Kako smanjiti kortizol


Saveti

Stres je svima dobro poznato stanje i barem smo ga jednom u životu osetili. Moderan način života, svakodnevnica, posao, porodični problemi, narušeno zdravlje, briga, loši međuljudski odnosi na poslu ili sa komšijom, problemi finansijske prirode, svaki od ovih faktora može biti uzročnik stresnog stanja u kojem možemo da se nađemo. Kada doživimo stres, nadbubrežne žlezde koje se nalaze na vrhovima bubrega počinju da luče određeni hormon koji se naziva kortizol. Zajedno sa adrenalinom, kortizol se ispušta u naš krvotok, velikom brzinom pretvara skladištenu energiju u iskoristivu i pomaže čoveku da prebrodi određena krizna stanja.

Kortizol u organizmu

Lučenje ovog hormona nije uvek isto, nekada se luči manje nekada više u zavisnosti od potreba našeg organizma, ali čim se lučenje poremeti u pitanju je patološko stanje. Luči se pulsativno u određenom dnevnom ritmu. Smatra se da su ujutru najveće količine kortizola u krvi a da je najmanja količina uveče, oko ponoći. Nivo ovog hormona ima svoje referentne vrednosti i one se kreću u intervalima od 171-536 nmol/l u prepodnevnim satima do 64-180 nmol/l u poslepodnevnim satima.

Oboljenja usled povišenog kortizola

Njegov povremeni ili akutni skok neće naneti neku veću štetu organizmu, ali ukoliko se nađemo u takvom stanju da nam je kortizol konstantno povećan, odnosno da smo konstantno pod stresom, u tom slučaju rizikujemo ozbiljne probleme sa zdravljem. Stres kao okidač može biti uzročnik niza organskih i psihosomatskih oboljenja kod čoveka. Srčana oboljenja, hormonski poremećaji u organizmu, autoimuna oboljenja, visok krvni pritisak, pojava dijabetesa tipa II, zapaljenski procesi u organizmu, gljivična oboljenja, povišen holestrol u krvi, samo su neki od zdravstvenih problema koji se mogu javiti usled preteranog lučenja kortizola. U svakodnevnim uslovima hormon kortizol je neophodan za normalno funkcionisanje organizma. Zahvaljujući njemu smanjuje se krvni pritisak, pospešuje imunitet, pozitivno utiče na upalne procese, vraća snagu i energiju. Problemi nastaju kada lučenje kortizola probije dozvoljene granice i takvo stanje se zadržava u kontinuitetu.

Simptomi usled povišenog kortizola

Ukoliko primetite neki od navedenih simptoma moguće je da imate povišen kortizol u krvi. Pogotovo ako se neko od navedenih stanja zadrzava duži vremenski period posetite vašeg lekara. Neka specifična stanja koja možemo povezati sa kortizolom i stresom su: ukoliko vas neko opomene da skripite ili škrgućete zubima u snu, vrlo je moguće da ste pod velikim stresom već neko vreme, grickate nokte ili energično cupkate nogom dok sedite ili jedete, suočavate se sa čestim prehladama ili gljivičnim infekcijama, gubite na kilaži naglo ili pak naglo dobijate na kilaži usled toga što potežete za slatkišima i nezdravom hranom. Konstantno ste umorni, dišete plitko i brzo, uplašeni ste, podrhtavaju vam ruke i glas, rasejani ste, namršteni i imate odsustvo životne radosti. Česte promene raspoloženja od razdražljivosti do potištenosti i povlačenja u sebe. Imate problema sa snom, teško se uspavljujete, imate učestale probleme sa stolicom...Svi gore navedeni simptomi, ukoliko se uklone rizici od drugih organskih oboljenja, mogu biti i često se pripisuju stresu i povišenom kortizolu u krvi.

Terapija usled povećanog lučenja kortizola

Da bi ste započeli lečenje od bilo koje bolesti pa tako i usled povećanog kortizola neophodno je prvo ustanoviti tačnu dijagnozu. Dijanozu ćete ustanoviti tako što će vaš lekar usled anamneze prepoznati niz određenih simptoma, a zatim ćete proći brojne dijagnostičke procedure. Nakon toga uslediće lečenje. Suzbiti nivo kortizola farmakološkim sredstvima nije nešto što bi trebalo da vam pravi problem, dakle moguće je, međutim, ipak se pre preporučuje da se ovaj hormon drži pod kontrolom tako što ćete promeniti niz navika i ponašanja u svakodnevnom životu, počev od ishrane pa sve do načina na koji ćemo posmatrati neke događaje i ljude. Takođe, važno je napomenuti da se nivo kortizola u krvi ne povećava samo usled stresa, postoje i druga stanja koja će pokrenuti nadbubrežnu žlezde da ovaj hormon luče u velikim količinama. Najčešća takva stanja su zapaljenski procesi. U momentima kada dođe do zapaljenja u našem organizmu, on deluje tako što ispušta snažan mlaz kortizola koji će smanjiti negativno dejstvo zapaljenja i pokušaće da naš organizam stabilizuje. Jedan od načina smanjenja kortizola je korišćenje suplementacije, minerala koji će blagotvorno delovati na nadbubrežne žlezde i držati ovaj hormon u granicama normale. Koristite suplemente na bazi kalcijuma, magnezijuma i cinka i to u razmeri 1000 mg kacijuma, 400 mg magnezijuma i 15 mg cinka što su i optimalne maksimalne dnevne doze ovih minerala.  Preparat Epsom Soli Gel je odličan preparat koji će detoksikovati vaš organizam i pomoći vam da se oslobodite viška kortizola. Detaljnije o ovom preparatu možete pogledati na https://www.zdravisimo.com/proizvod/epsom-soli-gel.html.

Kako na prirodan način smanjiti kortizol

Kao prvo i možda najvažnije, hranite se zdravo. Izbacite unošenje brze hrane, grickalica slatkiša koji su prepuni nezdravih masnoća, izbacite velike količine kafe, gaziranih napitaka, cigarete i alkoholna pića. Jedite više mahunarki, svežih salata, kuvanog povrća i peciva od integralnog brašna. Folna kislina i vitamin B5 mogu dovesti do smanjenja kortizola, a ove suplemente unećete konzumiranjem dovoljno ribe, integralnih žitarica i semena suncokreta. Trudite se da unosite u organizam dovoljnu količinu kalijuma. Kalijuma ima dovoljno u bananama, svežem voću i povrću, pomorandžama, španaću, jabukama, kajsijama i kruškama. U krajnjem slučaju možete neko vreme unositi kalijum kroz suplementaciju a kasnije nastaviti sa unosom na prirodan način. Kompleks vitamina B, zatim vitamini A, C i E će takođe držati kortizol u vašem organizmu na potrebnom nivou.

Saveti za život bez stresa       

Ishrana mora biti bogata prirodnim i zdravim namirnicama i mora biti na vreme, hranite se redovno u vremenskim intervalima po malo, bez prejedanja i sa što manje šećera i ugljenih hidrata. Vežbajte, vežbanje vam može pomoći da se rešite viška kortizola, ali vežbajte lagano bez preteranog umaranja i sa pauzama. Kada osetite umor prekinite. Jer i preteran fizički napor može uticati na pojačano lučenje kortizola. Lezite na vreme, odmarajte u toku dana kad god možete i osetite potrebu za tim. Izađite u prirodu, vozite bicikl, sve aktivnosti od kojih ćete se osećati bolje i opuštenije su odlične za smanjenje kortizola. Danas postoje razne tehnike za smanjenje stresa, joga, meditacija, molitva ili bilo koja druga vežba psihičkog opuštanja, slušajte omiljenu muziku i družite se sa ljudima koji vam prijaju. Mislite pozitivno, izbegavajte ružne teme i negativne ljude.


Preporučeni proizvodi

Crni kumin (nigella sativa, ćurekot, black cumin)

Crni kumin je začin koji se najvi&scaron...


Pogledaje još

Zauvek Mlad Forever Y 30,6 Yog

Mešavina biljnog čaja. Sastav: žalfija, ...

Bundevin puter 330g Macrobiotic

Bundevin puter može se mazati na hleb, k...

Bezglutenske zvezdice sa orasima

Keks bez glutena. Dijetetski proizvod, p...

Sok aronija 500ml Šljivko

Biljka aronija (Aronia Melanocarpa) je b...

Sitopaladi Čurna

Dodatak ishrani za održavanje zdravlja d...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Kamen u bubregu - lečenje čajevima

Kamen u bubregu predstavlja veoma teško zdravstveno stanje. Zbog njega se javljaju neizd...

Detaljnije

Kokosov šećer kao zdrava zamena za beli šećer

Na prostorima Evrope kokosov šećer nema toliko dugu tradiciju korišćenja kao št...

Detaljnije

Kako izgleda piramida ishrane u raznim zemljama

Piramida ishrane je izraz koji se koristi za bilo koju grafiku koja stavlja hranu u nutritivnu hijer...

Detaljnije

Aronija kao lek

Aronija je takođe poznata i kao "crna aronija" i mnogi je smatraju najzdravijim voćem na s...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS