Snaga čičkovog korena


Ishrana Makrobiotička ishrana

Čičkov koren se koristi u biljnoj medicini širom sveta jer je dobar antioksidant i ima moćno antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo. U kulinarstvu se koristi kao korovsko povrće.

Čičak je dvogodišnja biljka koja ima dugačak, sivosmeđi i vretenast koren. Veruje se da je poreklom iz Severne Evrope i Sibira. Raste uz put, na livadama i neobrađenom zemljištu. Pripada porodici glavočika ( Asteraceae ). Za lek se upotrebljava svaki deo: koren, listovi i seme. Dvogodišnje korenje sakuplja se u proleće i jesen, listovi dok su još mladi, a seme kad sazre. Posle godinu dana čuvanja, i koren, i listovi, i seme gube svoje lekovito dejstvo i treba ih zameniti novim. Bogat je ugljenim hidratima i inulinom, a sadrži eterska ulja, gorke materije, sitosterol i mnoge druge korisne sastojke zbog čega se koristi za regeneraciju teško oštećenih tkiva. Izuzetno je lekovita i potpuno netoksična biljka.

Čičkov koren se koristi u biljnoj medicini širom sveta jer je dobar antioksidant i ima moćno antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo. Širom Azije, ova biljka se već hiljadama godina koristi u lečenju upale grla, krajnika, prehlade, pa čak i boginja. Čičak koren se koristi i u pomoći kod lečenja problema sa kožom, kao što su psorijaza i ekcem.

Koren čička ima slatkast ukus i hrskavu teksturu pa se koristi i u kulinarske svrhe kao korenasto povrće. Zagovornici makrobiotičke ishrane kažu da pomaže protiv bolesti metabolizma. Ćičak nam upravo aktivira metabolizam i tako topi masti.Korenasto povrće se u makrobiotičkoj ishrani koristi za izbalansiran obrok , pa čičak spada u redovnu namirinicu makrobiotičara. Poseduje i svojstvo diuretika, deluje protivupalno i stimulativno, a preparate ove biljke mogu da koriste i najosetljivije osobe, deca, trudnice i dijabetičari.

Zdravstveni benefiti čičkovog korena

  • koren čička, mladi izdanci, stabljike i sušeno seme nose brojna jedinjenja za koja se zna da su antioksidanti. Uloga im je prevencija bolesti i zdravstveni remont.
  • nije kaloričan, sadrži oko 72 kalorije na 100g. Dobar je izvor neskrobnih polisaharida, kao što su inulin, lapin, sluz, pa je i laksativ. Osim toga, inulin deluje kao probiotik i pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi, smanjenju telesne mase i holesterola
  • sadrži značajne količine kalijuma, a kalijum je važna komponenta ćelija i telesnih tečnosti koja pomaže kontrolu srca i krvnog pritiska.
  • koren čička je bogat Vitaminom C i Vitaminom D, a oba su prirodni antioksidanti koji pomažu organizmu da ostane zdrav. Sadrži I vredne minerale: cink, kalcijum, selen i fosfor.

Budući da tretira toliko različitih problema, ljudi  više ne treba da ga doživljavaju kao divlji korov, već kao moćnu biljku koja leči.

Izvor:


Preporučeni proizvodi

Sapun od kozjeg mleka -biljni ugalj

Ovaj sapun je potpuno prirodan proizvod ...

Ženin Balans Womens 50g Yogi

Mešavina biljnog čaja. Sastav: list mali...

Sok breuss koktel Biota

Sok Biotta Breuss se pravi od organski u...

Čijavanpraš

Dodatak ishrani, opšti tonik za očuvanje...

Sok paradajz 0.75 Artfood

Prirodni sok od paradajza. Idealan napit...


Pogledaje još

Sirup višnja 0.75 Artfood

Voćni sirup od višnje sa celim plodom vi...

Glina za vene Shenemil

Olakšava prolazak krvi kroz vene. Spreča...

Testenina proso fida Testolino

Testenina od prosa. Bez glutena. Koristi...

Tempeh prženi 200g Genie

Proizvod dobijen fermentacijom termički ...

Naturela namaz 250g Hajdukovo

Naturela se može koristiti i kao fil za ...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Kamen u bubregu - lečenje čajevima

Kamen u bubregu predstavlja veoma teško zdravstveno stanje. Zbog njega se javljaju neizd...

Detaljnije

Najbolji čajevi za mršavljenje

Gojaznost je problem, koji ne samo da ima zdravstvene posledice, već i te kako može da utiče i na me...

Detaljnije

Trening na plaži

Iskoristite godišnji odmor na moru, provedite ga aktivno i vežbajte. Svež morski vazduh, pesa...

Detaljnije

Kako se priprema čaj od lanenog semena?

Biljni čajevi su izvor vitamina i minerala, niskokalorični su i imaju sve vrste isceljiteljskih moći...

Detaljnije
Copyright © 2018 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GlobalWebmasters, SEO by WBS