Kamen u bubregu: sve što treba da znate na jednom mestu - predispozicije i lečenje


Zdravlje

Mnogi zbog komplikacija i bolova koji izaziva kamen u bubregu završavaju u Hitnoj pomoći. Mnogi noćima ne spavaju, mnogi se bude u bolovima, ne mogu normalno da funkcionišu. I trpe, čekaju da kamen izađe i da završe sa bolovima.


Činjenica je da kamen u bubregu mnogo više pogađa muškarce i da je kod njih često bolniji. Kamen u bubregu može da se javi i više puta tokom života.

Ukoliko i vi imate ovaj problem i ne znate šta više da radite, onda bi prvo trebalo da se informišete, a onda i potražite dobrog doktora i da se posavetujete sa njim kako uz medicinsku pomoć i lekove, ali i promene u načinu života, možete i sami sebi pomoći.

Šta su bubrezi i čemu služe?

Pre nego li se uopšte dotaknemo svih detalja ove jako važne teme, treba krenuti od samog početka. Malo nas, laika, obično i nema tačnu predstavu koliko su bubrezi važni i koliko svaka bolest bubrega može da bude fatalna za nas.

Bubrezi služe kako bi otklanjali različite materije i otrove iz našeg tela. Bubrezi postoje da bi vodu, koja je višak u telu, slali u bešiku i kako bismo mi tu vodu izbacivali. Praktično, bubrezi nam pomažu da se naš organizam čisti.

Verovali ili ne bubrezi čak svakog dana kod prosečnog čoveka očiste i do 200 litara krvi. Svaki poremećaj u radu bubrega može da se odrazi na naš krvni pritisak, na krvnu sliku generalno i da utiče na nastanak bolesti kostiju.

Čim bubrezi ne rade dobro dolazi do preteranog stvaranja vode u krvi, što nikako nije dobro, jer se truje krv i onda nastaju upravo te fatalne posledice, koje smo spomenuli. Dakle, može doći do nekih minimalnih poremećaja za početak od mučnine, slabosti, a kasnije i do gušenja, gubtka svesti, kome i smrti.

Kako nastaje kamen u bubregu?

Proces nastajanja kamena u bubregu će vam najbolje objasniti stručno lice, odnosno doktor kom ćete se obratiti u cilju rešavanja vašeg problema. Ono što se okvirno može reći jeste da kamen u bubregu nastaje kada se poremeti ravnoteža između kalcijuma, fosfora, mokraćne kiseline i magnezijuma, pirofosfata i glikozaminoglikana.

Da ne bismo dužili sa pojmovima koji vam mnogo ne znače ukoliko niste stručni, probaćemo da to jednostavnije obrazložimo. Kamen u bubregu može da nastane ukoliko ste prethodno imali neku infekciju urinarnog trakta ili ste imali neka druga oboljenja u ovoj oblasti. Sva oboljenja i infekcije prilikom kojih dolazi do zastoja mokraće može dovesti do pojave kamena u bubregu.

Ono što još doprinosi formiranju kamena u bubregu jeste i genetika, odnosno to može biti problem koji se nasleđuje, nedovoljno tečnosti vremenom može da dovede do stvaranja kamena u bubregu, zatim problemi sa crevima, uzimanje previše lekova, Kronova bolest, dehidratacija...

Kako izgleda kamen u bubregu?

Naravno da nas to sve zanima. Oni koji su uspeli da ga izbace imali su prilike i lično da se uvere kako on tačno izgleda. Niko ko se do sada susreo sa kamenom u bubregu ne bi ni pomislio da je veličina kamena svega nekoliko milimetara. To govorimo u odnosu na bol koju stvara i na onemogućavanje normalnog funkcionisanja, usled velike količine bolova.

Većina ljudi se susreće sa milimetarskim kamenjem. Međutim, neki se susretnu i sa onim malo većim. Naime, postoji i kamen koje je veći i od 8mm i  čak mnogo veći. Takvi tipovi kamena u bubregu mogu da zastanu u mokraćnom kanalu, a mogu i da ostanu u bubregu i dalje rastu.

Nije svaki kamen u bubregu isti. Oni mogu biti različitog sastava, međutim u većini slučajeva kamen u bubregu nastao je od soli kalcijuma. Kada kažemo većini slučajeva, mislimo na procenat veći od 70%.

Koji su simptomi?

Postoji mnogo simptoma koji mogu da ukažu na postojanje kamena u bubregu. Neki ne moraju direktno da budu u vezi sa tim, tako da svaki od ovih simptoma treba pratiti jer mogu da ukažu i na neke druge infekcije i bolesti. Svakako ukoliko nešto traje i stvara vam neprijatnost treba uvek proveriti.

Raznoliki su simptomi koji se javljaju kada je kamen u bubregu u pitanju. To mogu biti bolovi u donjem delu stomaka, leđima i karlici. Zanimljivo je to što kod nekog bol kreće naglo i traje dugo, a nekome dolazi u talasima.

Groznica i umor takođe mogu biti neki od simptoma. Iscrpljenost i neka vrsta malaksalosti, odnosno osećaj da nemate energije je ostaćaj koji može da ukaže i na postojanje kamena u bubregu, ali i na mnoge druge probleme. Nekada je taj manjak energije toliko intenzivan da pacijent koji se nalazi u toj situaciji ne može da ustane i stane na noge.

Jasniji simptomi koji mogu da ukažu na postojanje ovog problema jesu i krv u mokraći i naravno bol u tom predelu, kao i drugačiji miris urina.

Kako izgleda lečenje i izbacivanje kamena iz bubrega?

Kako izbaciti kamen iz bubrega? To je pitanje od milion dolara za onog koga ovaj problem muči na primer i mesecima. U nekim slučajevima je jako jednsotavno. Naime, doktor će vam samo reći da pijete mnogo vode i druge preporučene tečnosti (na primer, čaj), kako biste kamen, ukoliko je prilično mali, izbaciti mokraćnim putem.

I tih dana je na vama da se potrudite da unesete preporučenu količinu tečnosti, a doktor će vam vrlo verovatno preporučiti i preipsati neke lekove protiv bolova, pošto taj proces izbacivanja i milimetarskog kamena može da bude jako bolan.

Međutim, ukoliko kamen u bubregu izaziva veće probleme i nepodnošljive bolove lekari mogu da pristupe nekim drugim metodama. Udarni talasi mogu da budu jedna od metoda. Uteroskopija je metoda tokom koje se laserom razbija kamen. Na kraju ostaje i hiruška operacija. Međutim to se radi samo u slučajevima da je kamen previše porastao i da se “nastanio u bubregu”.

Zato uvek treba reagovati na vreme i redovno pratiti stanje kada se javi prvi put bol i problem ove vrste.

Šta topi kamen u bubregu?

Pored klasične medicine, mnogo može da znači i tradicionalna medicina, odnosno prirodni lekovi. Svakako ove opcije treba kombinovati uz odobrenje lekara.

Postoji mnogo prirodnih lekova koji mogu da pomognu i topljenju tj. razbijanju kamena. Jedan od tih je i smesa koja sadrži organski med, maslinovo ulje, limun, javorov sirup i peršun. Dakle, sve ove sastojke treba ubaciti u blender i to po 250 grama svega i jednu šolju javorovog sirupa. Po jednu kašiku treba uzimati svako jutro, a smesa treba da stoji u frižideru. Limunska kiselina stimuliše topljenje kamenja, a peršun podstiče izbacivanje vode, javorov sirup, med i ulje deluju kao antibiotici.

Voda i čajevi za izbacivanje kamena?

Čajevi su dobri za mnoge bolesti. Oni koji konkretno mogu efektno da utiču na izbacivanje kamena u bubregu i ublažavanje bolova su čaj od rastavića, breze, korena maslačka, kleke, mirođije...

Takođe, postoje i mnoge mešavine čajeva, koje sadrže neke od ovih čajeva i plus neke druge i čine se kao idealan unos svih potrebnih elemenata, koji su potrebni da prevaziđete dati problem.

Specijalne mešavine čajeva koji služe za ublažavanje tegoba kod ovog problema sadrže i mirođiju, brezu, rastavćš, kleku, šipurak, zečiji trn, list medveđeg grožđa.

Lekovita voda za izvacivanje kamena u bubregu?

Voda prepuna kvalitetnih sastojaka može biti dobra za ovaj problem. Voda za izbacivanje kamena iz bubrega je obično ona voda koja se smatra lekovitom. Naravno potrebno je raspitati se, ali svakako je mnogo bolje piti vodu sa izvora ili vodu za koju provereno znate da je lekovita, od gradske vode, koja može biti prepuna različitih sastojaka, koji generalno ne odgovaraju vašem zdravlju. I u ovom slučaju potrebno je konsultovati se sa lekarom, jer postoji mogućnost da vam on preporuči neku konkretnu vodu za izbacivanje kamena iz bubrega.
Preporučeni proizvodi

Bulgur BIO 200g

Bulgur ima visok sadržaj vlakana i fitoh...

Dezodorans fresh 30ml Apium

Potpuno prirodan deo stik izrađen od bez...

Umeboši šljiva 100g Mitoku

Umeboši šljive su veoma lekovit dodatak ...

Kus kus BIO 200g

Kuskus je lomljena integralna pšenica. P...

Griz od prosa 500g Hemija Come

Proso je visokokvalitetna žitarica koja ...


Pogledaje još

Testenina proso fida Testolino

Testenina od prosa. Bez glutena. Koristi...

Badem listići BIO 100g

Uvrstavanje badema u ishranu jača imunit...

Suvi vrganj 50g Artfood

Za vrganj kažu da je kralj gliva, što zb...

Sapun od kozjeg mleka-med Eco

Lekovitost kozjeg mleka je poznata zbog ...

Sirup borovnica 0.75 Artfood

Voćni sirup od borovnice sa celim plodom...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Prirodni lekovi - začini

Mnogi začini koje svakodnevno upotrebljavamo u kulinarstvu, osim što daju ukus jelima, sadrže...

Detaljnije

Pirinač - kako ga pripremiti i za šta je dobar?

Mada u našoj kuhinji nije u tolikoj meri zastupljen pirinač kao jelo, činjenica je da bez nje...

Detaljnije

Topla voda sa limunom

Nudimo vam 10 dobrih razloga da dan započnete toplom vodom sa limunom!Limun ima mnoga blagotvorna de...

Detaljnije

Prirodom protiv stresa i nervoze - prirodni lekovi za smirenje

Savremen način života zahteva od nas svakodnevne napore i borbu sa izazovima koje nam okolnosti kons...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS