijske vrednosti. 100g ovsenih pahuljica sadrži 280 mg kalijuma, 5 mg gvožđa, 3 mg cinka i kalcijum i magnezijum. Osim navedenih minerala, sadrži i ugljene hidrate, proteine, masti, vlakna i glutamin i luecin.

Protein ovsa je približno kvalitativno ekvivalentan proteinu soje za koji Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da je jednak sa proteinom mesa, mleka i jaja.

Uglavnom se vrši prerada u vidu ovsenih pahuljica i ovsenih brašna, a u prerađenom obliku koristi se za brzu pripremu kaša. Ovsene pahuljice nastaju spljoštavanjem celog zrna ovsa, a osim upotrebe za pripremu kaša, koriste se i kao dodatak u proizvodnji raznih vrsta zdravijih varijanti pekarskih proizvoda.

Ovas kao lek

Ovas je odličan za lečenje malokrvnosti, za upale probavnih organa, za nesanice, nedostatak koncentracije, pomaže i pri depresiji i anksioznosti, ali i za regeneraciju celokupnog organizma.

Kod bolesti bubrega, bubrežnog kamenca, jetre i gihta i reumatskih bolest i kostobolje koriste se kupke od ovsene slame.

Osobama koje boluju od raka preporučuje se čaj od neoljuštenog ovsa. Ovaj čaj je delotvoran i za sniženje krvnog pritiska i kod povišenog holesterola.

Maske i kupke od ovsene kaše povoljno deluju na kožu.

Ovsene pahuljice su idealne za osobe koje žele da smršaju, za one koji imaju problema sa probavom ali i kod obolelih od dijabetesa zbog niskog glikemijskog indeksa.

Nutricionisti tvrde: ako želite da počnete dan sa zdravim doručkom, a da pritom ne provedete puno vremena spremajući isti i da vas taj doručak drži sitim duže vremena, onda birajte ovsene pahuljice. Visok sadržaj vlakana zaslužan je za osećaj sitosti. Upravo zbog visokog sadržaja vlakana i niskog procenta masnoća, utricionisti preporučuju ovu hranu zbog zdravlja, ali i onima koji žele da smršaju.  

Lekari su prepoznali ovas kao prvu žitaricu zaslužnu za snižavanje holesterola. Ovsene pahuljice porede sa sunđerom koji apsorbuje holesterol i izbacuje ga iz organizma. Ovsene pahuljice možete dodati u šejkove, konzumirati ih same ili uz razno voće i semenke.

Ovsene mekinje

Najveći procenat vlakana o čijim dobrobitima so pisali več nalazi se upravo u ovsenim mekinjama. One su odgovorne i za dug osećaj sitosti. Evo kako to zapravo funkcioniše: Vlakna apsorbuju tečnost (25 puta više u odnosu na svoju težinu) u crevima i formiraju supsancu koja je slična gelu. To zapravo znači da se kašika mekinja koja ima 20 g pretvara u 500g materije. Ova materija ispunjava stomak i daje osećaj sitosti.

Kada ne znate šta za doručak

Dijetalni dorucak

Ovsenu kašu je vrlo lako pripremiti i zbog toga je vrlo zgodna za doručak. Potrebno vam je samo par minuta za pripremu i zato uz nju nikada ne možete preskočiti najvažniji obrok u toku dana uz obrazloženje da niste imali vremena. Konzumiranjem ove kaše unećete u svoj organizam mnoge vitamine i minerale. Kada govorimo o večeri, kaša je takođe idealan izbor jer je lagana za varenje, ne pada teško želucu i samim tim ćete lakše zaspati.

Pogledaj i: Najbolje namirnice za zdrav doručak

Ovsena kaša - priprema

Ukoliko želite da skratite vreme pripreme i na lakši način spremite “domaću” kašu, onda je preporučljivo da uz pomoć blendera za suvo mlevenje sameljete ovsene pahuljice. Tako pripremljene, dovoljno ih je kratko prokuvati i idealna kaša je spremna.

Jednu stvar bi trebalo da imate na umu: kada ovako meljete žitarice, prirodna ulja izlaze i ukoliko ih ne držite u frižideru, žitarice mogu da užegnu. Zato je preporučljivo da meljete manje količine koje ćete potrošiti u razumnom roku. Skladištite ih u dobro zatvorenoj posudi na suvom i hladnom mestu.

Ukoliko želite još brže rešenje ili nemate blender za suvo mlevenje, možete kupiti Orgon ovsenu kašu. Ova kaša se preporučuje kao samostalan obrok za doručak ili večeru, a može se koristiti i za pripremu mnogobrojnih poslastica, peciva i hleba.

Postoje mnogi načini pripreme ovsene kaše i kombinovanja sa drugim namirnicama tako da vam obroci nikako neće biti jednolični. Kašu možete pripremati sa mlekom, jogurtom ili vodom. Dovoljno je 5 kašika kaše naliti vodom i prokuvati. Bitno je da se kaša ne prekuva, dakle, ne kuvati duže od 5 minuta kako ne bi isparile hranljive materije. Drugi način pripreme jeste da kašu jednostavno prelijete ključalom vodom i ostavite da odstoji. Ukoliko vam preostane višak vode, nemojte je bacati, ona je takođe bogata hranljivim materijama i bilo bi idealno da je popijete.

Ukoliko preferirate mleko ili jogurt, priprema je takođe veoma laka. Dovoljno je da kašu prelijete sa mlekom ili jogurto i ostavite da odstoji 5 minuta kako bi upila tečnost. Nakon što pripremite osnovnu varijantu, ovako pripremljenu kašu možete kombinovati na sa raznim komadima sušenog ili svežeg voća. Kombinacije su bezbrojne.

Doručak recepti:


Ovsena kaša sa jogurtom

Sastojci: 60g mešavine ovsa sa semenkama i voćem, 300 g kefira, malo cimeta, malo meda,  200g voća po izboru, duboka šolja ili čaša

Sipati redom: jogurt, med, cimet, žitarice i na kraju završiti sa voćem. Ovako spremljeno sastojke možete pomešati ili, ukoliko vam je zaimljivije ostavite ovako. Ostavite u frižider da prenoći i ujutru vas čeka pripremljen doručak. Ukoliko vam je smeša previše gusta, ujutru možete da je razredite.

Kaša sa cimetom i voćem

Sastojci : pola šolje mlevenih pahuljica, pola šolje suvog voća, do 1 kašika meda, do 1 kašičica cimeta, malo iseckanih badema, čaša vode

Suve sastojke stavite u posudu i promešajte. Nalijte ključalom vodom i dodajte med. Ostavite 15 tak min da nabubri i doručak je spreman.

Kada ne znate šta za veceru

Kao lagani obrok koji neće opteretiti stomak pred spavanje, najbolje je da ovsenu kašu konzumirate sa mlekom. Ugljeni hidrati koje sadrži ovsena kaša se sporo razgrađuju i odrćavaju optimalan nivo šećera u krvi što sprečava buđenje tokom noći. Ugljeni hidrati takođe oslobađaju serotonin, a to je hormon koji smanjuje stres.

Recepti za večeru

Kaša sa bananom i kakaom

Sastojci: šolja ovsenih pahuljica, šolja mleka, 100ml vode, 1 zrela banana, kašika kakao praha, kašika meda, malo seckanih oraha, malo cimeta, malo seckane čokolade

Priprema: Zagrejte mleko, vodu, kockice banane i badema u šerpi do ključanja. Kada provri, sklonite sa vatre i dodajte melevene ovsene pahuljice, kakao i med. Vratite na ringle i kuvajte uz povremeno mešanje oko 6 min. Tako pripremljeno, sipajte u posude i dekorišite kolutima banane, iseckanim orasima, čokoladom i cimetom.

Hrono ovsena kaša

Sastojci: pola litra vide, 5 kašika ovsenih mekinja, 2 kašike rogača, stevija, kašičica cimeta, kašičica kakaoa

Priprema: Vodu zagrejati do ključanja i dodati ovsene mekinje. Kuvati 5 min uz povremeno mešanje. Potom dodajte rogač i kakao. Sklonite sa šporeta i dodajte par tabletica stevije.Kada se prohladi, dodati cimet i sve dobro promešati.

Ovsena kaša za mršavljenje - recept

Biljna vlakna koje smo već pominjali kao deo sastava ovsenih pahuljice, doprinose osećaju sitosti i prirodno utiču na pražnjenje creva što udruženo rezultira time da postepeno mršavite. Poželjno je da kašu konzumirate svakodnevno, za doručak, a ako možete i za večeru i kilogrami će sigurno početi da nestaju.

Sastojci: 300 ml nemasnog jogurta, 2 kašike ovsenih pahuljica, 1 kašičica mlevenog semena lana, 1 kašika kakaoa u prahu, 6 suvih šljiva

Priprema se veče pre. Suve šljove prelijte sa 100ml ključale vode i odstavite d odstoje 10 min. U drugu činiju sipajte: laneno seme, kakao i ovsene pahuljice. Prelijte jogurtom i dobro promešajte. Nabrekle suve šljive iseckajte i dodajte smesi. Smesu ostavite da odstoji preko noći u frižideru i dobićete idealan dijetalan doručak.

Kupka od ovsa

Uz sledeći recept možete napraviti kupku od ovsenih pahuljica koji je odličan za ublažavanje ekcema, ali i suvoće kože, pogotovo u zimskim uslovima

Potrebno vam je: 100g mlevenih pahuljica, voda

Vodu u kadi ugrejati da bude topla i postepeno joj dodavati mlevene pahuljice. Rukom lagano mešati dok se pahuljice ne sjedine sa vodom. Po preporuci lekara, u ovoj kupki bi trebalo da se kupate do 20 minuta, jednom do dva puta nedeljno.

Ukoliko ovu kupku pravite za vašu bebu, samo smanjite količinu pahuljica koju sipate u vodu.

Kašice za bebe

Ovas se u ishranu beba more uvesti među prvim namirnicama. Nakon što se posavetujete sa vašim pedijatrom oko tačnog ritma uvođenja žitarica, pitajte i za ovas. Većina roditelja prvo uvodi pirinčane pahuljice, ali su ovsene mnogo bolji izbor jer ne dovode do zatvora, a i mnogo su ukusnije u odnosu na pirinčane.

Pri kuvanju bi trebalo da koristite 30-40g mlevenih pahuljica na 100 do 200 ml vode. Kako bi izbegli grudvice, mešajte tokom celog trajanja kuvanja.

Najzgodnija metoda za uvođenje ovsenih pahuljica u ishranu beba jeste da mlevene pahuljice prelijete vrelom vodom, ostavite da omekšaju, a potom da ih dodate u kašu koju spremate.

Jabuke sa ovsenim pahuljicama

Sastojci: jedna manja jabuka, 2 kašike mlevenih ovsenih pahuljica, 100ml vode

Priprema:

Jabuku oljuštiti i očistiti a potom je iseckati na kockice i staviti u tiganj. Prethodnom dodati ovsene pahuljice i vodu. Ostaviti da proključa u zatvorenoj posudi. Konstantno mešajte. Možete dodati i mleko koje je dozvoljeno u tom uzrastu. Ukoliko mislite da je potrebno, dodatno ispasirajte smesu. Ovom receptu možete dodati i malo cimeta ukoliko ste ga već uveli u ishranu beba.

Kaša sa suvim šljivama

Sastojci: 2 kašike mlevenih ovsenih pahuljica, par suvih šljiva

Prokuvati suve šljive par minuta da omekšaju. Dok se šljive kuvaju, 2 kašike mlevenih pahuljica preliti sa vrelom vodom. Šljive ispasirati i dodati kaši. Dodatan savet: Ovaj recept je jako ukusan i povoljan za varenje. Napravite veću količinu i podelite obrok sa vašom bebom.



Preporučeni proizvodi

Orgon ovas

Orgon ovsena kaša se preporučuje kao sam...

Ovsene mekinje 500g Hemija Kom

Ovsene mekinje se koriste za pravljenje ...

Testenina ovas 300g Lazarina

Integralna testenina vrhunskog kvaliteta...

Joya napitak ovas BIO

Ovseno mleko iz organske proizvodnje, vr...

Ovsene mekinje 250g Muso

Ovsene mekinje možete dodavati u jogurt,...


Pogledaje još

Fruktoza 250g

Fruktoza je ugljeni hidrat i šećer dobij...

Ulje etarsko karanfilić 10ml Vita

Ovo eterično ulje je veoma snažan antise...

Franck cikorija250g

Prženi, mleveni koren cikorije (Cichoriu...

Sočivo zeleno organic

Sočivo je mahunarka visoke hranljive vre...

Ulje crnog bibera 10ml BIO

Eterično ulje crnog bibera ima oštar, ja...



Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Neredovna menstruacija - uzroci i prirodno lečenje

Ukoliko znate da niste ostale u drugom stanju, onda će vas sasvim sigurno izostanak mesečnog ciklusa...

Detaljnije

Kako ishranom popraviti krvnu sliku?

Gvožđe ima jako važnu ulogu za funkcinisanje metabolizma. Transportuje kiseonik do svih ćelija, jača...

Detaljnije

Najčešće greške u teretani

Vežbanje u teretani utiče na bolju kondiciju, povećava snagu, razvija kako mišiće, tako i um....

Detaljnije

Najbolji prirodni lekovi

Postoji mnogo biljaka i drugih namirnica koje se naširoko upotrebljavaju. U ovom našem...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS