Snaga čičkovog korena


Ishrana Makrobiotička ishrana

Čičkov koren se koristi u biljnoj medicini širom sveta jer je dobar antioksidant i ima moćno antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo. U kulinarstvu se koristi kao korovsko povrće.

Čičak je dvogodišnja biljka koja ima dugačak, sivosmeđi i vretenast koren. Veruje se da je poreklom iz Severne Evrope i Sibira. Raste uz put, na livadama i neobrađenom zemljištu. Pripada porodici glavočika ( Asteraceae ). Za lek se upotrebljava svaki deo: koren, listovi i seme. Dvogodišnje korenje sakuplja se u proleće i jesen, listovi dok su još mladi, a seme kad sazre. Posle godinu dana čuvanja, i koren, i listovi, i seme gube svoje lekovito dejstvo i treba ih zameniti novim. Bogat je ugljenim hidratima i inulinom, a sadrži eterska ulja, gorke materije, sitosterol i mnoge druge korisne sastojke zbog čega se koristi za regeneraciju teško oštećenih tkiva. Izuzetno je lekovita i potpuno netoksična biljka.

Čičkov koren se koristi u biljnoj medicini širom sveta jer je dobar antioksidant i ima moćno antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo. Širom Azije, ova biljka se već hiljadama godina koristi u lečenju upale grla, krajnika, prehlade, pa čak i boginja. Čičak koren se koristi i u pomoći kod lečenja problema sa kožom, kao što su psorijaza i ekcem.

Koren čička ima slatkast ukus i hrskavu teksturu pa se koristi i u kulinarske svrhe kao korenasto povrće. Zagovornici makrobiotičke ishrane kažu da pomaže protiv bolesti metabolizma. Ćičak nam upravo aktivira metabolizam i tako topi masti.Korenasto povrće se u makrobiotičkoj ishrani koristi za izbalansiran obrok , pa čičak spada u redovnu namirinicu makrobiotičara. Poseduje i svojstvo diuretika, deluje protivupalno i stimulativno, a preparate ove biljke mogu da koriste i najosetljivije osobe, deca, trudnice i dijabetičari.

Zdravstveni benefiti čičkovog korena

  • koren čička, mladi izdanci, stabljike i sušeno seme nose brojna jedinjenja za koja se zna da su antioksidanti. Uloga im je prevencija bolesti i zdravstveni remont.
  • nije kaloričan, sadrži oko 72 kalorije na 100g. Dobar je izvor neskrobnih polisaharida, kao što su inulin, lapin, sluz, pa je i laksativ. Osim toga, inulin deluje kao probiotik i pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi, smanjenju telesne mase i holesterola
  • sadrži značajne količine kalijuma, a kalijum je važna komponenta ćelija i telesnih tečnosti koja pomaže kontrolu srca i krvnog pritiska.
  • koren čička je bogat Vitaminom C i Vitaminom D, a oba su prirodni antioksidanti koji pomažu organizmu da ostane zdrav. Sadrži I vredne minerale: cink, kalcijum, selen i fosfor.

Budući da tretira toliko različitih problema, ljudi  više ne treba da ga doživljavaju kao divlji korov, već kao moćnu biljku koja leči.

Izvor:


Preporučeni proizvodi

Galete kukuruzne Italico

Kukuruzne galete punog ukusa i hrskave t...

Sojin jogurt 0.5

Jogurt dobijen prirodnom fermentacijom s...

Sok brusnica Biotta

Brusnica je biljka koja izuzetno blagotv...

Heljda Slavuj

Heljda je planinska zeljasta biljka koju...

Moringa prah 300g Terra Co

Moringa je biljka koja raste u Indiji. L...


Pogledaje još

Ulje za regeneraciju 10ml BIO

Ulje za regeneraciju kože predstavlja me...

Gold corn flakes bez šećera250

Kukuruzne pahuljice vrhunskog kvaliteta,...

Sok pravi kupina 1l

Prirodni mutni voćni nektar od kupine. S...

Kapi sremuša 50ml ZokiS

Prirodan preparat koji ima blagotvorno d...

Tofu namaz natural 200g

Krem sir od soje pogodan je za mazanje. ...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Prirodna nega stopala

Hidrataciju i piling stopala obavljajte svakodnevno, i to prirodnim sredstvima kako bi pobolj&scaron...

Detaljnije

Gubitak mišićne mase kod starijih osoba

Proces starenja prate teža pokretljivost i progresivan gubitak mišićne mase koji se naziva sa...

Detaljnije

Koja je razlika između vegana i vegetarijanaca?

Vegani i vegetarijanci ne jedu meso. Ipak, dok vegetarijanci imaju tendenciju da konzumiraju mlečne ...

Detaljnije

Beli luk na prazan želudac

Beli luk je veoma koristan za zdravlje. Koristi se u lečenju, a studije pokazuju da najveću moć ima ...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS