Šećer izaziva zavisnost


Ishrana Principi zdrave ishrane

Studije na životinjama otkrile su dа konzumiranje značajnih količina šećera deluje na mozak na način veoma sličan onom koji se javlja kod upotebe droga. Slatka hrana stimuliše iste delove mozga koji reaguju na heroin i kokain.

Iako još uvek nije utvrdjeno da li šećer tako deluje i na ljudski mozak, američki stručnjaci naglašavaju da bi njihovi nalazi mozda  pomogli u lečenju osoba koje pate od poremećaja u ishrani.

Zašto šećer izaziva zavisnost?

Svi smo se susreli sa situacijom kada ne možemo da odolimo a da ne pojedemo celu čokoladu ili da ne poželimo još jedno parče torte. Šta je to što pokreće želju za slatkim poslasticama?

Naša želja za šećerom je instinktivna, naša čula su evoluirala da žude za molekulima od vitalnog značaja poput soli, masti i šećera

Kada jedemo hranu glukoza apsorbuje šećer iz creva u krvotok i distribuira ga svim ćelijama u telu. Neurone je potreno snadbevati redovno  jer nemaju sposobnost za skladištenje glukoze  pa dijabetičari sa niskim nivoem šećera u krvi brzo upadaju u komu. Glukoza je posebno važna za mozak jer mu pruža glavni izvor goriva u milijardama neurona nervnih ćelija.

Bizarno, naučnici su otkrili da i sam ukus šećera našem mozgu daje podsticaj. Testovi su pokazali da su učesnici koji su osetili vodu zasladjenu šećerom oko svojih usta postizali bolje rezultate na mentalnim zadacima od ostalih.

Studija Univerziteta u Vašingtonu je otkrila da i novorođenčad daju prednost slatkim ukusima nad drugim ukusima u ishrani. Zašto deca daju prednost šećeru? Deca se od rodjenja navikavaju na šećer. Majčino mleko sadrži hranljive sastojke: vitamine, minerale, masti, belančevine a naravno i šećer. Razlog je jednostavan, deca daju prednost slatkoj hrani jer im prija i na nju su navikli.

Zdravstveni radnici roditeljima preporučuju da svojim bebama ne daju previše slatke hrane koju mogu da pojedu ili popiju kako bi  na vreme organizam koji je u razvoju prilagodili zdravom režimu obroka. Jedenje previše šećera može dovesti do nezdravih obrazaca u ishrani. Šećer podstiče telo za osobađanje serotonina, hormona sreće u krvotok koji nas opušta i daje osećaj sreće i spokoja ali ako preteramo u količinama, izaziva suprotan efekat.  Telo žudi za sve većom količinom  šećera a mi ne znamo kada je dosta.

Organizam dokazano nije u stanju da napravi razliku između prirodnog  šećera u voću, medu ili mleku, i preradjenog. Vredi zapamtiti pre odlaska u prodavnicu da u grupu rizičnih proizvoda sa visokom koncentracijom šećera sapadaju svi proizvodi koji sadrže više od 15g šećera na 100g a malo šećera imaju ako im je količina šećera na 100g manja od 5g.

Izvor:


Preporučeni proizvodi

Kokosov šećer (organski) Fornatura

Fornatura kokosov šećer je granul...

Šećer smeđi 0.51

Smeđi šećer je kvalitetniji i od žutog š...

Brezin šećer Sweet 0.3 Inexall

Pogodan za dijabetičare. Niskokaloričan....

Melasa Bio 400g

Melasa sirup je sporedni proizvod u proi...

Diamel 250gr

Diamel je prehrambeni proizvod na bazi f...


Pogledaje još

Galete pirinčane susam i so 100g

Galete od pirinča i susama punog ukusa i...

REISHI COMPLEX SA PROPOLISOM 30ml

Gljiva Reishi (Ganoderma Lucidum), ili p...

Soda bikarbona bez aluminijuma 300g

Soda bikarbona bez aluminijuma je naroči...

Bio testenina heljda 300g Lazarina

Sastav: heljdino brašno, pšenično brašno...

Ulje divlje šargarepe 10ml

Najbolji prirodni detoksikator jetre. Uk...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Zdrava ishrana - šta je zapravo zdrava hrana?

Deluje da je danas trend zdrave ishrane popularniji nego ikada. Samo što se čini da svi shvat...

Detaljnije

Chia semenke

Chia je jednogodišnja biljka iz porodice nana koja daje chia (čija) semenke. Poreklom je iz M...

Detaljnije

Čaj od lavande za nesanicu

Lavanda je prirodan lek koji ima umirujuće delovanje na nervni sistem pa se preporučuje kao čaj za n...

Detaljnije

Vežbe opuštanja

Jako je teško izboriti se sa stresnim načinom života koji nam je nametnut od spolja i koji ut...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS